Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Февруари, 2023 18:00 2 440 55

"Дезинформация в промишлени мащаби" - как Русия атакува ЕС

  • дезинформация-
  • кремъл-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • ес

Русия е основният източник на дезинформация, насочена срещу ЕС, констатира ново изследване

"Дезинформация в промишлени мащаби" - как Русия атакува ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Основна тема на дезинформацията и манипулацията в световното медийно пространство през 2022 година е руската инвазия в Украйна, се твърди в първо по рода си изследване на външнополитическата служба на ЕС. От него става ясно, че Украйна и нейните представители са били преки обекти на информационни атаки в 33 от 100 случая, а в 60 от 100 главна цел на дезинформацията е било оправдаването на руската агресия.

Друг важен извод в изследването е, че Русия е основен източник на манипулираните информация, целящи да бъде дискредитиран Европейският съюз.

Още новини от Украйна

Дезинформацията идва от официални руски източници

Както е установено от изследването - огромна роля в разпространението на дезинформация играят официалните руски дипломатически канали и акаунти на държавните чиновници. При представянето на резултатите върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел посочи като пример разпространеното от руски дипломатически акаунти твърдение, че въоръжените сили на Украйна са "неонацистки военизирани формирования, извършващи зверства против мирни жители, включително деца". Твърдението е "подкрепено" от натуралистични снимки и видеокадри на убити и ранени, а след него се отправя призив да се излиза на демонстрации в държавите от ЕС. Борел отбеляза: "Знаем, че това е лъжа. Русия е тази, която бомбардира градове, детски площадки, училища и болници в цяла Украйна. Но това не е известно на всички".

Опитвайки се да объркат потребителите, руските дипломатически акаунти разпространяват в социалните мрежи наративите си под формата на "проверка на фактите". Освен това Москва използва участието си в дипломатически форуми за усилване и легитимация на дезинформационните лъжливи твърдения за Украйна, констатира европейското изследване.

Задачата: да се подрони доверието към източниците

ЕС има "ясни доказателства за това, че Русия е мобилизирала всички свои инструменти" за провеждането на дезинформационни и манипулационни кампании, каза Борел. Той определи това като "системно изопачаване на реалността" за отвличане на вниманието от инвазията в Украйна.

"Видяхме опити хората да бъдат объркани и заблудени чрез постоянно променящи се наративи и версии за събитията. Целта е никой повече на нищо да не вярва и хората да стигнат до извода, че всъщност всички лъжат", посочи Борел.

Той е убеден, че зад всичко това стои стремежът да се подрони доверието към всички медии и демократични институции. "Русия е създала мрежи и инфраструктура, за да заблуждава, лъже и дестабилизира ситуацията, и то в промишлени мащаби. За да подрони доверието към институциите на властта."

От своя страна заместник-председателката на ЕК Вера Юрова изтъкна, че в международен план Кремъл манипулира информацията, за да повлияе отрицателно на поддържката и помощите за Украйна. Тя обяви и намеренията за реализацията на проект под работното заглавие "Радио Свободата на Русия". Неговата цел ще е да поддържа независимите руски журналисти и така да запълни празнотата на пазара на рускоезичните медии, че "те да могат да създават повече съдържание и да го разпространяват по-широко без намеси в редакционната политика". Хората трябва да имат избор, подчертава Юрова.

Автор: Ксения Полска


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    21 62 Отговор
    Руснаците са царе на дезинформацията, лъжите, кражбите и терора.

    Коментиран от #43

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 007

    18 58 Отговор
    То само гладките рус0 р0бски мозъци се фащат на това. Нека си изсипват варварите. Нормалните хора знаят къде да четат и гледат!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇸🇧🇬

    Коментиран от #8, #34

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 да де

    55 12 Отговор
    Точно Гьобелсвеле да говори за дезинформация е доста смешно.
  • 6 Рашистите на Путлер

    16 53 Отговор
    ⭕ Вика: "Росия върши добри дела в Украйна, кажеш му да ти ги извърши и на теб тогава - вика: "Що кълнеш?"
    ⭕Вика: "Нищо не знаеш и не разбираш, чети повече" – една книга не е прочел, гледа само пропагандни клипове и сайтове и те зарива с хибридни линкове.
    ⭕Вика: "Ако не е росията, Турция ще ни нападне, Ердоган е много коварен и лош."
    Ердоган стане първи приятел с Путин.
    ⭕ Вика: "Евала на Ердоган, много голям лидер е!
    ⭕Вика: "Вие сте американски подлоги!" ⭕Вее руско знаме, пише "Слава на Русия".
    ⭕Вика: "Ти си национален предател на България" > вее руско знаме, вика „майка Росия“, кълне се, че ще избива българи, ако тръгнат срещу росия.
    ⭕Вика: "Аз съм български патриот" - на профила му само руски знамена.

    Коментиран от #52

  • 7 Реалист

    17 47 Отговор
    Всъщност едни от най-големите проблеми на българското общество са продукт на вредителската дейност на русофилите, които отклоняват България от пътя на независимата и прагматична политика, която се основава на полезното и взаимноизгодно сътрудничество с всички страни, включително и с Русия. Последната несъмнено е важен фактор не само в нашия регион, но и в световен мащаб, и ние сме длъжни да се съобразяваме и да се отнасяме към нея с необходимия респект. Но когато уважението прекрачи разумните граници и се видоизмени в ирационално боготворене и възхваляване, поставяйки любовта към Русия пред всичко родно и свято, дори пред националните интереси, то се превръща в русофилство – последната, най-висша (или най-нисша) степен на национално предателство."
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Адам Хилтън

    41 9 Отговор
    Тва идва от медиите чиито държави наливат милиарди от БВП-то си само за пропаганда. НАТО се хвали че лесно може да бие Русия с комбинирани сили, обаче твърдят че са прекалено "слаби" откъм пропаганда ли? Що тогава нашите телевизии преповтарят канонична евро-неандерталска помия 24/7?
  • 10 1234

    57 13 Отговор
    Каква дезинформация от Русия?От къде?По телевизията? По радиото?То където погледнеш само оня украински просяк и евроатлантически продажници бълват помия след помия.
  • 11 Укропат

    41 7 Отговор
    Конкуренти ,а!? Е нема па. Нашите са по добри. Погребахме Путин за осми път и пак плюеме по него ,щото ни е виновен за всичко.
  • 12 Империалист

    22 4 Отговор
    Няма никаква дезинформация от страна на Русия или си русофил или си американофил, европеец турчин украинец, българофил не е синомим към коя страна си
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Синвол на дезинформация та

    39 6 Отговор
    Е DW. Тя е еталон.
  • 16 Тиква

    31 3 Отговор
    Айде и тия се включиха с помията.
  • 17 Окраин4е

    40 6 Отговор
    Най голямата дезинформация я пускат ФАЩ и техното прокси ЕС.
  • 18 Когато свършат кадрите за АЕЦ

    3 4 Отговор
    Град Курск ще потъне в резултат на стопения лед на полюсите и Европа имат АЕЦ и техните кадри ще свършат само с тъч скриин не става
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Запознат

    42 7 Отговор
    Спряха руските канали за да слушате само западна дезинформация и пропаганда
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 5555

    35 5 Отговор
    Според европейските общи закони на ЕС имаме право на всякаква информация обаче ЕС ни наруши основни човешки правата като спря руските източници за информация.
  • 23 Урюрвкос

    27 3 Отговор
    Хората трябва да имат избор затова забраняваме RT, Sputnik, ORT
  • 24 Объркано Атлантиче

    30 2 Отговор
    Защо само Русия? ЕС да попречи на всеки извън съюза да влияе на общественото мнение в ЕС. Но това не е насочено и към американски компании и неправителствени организации, които доминират общественото мнение в ЕС? Че това е така показва фактът, че само Бил Гейтс финансира най-важните медии в ЕС с над 300 милиона долара .

    Други американски олигарси, като Джордж Сорос или клана Рокфелер, правят същото. Йоурова дори иска медийната власт в ЕС да е под контрола на правителството на САЩ, където само в Пентагона плаща на около 30 000 души за денонощна пропаганда на интересите на Дълбоката държава.
    Докато ЕС иска да предотврати чуждо влияние в медиите (което не се отнася за влиянието на САЩ), главният дипломат на ЕС Борел обяви вече, че медиите и порталите които са класифицирани като чуждестранни агенти в Русия,се подкрепят активно с милиони евро от данъците на европейските граждани. Борел каза още, че санкциите срещу руските медии на практика ги изключват от работа в рамките на ЕС. Въпреки това, според Борел , това не е цензура, защото:
    „Ние не атакуваме свободата на изразяване, ние просто защитаваме свободата на изразяване.
    Добре дошли в Оруел 1984!
  • 25 3.14К

    27 3 Отговор
    Идиотизмът в ЕС се измерва в борели по скалата от 1 до 10, като 1 е най-високата степен. За пълен идиот обикновено се казва 1 борел.
  • 26 тия неща на старата ми шапка

    27 3 Отговор
    Бе като гледам нас ни атакуват всеки ден с - дойче зеле , Си ен ен , бесарабски фронт ........Не виждам никъде новини от Русия.
  • 27 а стига с тия проповеди

    24 2 Отговор
    Международните новини казват че бай шорош купувал медиите и поръчвал новините на килограм - тук ни разправят че Руснаците дезинформирали.
  • 28 Смерш

    4 20 Отговор
    Правилно! Трябва да се забранят всички руски информационни канали и в Интернет.

    Коментиран от #30, #53

  • 29 дцьдсц

    18 4 Отговор
    Европейския фашистки съюз, почна да ни обяснява кое е лъжа и кое истина. Лъжеца ни учи на морал? А са такива "демократи" и са с такава "свобода на словото", че само платени лъжци от сутрин до вечер дават интервюта и ни учат кое е лъжа. Другото мнение не се допуска за да се види и другата гледна точка. Само фашагите което излъжат то е истина. Кои ни вкара пак в блатото? Пак национална катастрофа. Помнете кои трябва да виси по дърветата.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 112

    21 3 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Пропагандата им не може да заблуди и манипулира мислещите хора.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Риба са яли

    17 2 Отговор
    Евроатлантическата дезинформация няма аналог.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Любопитен

    11 1 Отговор
    Моля DW да ми каже къде ние от ЕС можем да я намерим тази руска пропаганда, че ние по всички медии на ЕС само за Ройтерс, Гардиън, АП, CNN, Бесарапски Фронт ,,,и подобни чуваме. Всички руски медии или западни подкрепящи Русия са блокирани. Раздразнихте ни любопитсвото с тази си статия. Иначе не са ни нужни руски медии, за да разберем сами, че лъжете и манипулирате като за световновното. Имаме си собствени глави!
  • 38 Зевзека

    9 3 Отговор
    Дойче веле, стига с това кой ми ачка в гащите! Ей тия руснаци за всичко са виновни бре. Чакаме да ги обвините че заради тях Земята се върти около Слънцето и че заради тях февруари има сняг. Хайде, чакаме!
  • 39 Реалист

    9 2 Отговор
    А къде можем да ги намерим тия пропагандни лъжи, че всичкия достъп до тях ни е забранен? Дойче, дайте линкове, че да ни уверите. А за да е още по-категорично доказателството, махнете рестрикциите върху руските медии, че да се убедим в прямотата на дойчетата.
  • 40 Крокодил

    11 1 Отговор
    Най-голямата Дезинформация идва от платени сайтчета като този тук.

    Коментиран от #47

  • 41 9689

    3 1 Отговор
    Банално.......
  • 42 Каква ирония

    5 2 Отговор
    Най големия източник на нискоинтелигетна дезинформация, унтерменшите от ДВ, ни информират че друг бил виновен. В днешно време не ни трябват вицове за да се посмеем - просто четем заглавията от ДВ. Статиите им не ги четем - време за пространни глупости няма никой.
  • 43 Западна дезинформация

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":


    "При 70% набодени ще се избавим от ковида"




    😉

    Коментиран от #44

  • 44 Ами избавихме се

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Западна дезинформация":

    30-те% ненабодени гушнаха букети те и излетяха като дим през комините
  • 45 Иво

    5 2 Отговор
    Дойче веле ! При тех всичко е фалш и бълват фалшива проУкрофашистка пропаганда

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 В грешка си

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Крокодил":

    Никой не може да бие РИА невярности, пропаганден первой канал и най вече канала на Копейкин в ютубата
  • 48 Последния Софиянец

    5 7 Отговор
    Русия винаги си е служила с дезинформация, пропаганда, шпиони и тролове. Затова ще страда и най вероятно да се разпадане скоро.
  • 49 Руснакът

    5 5 Отговор
    "Руснакът е най големия и нагъл лъжец в целия свят"- Тургенев

    Коментиран от #50

  • 50 Последния Софиянец

    5 4 Отговор

    До коментар #49 от "Руснакът":

    И коста копейкин от израждане
  • 51 Ттттъ

    8 3 Отговор
    Преди 1989 исках да слушам Свободна Европа легално - беше забранено, сега искам да гледам руска телевизия - пак е забранено и стигнах до извода, че ако се страхуваш от нещо, го забраняваш.
  • 52 Евалла

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Рашистите на Путлер":

    Заковал си ги и се чудят кво става🤣
  • 53 Още

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Смерш":

    Да се изритат в сибир русофашагите.
  • 54 Райхсвер

    3 4 Отговор
    За съжаление е така - и тук има рубладжийски гов.еда, които за копейки или щото са полезни ид.иоти тръбят гнусните лъжи на руските пияници!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания