9 Ноември, 2022 09:27 1 063 3

Холера и икономически колапс в Ливан: страдат най-бедните

  • холера-
  • ливан-
  • здравеопазване-
  • икономика-
  • болести-
  • деца-
  • бедни-
  • бедност-
  • питейна вода

Хилядите случаи на холера засягат най-бедните и беззащитните, които не могат да си позволят чиста питейна вода

Холера и икономически колапс в Ливан: страдат най-бедните - 1
Снимка: Shutterstock

Преди месец в северната част на Ливан бяха установени първите случаи на холера. По данни на Ливанското министерство на здравеопазването междувременно в цялата страна има общо над 2500 потвърдени и предполагаеми случая на заболяването, което се разпространява чрез заразени води и храни. В резултат на обезводняването холерата може да доведе до спиране на бъбречната дейност и до смърт, ако не бъде лекувана. До момента починалите от холера в Ливан са най-малко 18.

Здравният министър Фирас Абиад помоли за международна помощ в борбата срещу пламналата холера – за първи път от 1993 година насам. Властите полагат усилия да ограничат заразата. „Докато имаме сравнително малко случаи, клиниките са в състояние да лекуват заболелите. Но ако случаите нараснат, клиниките няма да се справят“, заяви Абиад пред ДВ.

По линия на френския фармацевтичен концерн "Санофи" тази седмица бяха дарени 13 400 ваксини. Египет също обеща подкрепа. "Правителството започна национална кампания по радиото и по телевизията, за да напомни колко важно е миенето на ръцете. А съдържанието на водните резервоари се хлорира", обяснява Меган Фернандо от американския мозъчен тръст "Middle East Institute". Въпреки това Световната здравна организация е дълбоко загрижена за ситуацията и предупреждава за възможна епидемия. Положението е критично.

Най-тежката икономическа криза в историята

Положението е критично и поради това, че Ливан преживява най-тежката икономическа криза в историята си. Последните три години бяха изпълнени с политически и икономически сътресения, които бяха допълнително засилени покрай промените в климата, пандемията от коронавирус, експлозията в пристанището на Бейрут от август 2020 година и недостига на зърно след руската инвазия в Украйна.

В края на октомври президентът Мишел Аун приключи мандата си, без да е избран негов заместник и сега страната се управлява от преходно правителство без държавен глава. Пламването на холерата показва какви последствия може да има дългогодишното занемаряване на инфраструктурата. "Водоснабдяването бе зле още преди началото на кризата през 2019 година", отбелязва Меган Фернандо. Комбинацията от икономическите грешки и настоящата енергийна и петролна криза доведе до всеобща водна криза. От друга страна фактът, че съществуват водна инфраструктура и санитарни условия намалява заплахата от мащабна зараза, посочва Фернандо пред ДВ.

Ливанците, които могат да си го позволят, пият бутилирана вода. "Но незащитените групи са изключително застрашени. Холерата се разпространява в области, в които хората нямат достъп до чиста вода и санитарни съоръжения", допълва Фернандо. Пламването на холерата засяга Ливан не само в много труден момент от неговата история, но и в неподходящо годишно време - през есента нивата на водата в страната са най-ниските.

Надежди, свързани с есенните дъждове

"В Ливан вали само между октомври и май, през това време трябва да бъде натрупани запаси за лятото. Но в страната няма достатъчно резервоари, които да покрият нуждите за цялата година, а и в момента те са почти празни", казва за ДВ експертът по кризите Хайко Вимен. Но дори и резервоарите да са пълни, държавното водоснабдяване пуска вода по тръбите само на три-четири дни за по няколко часа. Поради това всяко домакинство има собствен воден резервоар на покрива. След дългото лято без дъждове съдържанието на резервоарите обаче вече не стига за покриване на битовите нужди, посочва Хайко Вимен. "А и качеството на водата не се контролира достатъчно." Заради галопиращата инфлация в Ливан - средната цена за захранването на един воден резервоар се е увеличила шест пъти от 2019 година насам. Сега седмичният запас от вода струва повече от една месечна заплата, казва Меган Фернандо.

Холерата не е Ковид-19

Сегашното избухване на заболявания от холера не е сравнимо с пандемията от коронавирус, която в продължение на месеци парализира цялата страна през 2021 година, подчертава Вимен. "Холерата е лечима, а правителството увери, че ще поеме разходите за лечението." Много хора обаче са объркани поради различните предпазни мерки срещу коронавируса и холерата, посочва Ети Хигинс, говорителка на УНИЦЕФ в Ливан. "Населението до голяма степен бе наясно как да се предпазва от Ковид-19, но не и от холерата, която се разпространява далеч по-бързо."

Автор: Дженифър Холайс


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къде е СЗОто сега?

    4 2 Отговор
    Или ще им пуснат скоро една американска демокрация да ги довършат?
  • 2 Азз

    2 1 Отговор
    За жалост никой не го интересува.
    Щом не се казва - Украйна - сори, няма значение!
  • 3 хахаха

    1 0 Отговор
    Я тия лигльовци да се стягат Украйна бедства тия с лиготии ни занимават аааа