Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 12:23 9 233 7

Обвиниха властите в Румъния в грандиозна манипулация

  • инфлация-
  • икономика-
  • румъния-
  • пари-
  • лъжа-
  • манипулация-
  • растеж-
  • евростат-
  • ес-
  • балкани-
  • рецесия

Лъже ли Румъния за икономическите си постижения?

Обвиниха властите в Румъния в грандиозна манипулация - 1
Снимка: Shutterstock

Миналата седмица Румъния се похвали с най-високия икономически растеж в Европейския съюз през третото тримесечие на тази година спрямо второто тримесечие, позовавайки се на данни на Евростат. Според европейската статистическа служба Румъния си поделя с Кипър първото място в класацията, като и двете страни са отчели растеж от 1,3 процента на тримесечна база. За сравнение брутният вътрешен продукт (БВП) на страните от ЕС, както и на членките на еврозоната, е нараснал с 0,2 на сто през третото тримесечие спрямо второто, пише БТА.

Спрямо същото тримесечие на миналата година икономическият растеж на Румъния е бил 4,7 процента, което я нарежда на трето място след Кипър с 5,4 процента и Португалия с 4,9 процента. На годишна база БВП на 19-те членки на еврозоната е отчел растеж от 2,1 процента през третото тримесечие, а БВП на страните от ЕС е нараснал с 2,4 процента, сочат още данните на Евростат.

"Рецесията е изключена"

Румъния не е в опасност да влезе в рецесия, увери премиерът Николае Чука във вторник, като отбеляза, че данните досега показват ясно, че има условия до края на годината страната да отчете икономически растеж от около 5 процента. "За рецесия се говори от началото на годината. Имаше сигнали през цялата година, усетихме със собствения си опит, че имахме спад на ритъма на растеж заради ефекта от сушата върху земеделската продукция, тези последици се виждат и в икономическия растеж за третото тримесечие и може би ще усетим този ефект и в четвъртото тримесечие", заяви премиерът.

Той увери, че страната е подготвена и са взети мерки за укрепване на икономиката и запазване на баланса, така че да не се стигне до рецесия. "Данните, които имаме в момента, показват много ясно, че има предпоставки в края на годината Румъния да има икономически растеж от 5 или около 5 процента, а за следващата година всички институции, включително европейските, прогнозират за нас икономически растеж от да не кажем 2 процента, но около 1,5 процента, което все пак е икономически растеж. Значи Румъния не е в опасност да влезе в икономическа рецесия", подчерта Чука.

"Икономически скандал"

Добрите новини на Евростат обаче скоро бяха помрачени от обвинения от страната на опозицията, че Националният статистически институт (НСИ) манипулира данните за растежа на БВП на Румъния, обслужвайки интересите на правителството. Твърденията дойдоха, след като държавната статистическа служба направи сериозна ревизия в низходяща посока на данните за растежа през първото тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие - от 5,3 процента, както беше обявено през май, на едва 1,5 процента сега. Освен това предишните данни на НСИ оценяваха икономическия растеж през първото тримесечие на 2022 г. спрямо същото тримесечие на 2021 г. на 6,5 процента според сезонно коригираните данни, докато след ревизията от вторник този растеж спадна на 4,4 процента.

Финансовият ежедневник "Зиарул финанчиар" определя ситуацията като "икономически скандал в края на годината" и отбелязва, че водещите икономисти в страната са били "шокирани" от обявените през май данни, тъй като оценките им са показвали доста по-песимистични сценарии, включително спад на БВП или дори влизане в рецесия. За "безпрецедентна ревизия" на данните за икономическия растеж на Румъния през първото тримесечие на годината пише и специализираният сайт Еконмедия. Сайтът отбелязва, че през май, когато институтът обявява доста по-оптимистични данни, някои икономисти са предупредили, че тези данни са силно "раздути" и че представят Румъния като "тигъра на Европа", което позволява на правителството да обсъжда допълнителни данъци за частния сектор.

"Статистиката е манипулирана"

Опозицията от своя страна използва момента, за да обвини НСИ в манипулация на данните за икономическите резултати на страната и изтъкна, че това не се случва за първи път. Председателят на опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) Каталин Друла заяви в сряда, че Националният статистически институт манипулира данните за икономическия растеж на Румъния. По думите му статистическата служба е представила завишени числа за стойностите на БВП, "за да може премиерът Николае Чука да обявява несъществуващи рекорди на икономическия растеж", а след това данните са били ревизирани.

"Преди няколко месеца сериозните икономисти и специализираните медии се питаха откъде идва рекордният икономически растеж, обявяван от подчинения на Чука статистически институт. Вчера НСИ даде отговор: всъщност не е имало такъв (...) Излъгаха цялата страна", посочи лидерът на ССР, цитиран от информационния сайт Зиаре. "От 15 години се повтаря сценарият с премиера, който обявява, че икономиката цъфти, когато сме на ръба на криза. Последният път през 2007 г. знаем какво последва. Много е сериозно и безотговорно това, което прави правителството на Чука. Доверието в румънската икономика е засегнато, когато данните се манипулират и лъжата стане начин на работа", подчерта още опозиционният лидер, визирайки финансовата криза от 2008 г., която принуди Румъния да вземе заем в размер на около 20 милиарда евро от МВФ, ЕК и Световната банка през 2009 г., и подозренията за предоставени неверни статистически данни.

"Икономиката е като пандемията"

Бившият здравен министър от ССР Влад Войкулеску също написа във Фейсбук, че НСИ е съобщил за икономически растеж от 5,3 процента, а всъщност той е бил едва 1,5 процента, като отбеляза, че от няколко месеца институтът "манипулира" данните. Той направи аналогия с данните, съобщавани от Националния институт за обществено здраве (НИОЗ) по време на пандемията.

"НИОЗ фалшифицираше данните за пандемията (брой случаи, брой смъртни случаи, ваксинация) по поръчка на някои институции, което няма никаква връзка с демокрацията. Манипулираха цифрите и формулярите, за да покажат, че държавата се справя с пандемията, докато всъщност оставяха хората да се разболяват и да умират. Когато им показах това, системата се защити, както си знаеше", посочва Войкулеску, който беше уволнен през април 2021 г. от тогавашния премиер либерал Флорин Къцу.

Финансовият министър Адриан Къчу обаче отхвърли твърденията, че данните са манипулирани от НСИ, и обясни ревизията на цифрите с това, че е приложен друг иконометричен модел, съобщава в. "Зиарул финанчиар". "От перспективата на някои анализатори (...) бих се запитал защо не погледнат прогнозата на Европейската комисия. Лесно е да хвърляш кал върху една национална институция (...) Въпреки това, независимо какво казва НСИ, независимо, че е приложена нова методология или са преструктурирани определени данни, все пак е много по-предпазливо от това, което казва ЕК или МВФ. Нима всички манипулират данните?", заяви министърът на пресконференция в сряда.

"Какво казват ЕК и МВФ?"

След избухването на пандемията от КОВИД-19 Румъния отчете свиване на БВП от 3,9 процента през 2020 г. след растеж от 4,2 процента през 2019 г., показват данните на НСИ. Икономистите определиха този резултат като "положителна изненада", тъй като първоначалните прогнози сочеха възможен спад от 7-8 процента, отбелязва "Зиарул финанчиар". Според НСИ Румъния е една от страните с най-малък икономически спад в Европейския съюз през първата година от пандемията, като се има предвид, че членките на ЕС регистрираха спад от 4,8 процента през 2020 г., а страните от еврозоната - 5,1 процента.

През 2021 г. икономиката на Румъния започна да се възстановява след строгите ограничителни мерки и отчете растеж от 5,1 процента, според ревизирани през октомври 2022 г. данни на НСИ (през април институтът беше обявил растеж от 5,9 процента). Според данни на Евростат през второто тримесечие на тази година Румъния е на второ място по икономически растеж (2,1 процента) след Нидерландия (2,6 процента) спрямо предходното тримесечие. На годишна база Румъния е отчела растеж от 5,3 процента през второто тримесечие на 2022 г. след растеж от 6,4 процента през първото тримесечие, показват данните, публикувани през август тази година. Европейската комисия прогнозира за 2022 г. солиден растеж на румънската икономика от 5,8 процента, но местните медии отбелязват, че прогнозата на ЕК е публикувана преди Националният статистически институт да ревизира данните за първото тримесечие. За 2023 г. пък Комисията очаква забавяне на растежа до 1,8 процента, показват есенните прогнози на институцията.

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи през октомври, че очаква Румъния да постигне растеж от 4,8 процента през тази година и 3,1 процента през 2023 г. Прогнозите от април на фонда бяха доста по-песимистични: 2,2 процента през 2022 г. и 3,4 процента през 2023 г., напомня агенция Медиафакс. Финансовият министър Адриан Къчу отбеляза, че правителството подготвя бюджета на базата на данните на Националната комисия за прогнози, а миналия месец тази институция повиши прогнозата си икономическия растеж на Румъния през 2022 г. от 3,5 процента на 4,6 процента. За 2023 г. комисията очаква БВП да нарасне с 2,8 процента.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загрижен

    31 2 Отговор
    Е, нашето НСИ го прави ежедневно и целогодишно!
  • 2 Хвърчилото от село

    10 10 Отговор
    Същото го правят в Сърбия и Вучич....само лъжи и манипулации...
  • 3 Някой

    25 3 Отговор
    Абе, не знам дали лъже, но наскоро посетих Брашов в Централна Румъния. Вече мога да перефразирам Тодор Колев - Как ще ги стигнем румънците?

    Коментиран от #6

  • 4 българина

    8 3 Отговор
    Всички трябва да вземем опит от ФЕД и щатската статистика и методика, как се изчислява БВП. 80 пр от напечатаните пари отиват на борсата, която пък е включена в изчислението на БВП. Все едно джакпота да влезе в нашето бвп! Е тогава ше сме номер 1 не само в европа ...
  • 5 Нашите лъжат повече 😡

    26 2 Отговор
    Сутринта Менда Стоянова лъжеше, как хранителните продукти се вдигнали само с 13%, а заплатите на всички българи, били увеличени с 13.5% за последната година. Имам бележки за кашкавал от миналата година, увеличение на продукти има с над 100%, а заплатата не ми е пипана от 2 години. Актуализация на заплатите, има само при политиците.
  • 6 Чичо Дидо

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Не че нещо,обаче Брашов не може да е критерий,град създаден като немска колония,до втората световна война румънци са нямали право да живеят там и тн.А в по ново време заедно със Синая са перлите на румънския туризъм
  • 7 Мамалигарите

    8 2 Отговор
    Лъжат май за всичко и това е държавната им политика
Новини по държави: