Last news in Fakti

23 Септември, 2022 07:40 1 301 5

Една беда никога не идва сама: опасност от холера в Северна Сирия

  • холера-
  • сирия-
  • болест-
  • зараза-
  • турция-
  • бежанци-
  • война-
  • бежански лагери

Стотици съмнителни случаи на зараза са регистрирани в контролираните от Турция райони

Една беда никога не идва сама: опасност от холера в Северна Сирия - 1
Снимка: Shutterstock

Те плачат, крещят, лежат напълно изтощени на носилките: децата със симптоми на холера в градската клиника в Хасака, Сирия. Потвърдените от лекарите случаи са 30, но те се увеличават с всеки следващ ден.

Родителите, бабите и дядовците на малките пациенти бдят загрижени край леглата им. „Те са тук вече от четири дни - с висока температура, повръщане и разстройство", казва Ваба Ал-Хамад, майка на две болни деца.

Няма медикаменти за всички

Особено застрашени са децата и по-възрастните хора: ако холерата не бъде лекувана бързо, може да доведе до смърт. Медикаментите в клиниката стигат обаче само за половината нови пациенти.

„За съжаление не можем да помогнем на всички - само на всеки втори", казва д-р Шиван Мустафат, в чието отделение само за ден са приети осем пациенти, които са поставени на интензивно лечение. „Ако международните организации не ни помогнат бързо и не се погрижат за това Хасака да има отново достатъчно чиста вода, ще се стигне до катастрофа."

Идеална почва за холера

Хасака страда от остър недостиг на вода. Турция е врътнала кранчето на хората в региона, както се оплакват те. През 2019-а година турските части окупираха една гранична зона в Североизточна Сирия, чието кюрдско самоуправление за президента Реджеп Тайип Ердоган е терористична организация, която трябва да бъде разбита.

Сега Турция контролира и водохранилището, от което се снабдява регионът. Но от него почти не идва вода. Говори се, че Турция е отбила и големи количества вода от реките. Някои са напълно пресъхнали. Към това се добавят жегата и сушата. Затова хората в Хасака често си набавят вода от замърсени кладенци - идеалната почва за разпространение на холера. Хигиената на редица места е катастрофална. Децата често пият от една и съща чаша. „Резервоарите често не са чисти, не се почистват и просто не се дезинфекцира", казва местен жител.

Бежанският лагер е "бомба със закъснител"

Особено засегнати са бежанците в региона, прогонени от градовете и селата си от турските части. Само в бежанския лагер край Хасака живеят към 15 000 души. Водата е малко и често е замърсена. Заболяванията от холера зачестяват. Хората в лагера се боят, че болестта ще се разпространи изключително бързо сред бежанците.

Д-р Долар Фархан, който се грижи за пациентите в лагера, предупреждава: „Лагерите винаги са като бомба със закъснител, щом става дума за подобни заболявания, тъй като замърсеността тук е голяма. Водата не е чиста, зеленчуците, месото и другите хранителни продукти - също. Край пазара минават коли и пръскат хранителните продукти с прах и мръсотия". В региона вече са факт стотици подозрителни заболявания, има и смъртни случаи. Помощните организации предупреждават, че в Сирия може да избухне епидемия от холера. Тя би била първата от десет години насам и поредно бедствие за разтърсената от кризи страна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нико

    10 2 Отговор
    След САЩ идва само глад , мизерия и болести . Какво БЯХА и какви СТАНАХА и другите страни с ВНЕСЕНА американска демокрация , Либия , Ирак , Афганистан и много още . Къде са САНКЦИИТЕ ?
  • 2 Соваж бейби

    6 0 Отговор
    Да им се помогне на хората ,не само за Украйна да се дават пари и помощи,има и други нуждаещи .
  • 3 Българските турци

    5 0 Отговор
    Как за всичко веднага намирате виновни ?...И пишете ли пишете!! ... Забравяте !...Кой бомбардира Сирия безпорядъчно и тотално унищожавайки всичко живо и всякаква инфраструктура ?!...Кой докара "Ал Каида"," ИДИЛ" и измислицата "Радикален ислям" на сирийска територия?...Кой подкокоросва кюрдския сепаратизъм и физическия и идеологичен терор на марксистките терористи на ПКК с техните клонинги ?...Турция и Реджеп Тайип Ердоган ли ?!...Холерата е "окопна" болест,тоест избухва в среда в която хората живеят сред урина и изпражнения!...Как е възможно злобата и омразата на пропагандата да унизява дори журналистиката да такава крайна мерзавщина ?!...
  • 4 Пеци

    0 0 Отговор
    Където се появи рашист-нацист очаквай голями проблеми
  • 5 Читател

    1 1 Отговор
    Това е непосредствена опасност за Турция и България. За Европа също. Необходима е строга карантина и дезинфекция. Но като знаем какви некадърници с в БАБХ, не можем да бъдем оптимисти.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания