Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 17:33 1 273 7

Франция позволи на кораб с мигранти да акостира в Тулон

  • франция-
  • тулон-
  • мигранти

В края на октомври "Оушън вайкинг" спаси 234 нелегални мигранти в Средиземно море, но не получи разрешение да акостира в Италия, след което потърси подкрепа от Франция и Гърция

Франция позволи на кораб с мигранти да акостира в Тулон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция заяви днес, че е позволила на кораб на неправителствена организация, превозващ над 200 мигранти, спасени в Средиземно море, да акостира в пристанището на Тулон, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Решението беше взето след напрегната комуникация между Франция и Италия. Имиграцията е гореща тема в двете страни.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен заяви на пресконференция, че отказът на италианското правителство да позволи акостиране на кораба, намирал се дни наред по-близо до Италия, отколкото до Франция, е бил "неразбираем" и "егоистичен".

Според информация от приложението "Марийн трафик" корабът "Оушън вайкинг" на организацията "Ес О Ес медитеране" е плавал днес покрай френския остров Корсика, но преди това е бил близо до италианския бряг.

Дарманен каза, че корабът ще пристигне утре в Тулон. По думите му "ще бъдат взети всички мерки за оказване на медицинска помощ на пътниците".

В края на октомври "Оушън вайкинг" спаси 234 нелегални мигранти в Средиземно море, но не получи разрешение да акостира в Италия, след което потърси подкрепа от Франция и Гърция.

Франция и Германия ще приемат по около една трета от хората, а останалите ще бъдат разпределени между други държави от Европейския съюз.

Дарманен определи поведението на италианското правителство по случая като "недопустимо" и каза, че това "ще има изключително сериозни последици за двустранните отношения".

Като начало Франция няма да приеме над 3000 пристигнали в Италия мигранти, които по-рано се беше съгласила да приеме. Париж също така ще засили контрола по италианската граница.

"Франция много дълбоко съжалява, че Италия реши да не се държи като отговорна европейска държава", заяви Дарманен.

Въпросът за справянето с имиграцията в ЕС от години е източник на напрежение. Италия и Испания, където пристигат повечето мигранти, прекосяващи Средиземно море, настояват, че други страни, включително Франция, трябва да оказват по-голяма помощ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    11 0 Отговор
    А бе толко ли е зле живота в Африка бе

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Летописец

    11 1 Отговор
    Никой не иска да приеме "бойците"-мюсюлмани , които Саш и Турция бяха обучили и изпратили в Сирия за да свалят законния президент Асад .
  • 3 Вдигнали им

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    цената на бананите и парното.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 йхнкхйких

    12 1 Отговор
    Тежко им на белите французи ,още малко и ще са малцинство!
  • 7 Селянина

    2 2 Отговор
    Защо не бягат към раша? Нали много хубаво било там :). Пуста Европа....
Новини по държави: