Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Октомври, 2022 09:56 3 637 69

Разкриване на наръчника на Путин

  • владимир путин-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • лъжи-
  • дезинформация-
  • руска пропаганда-
  • сащ-
  • володимир зеленски

Украйна ще остане суверенна и независима

Разкриване на наръчника на Путин - 1
Снимка: Shutterstock

Войната на Русия срещу Украйна: Почти година лъжи в действие

„Всеки ден се борим за това всички на планетата най-сетне да разберат: ние не сме колония, не сме анклав, не сме протекторат. Не сме губерния, еялет или владение на Короната, не сме парче от чужда империя, не сме „част от територията“, не сме съюзна република. Не сме автономна зона, нито провинция, а свободна, независима, суверенна, неделима и независима държава.“ – Украинският президент Володимир Зеленски

На 24 август 2022 г. се навършват 31 години от обявяването на независимостта на Украйна от Съветския съюз. Тазгодишният Ден на независимостта има особено значение, тъй като съвпада с шестмесечната пълномащабна агресивна война на руския президент Путин срещу народа на Украйна, неговия суверенитет и културна идентичност.

Дезинформацията и пропагандата на Кремъл съпътстват и подкрепят военните действия на Русия в Украйна, включително опита за анексиране на Крим, подкрепата за сепаратистките движения в Източна Украйна и продължаващата агресивна война. Кремъл многократно се опитва да делегитимира Украйна като нация и държава в очите на украинската и руската общественост, както и на международната общност.

Разкриване на наръчника на президента Путин

Президентът Путин постоянно отрича, че Украйна е истинска нация. През 2008 г. той каза на президента Буш, че „Украйна не е държава“, а през юли 2021 г. публично определи руснаците и украинците като „един народ“ и заяви, че „истинският суверенитет на Украйна е възможен само в партньорство с Русия“. Путин неведнъж се е опитвал да представи Украйна като „изцяло създадена от Русия“ върху „историческите земи на Русия“, твърдейки, че Украйна е „неотменима част от…[руското] собствено историческо, културно и духовно пространство“. През февруари 2022 г. той обвини първия съветски лидер Владимир Ленин, че е „създал Ленинска Украйна“, и я нарече „нещо по-лошо от грешка“, а дни по-късно започна пълномащабна война в опит да преначертае картата според собствената си изопачена версия на историята. През последните шест месеца руската машина за дезинформация и пропаганда използва неверните твърдения на Путин като план за кампании, целящи да отрекат правото на Украйна на независимост и дори на съществуване.

Завръщане на империализма и използването на картите като оръжие

Имперският реваншизъм прониква в пропагандата на Кремъл, която се опитва да прикрие желанието на Русия да колонизира отново Украйна. Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност и бивш президент на Русия, показа карти, които поставят под въпрос легитимността на Украйна като държава. Медведев се позова на представи от имперското минало на Русия, като сподели в публикация в „Телеграм“ от 27 юли карти на региона „преди и след“, в които Украйна е била свита само до района около Киев, с надпис: „В дрогирания мозък на президента Зеленски картината на светлото бъдеще на неговата нация може да изглежда така, но западните анализатори смятат, че в действителност ще бъде така.“

Медведев се позовава на тези предполагаеми „западни анализатори“, за да пропагандира колониалната фантазия на Русия: представата, че територията на Украйна ще бъде сведена само до Киевския регион, а останалата част от Украйна ще бъде поделена между Русия, Полша, Румъния и Унгария. Подобен сюжет напомня за речта на Путин от февруари 2022 г., в която се поставя под въпрос държавността на Украйна и съпътства засилващите се руски призиви за разширяване на „специалната военна операция“ за осъществяване на имперската ѝ карта. Ръководителят на така наречената „Донецка народна република“ (ДНР) Денис Пушилин лъжливо заяви, че „руските градове“ Киев, Чернигов, Полтава, Одеса и Днипро трябва да бъдат „освободени от нацизма“, а председателят на „кримския парламент“ Владимир Константинов добави към този списък градовете Миколаев и Харков.

Руската историческа и културна пропаганда иска да заличи украинската културна идентичност

Украйна е съществувала като отделна културна и национална идентичност от векове и опитите на Путин да ги асимилира насилствено в руската култура са особено отвратителни, като се има предвид историческото преследване на украински граждани в Съветския съюз. По времето на Йосиф Сталин повече от три милиона украинци умират по време на Голодомора, или Големия глад – чисто изкуствено предизвикан недостиг на храна, при който цялото население на Украйна се третира като второстепенно за изпълнението на съветския петгодишен икономически план.

Освен че изключва региона от украинските телекомуникации, руското правителство поставя билбордове в Херсон, на които са изобразени известният руски поет Александър Пушкин и историческият пълководец Александър Суворов, както и надписът „Херсон – град с руска история“ и патриотични цитати. Билбордовете вероятно имат две цели: да утвърдят общата културна история и да отговорят на събарянето на няколко статуи на Пушкин от страна на Украйна из цялата ѝ територия. Както ги описва един коментатор, билбордовете са кулминацията на „кървавото“ установяване на контрол от страна на Русия чрез „танкове – война – смърт – окупация – Пушкин“.  В същото време бюстовете на украинския поет Тарас Шевченко са изпочупени, украинските музеи са опожарени и разграбени, а когато през юли служители на ЮНЕСКО посетиха Украйна, те потвърдиха, че над 160 културни обекта са били повредени от началото на пълномащабната инвазия на Русия. Руските бомбардировки дори са повредили мемориалния комплекс в Бабин Яр, където 100 000 евреи и други украински граждани са били екзекутирани от нацистите по време на Втората световна война.

Дехуманизираща реторика, включително отричания и заплахи

Руските пропагандисти използват нехуманен език за войната на Русия в Украйна. В своята пропагандна програма „Соловьов на живо“, излъчвана в най-гледаното време, Владимир Соловьов използва метафора, в която сравнява украинците с червеи, които ветеринар отстранява от котка по време на „специална операция“. В предаването „60 минути“ водещата Олга Скабеева заяви, че Украйна е „несъществуваща страна“, а един от гостите ѝ окачестви конфликта като „свещена война“ и описа украинския министър на отбраната Резников като „последния бръмбар в редицата, който все още трябва да поставим на мястото му“. На 21 юли беларуският диктатор Лукашенко заяви, че въпросът дали Донецк, Луганск и Херсон са част от Украйна „вече не се обсъжда“. Говорителката на руското МВнР Захарова отрече изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен от 13 юли, в което той осъди системните филтрационни лагери и принудителното депортиране на поне 1,6 млн. украинци от Русия. Както чеченският главатар Рамзан Кадиров, така и санкционираното от САЩ и ръководено от Службата за външно разузнаване на Русия списание „New Eastern Outlook“ („Нова източна перспектива“) наскоро заявиха, че Полша е следващата в списъка за „демилитаризация“ на НАТО от страна на Русия.

Марионетното присъединяване

Изявленията на Путин невярно представят завземането на украински земи от Москва като „връщане и укрепване“ на руски територии, особено след като Кремъл увеличи усилията си да анексира части от Южна Украйна. В интервю от 20 юли руският външен министър Лавров разкри дългосрочните намерения на Москва за по-нататъшното ѝ нахлуване в Украйна, като заяви, че „географията се е променила“ след преговорите с Киев през март: „Сега не става дума само за Донецка и Луганска област. Става дума за Херсон, Запорожие и други територии.“ Руските власти и техните пълномощници в Херсон и Запорожие потвърдиха тези твърдения, като обявиха, че избирателна комисия ще проведе референдум за присъединяване към Русия. Междувременно руските власти интегрират „специалисти“ в службите за сигурност на контролираните от Русия украински територии и се застъпват за създаването на постоянни руски военни бази в Запорожка област, които да служат като „гаранция за сигурност“ и да възпират усилията на Украйна да освободи тези райони. Русия разширява своята политика на „паспортизация“, като изисква от украинските собственици на фирми да пререгистрират фирмите си с руски паспорти. И накрая, руски пълномощници разпространиха видеоклип в социалните медии, в който обявиха създаването на „Одеска бригада“, твърдейки, че Одеса и Миколаев са следващите цели за руско „освобождение“. Кремъл вероятно възнамерява да противодейства на обявената от Киев офанзива за превземане на Херсон и Запорожие до края на годината. Руските власти в Херсон също така обявиха на 5 юли създаването на „Херсонско правителство“, ръководено от „руски професионалисти“ и създадено по модела на органите, които управляват федералните субекти на Русия, за да се ускори „реинтеграцията“ въпреки претенцията за избор чрез референдум. И двете тактики имат за цел да отрекат държавността на Украйна и да легитимират руския колониализъм.

Всякакви твърдения на Кремъл, че украинският народ желае да бъде присъединен към Русия, просто не са верни. Проучванията на общественото мнение показват, че украинците са напълно единодушни в противопоставянето си на руската агресия. Според проучване на Чикагския университет от юни 2022 г. 97 процента от украинците виждат в руската инвазия основна заплаха за сигурността на Украйна, също 97 процента искат Русия да компенсира Украйна за разрушенията, които е причинила.

Неверни твърдения за привързаността на украинците към Русия

Екосистемата за дезинформация и пропаганда на Русия се опитва да покаже, че хората, живеещи в контролираните от Русия райони на Украйна, желаят руското управление. Във всеки контролиран от Русия регион има достоверни сведения за това, че окупационните власти отказват храна, вода и медицинска помощ на украински граждани, докато не приемат руски паспорти. След това държавните пропагандни издания като “Спутник“ представят опашките от жители, искащи руски паспорти, като доброволни и съставени от жители, които удобно правят прокремълски изявления. Руските държавни медии широко отразяват изявлението на напускащия поста си ръководител на въведената от Русия „военно-гражданска администрация“ в Запорожие Евгений Балицки от 14 юли, че референдум за това дали „да се присъединим към Русия или не“ ще се проведе през първата половина на септември. Балицки добавя, че „ние няма да бъдем второ Косово“, като заявява, че НАТО е разделило бивша Югославия без референдум. Въпреки това данните от социологическите проучвания показват, че при свободен референдум украинците в окупираните райони не биха избрали да се присъединят към Русия. Проучване на Националния демократичен институт от май 2022 г. установи, че само 3 процента от украинците биха искали Украйна да се присъедини към ръководения от Русия Евразийски митнически съюз, а 90 процента искат Украйна да стане членка на Европейския съюз, като най-малкият брой – в източните и южните райони, все още представлява огромно мнозинство – 84 процента. Осъзнавайки тази реалност, руските власти увеличават усилията си за „превъзпитание“. Докато Балицки и други назначени от Кремъл длъжностни лица разпространяват реторика за „денацификация“, а назначеният от Русия „губернатор“ на Запорожие Антон Колцов формира марионетно правителство, се засилват усилията за налагане на нова образователна система на украинците в контролираните от Русия територии. Вестник „Вашингтон пост“ съобщава, че Москва предлага на учителите в Русия изгодни заплати, за да се преместят в Запорожие и Херсон и да „поправят“ това, на което децата там са били обучавани в миналото.

Държавните медии на Кремъл лъжливо твърдят, че украинците в Харковска област също търсят руска самоличност. Виталий Ганчев, назначен от Русия за „ръководител на временната гражданска администрация на Харковска област“, твърди в интервю за ТАСС от 6 юли, че жителите на „освободената“ Харковска област „се стремят да се присъединят към Русия“. „Хората чуват, че има вертикала на властта, че приемаме закони, че въвеждането на рублата запълва ключова икономическа ниша, и се преориентират да приемат новата реалност“, казва той.

Дезинформационните издания на Кремъл веднага разпространиха тези неверни твърдения. През април Харковската областна прокуратура обвини Ганчев в държавна измяна за сътрудничество с руските сили и опит за организиране на „референдум“ за обявяване на „Харковска народна република“, отново. Тактиката му изглежда е насочена към поставяне на основите на опити за анексиране на контролираните от Русия райони, които съставляват 30 процента от Харковска област, и изглежда е съобразена със засилените усилия на Русия за „паспортизация“.

Данните са ясни: на всеки свободен и честен референдум украинският народ ще гласува с огромно мнозинство против присъединяването към Русия, включително и тези, които живеят в източната и южната част на Украйна. В проучване, проведено от Международния републикански институт през април 2022 г., повече от 90 процента от украинците заявяват, че мнението им за Русия се е влошило след инвазията на 24 февруари. Руските официални лица признават тази реалност въпреки усилията си за дезинформация и пропаганда. Разузнавателните данни на САЩ показват, че руските официални лица се притесняват от ниската избирателна активност на тези фиктивни референдуми и знаят, че усилията им да узаконят незаконното заграбване на земя няма да бъдат легитимни и няма да отразяват волята на народа.

Украинският народ е дълбоко обединен срещу пълномащабното нахлуване на Русия. Проучванията показват, че украинците са ангажирани с демократичното развитие на страната си, като исторически 94 процента от тях заявяват, че за тях е важна напълно функциониращата демокрация. Въпреки пълномащабната инвазия 87 процента от украинците показват безпрецедентен оптимизъм за бъдещето на Украйна.

Украйна ще остане суверенна и независима

Преди 31 години народът на Украйна провъзгласи своята независимост като суверенна държава. От 2014 г. насам, и особено през последните шест месеца, светът стана свидетел как президентът Путин използва както военна сила, така и заблуждаващи изявления, за да подкопае украинския суверенитет. Той не успя да постигне тази цел въпреки страданията, които причини на Украйна. Докато тази война продължава, смелостта и силата на украинския народ са изключителни. Както отбеляза държавният секретар Блинкен, „Украйна не е била и няма да бъде завладяна. Тя ще остане суверенна и независима. Съединените щати и нашите съюзници и партньори ще продължат да бъдат с тях и да им помагат да осигурят точно това, от което се нуждаят, за да защитят свободата си“.

Посолство на САЩ в България


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Солей

    22 22 Отговор
    Ами, същия като на Адолф. Нищо различно. То и методите му са същите.

    Коментиран от #7

  • 5 тц тц

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "Анти-маймуна":

    Онзи със снимките на малките момченца беше господаря ти Байдън!

    Коментиран от #12

  • 6 Интересно

    23 18 Отговор
    Украйна е склад за терористи и до голяма степен собственост на Сащисаните. Държава, в която убиват собствените си хора и деца, за да се молят те за освобождение от Русия, не е държава.
  • 7 Прекаляваш

    21 7 Отговор

    До коментар #4 от "Солей":

    Адолф е бил единственият диктатор, който е строил фабрики за убиване на хора. Сревнанието ти с Хитлер доказва незнанието ти по история

    Коментиран от #11

  • 8 Байденко

    26 12 Отговор
    Независима Украйна!
    Голям виц.
  • 9 Историк

    20 21 Отговор
    Една голяма несправедливост от ВСВ беше поправена: Руските управляващи най-накрая заеха полагащото им се място като режим със същата същност като нацистите. Нещо, което беше така и през ВСВ, но се скриха зад "победата" и създадоха най-голямата историческа фалшификация на 20 век.

    Коментиран от #13, #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Солей

    10 13 Отговор

    До коментар #7 от "Прекаляваш":

    Навални е изпратен в "трудова колония". Ако не знаеш какво е това, не знаеш история. Започни с това да се образоваш какво е Белене.

    Коментиран от #16

  • 12 Анти-маймуна

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "тц тц":

    И той също. Да.
  • 13 До трола

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    Добре ли плащат?
  • 14 Путин е велик

    21 15 Отговор
    Днес Укрия е без ток, утре без вода, след месец без територия!!!
    А ЕС зъзне и трепери
    чуди се свещи от къде да изнамери
    Урсула плещи наизуст
    а къпането веч е лукс
    Байдън отново се изгуби
    в градинката излязъл по цървули
    паднал той от тротинетка
    с невидим се ръкувал след поредната амфетка

    Коментиран от #20, #69

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ходи до Аусшвиц

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Солей":

    Или Дахау и хубаво разгледай. Не си информиран

    Коментиран от #31

  • 17 Някой

    17 9 Отговор
    Украйна никога не е била нито суверенна, нито независима. И сега е зависима от САЩ и ЕС. И те ѝ решават политиката.
    Тъй че, това са само мантри, на които разумните хора не вярват.

    Коментиран от #23

  • 18 Москва 🇷🇺

    10 12 Отговор
    мацква ке падне, господа рублоклошари
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 стоян георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    Прав си на 100%
  • 22 ТаУмВзе

    7 7 Отговор
    Утанула пр00сия
  • 23 Анти-маймуна

    8 5 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Т.нар. "Путин" не отрича, че Украйна е независима. Мълчанието му е знак, че таксиджията разбира, че Украйна е независима.

    Коментиран от #26, #32

  • 24 Това е

    7 10 Отговор
    Руски фашизъм! А руското общество е разединено. Бабета, зашаматени от телевизора, поддържащи путин; азиатски бедняшки, затънали в дългове - основен дял от пушечното месо, вече бунтуващи се; бягащи от мобилизацията кой къде види. Тази аморфна биомаса е допуснала толкова години бесовете на фашизма да зреят и ей ги - избуяха. И тия бесове казват кой народ да съшествува, кой не, коя нация да я има, коя - не...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Реалност

    9 7 Отговор

    До коментар #23 от "Анти-маймуна":

    Цял свят знае, че Укрия е независима - от нея нищо не зависи!
  • 27 Да, гледаш Украйна

    9 9 Отговор
    И си мислиш за България. Същата гадна руска пропаганда. Паметници и улици на окупатора. Лъжи и манипулации за поробване на хората. Стига руско робство!!!
  • 28 Владимир Владимирович

    9 8 Отговор
    Избиха ми армията , но всичко е точно !
  • 29 И това е куриоза

    8 7 Отговор
    Държава създадена от Шведския крал Рюрик, получила религия и попове от България да се покръстят и също така дадено им четмо и писмо пак от България се има за нещо повече щото имала въглища и газ.

    Коментиран от #36

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Солей

    8 7 Отговор

    До коментар #16 от "Ходи до Аусшвиц":

    Бил съм и на двете места. Любопитен факт: НКВД е учило Гестапо как се строят и управляват такива лагери, още от времето когато съветските и хитлеристките дивизии правеха общи паради. Ти отиди в ГУЛАГ.
  • 32 Някой

    14 6 Отговор

    До коментар #23 от "Анти-маймуна":

    Тълкуването на мълчанието е различно, според човека. Когато Путин мълчи, аз бих се притеснил. Той не влага емоции в решенията си. Действа без да говори предварително. Щото, когато той говореше, Запада се смееше.
    Дали му е смешно все още?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хъги Уъги

    8 9 Отговор

    До коментар #30 от "Иванушка 🇷🇺":

    Русия е държава от третия свят

    Коментиран от #38

  • 35 Летописец

    10 6 Отговор
    Аз не съм чувал за "украински цар" , "украински крал " или " украински султан" преди Гражданската война в Русия 1914 и Ленин да създадат Украйна ! Някой чувал ли е ? И не ми се слуша за "Киевска Рус" , щото с различна столица си е "московска Рус" .

    Коментиран от #39

  • 36 Куриоза е

    6 5 Отговор

    До коментар #29 от "И това е куриоза":

    че се кланяш на Зеленски, лидер на държава създадена преди 30 години, получила градове, села, имена, четмо, писмо, инфраструктура от Русия, а се има за нещо повече от България.
  • 37 А бе

    6 6 Отговор
    Тези бедни украинци ,що се дърпат от рая Масква,ами чи то там харашо.Вижте в България колко нахъсани има да живеят под московския ботуш

    Коментиран от #41

  • 38 123

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "Хъги Уъги":

    А Украйна и ЕС вече са в праисторическия:)
  • 39 Расате

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Летописец":

    хаха ами да си чувал , гледай клипчета на Боян Расате там ще ти обясни за един украински цар с гола глава и плитка женен за българка

    Коментиран от #44, #45, #55

  • 40 доцент Ганев

    4 2 Отговор
    Браво, Джамбаз, ще има премиални.
  • 41 Да ама не

    6 7 Отговор

    До коментар #37 от "А бе":

    Хич не се дърпат - 93% гласуваха за присъединяване към Москва.
  • 42 Оня списък

    4 6 Отговор
    "В Иран бяха убити двама офицери от Иранската революционна гвардия, които са отговаряли за изпращането на дронове на Руската федерация", попандалия са в оня списък на украинците, само така, който убива деца, жени и цивилни!!! Да си знаете!

    Коментиран от #48, #53

  • 43 !!!?

    7 2 Отговор
    История на Россия - 1263-2022 г. !!!?

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Българин

    7 7 Отговор

    До коментар #39 от "Расате":

    Украйна се появява на картата за пръв пък през 1917г. и съществува само 27 години, след това през 1991г., а дали ще има през следващата не е сигурно. Освен Зеленски да е станал цар:)

    Коментиран от #47

  • 46 Иван

    5 2 Отговор
    Денизчо, по-добре пиши за успехите на ВСУ и бягството на руснаците. Повече ти се удава! А още по-добре преписвай от "Бесарабски фронт".
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бравос

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "Оня списък":

    Дугина беше убита и след 48 часа украинската атентаторка беше намерена мъртва в Австрия, Кримския мост беше взривен и след три дни цяла Украйна остана без ток и вода, убити иранци и ще има хиляди нови дронове за Русия. Да си знаете.

    Коментиран от #56

  • 49 Мдаа

    5 2 Отговор
    Хем били един народ с украинците, хем пък ги наричат червеи - излиза, че те самите също са червеи !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ерго

    5 3 Отговор
    Ами и нацистка Германия беше свободна и независима и от тогава вече не е .Да са мислили , когато военните са се татуирали и са избили хиляди хора в Донбас. Нацистките държави никога не остават суверенни и независими , особено , когато нацизмът е насочен към ядрена държава ....лошото е , че нашите кандидат “нацисти“ също не си взимат поука и сами ще си бутнат столчето , на което са стъпили , колкото и да не им се вярва сега .
  • 53 Мнение

    4 4 Отговор

    До коментар #42 от "Оня списък":

    Я виж хубаво дали не са ирански рапъри,а не офицери.
    Обаче статията е фейк.ЛНР и ДНР се отцепиха малко преди войната,защото не искаха киевския режим,който ги тероризираше 8 г.Киев не им е плащал никакви осигуровки,пенсии и т.н. с години.Как са живяли с години така,забравени и от Бога не знам.Избързали са да вземат руски паспорти,за да получат някакви помощи от Москва.
    Ако е така както се твърди в статията защо не направят това,което Мъск им предложи?Да организират пак референдум при присъствието на ООН.Не искат,защото знаят какви ще са резултатите...ще гласуват повечето да се отцепят.
    Дълги години е имало там пропаганда да ги делят на две-на рускоговорящи и укри,а всъщност всичките говорят руски.От това разделение започва войната.Те даже неутралните са обвинявали как са проруско настроени.Сега същите тука са ни дошли нас да разделят на русофили и русофоби,а там се бият руснаци с техните роднини.Ще вземат и на нас война да докарат.Да се махат!!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Вервай си щом искаш

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Бравос":

    Ама ти май продължаваш да вярваш на твърденията на кремъл, лъжците, сериозно ли?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 1111

    1 1 Отговор
    Със сигурност и от двете страни са направени много грешки, за да се стигне до тук. Мирът обаче може да бъде постигнат само с преговори, не и с война.
  • 60 Историята

    6 0 Отговор
    И гитлер търсил оправдание в историята и митологията и разправял за исконни земи и прочее тъпотии. И путлеристите повтарят тези стъпки. Сатанаил ги е замаял.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 путя ще бъде, като гитлер, но на 21 век!

    2 0 Отговор
    ..........P.S. от историка аматьор..........
  • 63 тъжно е за псевдоинтелигентната,

    1 1 Отговор
    и псевдообразованата, но, с връзки, "елитна" - репресивна агентура на комунизма - е, все пак имаха 30 години срок, от падането на рушляма, и СеСеСеРизЪма, да осъзнаят битието! - но! - понеже са много "умни"...................
  • 64 Иванушка 🇷🇺

    1 1 Отговор
    Прав си, събирам копейките за Берьозка, яд ли те е, ибрикович!
  • 65 оле божке

    2 0 Отговор
    от режима на правешкия цървул се отървахме, ама от подкрепящите съветската диктатура - не!

    последният комунист-рашистанец НАИСТИНА ще умре в България!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Товарищ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Путин е велик":

    наистина ли Четвъртия Райх ще оцелее и ще превземе Украйна, а милионите украинци какво ще ги правят!
    Егати тъпата комунистическа пропаганда и мания за величие!

    Ание си пишем и Комментарите ни се трият!!!!
    Защо си губим времето с пропаднала реалност!
Новини по държави: