Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 10:00 1 174 4

Китай: Си Дзинпин заздрави хватката си върху властта

  • си дзинпин-
  • пекин-
  • тайван-
  • китай-
  • комунистическа партия

Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат

Китай: Си Дзинпин заздрави хватката си върху властта - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

69-годишният Си Дзинпин бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) с тайно гласуване на нейния Централен комитет (ЦК). Това стана на първия пленум на новия ЦК, избран в събота в края на двайсетия конгрес на ККП, който заздрави допълнително хватката на Си върху властта, както отбеляза АФП.

Китайският президент бе преизбран също и начело на въоръжените сили на страната и получи нов мандат като председател на Централната военна комисия на Китайската комунистическа партия.

Ново Политбюро на ЦК

На пленума бе избрано също новото Политбюро на ЦК на ККП, което се състои от 24 души. Сред тях не е нито една жена, за първи път от 25 години, отбелязва АФП. Сун Чунлан, която досега бе единствената жена в Политбюро, се оттегли.

Избран бе и новият, седемчленен състав на Постоянния комитет (ПК) на Политбюро. В него президентът Си Дзинпин включи няколко свои съюзници в ПК, който на практика е на върха на властовата структура в Китай.

Най-първите в държавата

Освен Си Дзинпин, в новия състав на Постоянния комитет на Политбюро личат имената на партийния секретар на Шанхай Ли Цян, личния секретар на китайския президент Дин Сюесян и на партийния секретар на южната провинция Гуандун Ли Си. Останалите трима членове на ключовия властови орган, който определя политиката на Китайската народна република, са секретарят на ЦК на Как Китай се бори срещу корупцията ККП Ван Хунин, партийният секретар на столицата Пекин Цай Ци и Чжао Лъцзи, секретарят на Централната комисия за проверка на дисциплината - висшия партиен орган за борба с корупцията.

Предстои преизбирането му и като президент

След преизбирането му начело на комунистическата партия се очаква през март догодина парламентът да преизбере Си Дзинпин и за безпрецедентен трети мандат като президент на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    0 0 Отговор
    Тия си образуват имената като търкулиш едно бакърче по баир.

    Коментиран от #3

  • 2 Зервулан

    6 0 Отговор
    Позната картинка от миналото. Обаче при тях работи и ти много добре.
  • 3 Тарабката

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    Поне китайците показаха червен картон на Западните Накократи, за разлика от Бг, където Семерджиеви и разни Домуси, Башибозуци и Кобурги завладяха държавата (и всяка година пращат на оня свят по 50-60 хил. от раята)
  • 4 Васил

    1 0 Отговор
    Вечният диктатор!