Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 08:10 1 227 10

Износът на руски въглища за Китай е нараснал драстично

  • китай-
  • въглища-
  • русия-
  • износ-
  • инфраструктура

Русия е шестият по големина производител на въглища в света

Износът на руски въглища за Китай е нараснал драстично - 1
Снимка: Shutterstock

Износът на руските въглища за Китай е нараснал с около една трета тази година, но бумът на доставките се ограничава от капацитета на транспорта, твърдят източници и длъжностни лица от промишлеността, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Китай търси доставки на въглища от чужбина, по-специално след като неотдавнашните огнища на COVID-19 в големите въгледобивни региони на Вътрешна Монголия и Шанси принудиха много мини да затворят, докато търсенето на въглища в секторите за производство на електроенергия и отопление скоро ще се увеличи с настъпването на зимата. Кремъл планира да увеличи енергийните си доставки за Азия, по-специално Китай, за да компенсира спада в износа за Запада, който е наложил санкции на Русия заради конфликта в Украйна.

Русия е шестият по големина производител на въглища в света и един от най-големите износители на въглища, заедно с Индонезия и Австралия. Нейният дял в световния износ на въглища достигна 17% през миналата година с доставки от 223 милиона тона. Но сега, когато все повече износ се насочва на изток към Азия, вместо на запад към Европа, се появяват затруднения. Първият заместник министър-председател на Русия Андрей Белоусов призна проблема с инфраструктурните ограничения, като заяви този месец, че ситуацията с износа на въглища и претоварването в железопътната система не се е стабилизирало, въпреки че положението се подобрява.

Вносът на въглища от Русия в Китай е намалял до 6,95 млн. тона през миналия месец, което е спад спрямо върховата стойност от 8,54 млн. тона през август, сочат данни на китайските митници. Според източници от руската транспортна индустрия, Русия е увеличила доставките на въглища за Китай по железниците с около една трета тази година, до 27,6 млн. тона за периода януари-август. Но увеличаването на товарния трафик е довело до забавяне на доставките.

Според анализ на Ройтерс, за транспортирането на въглищата от находища в Сибир, като например Кузбас, до Тихоокеанските пристанища на Русия , са били необходими 12.6 дни през юли-септември, в сравнение с 11.3 дни средно за същия период на миналата година. Средното време за доставка в цяла Русия се е увеличило с една пета, или 1.4 дни, според анализ на Ройтерс на данните за железопътния транспорт, и може да се увеличи още през зимата поради претоварването на железниците и ограниченията в капацитета на пристанищата. От общия руски износ на въглища в размер на 223 млн. тона през миналата година 49 млн. тона са доставени в Европа, сочат данни на министерството на енергетиката.

Сега обаче Русия очаква износът на въглища да намалее през следващите години поради западните санкции във връзка с конфликта в Украйна, и ембаргото на САЩ, Европейския съюз и Великобритания върху вноса на руските въглища. Според очакванията на руското правителство износът на въглища може да намалее с 22% през тази година и с още 31% през 2023 г. Но в същото време износът на изток се задъхва. Руският вицепремиер Александър Новак заяви, че Русия планира да увеличи капацитета на своята инфраструктура, включително на източните си пристанища, чийто капацитет се очаква да се увеличи с между 55 и 211 млн. тона годишно до 2031 г. от сегашните 150 млн. тона.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муцунка

    2 3 Отговор
    Ще настне ами,чайнийците трабва да си варят чаища.
  • 2 Чудесно

    14 4 Отговор
    Това са въглищата от освободените територии! Путин губел войната, хахахаха!
  • 3 муцунка

    2 1 Отговор
    Нарастне. Грешка. Извинети!
  • 4 ъгъл

    3 0 Отговор
    Нищо,случва се,изсвинен си.
  • 5 Какво мислихме.

    10 0 Отговор
    Какво се получи 😄😃😂😁😀😊☺😅😆
  • 6 123

    20 3 Отговор
    Не може да бъде, Бесарабски фронт казаха, че Русия фалирала:) Джамбазов потвърди информацията:)
  • 7 .....

    5 3 Отговор
    Това е добре. Значи Путин има парички да плаща на наемниците. Нали? :)))))))
  • 8 ...

    1 2 Отговор
    Какво да очакваш от джуджета освен да копаят в мините? Акъл? От къде???
  • 9 Мдааа

    1 3 Отговор
    Аз пък си помислих че са изнесли технологии, компютри и т.н, а те квото изкопали.
  • 10 Мишел

    3 0 Отговор
    Китай произвежда 4.3 милиарда тона въглища годишно, но произведеното количества спада, защото новите мини са по малко от закритите поради изчерпване. Тазгодишната цена на въглищата в Китай е средно 225 долара за тон и е три пъти по висока от я миналогодишната .Кризата с въглищата се засилва и застрашава енергетиката на Китай. Единственото решение внос от Русия. В Сибир има огромни въглищни находища, но трябва да се строят нови жп линии до Китай. Вероятно построяването им ще направят китайски фирми
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания