Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 11:16 1 661 12

Трюдо: Китай играе агресивни игри

  • китай-
  • си дзинпин-
  • джъстин трюдо-
  • канада-
  • агресия

Има чужда намеса в изборите в страната

Трюдо: Китай играе агресивни игри - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай играе „агресивни игри“ с канадската демокрация и институции, каза днес канадският премиер Джъстин Трюдо в след публикуването на доклад, в който се твърди, че има чужда намеса в изборите в страната, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Изказването му идва, след като канадската телевизия "Глоубъл нюз" съобщи за финансиране от "тайна мрежа" на кандидати на неотдавнашни избори. То идва също само дни след като властите в Отава започнаха разследване на незаконни китайски полицейски участъци в района на най-големия канадски град Торонто.

„Предприехме сериозни стъпки за укрепване на честността на нашите изборни процеси и системи“, каза пред журналисти Трюдо. „Ще продължим да инвестираме в борбата срещу намесата в изборите ни, срещу чуждата намеса в нашите демокрации и нашите институции“, обеща той. „За съжаление, виждаме държави, държавни играчи по света, било то Китай или други, които продължават да играят агресивни игри с нашите институции, с нашите демокрации“, допълни Трюдо.

Позовавайки се на неназовани източници, "Глоубъл нюз" разкри, че служители на разузнаването са информирали правителството на Трюдо, че Пекин се опитва да повлияе или да саботира канадския демократичен процес. Според телевизията Китай е прехвърлил средства с посредничеството на депутат и други лица на най-малко 11 кандидати на федералните избори, както и на китайски агенти, работещи за тяхната кампания. Освен това според "Глоубъл нюз", Пекин се е опитал да назначи агенти при депутатите, за да повлияе на тяхната политика.

През октомври канадската федерална полиция обяви разследване по сигнали за незаконна дейност, „свързана с предполагаеми (китайски) полицейски участъци“. Базираната в Мадрид правозащитна неправителствена организация "Сейфгард дифендърс" разкри през октомври, че има 54 подобни полицейски участъка по света, включително три в района на Торонто. Китай отрече тези информации, като ги нарече "напълно неверни", заявявайки, че китайските офиси просто предлагат услуги - като подновяване на шофьорска книжка - на китайски граждани, живеещи в чужбина. Канада трябва да спре с изявленията, които увреждат отношенията с Китай, каза днес говорител на китайското външно министерство по адрес на изказванията на Трюдо.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфонс

    24 1 Отговор
    А не така Трюдо Шолци друго каза вчера

    Коментиран от #10

  • 2 Демокрация с вкус на Трюдо

    27 2 Отговор
    Много лесно стана, опозицията е чужд агент и толкоз! Нека демократа Трюдо разкаже на света как пусна конната полиция да мачка хората протестиращи срещу задължителното Боц. Нека разкаже как срещу мирни граждани искаше да пуска военните
  • 3 НИКО

    22 1 Отговор
    ОТКОГА ДЪРВАРИТЕ СА СВЕТОВЕН ФАКТОР, ТЕ СА САМО ЕДНИ ВИСЯЩИ РАБОТИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ
  • 4 лицемери

    20 1 Отговор
    а сащ неагресивни, особено след Хирошима, Виетнам, Ирак, Либия, Югославия, Украйна...
  • 5 лицемер

    23 1 Отговор
    държава която е 51 щат на сащ да мълчи.... 50 пр от едрия бизнес в канада е щатска собственост.... колония на 100 пр
  • 6 лакей слуга

    10 0 Отговор
    алоо великия канадски конвой
  • 7 изглежда като унуче на деди шваабшорош

    10 0 Отговор
    тоа па къф е?

    да нее, май беше на среща на г- 20, същия го беха турнале да седи между китайския и бразилския президенти.

    и никой му не обърна внимание, все едно на стола не седи човек.
    а те тоя от снимката се въртеше като " обран евреин у рейс" и се чудеше кво става.
  • 8 Дедо Z

    5 0 Отговор
    И този "кашацитет" се изказва неподготвен!
    Той е на върха на пирамидата на "отгледаните" от САЩ джендъропсета!
  • 9 Сорос

    1 0 Отговор
    Аз съм тайната мрежа.
  • 10 от посолството, сещате се, кое е,

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алфонс":

    по внушението на коментара, имат право на първо мнение, обикновенно, на ниско, заядливо ниво............ а уж, претендират, че имали уникална, възвишена култура................пък ний сме им били виновни, че не сме ги разбирали, и затова нападат комшулука........
  • 11 Амдертлиев

    5 0 Отговор
    Кой знае и на Джастин Кастро кога ще му духнат под опашката.На канадците и ем писнало от него.А пък и при госпдарите сантименталност няма,ще го използват докато е удобен и после на бунището,следващият нетърпеливо чака реда си.Та толкова за тъй наречените ценности.
  • 12 Вирус

    5 0 Отговор
    Хахаха всички които не са съгласни със западната пропаганда им нарушават демокрацията и ценностите отврат
Новини по държави: