Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Ноември, 2022 13:14 13 471 21

Руснаците бягат в град, намиращ се близо до България

  • сърбия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • белград-
  • руснаци-
  • казабланка

През последните седмици Белград е като Казабланка

Руснаците бягат в град, намиращ се близо до България - 1
Снимка: Shutterstock

Седнала зад огромно черно дървено бюро и подредени в купчини документи, белградската адвокатка Тияна Вуйович казва, че за следващия ден вече е записала в дневника си още пет срещи с потенциални нови клиенти. Четири от тях са с руснаци, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

36-годишната адвокатка е специализирана в имиграцията, като подготвя нужните документи и ги свързва с агенти за недвижими имоти в града, който тихо се превърна в гостоприемен пристан за хиляди руснаци след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна преди осем месеца. Новопристигналите се стичат в общински работни помещения, регистрират повече от 2000 фирми и дори дават тласък на пазара на недвижими имоти. Сега все повече от тях искат да се установят за по-дълго време след военната мобилизация на гражданите, предприета от Путин през септември.

Още новини от Украйна

"В началото на войната всички клиенти поискаха да наемат жилище", казва Вуйович, която смята, че тази година е работила с поне 500 руснаци, в офиса си в жилищна сграда в центъра на Белград. "През последните месеци имам много молби от тях за закупуване, и то не само за получаване на право на пребиваване, но и за живеене."

Тези действия, съчетани с ескалиращите атаки на Путин в Украйна, направиха отношенията на Сърбия с Русия все по-неудобни. Лидерите на Европейския съюз, към който Сърбия в крайна сметка иска да се присъедини, предупредиха президента Александър Вучич, че страната му трябва да реши на чия страна е, тъй като се противопоставя на присъединяването към санкциите срещу Москва. Но жилото на проруските - ако не и на пропутинските - настроения е дълбока в Белград.

"През последните седмици Белград е като Казабланка", каза Вучич на 17 октомври в реч пред сръбската агенция за разузнаване и сигурност, сравнявайки града, изобразен във филма от 1942 г. като място, гъмжащо от шпиони и бежанци от войната.

Според Вучич от началото на конфликта в Сърбия са пристигнали повече от 100 000 руснаци и неколкостотин украинци, от които 17 000 са получили разрешения за пребиваване. Останалите са се преместили в други страни или остават в Сърбия като посетители.

Голяма част от Европа приема руските аристократи и интелектуалци, бягащи от болшевишката революция през 1917 г., но век по-късно тези, които бягат от политиката в родината си, имат малко възможности в Европа. Все пак Сърбия позволява на руснаците да влизат в страната без визи за първите 30 дни, а националната ѝ авиокомпания поддържа маршрути до Москва и три други руски града.

Руското присъствие в Белград, град с население от около 1,4 милиона души, не е трудно да се забележи. Една от забележителностите е хотел "Москва" в стил "ар нуво", а културният център "Руски дом" се намира в непосредствена близост до него. Енергийният гигант "Газпром" спонсорира "Цървена звезда Белград", най-успешния футболен отбор в страната.

Тези връзки имат дълга история. Сърбия съживи отношенията си с православна Русия през 90-те години на ХХ век по време на кървавия разпад на Югославия, когато части от федерацията получиха независимост с подкрепата на Запада. Опитите на силния лидер Слободан Милошевич да оспори това на бойното поле предизвикаха санкции и изолация. Сърбите потърсиха подкрепа на изток, като получиха подкрепата на Русия по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г. за прекратяване на конфликта в Косово.

В интервютата с някои от руснаците, които наскоро са дошли, се усеща колко са щастливи, че са намерили толкова гостоприемно място. Михаил Коростиков, 33 г., е ръководител на международното сътрудничество в Сбербанк в Москва. Той започва да си търси нова работа на 25 февруари, ден след като Русия нахлува в Украйна, и още същата седмица започва да учи сериозно сръбски език.

Не беше лесно да си намеря нова позиция, казва той. Коростиков, чиято съпруга е сръбкиня, пристигнал в Белград през юни и сега работи дистанционно за неправителствена организация за климата, базирана в Обединеното кралство.

"Ако отидеш в някое коуъркинг пространство, ще чуеш само руски", казва Коростиков, седнал в бар във Врачар, богат жилищен район в центъра на Белград. Всички се отнасят с теб като със съсед, казва той и разказва как дори му предложили безплатна храна на един пазар, когато разбрали, че е руснак.

"Никога не съм усетил и капка негативно чувство към мен", казва той. "Казвам на хората, момчета, имате прекрасна страна - може би малко разхвърляна".

При пристигането си, подобно на много руснаци, Коростиков е имал 30 дни, преди да се нуждае от нов печат в паспорта си. Това също се оказало лесно. Руснаците в Белград са създали групи в Telegram и предлагат места в колите, които правят еднодневни екскурзии до границата, казва той. При едно от пътуванията до Босна той обикалял 10 минути и след това преминал обратно в Сърбия. Граничарят се пошегувал: "Здравей, другарю", каза Коростиков.

Белград дава възможност на новопристигналите да намерят сравнително достъпни жилища, поне в сравнение с Москва, възможност да се преселят, да започнат бизнес или поне да обмислят следващата си стъпка. Тази година руснаците са създали 2321 малки фирми и дружества в Сърбия, предимно в Белград, което е рязък скок спрямо едва 158 през цялата 2021 г., според бизнес регистъра на Сърбия.

Базираната в Белград компания WeShare, която управлява офис площи в лъскава кула точно срещу сградата на сръбския парламент, се е сдобила с 60 нови руски клиенти след началото на войната в Украйна, а преди конфликта те са били едва няколко.

Много от тях търсят да разположат бизнеса си в обектите на WeShare, за да използват физически пространството или само адреса, казва основателят и собственик на компанията Леон Пантелич. "Това е невероятен ръст на търсенето и всяка седмица получаваме по седем-осем нови запитвания", казва той.

Междувременно руснаците раздвижиха пазара на недвижими имоти, като цените на наемите в Белград са се увеличили повече от два пъти поради нарастващото търсене, според Катарина Лазаревич, която ръководи една от известните агенции за недвижими имоти в града.

Средният апартамент с една спалня в центъра на Белград е поскъпнал от 300 евро на месец до поне 600 евро, каза тя, като е изтласкал от пазара много местни жители в град, където средната нетна месечна заплата е около 800 евро.

Руснаците идват на три вълни, казва тя: първо това са били предимно професионалисти или богати хора, които са преместили бизнеса си, за да избегнат санкциите, след това семейства през лятото и сега - най-голямата вълна - откакто Путин нареди на страната да се мобилизира. "Всичко, което се появява на пазара, се изкупува веднага", казва Лазаревич. "Скоро в Белград няма да има какво да им се предложи".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин🇧🇬

    29 23 Отговор
    А българите къде ще бягат?

    Коментиран от #11

  • 2 САЩ

    14 18 Отговор
    Съединените щати са неградка държава
  • 3 Американски негъра

    18 13 Отговор
    В България имаме мн роби
  • 4 Хихихи..

    35 6 Отговор
    Кои руснаци,в кой град,колко близо до България? Много сте мътни в "инфото"..

    Коментиран от #18

  • 5 Историк

    31 11 Отговор
    Е тва е карък, да избягаш от фашисткия диктатор, и да попаднеш на неговия пръв приятел в друга държава. Това е все едно през ВСВ някой да избяга от хитлеристите и да отиде при руснаците.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ВОКИЛ71,12,13,68,60

    17 22 Отговор
    Съжалявам Сърби,но Вие предавате и последните възможности за бъдеще. Нямате ланс.Аз се опитах да Ви помогна.Защитавах Ви,но се оказа,чв сте просто едбо югославско ромско оритурско и проруско гръцко хилаво племе. Да живее САЩ ! Да живее Българо-Френската Келтска Държава.Вие сте пътници за небитието!Европейският Съюз налоцително трябва да ориложи санкции за Сърбия,която е АНТИЕВРОПЕЙСКА ФАШИСТКА ПРОРУСКОУЙРАИНСКА ДЪРЖАВА !

    Коментиран от #19

  • 8 Пацо

    26 12 Отговор
    Да бягат....само да не идват във България
  • 9 БСП за България и Радев

    17 28 Отговор
    Българските политици, с изключение на другарката Нинова, генерал Румен Радев и Костадин Костадинов заеха отново грешната страна във войната. Сърбите ще печелят сега от приятелството си с майка Русия

    Коментиран от #12, #14

  • 10 Да да

    10 16 Отговор
    Сигурно сороска пропаганда на макс
  • 11 Пеци

    22 17 Отговор

    До коментар #1 от "Българин🇧🇬":

    Защо трябва да бягам????Благодарение на Украйна, която успя да спре дивата сибирско-чеченска орда, няма нужда, ако по трябва ще защитим майка България, част от населението не са русороби
  • 12 Да, ама не...

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "БСП за България и Радев":

    Честита да им е печалбата, но няма такава вероятност. По скоро ще им е кошмар, като воденичен камък на шията!
  • 13 ха ха хааа

    13 4 Отговор
    Скоро сръбете ще ги разберат какви са и ше си "скинат дрейте" ..🤭😁
  • 14 и кво от това?

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "БСП за България и Радев":

    Сърбите Спечелиха 100 000 руснаци.Като тръгне путин да ги освобождава от сръбско робство съвсем ще са на далавера!
  • 15 ЕС трябва да замрази договора за членств

    12 1 Отговор
    Руснаците нахлува в Белград като скакалци. Новите заселници пращат прескъпо за жилища, като по този начин изхвърлят от пазара обикновените сърби, които немогат да платят толкова висока цена. Сърбия е руска база. Освен тази в Ниш, цялата й територия ще бъде предоставена на Русия. Като такава ще й е трудно, са влезе в ЕС.
  • 16 Костадинов

    7 1 Отговор
    То в руската кочина дали остана някой .
  • 17 Просто човек

    7 2 Отговор
    В България НЕ са добре дошли!!! Да си стоят в блатото...
  • 18 Белград, не ходете там.

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    В Белград. Сърбия стана руска база. Пълно с руски шпиони и потенциални такива. Всеки руски закелник на Балканите е потенциален шпионин.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кои има пари бяга

    3 0 Отговор
    който няма, отива да гаси тока!
  • 21 ГанЯ

    2 0 Отговор
    От една кочина в друга!
Новини по държави: