Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 09:11 5 129 190

ISW: Военните кораби край Севастопол са законна цел по време на война, а не терористичен акт

  • isw-
  • атаки-
  • кораби-
  • севастопол-
  • военни действия-
  • тероризъм

Анализът разглежда и кадри, показващи дим близо до пристанището в Севастопол и нещо, което изглежда като руска противовъздушна отбрана в Севастопол, която атакува въздушни цели

ISW: Военните кораби край Севастопол са законна цел по време на война, а не терористичен акт  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Вероятно украинските сили са извършили нападение срещу фрегата от клас "Григорович" на Черноморския флот (BSF) близо до Севастопол с безпилотни надводни превозни средства на 29 октомври. Кадри в социалните медии документираха неизвестен брой безпилотни надводни превозни средства, които удрят поне една фрегата от клас "Григорович" в Севастопол на 29 октомври.

Това пише в новия си анализ на военните действия "Институтът за изследване на войната" (ISW), цитиран от news.bg. Анализът разглежда и кадри, показващи дим близо до пристанището в Севастопол и нещо, което изглежда като руска противовъздушна отбрана в Севастопол, която атакува въздушни цели. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че украинските сили са използвали седем автономни морски дрона и девет безпилотни летателни апарата, за да извършат "терористична атака" срещу военноморския флот и цивилни цели в Севастопол.

Руското МО твърди, че руските сили са унищожили всички въздушни цели, унищожили са четири морски дрона на външния рейд и три морски дрона на вътрешния рейд. Подобен неидентифициран безпилотен надводен апарат се появи за първи път на брега на Крим на 21 септември.

Атаките срещу военни кораби по време на война са законни военни действия, а не терористични атаки, посочва ISW.
Повредите на корабите на Черноморския флот засега не са ясни. Руското министерство на отбраната твърди, че атаката е причинила незначителни щети на миночистача от руския черноморски флот "Иван Голубец" и защитна бариера в южния отсек. Руските официални лица не признават никакви щети на фрегата от клас "Григорович", но така и твърдяха за крайцера "Москва", когато украинските сили го потопиха на 14 април. Украинските официални лица не са поели отговорност за атаката.

Като реакция руското военно министерство обяви, че Русия спира за неопределено време участието си в сключената с посредничеството на ООН сделка за износ на зърно с Украйна поради атаката на 29 октомври. Русия обаче поставя риторични условия за оттегляне от сделката от известно време и се позовава на определението за атаката в Севастопол като "терористичен акт".

Черноморският флот разполага с три фрегати от клас "Григорович", всички от които могат да изстрелват крилати ракети "Калибър". Украинското решение да се насочи към фрегатата, способна да управлява "Калибър", има смисъл, като се има предвид засилената кампания за удари с руски ракети и дронове, насочени към украинската енергийна инфраструктура. Ако Киев е наредил тази атака, това би било пропорционален, дори сдържан отговор на обширната руска стратегическа бомбардировка, атакуваща цивилни цели в цяла Украйна през последните няколко седмици.

ISW коментира и информациите, че Кремъл е освободил командващия Централния военен окръг (ЦВО) генерал-полковник Александър Лапин от длъжността му на командващ "централната" групировка сили в Украйна. Кремъл не е потвърдил официално облекчението на Лапин към 29 октомври, което предизвика нарастване на противоречиви съобщения в спонсорирани от Кремъл издания и канали в Telegram. Спонсорирани от Кремъл медии цитират съобщения от базирания в Чечения телевизионен канал "Грозни", блогъри и други неназовани официални източници, че Лапин вече не командва руските сили в северната част на Луганска област.
Някои руски блогъри твърдят, че Лапин е подал оставка по собствена инициатива, докато други твърдят, че той е бил уволнен несправедливо. Блогър, свързан с "Вагнер", твърди, че Лапин е загубил позицията си поради опустошителния си неуспех да разположи и организира мобилизирани хора в своята зона на отговорност, а ISW по-рано съобщи за лошото отношение към необучени мобилизирани мъже на фронтовата линия Сватове - Креминна под командването на Лапин.

Не е ясно дали Лапин е бил освободен и от командването на Централния военен окръг. Някои военни блогъри намекнаха, че Лапин вече не е и командир, но няма официална информация или доказателства. Изданието Ura.ru твърди, че Лапин си взема триседмичен отпуск по медицински причини, цитирайки неназован източник от руското министерство на отбраната (MO).
ISW не може независимо да потвърди съобщенията за уволнението на Лапин, но потокът от противоречиви доклади може да показва, че Кремъл се опитва да контролира разказа относно висшето си военно командване. Кремъл преди това се въздържаше от обсъждане на промени в командването преди успешната украинска контраофанзива в Лиман, след която руският президент Владимир Путин официално смени командирите на Западния и Източния военни окръзи. Путин вероятно използва публичността на смяната на областните командири, за да ги използва като изкупителна жертва за руските военни провали в Харковска област и Лиман.

Нарастващата прозрачност в руското информационно пространство - оглавявана от чеченския лидер-силовик Рамзан Кадиров и финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин, както и провоенната общност - вероятно увеличава предизвикателство за Кремъл да прикрива и обяснява публично каквито и да било промени в командването. И Кадиров, и Пригожин на няколко пъти публично нападнаха Лапин, което накара някои военни блогъри да изтъкнат, че други руски командири на области не са получили никаква критика и не са били уволнени, въпреки собствените си пропуски и грешки.

Докладите за уволнението на Лапин, независимо дали са верни или неверни, показват, че фракцията на руските силоваци придобива господство в информационното пространство, което ѝ позволява да навреди на имиджа на руското висше военно командване, който МО вероятно би предпочело да представи.

Информациите за уволнението на Лапин допълнително подчертават фрагментацията в руската провоенна общност. Блогър, който защитаваше Лапин, заяви, че "лобисти" най-накрая са успели да отстранят Лапин от поста му, действайки в свой личен интерес. Дори и водещи в Кремъл руски издания също подчертават, че група блогъри подкрепят Лапин, което показва непрекъснато нарастващото влияние на военните блогъри в информационното пространство.

Блогъри и от двете страни ефективно се фокусират върху провалите на руското военно командване от двете страни на спора, което допълнително подкопава репутацията на руските въоръжени сили и Кремъл.
Руските блогъри, подкрепящи войната, признаха, че осигуреният от Запада HIMARS е спрял руските настъпателни операции в северозападната Херсонска област през юли. Някои руски милблогъри коментираха сателитни изображения на празна руска военна база на международното летище Херсон "Чернобаевка" (северозападно от град Херсон), получени от частната американска компания Satellogic. Милблогърите отбелязаха, че руските сили са изтеглили своя "контингент", военна техника и авиация от Чернобаевка между месеците май и септември в опит да защитят техниката си от украински удари по базата.

Предишни сателитни изображения от периода август-септември показаха най-малко 16 основни бойни танка и бронетранспортьори в "Чернобаевка", което показва, че пълното руско изтегляне от международното летище Херсон е станало сравнително в скоро време.

Русия вероятно ускорява усилията за насилствено обезлюдяване на райони на Херсонска област по поречието на река Днепър и повторното им заселване с руски войници, някои от които без униформа, в нарушение на закона за въоръжените конфликти. Южното оперативно командване на Украйна съобщи на 28 октомври, че руски служители са изпратили на жителите на град Херсон двудневно предизвестие за изселване и че руските сили са въвели засилени контролно-пропускателни пунктове за инспекция и проверка на пътни блокади по маршрутите за "евакуация" към окупирания от Русия Крим.

Украинският генерален щаб също така заяви на 29 октомври, че руските сили продължават принудително да евакуират цивилни от Нова Каховка и че в Берислав руските войници масово се преобличат в цивилни дрехи и се местят в частни домове.

Международното право счита, че "симулацията на цивилен статут" представлява прибягване до вероломство, което е нарушение на законите на въоръжените конфликти.

Русия може да използва тактика на вероломство, за да обезлюди райони на Херсонска област и да ги насели отново с войници в цивилни костюми, за да обвини Украйна, че нанася удари по цивилни цели, когато атакува руски военни позиции.

Руското министерство на отбраната (МО) вероятно отговаря на натиска, упражняван от публичното пространство по отношение на руските военнопленници и провеждането на обмен на затворници. Руското министерство на отбраната обяви на 29 октомври, че Русия е договорила освобождаването на 50 руски военнопленници, но не предостави повече подробности за самоличността на военнопленниците или условията за размяна. Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви, че седем от военнопленниците са военнослужещи на ДНР, а двама са военнослужещи на Луганската народна република (ЛНР).

Украинският генерален щаб съобщи, че в замяна 52 украински военнопленници са се върнали от Русия.

Съобщението на руското министерство на отбраната за обмена е особено забележително в светлината на неотдавнашните критики на военните блогъри относно предишното отношение на руското министерство на отбраната към военнопленници и обмен на военнопленници. Както ISW съобщи на 22 септември, руското министерство на отбраната беше изправено пред сериозни критики за размяната на военнопленници, при която 215 украински войници, включително командири на полк "Азов", бяха освободени в замяна на 55 руски войници и политически затворници, но основно срещу един човек - украинския олигарх Медведчук, близък на Путин.

Руското министерство на отбраната вероятно се опитва да смекчи обществения натиск върху работата с военнопленници, като представи по-проактивен подход към обмена на военнопленници.

Украинските сили консолидираха успехите и продължават контранастъпателните операции по линията Сватово-Креминна на 29 октомври.

Известен руски милблогър по подобен начин твърди, че украинските войски се опитват да пробият към Кремина и натрупват сили, за да атакуват позиция на по-малко от 2 километра от настоящите руски позиции и в рамките на 4 километра от магистрала R66.

Няколко руски източника, включително руското Министерство на отбраната (МО), съобщиха, че украинските войски са атакували в посока Червонопопивка, на 6 километра северозападно от Кременна.

Украинският генерален щаб съобщи, че украински прецизен удар е ликвидирал 20 руски войници и ранил 30 в Червонопопивка.

Украинското разузнаване съобщи, че руските сили все още разполагат с най-висококачествените си сили, действащи в област Херсон, прогнозирайки, че украинските сили ще освободят града до края на ноември. Началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Кирило Буданов заяви, че в Херсонска област има 40 000 руски военнослужещи, повечето от които са компетентни части от силите за специални операции и морската пехота.

Буданов добави, че руските сили подсилват тези части с мобилизиран личен състав и отбеляза, че руската групировка от сили действа в град Херсон, както и на западния и източния бряг на река Днепър. Буданов отбеляза, че руските сили продължават да оказват съпротива и ежедневно възпрепятстват украинското настъпление. Буданов повтори, че Главното разузнавателно управление официално оценява, че Русия няма да разруши напълно язовира на водноелектрическата централа Каховка, но вместо това ще разруши пътя, който минава над язовира, за да забави украинското настъпление през река Днепър.

Руските сили продължиха да установяват отбранителни позиции на западния бряг на река Днепър на 29 октомври. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че руските сили продължават да разполагат мобилизирани мъже на западния бряг, въпреки факта, че тези мъже показват признаци на нисък морал и липса на предварително обучение.

Центърът за съпротива на Украйна съобщи, че руските сили принуждават цивилни да строят укрепления в Херсонска област. Украинският генерален щаб добави, че руските сили продължават да евакуират неуточнени окупатори и крадат медицинско оборудване от болниците в град Херсон.

Съветникът на Херсонската областна военна администрация Сергей Хлан заяви, че руските сили все още не са се подготвили за улични боеве в град Херсон.

Украински и руски източници продължават да предоставят ограничена информация относно ситуацията на фронтовата линия в Херсонска област.
Съобщава се, че Кремъл е инструктирал руските съдии да не разрешават условно освобождаване на затворници, а вместо това да ги насочват към набиране в неуточнени частни военни компании (ЧВК), което показва разширяване на влиянието на "Вагнер" върху елементи от руската система за наказателно правосъдие. Руският защитник на правата на човека Владимир Осечкин твърди, че служители на Кремъл са инструктирали руските съдии да не освобождават затворници условно, а да ги насочват към структури на "Вагнер".

Осечкин заяви, че все по-малко затворници остават в затворнически трудови колонии, което показва, че те се присъединяват към частната военна компания.

Докладът на Осечкин също подкрепя предишната оценка на ISW, че руската военна мобилизация увеличава недостига на работна ръка на пазара на труда в Русия.

Кремъл вероятно провежда информационна операция за намаляване на напрежението между християни и мюсюлмани в Русия, за да се погрижи за религиозните малцинствени групи в руските въоръжени сили. Руски войник засне призив към арабския свят в Близкия изток и Северна Африка, в който войникът твърди, че Русия се бори за защита на християнската и ислямска вяра, обичаи и традиции от "извратените западни либерални ценности".

Войник твърди, че САЩ въоръжават Украйна точно както са въоръжили ДАЕШ/ Ислямска държава, за да "унищожат страните от Близкия изток".

Неизвестна руска организация, наречена "Имарат Донбас", пусна ислямско пропагандно видео около 28 октомври, озаглавено "Завръщането на руския халифат", обсъждайки как "цялата земя принадлежи на Аллах" и как Аллах ще даде земя на онези, които се бият в негово име, докато показва компилация от мюсюлмански войници, воюващи в Украйна, с нашид музика, свиреща във фонов режим.

ISW припомня, братоубийствената свада според съобщенията на религиозна основа в Белгородска област на 15 октомври, а руски кадри в социалните медии показват руски офицер, който бие мюсюлмански войник за опит да се помоли в определено време на 24 октомври.

Към момента няма сериозни доказателства, че "Имарат Донбас" е действителна политическа или религиозна организация. Някои руски източници го описват като "медиен център". "Имарат Донбес" произвежда пропагандни видеоклипове, съчетаващи елементи на ислямски джихад, насложени с бойни кадри от руската война в Украйна поне от май 2022 г. Руският блогър Максим Фомин популяризира съдържанието на "Имарат Донбес" и присъства на видно място в много от видеоклиповете му.

Различните целеви информационни операции на Кремъл си противоречат. Информационните операции на Кремъл, насочени към политически дясната западна публика, представяща Русия като бастион на християнството и традиционните християнски ценности, не са съвместими с други руски информационни операции, насочени към мюсюлманския свят, които се стремят да представят Русия като съюзник на исляма.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 двоен стандарт

    78 119 Отговор
    Ушанките могат да бомбардират мирно население, жилищни квартали и енергостанции, а тях не бива да напада никого.

    Коментиран от #7, #26, #74

  • 2 Хмм

    137 35 Отговор
    Тия понеже ги знаят нещата, хвърлянето на атомни бомби по време на война пак ли е нормално. За един познат японец питам...

    Коментиран от #13, #19

  • 3 КОТарАК

    43 84 Отговор
    ма не бе-тероризъм е/ бомбежите над Киев и централи не са-питайте путинофилите

    Коментиран от #22

  • 4 Българка

    62 114 Отговор
    "ISW: Военните кораби край Севастопол са законна цел по време на война, а не терористичен акт" - това е безспорен факт.
    И какви християнски ценности носят нашественишките орди на Путин от татари, чеченци, азиатци, които не са християни? Башибозукът на Кремъл е основно орт бедните, крайни държави от азиатската част на РФ.

    Коментиран от #8, #32, #100, #144

  • 5 ......

    54 98 Отговор
    Цинизма на руските фашисти стигна дъното. По време на война атакуването на военни кораби било "терористична атака".

    Коментиран от #11, #110

  • 6 Извънредно

    126 32 Отговор
    Путин каза с подигравателен тон ЕС и САЩ да не се притесняват за глада в Африка, Русия сама ще ги изхрани и ще започне с половин милиард тона зърно безплатно! В същото време лидерите на държавите в ЕС са в шок, тъй като си прибираха 99% от украинското зърно вместо да го пращат към бедните държави.

    Коментиран от #9, #16, #106

  • 7 Ааа, не

    113 37 Отговор

    До коментар #1 от "двоен стандарт":

    Как украинските нацисти могат да горят живи хора, без обявяване дори и на някаква военна операция. На това какво му се казва?

    Коментиран от #27

  • 8 Продали съ

    91 25 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Ако "ISW" ти кажат, че си кокошка, пак ли ще е истински факт?

    Коментиран от #12, #29

  • 9 ......

    30 84 Отговор

    До коментар #6 от "Извънредно":

    С откраднатото украинско зърно, както правеше и досега. Но да не се притеснява "Путин", няма да доживее догодина по същото време да прави същите "изявления". :))) Впрочем, Просия забрани износа на определени селскостопански стоки, за да може да покрива собствените си нужди. :))))))

    Коментиран от #34, #45

  • 10 Рошко

    26 42 Отговор
    А да провокираш край на сделката и да обречеш милиони на глад и студ какво е. Ай @@@тир бе лицемери от ден на ви мразя все повече

    Коментиран от #23

  • 11 Ама

    42 10 Отговор

    До коментар #5 от "......":

    Има ли вече обявена война от една от страните, участници във военната операция!?

    Коментиран от #15

  • 12 Солей

    16 29 Отговор

    До коментар #8 от "Продали съ":

    Сега последно, атакуването на военни кораби по време на война "терористичен акт" ли е? :))))) Според теб, не според ИВЕс. :))))

    Коментиран от #44, #67

  • 13 Тцтцтцтц

    32 44 Отговор

    До коментар #2 от "Хмм":

    Е как да не е нормално да са цели бе другар? От тези кораби се нанасят ракетни удари, а унищожаването им било терористичен акт! Ти къде си го чул това, освен по руската пропаганда? Кримския мост също е цел, защото по него се превозва военна техника. Така, че това са военни цели, а не детски градини другар!

    Коментиран от #83, #89

  • 14 свърши

    66 21 Отговор
    бартера, зърно за оръжие. Къде сте тръгнали бе укрфашисти ?

    Коментиран от #17

  • 15 .....

    22 44 Отговор

    До коментар #11 от "Ама":

    Война има, неззависимо дали е обявена или не. Статута на войната се определя от РЕАЛНОСТТА, не от думите. Знам, че на русофилите това им е трудна концепция. Той Павлов добре ви е описал и вас и господарите ви: в речта си при награждаването му с Нобелова награда казва буквално следното: “Длъжен съм да кажа моите печални наблюдения за руския  човек. Той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действителността , а с думите." (За първи път публикувано в списание "Звезда" през 1927 г.)
  • 16 БОЛШЕВИК

    72 23 Отговор

    До коментар #6 от "Извънредно":

    Това не е от вчера практика на англосаксонците и САЩ. Тия са унищожили цели народи за да се настанят те на земите им. Къде е стъпил англосаксонски и ирландски галош там и трева не никне.

    Коментиран от #21

  • 17 Мммммм

    13 31 Отговор

    До коментар #14 от "свърши":

    Тръгнали са да тепат русофашисти!
  • 18 Путлерофоб

    17 33 Отговор
    Позора край няма въпреки парадите на червения площад всяка година, но при парадните армии е така.
  • 19 Абе

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "Хмм":

    Що не са гръмнеш.
  • 20 стоян георгиев

    29 38 Отговор
    Русия бастион на християнството.това е вица на деня.няма страна разрушила повече християнски храмове и избила повече свещенници от тази пазителка на християнството.службата на путлер отговаряше за това.идеолоьите на тези убийства днес са светии в Русия и често ги гравират на икони.тва са светии Ленин и свети Сталин .демек пълна пародия.
  • 21 Историк

    35 41 Отговор

    До коментар #16 от "БОЛШЕВИК":

    Англосаксонците са унищожавали "народи" през 17 век. Руснаците унищожават народи през 21ви век. Извод: руснаците са 400 години назад в развитието си от нормалните общества.
  • 22 Абе

    15 25 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    фашиоид .Не се ли изнесете от Украйна барабарс Хаймарситте ,джевелините и намениците ще има терор .

    Коментиран от #105

  • 23 Важно е

    31 7 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Да зная, нас българите кой ни обрича на глад, студ и въвличане във война, демек на пълно изтребване?

    Коментиран от #31, #43

  • 24 западняшко двуличие

    33 17 Отговор
    Това добре , ама защо квичите за целите по Украйна ? И до кога ще предизвиквате и поддържате войните ?

    Коментиран от #28

  • 25 Вести от източния фронт:

    23 39 Отговор
    Рано сутринта части на ВСУ елиминираха около
    Каховка близо 480 ушанки от ЧВК"Вагнер" +
    Помощник -командира им.
    КОНТРАОФАНЗИВАТА продължава с пълна сила!

    Коментиран от #46, #47, #49, #52

  • 26 Да започнем

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "двоен стандарт":

    оит там, че можеше да не бомбардират! В пропагандата за глупаци не се казва!
  • 27 нещо се бъркаш

    19 28 Отговор

    До коментар #7 от "Ааа, не":

    Зверства извършват само рушките фашисти.
  • 28 Солей

    19 23 Отговор

    До коментар #24 от "западняшко двуличие":

    Двуличие е да се правиш че не разбираш разликата между военен кораб като цел, и електроцентрала като цел.

    Коментиран от #102

  • 29 Българка

    11 11 Отговор

    До коментар #8 от "Продали съ":

    Когато някой няма аргументи, с които да оспори нечия позиция, обикновено обижда или използва неуместни опорки

    Коментиран от #96

  • 30 Руски военен кораб не ...

    24 25 Отговор
    Руски военен кораб не може да бъде повреден. Той може само да претърпи техническо усъвършенстване. Например ракетен крайцер "Москва" преди няколко месеца беше усъвършенстван до нивото на закотвена на дъното ракетна подводница. Слава, слава, слава России!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Амертика за България

    24 17 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    така ли каза на гладко мозъчните да тиражират? Хора без достойнство, за кратко продажници, фенове на лъжи, ДБ и ПП, проекти на мафията!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хахаха

    40 11 Отговор

    До коментар #9 от "......":

    Затова ли износа на руска селскостопанска продукция за Гърция се е увеличил с 50% октомври месец, а за Турция с 30%:) Смъртта на Путин догодина коя ще е поред, джендърите вече 29 пъти го убихте и 104 пъти го свалихте от власт:)))

    Коментиран от #48

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Някой

    27 12 Отговор
    Статията е плява.
    Обаче, не ми се мисли какво ги чака укритие сега. Когато организираха теракт на кримски мост, останаха без ток Сега, при този теракт, им спряха износа на зърно за богатите европейски страни. Очакваме още днес да ги залеят с ракети и шахиди. Ама, да си опичат акъла, а не да действат под английски диктат...
  • 37 История

    26 8 Отговор
    за лошите руснаци и светците краварски: За две седмици лошите руснаци унищожиха с ракети и дронове инфраструктурата на Украйна и убиха двама цивилни, само за час светците краварски чрез сатанинския си празник видяха сметката на 200 корейци.
  • 38 мистър Бийн -

    11 10 Отговор
    Джони Инглиш от МИ 7 е отговорен за атаката на ЧФ - ръководил е операцията от гумена лодка край Крим - след което с помоща на шнорхел и плавници се е изтеглил в направление южно от Антарктида..... по данни от фсб и гру.....
  • 39 До краварофилите

    25 15 Отговор
    Русия обяви, че е БРИТАНСКИ терористичен акт и ако имат топки британците да им обявят война, а не да действат подмолно.

    Коментиран от #94, #98, #140

  • 40 тръгнали да се оплакват

    16 21 Отговор
    Какво толкова са се разквичали рашистите.Нали уж нямало повредени кораби и всияко било наред?А що вреди нанесоха на Украйна!
  • 41 Адмирал Муслим Магомаев

    11 4 Отговор
    Минаваме на галери и платноходки.....
    Угаждаме на Бойко !
  • 42 Григоревич

    19 7 Отговор
    Война е, никакво зърно няма да се изнася!
  • 43 БОЛШЕВИК

    19 9 Отговор

    До коментар #23 от "Важно е":

    Нас ни обричат на глад и студ, нашите марионетки и подлоги които са на власт през последните 32 години, те извършват и 32 годишния грабеж и геноцид над нас, по диктовката на западните им господари.
  • 44 Продали съ

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Солей":

    Не го определям, като терористичен акт, по скоро последствия от военните действия на двете страни. А всички военни игри, никога не се играят честно.

    Коментиран от #59

  • 45 Някой

    22 6 Отговор

    До коментар #9 от "......":

    Доста политици надживя Путин.
    Също като онези пуяци, дето говореха "Асад трябва да се махне". Е, Асад си е там и народа му го подкрепя, но демократичните пуяци са в историята.
    Та, така ще стане и с Путин. Догодина пак ще си е президент с подкрепа от над 80%, докато някои западни пуяци ще са в историята. И вече има примери, Киро Острото, кравата Лиз, лудия Перука Островянски. Нищо чудно и бай Дън да си замине след няколко месеца, че като спечелят републиканците междинните избори, ще му спретнат импийчмънче по приятелски. Все пак, имат да си връщат за манипулираните президентски избори през 2020.

    Коментиран от #60

  • 46 ВСУ

    18 7 Отговор

    До коментар #25 от "Вести от източния фронт:":

    загриза дървото . Продължава друг път . То е смешно . 150 хил армия държи 1 милион . Нямат техника , бронирани машини , ПВО , авиация. Могат да контраофанзират в конен тръст . Политически интереси в Русия д се спъва ВО . Която беше спряна след 5 дни точно . И най големия майтап как дори тези 150 хиляди с артилерия държат НАтото и великите западни оръжия , които някак бяха подбити .Стрелба с картофи. Колко са загубите на ВСУ в тая авантюра и преритвания ? Тези пушкания нямат никакво стратегическо значение . Това и беше на аконтраофанзивата. На Пролет пак :)

    Коментиран от #51

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 .....

    6 23 Отговор

    До коментар #34 от "Хахаха":

    Увеличил се е износа на украински селскостопански продукти, откраднати от руските фашисти. Затова и ИЗОБЩО има увеличение. Не знаеш какво се задава в матушката ви. Ще пукат със стотици хиляди от глад. А военопрестъпника в Кремъл неговите собствени апаратчици ще го пре-т. Както много преди него. Поне да беше научил историята на смяна на властта при господарите ти.

    Коментиран от #119

  • 49 Интересно

    20 7 Отговор

    До коментар #25 от "Вести от източния фронт:":

    Всяка сутрин преглеждам другите сайтове за новини преди да вляза във Факти да се забавлявам, никъде не пишеше такова нещо, ако имаше тук досега 10 статии да са пуснали, навсякъде пише за отстъпление на ВСУ и боеве между ВСУ и натовските наемници, дори има видео как командир от ВСУ се кара на наемници и започва бой, по късно преминава в престрелка и 400 укри и 150 натовци дават фира, в далечината руски войници се превиват от смях!

    Коментиран от #56, #61

  • 50 Кочо

    24 5 Отговор
    Запада е по умен и коварен! Криейки се зад Украйна спокойно си гърмят по руски кораби като на полигон, а Русия не може да отговори по същия начин, защото тя не воюва със Запада, а с Украйна!

    Коментиран от #116

  • 51 Солей

    7 18 Отговор

    До коментар #46 от "ВСУ":

    "На пролет пак" До три седмици Херсон е свободен :)))) Не знаех, че Пролетта настъпва през Ноември, но от руските зомбита всичко вече може да се чуе, след като чухме , че нападението над военни кораби по време на война било "терористичен акт" :)))))

    Коментиран от #64, #75

  • 52 Някой

    19 5 Отговор

    До коментар #25 от "Вести от източния фронт:":

    Контрата се превърна в реконтра в някои региони.
    А в Херсон, укритие губят ежедневно стотици войници (вчера предимно чернокожи се оказа), танкове и друга техника. Само вчера са загубили ин ве пускови установки Хаймърс. А руснаците си докарват нови сили.
    Тъй че, нямай големи очаквания за украинската контра. Оставиха Украйна без ток и течаща вода.

    Коментиран от #58

  • 53 Нисък кремлянин

    6 17 Отговор
    А,бе, ВСУ ни мачка, като бръмбар сламка !
  • 54 ежко

    15 3 Отговор
    Наконни,незаконни били или не били целите, резултата е,че сега Украйна ще си изнася зърното през Полша, Словакия или Румъния.А колко ще се вдигне цената и дали изобщо ще е продаваемо - не е много ясно.Ама нямали камиони, ама пътя бил дълъг -да се оправят както могат.
  • 55 Павел

    20 4 Отговор
    Утре след възмездието зеленият нацист наркоман пак ще реве по телевизора и ще проси милостиня.
  • 56 .....

    5 18 Отговор

    До коментар #49 от "Интересно":

    "дори има видео как командир от ВСУ се кара на наемници и започва бой, по късно преминава в престрелка и 400 укри и 150 натовци дават фира" Сега си прочети какво си написал. Вие вярно не сте добре психически.
  • 57 ДНЕС СОЛЕДАР, УТРЕ БАХМУТ

    18 4 Отговор
    - 10000 на Херсон за седмица
    Яко бой по укрите

    Коментиран от #77

  • 58 .....

    5 17 Отговор

    До коментар #52 от "Някой":

    "Контрата се превърна в реконтра в някои региони" В кои "региони"? :)))) Посочи къде руснаците напредват :)))
  • 59 Солей

    4 15 Отговор

    До коментар #44 от "Продали съ":

    Ми тогава защо подкрепяш лъжите на руснаците, че било "терористичен акт"?

    Коментиран от #103

  • 60 БОЛШЕВИК

    16 2 Отговор

    До коментар #45 от "Някой":

    Това за западняците е само смяна на лицата, а който и да сложат друг той продължава същата неолиберална капиталистическа линия. Едни боклуци като ги замениш с други боклуци, не ги правиш нещо друго, пак си е боклук.

    Коментиран от #62

  • 61 кажи сега

    6 10 Отговор

    До коментар #49 от "Интересно":

    Това с укрите и натовците къде го гледа или сънува?

    Коментиран от #66

  • 62 Историк

    3 8 Отговор

    До коментар #60 от "БОЛШЕВИК":

    Използваш думички, които си нямаш представа какво значат. Кажи заглавието на ЕДНА сериозна книга по политически науки, която си прочел. Само ЕДНА!

    Коментиран от #76, #86

  • 63 Руски военен кораб не ...

    3 11 Отговор
    Руски военен кораб не може да бъде повреден. Той може само да претърпи техническо усъвършенстване. Например ракетен крайцер "Москва" преди няколко месеца беше усъвършенстван до нивото на закотвена на дъното ракетна подводница. Слава, слава, слава России!
  • 64 Кое

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Солей":

    ? Ай на бас ! Обикалят като миндеви кучки около Херсон . Щото знаят украинскит генерали кво ги чака в Херсон .Ще ги бият дори в тил докато тръгнат за Херсон . Н аПролет - като руснаците се баяат и ВСу се сдобие с остатъчно оръжие и бронева техника пак .

    Коментиран от #71

  • 65 Днес! До този час 10.00.!

    7 15 Отговор
    Тъй наречената втора армия в света е загубила
    над 100 000 солдати ! А има време до края на годината ! Цифрата многократно да нарасне !
    Преброител.
  • 66 .....

    4 5 Отговор

    До коментар #61 от "кажи сега":

    Никъде не го е гледал. Просто си представя такива неща и ги пробутва за случили се. То е трагедия. Става дума за сериозни психически проблеми. Не е дори смешно.

    Коментиран от #151

  • 67 Атакуването на кораби

    13 6 Отговор

    До коментар #12 от "Солей":

    пазещи коридори по някакво международно споразумение, е терористичен акт!

    Коментиран от #84

  • 68 супер

    4 13 Отговор
    Ново унижение за орките :))))))
  • 69 АУУУУУ

    7 15 Отговор
    РАШИСТИТЕ БЯГАТ 😱😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣
  • 70 Перо

    21 6 Отговор
    Има мирно споразумение между Турция,Украйна,Русия и ООН за транспортиране на украинско зърно и атакуването на ескортиращите военни кораби е държавен тероризъм,а не законни цели!

    Коментиран от #72, #79

  • 71 Солей

    3 12 Отговор

    До коментар #64 от "Кое":

    Един такъв като теб се ловеше "на бас", че руснаците не само, че ще си върнат инициативата, ами тръгват на реконтра към Харков. От едно известно време не съм чувал бръщолевенията му. Чиста случайност е.

    Коментиран от #90

  • 72 Солей

    5 10 Отговор

    До коментар #70 от "Перо":

    От какво пазят "ескортиращите военни кораби"?

    Коментиран от #80, #81, #82

  • 73 Кажете

    7 15 Отговор
    има ли по-смотана армия от руската в света ?
  • 74 ЕЙ БЪЛГАРЯ

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "двоен стандарт":

    НЯМАТЕ СИ НИ НАЙ МАЛКА ПРЕДСТАВА КАКВИ СЪБИТИЯ СЕ РАЗВИВАТ В СВЕТОВЕН МАЩАБ МИСЛЕНЕТО ВИ Е СВЕДЕНО ДО УКРО-БАНДЕРИЯ И ПОБЕДЕНА РУСИЯ ТОЛКОВА СТЕ ЖАЛКИ И НИЩОЖНИ ,ЧЕ АКО МОЖЕХТЕ ДА СЕ ВИДИТЕ НА КАКВО ПРИЛИЧАТЕ ЩЯТЕ ДА СТЕ С НАВЕДЕНИ ГЛАВИЧКИ И ПРОТЕГНАТА ПРОСЕШКА РЪКА...

    Коментиран от #95

  • 75 Ломоносов

    11 7 Отговор

    До коментар #51 от "Солей":

    Херсон е гроба нa бандерите! Навсякъде са заседнали бандерите Харков, Одеса, Донец.
  • 76 БОЛШЕВИК

    9 3 Отговор

    До коментар #62 от "Историк":

    " КАПИТАЛЪТ" на Карл Маркс!

    Коментиран от #126

  • 77 той и проф. Витанов

    5 4 Отговор

    До коментар #57 от "ДНЕС СОЛЕДАР, УТРЕ БАХМУТ":

    превзема Краматорск още от първите дни на военната изцепка - издънка, с математическия си модел за войната!.....

    Коментиран от #108, #129

  • 78 123455

    2 10 Отговор
    То думата - терористични атаки - ватенките я научиха от укрите, сега кво пишите като я използват
  • 79 русия световен терорист

    8 14 Отговор

    До коментар #70 от "Перо":

    Тоя същия "ескортиращ" кораб обсрелваше жилищни квартали на Одеса с ракети калибър

    Коментиран от #85, #91

  • 80 Ха че

    9 1 Отговор

    До коментар #72 от "Солей":

    Вчера не видя ли от какво пазят?
  • 81 Запознат

    14 4 Отговор

    До коментар #72 от "Солей":

    Ескортира товара. Фашистите са атакували търговския флот, тук соросоите това го пропускат!
  • 82 От случки

    13 3 Отговор

    До коментар #72 от "Солей":

    като Кримският мост, като газопроводите и други едни такива, които запада би нарекъл тероризъм, а САЩ би направил война!
  • 83 Факуракис

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "Тцтцтцтц":

    Куцар по твойта укрофашистка логика през бг свинщината минава всеки ден воена техника за укровермахта значи трябва императора да ни пуцне едно атомче и такива мижитурки като теб и твойте роднини да станат на радиоактивно стъкло
  • 84 костов

    6 11 Отговор

    До коментар #67 от "Атакуването на кораби":

    Значи руските бойни кораби "пазели" в Украйна?!!.Просто се махат от украйнски води и въпроса е решен.

    Коментиран от #93

  • 85 А защо

    3 1 Отговор

    До коментар #79 от "русия световен терорист":

    Винаги търси причините, а не си обяснявай нещата, със следствието!
  • 86 Амиии

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Историк":

    "Капиталът на 21 век" на Тома Пикети!
  • 87 Тютя

    4 8 Отговор
    Ми те утанули караблите бре
  • 88 Закономерно

    8 2 Отговор
    Журналистчета, блогерите ви изядоха половината хляб, а необективността ще изяде и останалото!
  • 89 по твоята логика, сър

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Тцтцтцтц":

    ако моста е цел, защото по него минавала военна техника, то и градовете са цели ако в тях има военна техника. кажи сега има ли двоен стандарт и ти прилагаш ли го?
  • 90 Инициативата

    2 2 Отговор

    До коментар #71 от "Солей":

    не е за ВСУ .Политиците в Русия ще решат дали ще има настъпление или ВСУ отново ще се снабди с оръжия и ще се държи патова отбрана и мирни преговори.
  • 91 моля моля,

    2 9 Отговор

    До коментар #79 от "русия световен терорист":

    Русия е "специален" световен терорист.....
  • 92 Костя Уpодов Копейкин

    4 7 Отговор
    От израждане се отркохме от генерал Луков и официално приехме Исляма лълълълълълълълълълъ
  • 93 Кои са

    9 3 Отговор

    До коментар #84 от "костов":

    тези води? Че в историята такава държава няма! А тази територия е владяна от много племана, но като цяло от Киев на изток е била руска, а от Киев на запад, полска! Та кои са тия води?

    Коментиран от #97

  • 94 АУУУУУ

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "До краварофилите":

    Нещо като селския лаф ......ТИ СЕГА АКО СИ МЪЖ ЩЕ НАПРАВИШ ТОВА......тоест трябва да покажеш че си тъпак и се връзваш на ЕВТИНИ НОМЕРА....ЕХААААА....🤡🤡🤡🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 95 Баууууу

    4 1 Отговор

    До коментар #74 от "ЕЙ БЪЛГАРЯ":

    Ами хайде светни ни?!? Иначе това което си написал, макар и с едър шрифт е чисто парадиране, и нищо друго!!
  • 96 Халооо

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    Айше как си?
  • 97 то бива.......

    1 3 Отговор

    До коментар #93 от "Кои са":

    Тя цялата планета е ваша бе.Все за още и още ламтите Няма ли да се наядете най-накрая.

    Коментиран от #101

  • 98 Прозрял

    4 14 Отговор

    До коментар #39 от "До краварофилите":

    Русия ще изгуби войната. При все повече руснаци се засилва чувството за поражение!!
  • 99 трепач на орки

    8 11 Отговор
    9 месеца след гнусната инвазия на терориста пРосия , путиноидите в чата цвилят ли цвилят , а щяха да превземат Украйна за 3 дни 😂😂🤣

    Коментиран от #114

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Чия е тая ваша

    2 0 Отговор

    До коментар #97 от "то бива.......":

    Има истина и лъжа! Аз съм за истината! А ти?
  • 102 това западно повлияните защо кръшкате

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Солей":

    Очевидно си се скатал от войниклъка , та не знаеш кои обекти са първите за поражение при войни . Не че ми допадат тия работи , но съм принуден да се съобразявам с вашите " ценности " .
  • 103 Пак аз

    7 3 Отговор

    До коментар #59 от "Солей":

    Не съм подкрепил никакъв терористичен акт, а просто не подкрепям глупостта. Какво трябва да е isw? Нещо в което трябва да вярваме безрезервно и до подкрепяме сляпо? Нищо лично, но повечето са изгубили разсъдък, а омразата е платена.

    Коментиран от #107

  • 104 КОНТРАТА

    12 3 Отговор
    Това ISW което ви го представят за шоколадова торта е едно лай.но НПО на Сорос от Вашингтон.
  • 105 Любопитен

    5 9 Отговор

    До коментар #22 от "Абе":

    И какъв ще е този терор бре русоробе комундясал?!?
  • 106 Ал Бунди

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Извънредно":

    Путин осем пъти поиска мирнипреговори със Запада зжа Украйна, а Си сложи Русия на мястото и като подчерта, че в следващите сто години светът ще е двуполюсен, доминиран от САЩ И КИТАЙ....нещо неясно? ( товае руски канал, а не чуждестранен агент..държа дебело да подчертая)

    Коментиран от #115

  • 107 Само да кажа

    4 8 Отговор

    До коментар #103 от "Пак аз":

    Няма как омразата да е платена след като България 45 години беше под руски ботуш! Благодарение на вас това все още продължава!!

    Коментиран от #109, #112, #127

  • 108 ТЕЛЕГРАМ TODAY

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "той и проф. Витанов":

    Виж видеото от Соледар !!
  • 109 УЖ ЕС И НАТО А ,,РУСКИ БОТУШ "

    7 3 Отговор

    До коментар #107 от "Само да кажа":

    Това е някакво оправдание за провала на измислената ,,демокрация "
  • 110 ХХХL

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "......":

    Много сек си никнейм имаш,ти го началастря в точката.
  • 111 Поредната порция краварски лъжи

    14 3 Отговор
    Поднесена ни от мисирките! Само да попитам краварските слуги и мисирки защо Русия не реве нали Украйна я побеждава? Защо наркомана зелен всеки ден подсмърча и циври да иска помощи? Лъжите ви издишат, пуснете и Руската гледна точка стига краварска цензура и лицемерие за свобода на словото?
  • 112 Няма, ама има

    11 5 Отговор

    До коментар #107 от "Само да кажа":

    Денонощно се вижда омраза, лъжи, пропаганда от америка за България, калинките и, придворните медии и слугите им от ПП и ДБ!
  • 113 Даааа

    2 3 Отговор
    "Кремъл не е потвърдил официално облекчението на Лапин" - поне проверявайте гугъл простотиите :-)
  • 114 Американско говедо

    6 7 Отговор

    До коментар #99 от "трепач на орки":

    Трепеш орки по форумите?Клавишен спецнац
  • 115 Дааааааа

    1 3 Отговор

    До коментар #106 от "Ал Бунди":

    А можеш ли да разясниш за по тъпите и необразовани, какво точно означава двуполюсен модел???

    Коментиран от #117

  • 116 Втора армия

    5 4 Отговор

    До коментар #50 от "Кочо":

    Войната не е само кюскане в полето, войната е стратегия, икономика, ДРУГИ действия. Армията от бежанци, която при глад в Африка ще залее Европа, няма да са руски десантчици, но много от тях имат огромен боен опит. Кризата с горива и продоволствие не е бомбардировка, но руши в пъти по-успешно.
  • 117 Херлок Шолмс

    5 5 Отговор

    До коментар #115 от "Дааааааа":

    Елементарно, Уотсън. Означава, че Китай ще товари влака, САЩ ще го кара..а Русия....Русия ще е в ролята на Вакарелски спирач...Така стана ли ти ясно ..или не? Явно от летните жеги компота в главата ти е вкиснал май..
  • 118 Ха сега

    8 2 Отговор
    Къде другаде по света има такъв институт за изследване на войната, освен при най-големите войнолюбци.
  • 119 Мишел

    14 5 Отговор

    До коментар #48 от ".....":

    Ъхъ, в матушката ще пукат съ стотици хиляди от глаад...😄😄😄
    🎃, в Русия няма глад от години. Държавата вложи много средства в селското стопанство и в резултат има изобилие на храни.
    И тази година Русия е с рекордна реколта от 152 000 000 тона зърнени култури. Това осигурява населението с обина храна и за осма поредна година поставя Русия на първо място в света по износ на зърнени.
    Изглежда не си наясно, че Русия вече е на второ място в света по производство на пуешко месо, на четвърто по мляко , на пето по сирена и телешко месо итн.
    За глада да му мисли Европа, където реколтата е слаба .

    Коментиран от #121, #125, #137

  • 120 Реванш

    2 2 Отговор
    Ще има пак яко кютек и рев.
  • 121 Гордоста флагмана крайцер масква

    5 7 Отговор

    До коментар #119 от "Мишел":

    Пълни измишльотини ,зърно имат,но общия им внос на храна е 95 процента,

    Коментиран от #136

  • 122 радославовъ7!1!1!2!1!3!6!8!6!0 pau fr

    6 7 Отговор
    Основният страх на богатирите в Русия и Украина(едно и също покварено племе!) е СЛИВАНЕТО В ЕДНО ИКОНОМИКИТЕ НА САЩ И ЕС. Това е положението.Затова извършиха преврат срещу Великият Човеколюбец Доналд Тръмп. Никой престъпник не може да победи Американската Съдебна Система и ако поне временно Прокурорите в ЕС са американски ,то престъпността ще бъде сломена с гръм и трясък. Ако искаме да сме БОГАТИ ТРУДОЛЮБЦИ,то ДА ЖИВЕЕ САЩ НА ДОНАЛД ТРЪМП ! САЩ И ЕС СА ДЛЪЖНИ ДА СЕ СЛЕЯТ В ЕДНО НЕПОБЕДИМО ЦЯЛО !

    Коментиран от #133, #190

  • 123 Артилерист

    9 3 Отговор
    Нямам спомен украинската, американската и на сателитите им пропаганда да не е обвинила Русия във всички земни грехове и да не са представели себе си като света вода ненапита и най-големите праведници. Особено се възторгвам на американските най-праведни праведници, когато: се определят в правото си да ръководят света, да определят правилата му, а те да не ги спазват; обясняват (лъжат) за бруталните си войни по целия свят и ограбването на нападнатите страни; принуждават сателитите си да ги следват в безобразията им и т.н. и т.н.
  • 124 Путинче

    8 8 Отговор
    Тероризъм е да бомбардира цивилни както прави Русия. Атака по военни кораби е нормално във война. Руснаците са смешни и жалки. Когато се правеха че няма война и украинците им потопиха крайцера Москва говореха за пожар от цигара 😂🤣 Сега пак им удрят бойни кораби и няма как след мобилизация да го изкарат пожар заради цигара и му лепяат друго определение - тероризъм 😂 Обаче много държат да не нарекат войната война. Може би защото като я изгубят накрая ще кажат че не са изгубили войната а просто Специалната операция се в провалил. Някак по друго звучи 😂😂😂
  • 125 Некой си

    6 7 Отговор

    До коментар #119 от "Мишел":

    То и за това сигурно 90% от изядените миналата година в матушката картофи са внос от Нидерландия и Мароко..а традиционните елда и гречка все по-трудно се намират в магазините.

    Коментиран от #132, #155

  • 126 Нищо не си

    2 1 Отговор

    До коментар #76 от "БОЛШЕВИК":

    Разбрал.
  • 127 тц тц

    8 5 Отговор

    До коментар #107 от "Само да кажа":

    30 години сме под американски ботуш и цъфнахме и вързахме:) По времето на лошия социализъм 8 милиона българи бяхме доволни, сега доволните са само тиквата и шепа новоизлюпени джендъри.
  • 128 пещерни хора

    5 5 Отговор
    тия още ли не се изпотрепаха? 21 век в Европа няма място за зверове!

    Коментиран от #134

  • 129 Витанов

    2 2 Отговор

    До коментар #77 от "той и проф. Витанов":

    Е математическо недоразумение!
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Zначи

    4 4 Отговор
    По руската логика, навремето Съветската армия трябваше да посреща хитлеристите с хляб и сол, за да не я обявят за терористична организация !
  • 132 Мечтай си

    7 4 Отговор

    До коментар #125 от "Некой си":

    Opгaнизaциятa зa пpexpaнa и зeмeдeлиe (FАО) ĸъм OOH пyблиĸyвa дaнните за основните производители на картофи за 2021г.: Kитaй - 95 млн. тoнa ĸapтoфи, Индия - 45 млн. тoнa, Pycия - 30 млн. тoнa, Уĸpaйнa - 22 млн. тoнa, CAЩ - 20 млн. тoнa.
    Твоята Нидерландия защо така я няма:)))

    Коментиран от #142

  • 133 пирата Джек

    2 1 Отговор

    До коментар #122 от "радославовъ7!1!1!2!1!3!6!8!6!0 pau fr":

    по принцип те са си кръвни роднини/ЕС иСАЩ/ още от времето на голямото преселение.
  • 134 Реалност

    6 2 Отговор

    До коментар #128 от "пещерни хора":

    Зверовете ги видяхме в Южна Корея - 150 убити за час докато празнуват американски празник.
  • 135 българин

    3 6 Отговор
    Русия никому не е съюзник и не може да бъде, тя е враг на самата себе си.
  • 136 Неееее

    4 3 Отговор

    До коментар #121 от "Гордоста флагмана крайцер масква":

    Не е вярно това, което пишеш. Коментирашият, когото ти репликираш е прав! Русия е в първите места по износ на млека, сирена, говеждо месо, а на пшеница, царевица, слънчоглед на първо.
  • 137 Морски

    4 3 Отговор

    До коментар #119 от "Мишел":

    Погледни БВП на Русия до коя друга държава са и после пак ми говори, че са супер.

    Коментиран от #138, #150

  • 138 Човека ти говори за храни

    3 2 Отговор

    До коментар #137 от "Морски":

    Ти де отиде? САЩ като има трилионен БВП, поробвайки такива като теб и правещи ги зависими, теб какво те грее?
  • 139 българина

    0 2 Отговор
    зърнената сделка не е задължение, а военна плячка по време на война... поняли?
  • 140 българина

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "До краварофилите":

    бриъанците вече нямата думата индия решава!
  • 141 Мишел

    2 2 Отговор
    По тази логика легитимна цел на руската армия става всичко, с което НатО участва във войната, като осигурява на ВС разузнавателна информация и командва доставените западни оръжия - безпилотници, разузнавателни самолети, спътници, интернет.

    Коментиран от #146, #166

  • 142 Некой си

    3 0 Отговор

    До коментар #132 от "Мечтай си":

    А аз ти цитирам данните , изнесени в Первий канал от висш чиновник в Кремъл, отговарящ за изхранването на населението, за съжаление неси спомням името и длъжността му. Беше в някакво предаване за състоянието на руското стопанство преди десетина дни. Аз разчитам на първоизточника, не на съчинения на свободна тема. А ти чу ли изказването на Председателката на Съвета на Русия, г-жа Матвиенко, Валентина Ивановна, по повод откриването на новия мост над река Амур, свързващо Китай и Русия..култово изказване. ..цитирам дума по дума- С тази придобивка най-после ще получаваме навреме товарите с пирони, така необходими на руската икономика...нещо да кажеш?

    Коментиран от #147

  • 143 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    След липсата на загуби от удара с дронове Украина обяви рекордни руски загуби за ден.950 човека при средни за момента около 400.руснаците са загубили и колосално количество бронирана техника.та всичко е по план.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Ани Ефремова, кой ти написа тази Помия!

    3 2 Отговор
    Дават тие готова, само побликуваш от свое име!!
  • 146 Некой си

    4 5 Отговор

    До коментар #141 от "Мишел":

    По тази ..по онази логика или по твоята логика...Какво ще кажеш например за речта на Си Дзин Пин на конгреса на ККП, на която много ясно даде да се разбере, че се очертават два полюса на влияние, САЩ и Китай...а за Русия май отреди мястото на суровинен придатък. Само че, за разлика от добрите пари, които Русия изкарваше от Запада, сега ще се моли да и купят същите тези суровини на безценица..Не е случаен фактът, че Иванушка е герой само и единствено в руския народен епос.

    Коментиран от #148, #156

  • 147 Простотията

    2 0 Отговор

    До коментар #142 от "Некой си":

    тиражирана в пропагандата за глупаци, не е за коментиране, а за забавление!

    Коментиран от #149

  • 148 Да мисли

    0 0 Отговор

    До коментар #146 от "Некой си":

    човек, е по полезно от четене на глупости! Ако няма глупаци, няма да има лъжи и пропаганда!
  • 149 Некой си

    0 0 Отговор

    До коментар #147 от "Простотията":

    Добре че си признаваш за простотията и невежеството ..най-после един честен посетител на този сайт.( искаш ли да ти постна изказването на Матвиенко пред руската Дума?? )

    Коментиран от #152

  • 150 Ехо

    3 4 Отговор

    До коментар #137 от "Морски":

    Русия е шеста по БВП. Пред Англия, Франция, Италия, Канада. Ако Русия е зле, тези трябва да са фалирали.

    Коментиран от #153

  • 151 Мишел

    2 2 Отговор

    До коментар #66 от ".....":

    Преди четири дни полски наемници отказаха да атакуват на бойни наркотици, без артилерийска и въздушна подкрепа, към Давидов брод. Когато през нощта азовците налетяха срещу лагера им с оръжие, за да ги уговарят, започна престрелка и азовците дадоха жертви.
  • 152 Не благодаря ти

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "Некой си":

    Нямам нужда от глупости!
  • 153 Ал Бунди

    5 4 Отговор

    До коментар #150 от "Ехо":

    Риба си ял...БВП на Русия за 2021година- 1,776трлн%..Италия- 2,1трлн$..муххахаха...това , дето го каза за БВП на Русия..на таблото с цените на Женски пазар ли го прочете, или ти го каза снощи лично Путин от кавьорчето, дето си увесил в хола зад канапето? Муххахаха...Да не ти давам за ЕС, щото рашата посмъртно не може да стигне нейния БВП, та ако ще не БРИКС, ШОС..МОС, ами и марсианците да слязат пак не могат я стигна. Капиш?
  • 154 майор Чëpнобаев

    1 1 Отговор
    а нещо дето 510 чмобики стана уискас вчера 😊
  • 155 Мишел

    2 2 Отговор

    До коментар #125 от "Некой си":

    Фантазираш.
    Бъркаш Русия с България.
    🎃,вероятно не знаеш, че за 2021г. Организацията по прехраната към ООН обяви, че Русия е на първо място в световната класация по достъпна и обилна здравословна храна.
  • 156 Мишел

    1 2 Отговор

    До коментар #146 от "Некой си":

    Байдън пък настоява, че САЩ са единствения полюс.
    Путин твърди, че бъдещето е на многополюсния свят.
    Ще поживеем, ще видим.

    Коментиран от #158, #162

  • 157 Юлиян

    1 3 Отговор
    Извършена е атака срещу корабите задействани за обезпечаване на сигурността на плавателните съдове превозващи украинско зърно по така наречената ,,зърнена сделка,,.Значи атакувана и компрометирана е самата ,,сделка,,.Искате гаранции за сигурност,а атакувате корабите,които осъществяват сигурността.Правилно Русия иска да излезе от сделката.И пак е готова да помогне.Готова е чрез и под контрола на Турция безвъзмездно,безплатно да осигури 500 000 тона зърно за най-бедните страни,а то ,,евроатлантиците,, проглушихте ушите на всички,че уж липсата на зърно от Украйна и Русия обрича бедните страни на глад и какво се получи в крайна сметка.Почти всичкото зърно замина не за най- бедните,а за най богатите държави.Такова е ,,грижовното,, отношение на ЗАПАДЪТ към бедните държави-двуличие, лицемерие и двойни стандарти.

    Коментиран от #159

  • 158 Байдън

    3 2 Отговор

    До коментар #156 от "Мишел":

    ….не настоява нищо! Света не е еднополюсен! Света е многопластов, а не полюсен! Всеки сам извоюва мястото си в тези пластове….но не чрез война, а чрез работа! На алкохолиците от степите на Сибир и Азия, мястото им е там където са!

    Коментиран от #161, #165

  • 159 Нищо подобно!

    3 2 Отговор

    До коментар #157 от "Юлиян":

    Да искаш от Просия да охранява корабите със зърно, е все едно да сложиш вълка да пази стадото! Колкото Просия спази Минските споразумения, толкоз ще опази и житото!

    Коментиран от #160, #163

  • 160 Нямаше

    0 1 Отговор

    До коментар #159 от "Нищо подобно!":

    нужда от бозъ! Амъ щом те влече, забавлявай!
  • 161 Май

    0 1 Отговор

    До коментар #158 от "Байдън":

    повечко ти обясняват какво е света, отколкото да се огледаш и да помислиш! Не е трудно! опитай! По лесно е от попиване на глупости!
  • 162 Юлиян

    1 1 Отговор

    До коментар #156 от "Мишел":

    Имах много мъдър учител по история-Богдан Деспов от с.Лесичево пазарджишко.Много научих от него.По въпроса за владеенето на света веднъж каза;,,А бе, никой досега не го е владял и няма да го владее.,,Между другото,ако сте поне разтваряли Библията и там го има записано;примерът с Вавилонската кула.Как ми липсвате Учителю.Начетен,обективен и влюбен в предмета си.Не гледайте пренебрежително,в това село са се обръщали към преподавателите си не с другарю или господине,а с топлото и уважително- УЧИТЕЛЮ.А сега...

    Коментиран от #164

  • 163 Юлиян

    4 3 Отговор

    До коментар #159 от "Нищо подобно!":

    Че е нищо подобно,нищо е.150 000 000 тона зърно за тази година в ,,Просия,,.По внимателно борави с епитетите и с фактите.САЩ и Украйна бойкотираха Минските съглашения.Затова сега Украйна ще остане с ,,без нищо,,.

    Коментиран от #171

  • 164 значи си

    0 1 Отговор

    До коментар #162 от "Юлиян":

    индиац а?
  • 165 Юлиян

    2 1 Отговор

    До коментар #158 от "Байдън":

    А на Байдън къде му е мястото.И той сам не знае къде е .Така като те гледам и ти не си далече от него.

    Коментиран от #172

  • 166 генерал Клинкерхофен

    0 0 Отговор

    До коментар #141 от "Мишел":

    мишел от съпротивата,рене ми достави предпазители 😜
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Хмхмхмхмхм

    1 0 Отговор
    Служебният кабинет ще предложи на НС да прибира свръхпечалбите и на Лукойл= ей това ще зайка зайката на не0нацистките руски вати в България;0 Като няма копейки за предателството и измяната им към България, няма да има и техни постове за дребни копейки в социалните мрежи;0
  • 171 Русия

    3 2 Отговор

    До коментар #163 от "Юлиян":

    ….беше страна в тези Мински споразумения. Тя спази ли ги? Или тези споразумения и даваха право да анексира части от Украйна. Не бяха ли се подписали под документ че признават Независимоста и границите на Украйна?

    Коментиран от #173

  • 172 Юлианчо

    0 2 Отговор

    До коментар #165 от "Юлиян":

    …..твоя учител ще потъне от срам в земята ако те чуе.
  • 173 Анексирането на Крим

    3 2 Отговор

    До коментар #171 от "Русия":

    е преди Минските споразумения! А другото което трябва да се запиташ, ако Украйна има правото да се провъзгласи за държава, защо други да не могат? Обикновенно могат тези, които са изгодни на интриганта САЩ! Сега ако човек разсъждава, картинката става доста по ясна!

    Коментиран от #174, #175, #176

  • 174 Хмхмхмхмхм

    1 3 Отговор

    До коментар #173 от "Анексирането на Крим":

    Съгласно чл.5 ал.3 от Резолюция 3314 на ООН от 1974г., никое териториално образувание, получено в хода на агресивна война, не може да се счита за законно;0 Така, че- не ми се правете на юристи, каквито не сте и никога не сте били, а се спрете с пропагандата на руските опорни точки. Станахте по-големи разбирачи на международното право от нас- правоспособните юристи, а москва умишлено ви помпа самочувствието на такива с цел да се самовъзприемате като юридически експерти, каквито вие не сте- просто защото не сте правоспособни бг юристи. НО МНОГО ИСКАТЕ със средно образование да получавате юридическите и адвокатските хонорари, които ни се следват на нас- адвокатите, за нашата професионална работа, и неистово ЗАВИЖДАТЕ на размера им...

    Коментиран от #177

  • 175 Хмхмхмхмхм

    0 0 Отговор

    До коментар #173 от "Анексирането на Крим":

    Определение агрессии
    Утверждено резолюцией 3314 (ХХIХ) Генеральной Ассамблеи от 14 декабря 1974 года
    Статья 5
    1. Никакие соображения любого характера, будь то политического, экономического, военного или иного характера, не могут служить оправданием агрессии.

    2. Агрессивная война является преступлением против международного мира. Агрессия влечет за собой международную ответственность.

    3. Никакое территориальное приобретение или особая выгода, полученные в результате агрессии, не являются и не могут быть признаны законными.

    Това е- на любимият ти руски език- няма как да изклинчиш, че не го разбираш, че не го владееш и затова не можеш да разбереш смисъла и съдържанието му на неруски език;0

    Коментиран от #178

  • 176 Ти с всичкия ли си?

    1 0 Отговор

    До коментар #173 от "Анексирането на Крим":

    “Ако Украйна имала право да се определи като държав……”
    Ама вие верно сте скъсали с реалноста!

    Коментиран от #179

  • 177 Чакай сега

    2 2 Отговор

    До коментар #174 от "Хмхмхмхмхм":

    Страдащите от комплекси, не търсят истината и всичко за тях се свежда до русофилия и комунизъм! Сигурно и марсианци да дойдат, ще имат нещо общо! Не ми чети резолюции, а мисли и търси истината! Защо има такива, които нямат проблем да се провъзгласят за държави, и други, които нямат това право? Ето Украйна, Косово, нямат проблем! Правото на свободният избор според САЩ и "демокрацията"! Обаче примерно Крим няма право! Донецк, Луганск, също! А да не говорим и още колко примери има по света! Не сили изгоден за интригите на САЩ, не става! Изгоден ли си, няма резолюции и граници! Та дай да не го караме на опорки, а на реалности! Не е нужно да ти харесва истината, за да я търсиш!

    Коментиран от #180

  • 178 Ще те разочаровам

    0 1 Отговор

    До коментар #175 от "Хмхмхмхмхм":

    Не ми е любим език! Сега ко прайм? Познаваш ли ме? Та вече ме определи и езици и всичко! :)))
  • 179 Видно да

    0 0 Отговор

    До коментар #176 от "Ти с всичкия ли си?":

    Ти как си? Когато човек търси истината, трябва да намери причините! Това се случва с онова нещо на рамената!
  • 180 Хмхмхмхмхм

    0 2 Отговор

    До коментар #177 от "Чакай сега":

    Уфффф, нивото ти е твърде ниско- липсват ти 5тте години следва в юф, за да разбереш отговора на въпроса ти защо Украйна е призната за суверенна държава, а незаконното лнр и днр- не... Казано най- общо, въпреки, че руската пропаганда плюе на думите международно признаване, те са ЕДИНСТВЕНИТЕ,. които казват дали една държава е призната за суверенна или не;0 Украйна е призната за суверенна държава от 189 държави в света, при положение, че в ООН членуват около 193=194 държави, а лнр и днр и крим не са признати за суверенни държави, именно защото референдумите им са незаконни- самият путин потвърди, че зелените човечета без опознавателни знаци, са руски военнослужещи, а не украински граждани, които ей така- са поискали отделянето си от Украйна, щото така им е кеф...

    Коментиран от #181

  • 181 Нещо не схвана

    0 1 Отговор

    До коментар #180 от "Хмхмхмхмхм":

    И продължи да си рупаш! Айде повтори, по бавничко! Може пък и да стане от вторият път! :))) Остави комплексите настрани! Те нямат общо тук! :))

    Коментиран от #182, #183

  • 182 Хмхмхмхмхм

    0 2 Отговор

    До коментар #181 от "Нещо не схвана":

    И от кога е комплекс за малоценност факта, че не си на професионалното ниво на новозавършил юрист и затова задаваш въпроси, на които дава отговор изучаването на една юридическа дисциплина- МПП- в 4ти курс от следването в юф;0 Нещо много комплексарско го даваш- хайде всеки да си гледа професията, а- аз - моята на адвокат, които има професионалното право да дава професионални отговори на въпроси на правото, за което ми се следва законно възнаграждение и ти да си гледаш твоята професия, която не е юридическа...

    Коментиран от #184

  • 183 Хмхмхмхмхм

    0 0 Отговор

    До коментар #181 от "Нещо не схвана":

    Не е комплекс съобщаването на една професия, която има пряка причиноследствена връзка с отговорите, които ти си задал, но на които ти лично не можеш да отговориш, защото не си учил 5 години в университет в специалността, която дава професионалните отговори точно на твоите въпроси;0 Айде- бегай да рупа руска пропаганда, а ако искаш наистина да научиш правото- кандидатствай в юф в СУ , стани там студент, завърши го и тогава ще получаваш законно възнаграждение за професионалните отговори на твоите сегашни въпроси...
  • 184 Ами

    0 1 Отговор

    До коментар #182 от "Хмхмхмхмхм":

    само комплексар се изтъква и фали, без някой да е предивил претенции! :))) Смешна си! За толкова време, не си вложила усилие в надмогването на комплексите си!

    Коментиран от #185

  • 185 Хмхмхмхмхм

    0 0 Отговор

    До коментар #184 от "Ами":

    Aве, умник с незавършено средно образование, не е хвалба съобщаването на професията, която законно дава отговорите на конкретно ТВОИТЕ въпроси;0 Или не ти харесва, че тази професия ИГНОРИРА твоите търсенип и терзания, които не се опират на фактите, а търсиш под вола теле;0

    Коментиран от #186

  • 186 Добре

    1 0 Отговор

    До коментар #185 от "Хмхмхмхмхм":

    Погрижи се за себе си! Явно те комплексира да си посредствена адвокатка в държавна институция! Аз нямам вина за това обаче! :)) А човек може да е полезен навсякъде! Не се срамувай!

    Коментиран от #187, #188

  • 187 Хмхмхмхмхм

    0 0 Отговор

    До коментар #186 от "Добре":

    Каква съм и каква не съм, не е твоя работа- не разводнявай дискусията с лични нападки, щото именно това е признак за твоята малоценност;0 Дай по съществото на проблема- ако членовете, алинеите, резолюциите на ООН нямали никакво значение за отговора на въпроса ти, кое според теб- неюриста- има значение- твърдението, че земята е плоска; твърдението, че Украйна е агресор в русия и русия се отбранява, затова води ядрена реторика и заплашва СВЕТА с първа употреба на ЯО над 28 пъти от 24.02.2022 г. насам или нещо друго;0
  • 188 Хмхмхмхмхм

    0 0 Отговор

    До коментар #186 от "Добре":

    Ха сега , де- чакам твоя професионален отговор кое има значение за прилагане на международното право и принципа за самоопределение на народите- казано по научному- кои са източниците на международното право- юридически и неюридически;0 И не ми отклонявай питането с теории за конспирации, рептили, фашисти, нацисти, извънземни, кемтрейлс, и други бабини деветини, а отговори по съществото на моето питане- да те видим ТИ конкретно колко знаеш и си сведущ;0
  • 189 Одит

    0 0 Отговор
    Под прикритие на житната сделка са пуснати дроновете от суховози! Извадени са навигациите на дроновете използвани от укрите!
    Фалшив е аргумента че не е терористичен акт!
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания