Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 09:43 1 421 5

Броят на чуждестранните туристи, посетили Гърция, се е увеличил рязко

  • туризъм-
  • туристи-
  • чужденци-
  • гърция-
  • атина-
  • гърци-
  • пандемия

Но цифрите остават под рекордните нива отпреди пандемията

Броят на чуждестранните туристи, посетили Гърция, се е увеличил рязко - 1
Снимка: Shutterstock

Според официалната статистика броят на чуждестранните туристи, посетили Гърция, се е увеличил рязко през тази година въпреки рязкото покачване на инфлацията и войната в Украйна, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Но цифрите остават под рекордните нива отпреди пандемията през 2019 г., които помогнаха за съживяването на зависимата от туризма икономика на страната след години на криза. От януари до края на август 19,12 млн. чуждестранни туристи са се завърнали в южноевропейска държава, за да разгледат забележителности като Акропола в Атина или островите в Егейско море, съобщи Банката на Гърция.

Това представлява 121-процентно увеличение спрямо същия период на 2021 г., когато ограниченията за пътуване и социалните ограничения на Covid-19 натежаха върху туристическия сектор. Само през август, който традиционно е пикът на туристическия сезон в Средиземноморието, в Гърция са пристигнали над 5,8 млн. чуждестранни посетители, което е с 44% повече спрямо данните за 2021 г. Въпреки това броят на туристите през първите осем месеца на тази година е по-нисък с 12,4 % в сравнение със същия период на 2019 г.

Високата от десетилетия инфлация изяжда бюджетите на много европейски домакинства, а руските туристи - чести посетители на плажовете на Крит или Корфу - са намалели рязко поради последиците от войната в Украйна и европейските санкции. Туризмът представлява една четвърт от годишния икономически продукт на Гърция, но бъдещето на сектора е под въпрос. Някои острови се пренасищат с туристи, докато други са станали толкова скъпи, че много гърци вече не могат да си позволят да живеят там.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    3 5 Отговор
    Много скъпо в Гърция. В Турция е по евтино и обслужването е много пъти над гръцкото. Не случайно като отиваме в Гърция да почиваме,отиваме с пълна чанта хляб, лютеница,кренвирши. А в Турция отиваме с празни чанти и се връщаме с пълни чанти. Правим си почивката някъде Куш адасъ, Бодрум...,и на връщане си пълним и чантите,и сме избили почивката

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Егейско море

    1 1 Отговор
    Този който води "официалната статистика" трябва да понамали узото.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 С диня на плажа

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дидо":

    Абе ти гледай да е евтино.
    Другото е вятър.
  • 5 корморани

    2 0 Отговор
    В момента е пълно с българи в Гърция, 20 човека се борят за един лефер!
Новини по държави: