Last news in Fakti

14 Септември, 2022 11:29 21 153 10

Нещо невероятно се случва в Турция заради тайнствени парични потоци

  • турска лира-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • пари-
  • доходи-
  • туризъм-
  • банки-
  • икономика-
  • истанбул

Приходите от туризъм сами по себе си не могат да обяснят числата

Нещо невероятно се случва в Турция заради тайнствени парични потоци - 1
Снимка: Shutterstock

Тайнствените капиталови потоци в Турция достигнаха нови върхове, позволявайки на централната банка да увеличи чуждестранните резерви въпреки нарастващия търговски дефицит и слабото търсене на активи в лири, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Централната банка в Анкара заяви в понеделник, че парите, които тя не може да отчете в месечните данни за платежния баланс, са се увеличили до 5,5 милиарда долара през юли, увеличавайки сумата през първите седем месеца на годината до 24,4 милиарда долара. И двете са рекорди според данни от последните близо четири десетилетия.

В миналото централната банка е казвала, че необяснимите входящи потоци вероятно идват от турци, които внасят парични спестявания в банковата система, особено когато лирата е слаба, или депозират чужда валута, която печелят от туристи. Данните за текущата сметка включват прогнози, обикновено базирани на дългосрочни модели на разходите, и ако тези предположения вече са остарели, това може да обясни част от тазгодишния скок. Така наречените нетни грешки и пропуски обикновено се преразглеждат, тъй като банката получава данни от международни партньори със закъснение. Въпреки това, тазгодишните числа са извън класациите.

Базираният в Истанбул икономист Халук Бурумчекчи каза, че макар да е нормално данните за текущата сметка да показват някакъв капитал с неизвестен произход, постоянното нарастване на потоците в икономиката на Турция тази година е „проблем“. Това може да е знак за погрешни предположения за някои от приходите от услуги, каза Бурумчекчи.

Следете разликата

Приходите от туризъм сами по себе си не могат да обяснят числата. През юли приходите от летовници бяха 4,5 милиарда долара, което доведе общите проходи до 16,4 милиарда долара от януари до юли. Това са около 70% от нетните грешки и пропуски през същия период. Дефицитът в текущата сметка на Турция нараства след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, което стимулира покачването на цените на енергията. Разликата беше малко над 4 милиарда долара през юли, надхвърляйки средната оценка от 3,7 милиарда долара в проучване на Bloomberg и увеличавайки дефицита за тази година до 36,7 милиарда долара.

Финансирането на разликата е предизвикателство за президента Реджеп Тайип Ердоган. Само през юли изходящите капиталови потоци бяха 631 милиона долара. Липсата на апетит се дължи на загубите на лирата и инфлацията от 80%, водени от рязко растящите сметки за енергия и ултраразхлабената парична политика на централната банка. Тайнствените входящи потоци помогнаха на централната банка да запази лирата относително стабилна от началото на годината, след като тя загуби повече от половината от стойността си в продължилия месеци спад през 2021 г.

Според анализатора на Barclays Plc Еркан Ергюзел съществува риск нетните грешки и пропуски да не продължат да „бъдат важен двигател за финансиране“ на текущата сметка“ в бъдеще, излагайки резервите на централната банка на спадове. „Поради естеството на резервите на централната банка в брутно, нетно и ликвидно изражение, финансирането на дефицита по текущата сметка може да се окаже по-предизвикателна задача през следващите 12 месеца“, ако турските компании продължат да изплащат повече дългове, отколкото вземат, каза Ергюзел в бележка в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    54 13 Отговор
    Да, направо е невероятно, че се изнасят наркотици и пари повече от всякога преди.
  • 2 гост

    29 12 Отговор
    мигранти+прахоля=чок пара!
  • 3 Пешо от блока

    41 19 Отговор
    Всичко е лесно обяснимо - богати и корумпирани руснаци вкарват парите си в Турция, защото просто няма къде другаде да ги инвестират.

    Коментиран от #6

  • 4 Буко Баламата

    33 7 Отговор
    Тя и инфлацията е невероятна 80%
  • 5 стоян

    32 10 Отговор
    24 милиарда са джобни пари за държава с население от 75 милиона - значи държавата няма пари
  • 6 Aaa не само

    38 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо от блока":

    руснаци и турци и други. Парите влагани в Европа постепенно ще заминават другаде ЕС няма да е добро място за съхранение и правене на пари. Утре набеждават Ердоган или някои друг за неудобен и хоп парите са откраднати.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ооо

    30 1 Отговор
    Кви приходи от туризъм - това са приходи от износ, който не е деклариран правилно, както и приходи от покупка от съседни държави като нашата! Затова са необясними! Което винаги е обяснявало и защо Турция е добре дори когато лирата им е слаба и имат инфлация! Сега с руското братство просто засилиха тоя “феномен” на внесени пари от вън !
  • 9 Ламане

    21 6 Отговор
    Лаенето на някои от всички страна си е лаеене а на тях търговията им си върви.
    Елементрно е.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: