Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 10:58 872 3

Тайван каза, че няма да отстъпи пред агресивността на Китай

  • тайван-
  • цай ингвен-
  • китай

Пекин засили дългогодишните си заплахи да анексира острова

Тайван каза, че няма да отстъпи пред агресивността на Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентката на Тайван - Цай Ингвен, каза днес, че самоуправляващият се демократичен остров няма да отстъпи пред „агресивните заплахи“ на Китай, предаде Асошиейтед прес. Тя сравни нарастващия натиск от страна на Китай с руската инвазия в Украйна.

Реакцията на Цай идва след приключилия конгрес на Китайската комунистическа партия. На конгреса си управляващата партия в Пекин засили дългогодишните си заплахи да анексира острова, който смята за своя територия. Китайската компартия добави формулировка в устава си за „решително противопоставяне и възпиране“ на независимостта на Тайван, както и за „решително прилагане на политиката на „една държава, две системи““. Това е формулата, по която Китайската народна република смята да управлява острова в бъдеще, отбелязва АП.

Планът вече е приложен в бившата британска колония Хонконг, чиято демократична система, граждански свободи и независимост на съдебната власт, са унищожени, посочва АП. Цай произнесе реч на международно събитие на продемократични активисти в столицата Тайпе, и в нея каза, че демократичните и либералните общества са изправени пред най-големия набор от предизвикателства след Студената война.

„Непредизвиканото нахлуване на Русия в Украйна е отличен пример (за заплаха). Това показва, че един авторитарен режим ще направи всичко, за да постигне експанзионизъм“, каза тайванската президентка. „Тайванският народ е твърде добре запознат с подобна агресия. През последните години Тайван е изправен пред още по-агресивни заплахи от Китай“, каза Цай, като сред проявите на натиск изброи военно сплашване, кибератаки и икономическа принуда.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Теле

    3 1 Отговор
    Този истров оше ли е суша
  • 3 Поредния

    3 1 Отговор
    барутник