Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 22:22 1 446 7

Варшава предупреди: Нараства миграционният наплив по границата с Беларус

  • полша-
  • беларус-
  • мигранти

Полша построи стена по границата с Беларус и в момента я оборудва с камери и сензори

Варшава предупреди: Нараства миграционният наплив по границата с Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша предупреди за опасност от избухване на нова миграционна криза по границата ѝ с Беларус, след като по-рано днес полската гранична охрана спаси десет мигранти в блато на полско-беларуската граница, предаде Ройтерс.

"Днес служители на Граничната охрана, в сътрудничество с колегите си от други служби, спасиха при изключително сложна операция десетима чужденци", се казва в съобщението на службата за охрана на границите. "Спасени са общо осем граждани на Шри Ланка и по един на Индия и Пакистан."

Миналата година вълна от мигранти от Африка и Близкия изток, които опитаха да влязат в Полша през Беларус, предизвика хуманитарна криза, за която Варшава и Евросъюзът, че е умишлено създадена от Минск с цел да дестабилизира ЕС. Беларуските власти категорично отрекоха да са транспортирали мигранти със самолети до Беларус и да си ги принуждавали да пресичат границата незаконно.

На фона на опасенията за сигурността около войната в Украйна Варшава съобщи, че е забелязала повишена активност на мигрантите от беларуската страна на границата, затова полските власти отново подозират възможна намеса на Минск.

През последните месеци полската Гранична охрана редовно отчита по над 100 опита на ден за незаконно пресичане на границата от страната на Беларус, което е рязко увеличение в сравнение с наблюдаваните през лятото равнища.

Полша построи стена по границата с Беларус и в момента я оборудва с камери и сензори. Подобно преградно съоръжение с бодлива тел се изгражда и по границата с руския анклав Калининград, тъй като Варшава разглежда територията на анклава като потенциален маршрут за нелегална миграция.

Говорител на полската служба за гранична охрана изрази мнение, че засиленият мигрантски наплив в последно време е свързан с опит на мигрантите да влязат на полска територия, преди да е заработила новата електронна система за охрана на границата с Беларус, която ще направи по-трудно незаконното ѝ пресичане.

"Беларуските служби и хората, свързани с режима на беларуския президент Александър Лукашенко знаят това и искат да съберат колкото се може по-голяма група чужденци, която да се опита да премине границата", каза говорителят.

За забелязан засилен мигрантски наплив към Полша в последно време съобщи и Анна Албот, представител на Група "Граница" (Grupa Granica), неправителствена организация, помагаща на мигрантите. По думите ѝ след като е била завършена стената по границата с Беларус, организацията е получила над 1800 обаждания от мигранти, намиращи се от полската страна на границата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    7 1 Отговор
    Неваксинирана работна ръка, късметлии.
  • 2 мдаааа

    9 1 Отговор
    Миниране и пускане на ток ...
  • 3 Кво толкос

    7 2 Отговор
    Шечукат полякини
  • 4 Дипломат Чукчев

    12 3 Отговор
    Значи влезли от там 100-200- хиляда човека които според статията

    че е умишлено създадена от Минск с цел да дестабилизира ЕС.

    А милион и 300 хиляди в Германия и 4 милиона укри в Полша не ви пречат.Толкова лош и двуличен ЕС няма.Само да се докопат до ресурсите на Русия, както направиха с всички от социалистически страни.Г.нус. ме е

    Коментиран от #7

  • 5 Хмммм

    9 3 Отговор
    Полските комунисти как лъжат..
  • 6 Теле

    6 0 Отговор
    Сяхте, сега жънете
  • 7 Напиши в Гугъл

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дипломат Чукчев":

    "Украински бежанци", после "афганистански бежанци" на изображения. Може би ще загрееш каква е разликата.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания