Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Ноември, 2022 08:10 3 466 46

САЩ взеха спешни мерки заради ракетната атака по Полша

  • полша-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • ракети-
  • индонезия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Президентът на САЩ свика спешна среща в Бали

САЩ взеха спешни мерки заради ракетната атака по Полша - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на САЩ Джо Байдън свика днес сутринта в Индонезия „спешна“ среща на световните лидери, след като Полша, която е член на НАТО, заяви, че ракета „руско производство“ е убила двама души в източната част на страната, близо до границата с Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Байдън, който беше събуден през нощта с новината за експлозията на ракетата, се обади на полския президент Анджей Дуда, за да изрази своите „дълбоки съболезнования“ за загубата на човешки живот. Американският президент обеща „пълна подкрепа“ и помощ от страна на САЩ за разследването в Полша и „потвърди железния ангажимент на Съединените щати към НАТО“. На среща на голяма кръгла маса в балната зала на хотела си президентът на САЩ прие лидерите на Г-7, която включва Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Европейския съюз, заедно с председателя на Европейския съвет и министър-председателите на съюзниците от НАТО Испания и Нидерландия, предаде БТА.

Още новини от Украйна

Байдън отговори с "не" на репортерите, които го попитаха дали ще предостави актуална информация за ситуацията в Полша. Полското министерство на външните работи съобщи по-рано, че ракета, произведена в Русия, е паднала в източната част на страната. Президентът на Полша Анджей Дуда беше по-предпазлив в изявленията си, като посочи, че няма убедителни доказателства за това кой я е изстрелял и къде е произведена. Той заяви, че "най-вероятно" е произведена в Русия, но това все още се проверява. Ако това се потвърди, за първи път след нахлуването на Русия в Украйна руско оръжие ще е паднало на територията на страна от НАТО, отбелязва АП.

В основата на алианса на НАТО стои принципът, че нападението срещу един член е нападение срещу всички, припомня агенцията. Президентът на Полша каза, че е много вероятно страната да поиска консултации по член 4 от договора за НАТО. Съгласно член 4 страна членка на НАТО може да поиска консултации с останалите държави от НАТО, ако има опасения за териториалната си цялост, политическата си независимост или за сигурността си, припомня ДПА. "Нашият посланик ще присъства на срещата на Северноатлантическия съвет утре в 10 ч. в централата на НАТО ... много вероятно е посланикът да поиска активиране на чл. 4, или съюзнически консултации", каза полският президент пред журналисти.

Министър-председателят Матеуш Моравецки обяви преди това, че Полша ще засили наблюдението на въздушното си пространство след инцидента. Моравецки каза, че е взето решение за повишаване на бойната готовност на избрани части на полските въоръжени сили, с особен акцент върху наблюдението на въздушното пространство. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика за по-късно през деня извънредна среща на посланиците на НАТО, за да обсъдят събитията в Полша, съобщава още АП. Съветът за сигурност на ООН също следва да се събере днес за предварително планиран брифинг за ситуацията в Украйна. Със сигурност щеше да бъде повдигнат и въпросът за ракетния удар в Полша. В изявленията си Полша и НАТО използваха формулировки, които подсказват, че поне засега не разглеждат ракетния взрив като руска атака, отбелязва АП.

В изявлението на Полша не се разглеждат обстоятелствата на удара, включително дали става въпрос за грешка при насочването на ракетата или за това тя да е била отклонена от курса от украинската отбрана. Президентът Дуда нарече случилото се „еднократен“ инцидент и каза, че Полша остава спокойна. В изявлението на НАТО се казва, че това е "трагичен инцидент". Украинският президент Володимир Зеленски нарече ракетния удар в Полша „много сериозна ескалация“ на войната. Ако Русия умишлено е насочила ракетата си към Полша, тя рискува да въвлече 30-те държави от НАТО в конфликта, отбелязва АП.

Полските медии съобщиха, че ударът е бил нанесен в село Пшеводув, на 6 км от границата с Украйна. Руското министерство на отбраната отрече да стои зад „каквито и да било удари по цели в близост до украинско-полската граница“. В изявление министерството на отбраната нарече информацията "умишлена провокация" с цел разпространяване на фалшиви новини за Русия. Полският външен министър Збигнев Рау извика руския посланик и поиска незабавни подробни обяснения, съобщи полското правителство.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    50 5 Отговор
    САЩ срещу Украйна ли ще вземат спешни мерки? Нали ракетата е дошла от Украйна?

    Коментиран от #27, #30

  • 2 87ъ23

    28 4 Отговор
    да влязат в Крайна да си намалят числения състав и оборудването
  • 3 И сега

    40 5 Отговор
    Кво, Нато ще напада Украйна ли?
  • 4 Питам

    34 4 Отговор
    Е и? След спешната среща-какви са спешните мерки? или само празни приказки и промивки си пишем?
  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    31 4 Отговор
    И кого ще нападнете?
    Окрайна?
    Защото ракетата е изстреляна от там според самите американци....
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 3 Отговор
    🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷
    Сега стана ясно защо БАЙ изДън не е бил на вечерята и с какви "по-маловажни неща" е бил зает ‼️
    / цитата е от съобщение на протокола на Президента/
    🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷
  • 7 Гамбит по Чърчилски

    32 2 Отговор
    Тази провокация, няма да ме учуди да е организирана от САЩ за да се използва за затягане на редиците, защото напоследък се чуват доста гласове подкрепяни от тежката иконом ситуация в Европа и т.н. ...
  • 8 горски

    16 3 Отговор
    Не били компютри,а компоти.....И не била бита,а е.....
    Координатите ,вече не са това, което бяха...
  • 9 Чичо

    22 2 Отговор
    Бай дън опроверга заявлението на киев за руска ракета. Ракетата, която удари територията на Полша, е изстреляна от въоръжените сили на Украйна, съобщава агенция Асошиейтед прес, позовавайки се на неназован източник.
    Позовавайки се на американски служители, агенцията казва, че ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили, за да бъде свалена руска ракета.
    По-рано американският телевизионен канал CNN съобщи, че самолети на НАТО са проследили траекторията на ракетата. Подробности откъде е пуснат обаче не се разкриват.
  • 10 Шопо

    28 2 Отговор
    Полша няма да промени позицията си за доставки на оръжия в Украйна и ще сътрудничи по въпроса, заяви на Мюнхенската конференция вицепремиерът и министър на отбраната на страната Томаш Семоняк.
    С вашите ракети по вашата глава ха ха!
    Ако България даде С 300 на Украйна да очакваме ли че ще ни ги върнат по същия начин като в Полша.
  • 11 Ксаниба

    15 2 Отговор
    Т..е. правилно ли да разбирам, че човек в будна кома е бил събуден от взрив на украинска ракета ,руско производство в полша!?!?
  • 12 Гай Турий

    20 2 Отговор
    Ами западните сатани може да си сътворят още една такава ракетна атака и да обявят Трета световна война. Няма значение че сега виновните са украинското ПВО, а утре ще бъде полското или румънското. България няма такова, така че не ставаме за активна провокация, а за пасивно поемане на ракетен удар от стари съветски ракети, примерно от най-активните провокатори - Полша... Руснаците дори имат право да обстрелват поляците, които воюват на нейна новоприсъединена територия с 5 хиляден контингент професионална войска, уж доброволци. Кой е провокаторът??! - Еднозначно НАТО!
  • 13 Зеленски нападна Полша!!!!

    21 3 Отговор
    Цялото НАТО дружно да отблъснем украинските агресори! Всички видове членове да се активират в това число и мъжки !

    Коментиран от #16

  • 14 Объркано Атлантиче

    12 2 Отговор
    Какво не ви казват:

    Да припомним, че това не е първият път, когато Украйна атакува страна от НАТО - румънски изтребител беше свален през март!

    Бяха свалени самолет МиГ-21 и хеликоптер IAR 303 Puma, но се твърдеше, че са паднали поради "атмосферни условия". В същото време украинската пропаганда се опита да обвини Русия и Черноморския флот в сваляне на самолета, но по-късно се появи информация че са били украински ракети С-300, които са се отклонили от курса.

    Междувременно анализатор на BBC каза, че Русия нямала интерес да нанася удар по полски ферми. Вече има доказателства, че останките, представени на обществеността, принадлежат на зенитната управляема ракета 5В55 от комплекса С-300 - на въоръжение само в Украйна!
  • 15 Да попитам?

    11 2 Отговор
    Защо пропускате очевидното? 16 Ное 2022 8:33ч.
    Полша има най голям интерес от ограничена ескалация. Инциденти които ще и дадат предлог да вкара полски, или още по-добре натовски войски на петте области в Украйна с полско население. Полша си ги счита за свои, и далеч не е загубила надежда да си ги върне. Не ми се струва невъзможно това да е работа на полското разузнаване което на този етап има огромно влияние в Украйна и украинската армия.
  • 16 Хехе

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Зеленски нападна Полша!!!!":

    По грешка ти натиснах минуса, не члена.... Да се чете плюс!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Долу лапите от Полша!

    15 2 Отговор
    Кървавият украински диктатор, избива полски селяни и им чупи ремаркетата!
  • 19 Европа

    8 1 Отговор
    осъзнай се, защото фащ са далече а играта се играе в твоят двор, да не стане от играчка плачка, най добре е да си живееш с комшията, уж сте били цивилизовани, съмнявам се, но това са ваши констатации, попитайтебългаритетесанайстаратацивилизация.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Чичо

    12 1 Отговор
    Всички удари по граждански обекти - жилищни сгради в киев са от стари ракети С300 / на повече от 30 години /на укрофашисткото ПВО
  • 22 СЗО

    11 1 Отговор
    Интересно какво прави противовъздушната отбрана на НАТО...

    Коментиран от #37

  • 23 Смях В Залата

    14 1 Отговор
    Циркът е пълен. Този се обадил посред нощите на онзи за да изрази състраданието си за 2-ма убити на пътя. Ми хайде алктивирайте член 4, та да видите Посейдонски Тайфун
  • 24 Абе...

    16 1 Отговор
    Като бомбардирана Сърбия и ракетите на САЩ паднаха в България, какви мерки се взеха?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гого

    13 1 Отговор
    Днес в 1:17 часа бе обявен код жълто на територията на РФ,ракетните силози в Калининград и Байконур са отворени-инфо от Телеграм! Бог да пази Света!
  • 27 Тц тц

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Като за начало президентът Байдън ще си обуе кафявите гащи!
  • 28 Язък

    7 1 Отговор
    пак няма да има трета. Ама поляците и укръинсите работят по проблема и ментора им им помага.
  • 29 Всичко това

    3 0 Отговор
    Е игра. Сащ потвърди, че от доста време се водят "тайни преговори" с Русия!!
    Защо "тайни" и какво са се договорили???
    Елитите са сатансисти. Те искат основно да се намали населението. С К19 не се получи достатъчно. Тогава искат сега една война между НАТО -РФ за да се ускори "намаляване на населението на планетата"!.
    Това се оказва, като най-логичното.
    Защо иначе някакви две ракети и двама убити, да да такъв "световен проблем"??..
    Заради две ракети, случайни попадения да се прави ядрена катастрофа??? Смешно е даже ..
  • 30 сороснерес

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    И да беше изстреляна от Русия...сащ пак ще траят..заради една полша да развалят икономическата изгода от тази война..сащ вече спечелиха и продължават да печелят милиарди..от газа и увеличени поръчки за военната индустрия..Такова положение ги устройва..а полша ..на кого му пука...
  • 31 чалма тв

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Урсула":

    Съгласен!
  • 32 Мишел

    6 1 Отговор
    Ракетата е руска, но съветска. По маркировката на частите , може да си определи точно коя украинска военна част е изстреляла ракетата.
    Както се очакваше, след падането на ракетата, НатО подви опашка.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Перо

    5 0 Отговор
    Предвид малоумието на ционисткия,превратаджииски режим и непрекъснатия му стремеж и квичене на Президента за интернационализиране на конфликта,нищо чудно това да е провокация наредена от ционисткия шут и държавен ръководител!
  • 35 Ха Ха

    1 0 Отговор
    Парцалеса.
  • 36 спешни мерки

    6 0 Отговор
    Предполагам, че спешните мерки на САЩ се изразяват в спешна пратка на голямо количество памперси, предназначени за американската база в Полша, която е разположена съвсем близо до украинската граница. Изобщо не се съмнявам, че 82-а американска десантна дивизия е напълнила гащите също като тюлените от Доналд Кук, когато един руски МИГ прелетя до самата палуба на самолетоносача.
  • 37 Мишел

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "СЗО":

    Противовъздушната отбрана на НатО , която бе продадена на Украйна, изобщо не може да свали хиперзвукови ракети катоИскандер, неефикасна е срещу свръхзвукови Х101 и нискоефикасна дори срещу старите Калибър.
  • 38 хаберих

    1 0 Отговор
    Искам тая полякиня ,дето е с опашката, да ме арестува!
  • 39 Фракти

    3 0 Отговор
    Ракетната атака по Полша!? Когато паднаха натовски ракети при нас по време на бомбардировката в Сърбия, тогава беше демократично отклонили се ракети, нали? А сега е атака, така ли?
  • 40 Не е истина

    2 0 Отговор
    Самото заглавие провокира война, прочетено по този начин. Вие мисироци, това ли искате? Трета световна война?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Интересно...

    3 0 Отговор
    Ако ракетата беше произведена в България, но изстреляна от Окрайна и тогава ли Марчето щеше да напише.... България атакува Полша?
  • 43 Байгън от наака.иБйдънци

    2 0 Отговор
    Много плашиви туй нато, от две укро ракети и и сеОляха...
  • 44 1234

    1 0 Отговор
    Когато се дава оръжие, това значи че искат войната да стане по голяма,Аз поне така го разбирам,
  • 45 1234

    1 0 Отговор
    Русия няма нищо общо ,с тази интрига,искат да въведат Европа във таз войййййна.
  • 46 БГ Истина

    1 0 Отговор
    Когато падна в Горна баня тяхна, защо не взеха мерки. Освен да нападнат Украйна. Най злата и алчна държава в света. За войната сътворена от тях взимат мерки нямат нахранване тия Американци. Панама, Гватемала, Ирак, Либия, Виетнам, Сърбия и много други са взимали мерки.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания