Last news in Fakti

29 Септември, 2023 09:02 1 386 6

Защо случаите на холера стават все повече?

  • холера-
  • сзо-
  • заразени-
  • пандемия-
  • здраве-
  • болест-
  • африка-
  • инфекция

Защо от тази болест продължават да умират десетки хиляди хора годишно?

Защо случаите на холера стават все повече? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Случаите на холера през 2022 се е удвоил в сравнение с предходната година, става ясно от доклад на Световната здравна организация (СЗО). През 2021 година организацията е установила около 223 000 инфекции с холера в света. През 2022 година те са вече 472 000, като заболяването е установено в 44 различни държави.

Според доклада на СЗО не просто са се увеличили случаите, но и размерът на огнищата на болестта е бил по-голям. Седем държави са отчели по над 10 000 случая на холера през 2022: Сирия, Афганистан, Камерун, Малави, Нигерия, Сомалия и Демократична република Конго. Въпреки това случаите от 2022 са по-малко от тези през 2017 и 2019. Според СЗО обаче тенденцията е те да се увеличат и през 2023.

Бактерията вибрио холера замърсява водата

"Холерата всъщност може много лесно да се контролира", казва Даниел Унтервегер, микробиолог от Университета в Кил и Института по еволюционна биология Макс Планк. Бактерията вибрио холера, която причинява болестта, не се предава по въздушно-капков път и не заразява хората през респираторната система, както при грипа и SARS. Бактериите вибрио холера се поглъщат през устата. Това обикновено става като се пие заразена вода.

Така бактерията влиза в човешкото тяло и често остава незабелязана, защото инфектираният човек няма симптоми. При това бактериите се отделят и могат да заразят други хора. Холерата обаче може да доведе до тежка диария и дори до смърт. В много от случаите обаче може да не се стигне дотам, защото "холерата много лесно се лекува", обяснява Унтервегер. Инфектираните хора могат да се лекуват с течност, в която има соли и захари. Има и ваксини, които предоставят добра защита за поне няколко години. Въпреки това според изчисленията на СЗО между 21 000 и 143 000 души умират от холера всяка година. Превенцията и лекуването на холерата са лесни само при подходящи обстоятелства.

Чистата питейна вода е най-важната предпоставка за превенцията на холера. Въпреки това природните бедствия като наводненията в Либия и земетресението в Мароко унищожават водоснабдяването и повишават риска от това замърсена вода да попадне при питейната и да бъде заразена с бактерии, предизвикващи холера. Войните имат същия деструктивен ефект, не само прекъсвайки достъпа на хората до чиста питейна вода, но и превръщайки лекуването на холерата навреме невъзможно.

Климатичната криза също играе роля

Климатичната криза също е причина за разпространението на бактерията, обяснява микробиологът Унтервегер. "Колкото по-топли стават водите, толкова повече се размножават бактериите на холерата." Това увеличава и риска от инфекции. Освен това затоплящият се климат принуждава още и още хора да се изселват от хабитатите си, прогонени от сушата или други екстремни климатични феномени. "Тези хора лесно достигат до места без нужната хигиенна инфраструктура и се заразяват там", обяснява Унтервегер. СЗО също отбелязва в доклада си, че бежанските лагери са особено застрашени от холера. Мерките, наложени за ограничаване на коронавирусната пандемия, са успели да ограничат и случаите на холера в последните години, показват данните на СЗО, според които броя на случаите от 2019 насам е сравнително нисък.

Унтервегер не знае как ще се развие ситуацията с холерата в следващите години. СЗО искат да сложат край на тази болест до 2030 година. Но климатичната криза и зачестяващите екстремни метеорологични явления, които унищожават инфраструктурата и принуждават хората да бягат, са огромно предизвикателство. Според експерта Унтервегер битката срещу холерата няма да е толкова лесна.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ........

    7 3 Отговор
    Защото им я пускат.Специалността на шефа Тедрос ГейБрейСух на Сатанинската Зла Оргаанизация е точно холерата.Това е някаква секта,кояти цели да намали населението,за да няма Глобално зстопляне.Те са луди.Хората нямат никаква вина в изменението на климата.Това са си естествени цикли на планетата.Примерно сегашните пустини едно време не са били такива.Това все едно да обвинявате хората за изригването на вулканите...същото е.
  • 2 Чекмедже бабаит

    2 0 Отговор
    щом лечението носи печалби, облагодетелствените ще започнат бизнес, целта на бизнесмена е най-висшата форма на алчност, която разболява всички останали. Там Зельо е заровено кучето или по новому невидимия враг
  • 3 за руzzoфилите

    1 1 Отговор
    черна чума

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 на теб

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "за руzzoфилите":

    шомпола-3пътя на ден....Халката ти светне и си готов....