Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 14:11 12 553 29

Кустурица: Всичко мирише на преврат

  • емир кустурица-
  • милорад додик-
  • сърбия-
  • преврат-
  • босна и херцеговина-
  • русия-
  • република сръбска

Събрахме се, за да защитим семейството и родината, каза режисьорът

Кустурица: Всичко мирише на преврат - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сръбският режисьор Емир Кустурица подкрепи босненския сръбски лидер Милорад Додик на митинг в Република Сръбска, съобщават босненски медии, предаде БТА.

В Баня Лука, главния град на Република Сръбска, която е част от Босна, снощи хиляди босненски сърби излязоха на митинг в подкрепа на проруски настроения Додик и срещу решението на босненската Централна избирателна комисия отново да се преброяват гласовете от състоялите се по-рано този месец избори за президент на Република Сръбска.

„Всичко мирише на държавен преврат. Събрахме се, за да защитим семейството и родината. Всичко, което защитава Милорад Додик и екипът му, е поставено под въпрос. Има неща, за които човек трябва да се бори," каза Кустурица на митинга, цитиран от босненския сайт Бука.

Според по-ранните данни Додик печели с 48 процента от гласовете. Опозиционния кандидат Йелена Тривич получава подкрепата на 43 процента от гласувалите. В нощта на изборите и двамата обявиха победа. В деня след изборите опозиционните партии обвиниха Додик и неговата партия в изборна измама. В обръщение към събралите се снощи Додик отново заплаши, че Република Сръбска ще се отдели от Босна и Херцеговина. Един ден ще вземем 49 процента от Босна и Херцеговина (…) Вярвам в идеалите за автономна и независима Република Сръбска, заяви Додик, цитиран от телевизия Ен1.

На 2 октомври в Босна и Херцеговина се състояха общи избори, обхващащи няколко нива на управление. Политическата структура на страната е известна като една от най-сложните в света. Съгласно Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната там през 1995 година, Босна е съставена от две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

На общите избори се избираха сръбски, хърватски и бошнячки представител в тричленното Председателство (президентството), представители в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация. В Република Сръбска имаше избори и за президент. Централната избирателна комисия обяви предварителните резултати за всички други нива на управление, но гласовете за президент на сръбската част на Босна все още се броят поради много докладвани нередности и се очаква повторното преброяване да приключи до четвъртък, отбелязва агенция Хина.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    61 18 Отговор
    Я, и там като тука
  • 2 Вива Србия!

    71 39 Отговор
    Емире,жив и здрав бре,брачо!
  • 3 Иванушка 🇷🇺

    63 99 Отговор
    Сърбе на върбе, и те са същия отпадък като алкохолиците от пр00сия! Ниш е български!

    Коментиран от #20

  • 4 Л.Ф. Селин

    120 20 Отговор
    Не може да се отрече, че за разлика от нашата пишман интелигенция, Кустурица винаги си е отстоявал политическите възгледи. Без значение дали сме съгласни или несъгласни с тях.
    И освен това е майстор в професията си. Има поне пет филма шедьоври.
  • 5 Истина

    55 105 Отговор
    Сърбите тоя път са на грешната страна на историята.Ние сме от правилната Не трябва да позволяваме на Радев и другите продажници да ни завлекат в пропастта.

    Коментиран от #9, #11, #15

  • 6 Ъхъъъ

    47 39 Отговор
    Време е Сърбите да си платят за злините които са правили на Българите и най вече за Македония !
  • 7 Няма име

    57 14 Отговор
    Мир, ала-бала. Архитектите на това недоразумение Б и Х са направили бомба със закъснител, а не държава. Амбициите на исляма никога няма да се задоволят само с Балканите. Предстоят ни още по-интересни времена от сегашните…
  • 8 Глупак

    29 28 Отговор
    Този е покръстен бошняк мюсюлманин сърбоман
  • 9 Ха ха ха ха ха

    76 34 Отговор

    До коментар #5 от "Истина":

    Историята показва, че винаги България е била на грешната страна. Сега е същото!

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Значи

    25 26 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха ха ха":

    Значи признаваш че от 44та до 89та пак сме били прекарани?
  • 11 Милен

    23 9 Отговор

    До коментар #5 от "Истина":

    Всъщност все още няма как да знаем кой на коя страна е в историята, само времето ще покаже 😉
  • 12 Ватник

    25 33 Отговор
    Ватниците пак мътят водата, нещо!
  • 13 намръщенъ

    35 45 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха ха ха":

    Защо тогава милиони българи търсят работа или направо преселване в ЕС, UK или USA, а никой не е идиот да иде в Россия, Беларус или Сърбия?

    Коментиран от #21

  • 14 ценов

    50 9 Отговор
    Ето ви една нова Украйна!Докато не запалят цяла Европа,няма да мирясат!!!Лошото е,че мечката е в съседния ни двор,а купените ни управници се дърлят за оглозган кокал!!!!

    Коментиран от #27

  • 15 ценов

    14 23 Отговор

    До коментар #5 от "Истина":

    Ние сме вече там Истино,комунягите от 1984 до 1989 обилно поляха с бензин Лудогорието и источни Родопи,че сега една искра е достатъчна!!! И това,колкото и да звучи странно,е изгодно и за „братушки“и за кравари!
  • 16 Соловьов

    15 33 Отговор
    Мдаа..дългата ръка на Масква!
  • 17 Ултрасът Содих

    25 28 Отговор
    Додих е руски слуга, който получи при едно от посещенията си в Русия голям колкото човешка глава къс злато. Той се отчете, като подари на Путин открадната икона от хърватски дом, по време на сръбските безчинства и плячкосване. Додих, училият за дюшекчия е най-богатия човек в Сръбска Република. Мечтае за отцепването й и присъединяването й към Сърбия. Любимият му историк е Гарашанин, който е писал, че "сърби живеят от Драч до Варна". Чрез него и Вучич, Русия влива милиони на Балканите, за да ги дестабилизира.

    Коментиран от #18

  • 18 Националшовинист, по сръбски.

    18 11 Отговор

    До коментар #17 от "Ултрасът Содих":

    Ултрасът Додих
  • 19 Драгоман

    21 10 Отговор
    Има един стар хубав българско-македонски израз Сръбе на връбе!, а сетете се защо е измислен :)
  • 20 Иванушка 🇷🇺

    25 22 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка 🇷🇺":

    Винаги рублоибрикчийте са били против България, и заставят на страната на сърбия и пр00сия!
  • 21 Павел

    19 29 Отговор

    До коментар #13 от "намръщенъ":

    Напротив, много наши доктори отидоха да работят в Сърбия, където се чувстват по-добре, както и много наши инженери и учени отидиха в Русия, където са ценени и уважавани.

    Коментиран от #25, #28

  • 22 СССР

    26 12 Отговор
    Костурица е помак, отрекъл се от вярата си и станал слуга на сръбските национал-социалисти. Нещо като Вежди Рашидов, който пишеше декларации в подкрепа на " възродителния "процес!
  • 23 ми изкъпи

    1 7 Отговор
    се бе
  • 24 Сърбите

    14 10 Отговор
    Ще ядат голям бой от албанци и хървати !

    Лука Модрич.
  • 25 Ссссс

    7 6 Отговор

    До коментар #21 от "Павел":

    Ти май нещо си сънувал за инжирите в Русия. Или имаш на предвид тези който отиваха преди 89 г.
  • 26 Лукреция

    11 1 Отговор
    Нагледен пример на "Разделяй и владей". Дейтънското споразомение е изключително демократично- орел, рак и щука. Язва насред Европа породена от външни "демократични" фактори. Язва която само ще загнива и ще трови живата плът с десетилетия. Не се спряха строителите на демокрация и демагогия.
  • 27 335

    4 7 Отговор

    До коментар #14 от "ценов":

    Рашистите навсякъде се навират, подкупват продажни политици и само дрънкат оръжия. След тях само пепел остава.

    Коментиран от #29

  • 28 смешник си

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Павел":

    Хахаха, по-голяма лъжа не бях чувал. Поне един ми кажи емигрирал в путкистан. Това сигурно е новата опорка спусната от мутрофанова и сие.
  • 29 Хо Хо

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "335":

    Тъкмо това и аз исках да напиша.
    Не се сещам дори за един американски президент, който да не е започнал война някъде по света.
    Като се започне от Виетнам, та чак до Украйна!
    Ти нали за краварите говориш?