Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Ноември, 2022 15:06 1 928 47

Ще активира ли Полша член 5?

  • полша-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • сащ

Член 5 е крайъгълен камък от учредителния договор на НАТО

Ще активира ли Полша член 5? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На територията на Полша, която е страна членка на НАТО, вчера много близо до границата ѝ с Украйна стана смъртоносна експлозия и САЩ и съюзниците им заявиха, че разследват непотвърдени съобщения, че взривът е причинен от заблудени руски ракети.

Взривът, който по данни на противопожарните служби, е убил двама души, породи опасения, че руската война в Украйна прераства в по-мащабен конфликт. Полските власти заявиха, че взривът е причинен от ракета, произведена в Русия, но руското министерство на отбраната отрече да има нещо общо с взрива. Ако се стигне до извода, че вината за експлозията е на Москва, може да се стигне до задействане на принципа на НАТО за колективна отбрана, известен като член 5-и, съгласно който нападение срещу една от страните членки на алианса се осъжда като нападение срещу всички и започват консултации за евентуален военен отговор.

Още новини от Украйна

Като възможна прелюдия към подобно решение обаче Полша първо поиска днес да бъде свикана среща на НАТО, на която да се обсъди член 4-и от договора, казаха европейски дипломати. Това е призив за консултации между съюзниците, отправен в условията на заплаха за сигурността, като член 4-и позволява да се отдели повече време, за да се реши какви действия да се предприемат. Следва справка за това какво гласи член 5-и и какво може да се случи, ако той бъде задействан.

Какво представлява член 5-и?

Член 5-и е крайъгълен камък от учредителния договор на НАТО – организация, създадена през 1949 г. с участието на американската армия като мощна опора най-вече за противопоставяне на СССР и сателитите му по времето на Студената война.

Текстът гласи: "Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона“.

Какво предвижда член 4-и?

Член 4-и гласи, че страните членки на НАТО "ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях“. Няколко часа след вчерашния взрив в Полша двама европейски дипломати заявиха, че Варшава е поискала среща на НАТО, на която да се проведат консултации съгласно член 4-и.

Как войната в Украйна би могла да доведе до прилагане на член 5-и?

Тъй като Украйна не е част от НАТО, през февруари руската инвазия не доведе до задействане на член 5-и, въпреки че САЩ и други участници в алианса веднага започнаха да предоставят военна и дипломатическа подкрепа на Киев. Експерти обаче отдавна предупреждават за опасността от разпространяване на конфликта в съседните страни на източния фланг на НАТО, което може да принуди алианса да реагира с военна сила.

Автоматично ли се задейства член 5-и?

Не. След атака срещу страна членка, останалите държави се събират, за да решат дали ситуацията отговаря на член 5-и. Няма определен срок на продължителността на тези консултации и според експерти формулировките в договора са достатъчно разтегливи, за да позволят на всяка държава сама да реши колко далеч да стигне в реакцията си срещу въоръжената агресия срещу друга страна.

Бил ли е задействан досега член 5-и?

Да. В миналото член 5-и е бил задействан един единствен път - заради САЩ в отговор на нападенията с отвлечени самолети срещу Ню Йорк и Вашингтон.

Какво казва Байдън за ангажиментите по член 5-и?

Макар и да настоява, че САЩ нямат интерес да воюват срещу Русия, президентът Джо Байдън казва от самото начало на руската инвазия, че Вашингтон ще изпълни ангажиментите си по член 5-и, за да защити партньорите си от НАТО.

"Америка е напълно готова да защитава заедно със съюзниците си от НАТО всеки сантиметър от територията на алианса. Всеки инч", заяви през септември Байдън в Белия дом.

МАТ СПЕТАЛНИК ОТ РОЙТЕРС

(БТА)

(Николай Велев)


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    37 2 Отговор
    Радев да прати войски в братска Полша срещу вероломните укри.

    Коментиран от #8, #13

  • 2 ами

    39 1 Отговор
    да се активира - от къде на къде украйнците ще ги стрелят с ракетти
  • 3 честен ционист

    12 1 Отговор
    Тоя член ще го активира България, на следващия ден като Турция излезе от НАТО. Ама няма кой да й се върже на пинизите.
  • 4 Ултра къса памет!

    3 24 Отговор
    Кремъл денонощно заплашваше Полша по всички централни медии през последните 10 години!

    Коментиран от #19, #31

  • 5 Путинче

    9 14 Отговор
    Оф аман вече от мисирки. Полша каза че няма да активира дори член 4 тия за 5 ми говорят. Че рашките заслужават бой е така ама айде стига с дъвка е на тая тема

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Какво още чакат.

    24 2 Отговор
    На лице е акт на НЕПРЕЗИЗВИКАНА С НИЩО агресия от страна на Украйна срещу мирна Полша. Столтенберг, храбрия натовски вожд, пардон - чиновник, сам го потвърди преди малко.
  • 8 Мда

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ми записвай се доброволец, или пенсията не стига за памперси?
  • 9 Котка ученият

    15 0 Отговор
    Без разрешението на по-големия брат никой не може да започне нищо. В противен случай ще бъде бичуван.
  • 10 Събуди се

    11 3 Отговор
    Какво има още да се разисква ?

    Всичко приключи !
    ДУДА каза, че ракетата е съветско ПРОИЗВОДСТВО , но НЕ РУСИЯ е ВИНОВНА !

    Коментиран от #22

  • 11 Анджей Дуда

    14 0 Отговор
    Ще активирам всички членове които мога, дори и тези които са пасивни.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Точно така

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Въоръжаваме украйна да напада Полша! Родните атлантици са виновни за смъртта на полските селяни и ремаркето им!

    Коментиран от #38

  • 14 Хаха

    16 0 Отговор
    Няма да стане тая работа преди половин час солтенберг мънкаше като първолак, че няма защо да се активира чл. 5. Ако го активират трябва да е срещу осрайна, че от тях са дошли ракетите и ще стане една.
  • 15 ФакЪт

    2 16 Отговор
    НАТО следва стриктни правила! НАТО не действа първосигнално като РФ! Ако РФ има топки да удари открито по страна членка на НАТО, Члена ще им влезе!

    Коментиран от #23

  • 16 Пешо

    17 0 Отговор
    Това им е навик от 2014 на укрите.Сега да ги съди Полша за тероризъм и обезщетение на убитите.
    Нищо ново от Зеленска страна.
  • 17 ами

    13 0 Отговор
    как ще го активира - това си е приятелски огън от украйна
  • 18 РЕАЛИСТИЧНО☝

    0 12 Отговор
    ДО 24.02.23 ДА СЕ ДАДЕ СРОК НА (....)РУ.ИЯ ДА НАПУСНЕ ЗАВЗЕТИТЕ ТЕРИТОРИИ В УКРАЙНА И ДА СЕ ВЪСТАНОВЯВАТ ГРАНИЦИТЕ ОТ 2014 година☝АКО НЕ СЕ ИЗПЪЛНИ ТОВА УСЛОВИЕ НАТО ЗАПАЗВА ПРАВО ДА АКТИВИРА РЕШЕНИЕТО НА ООН ЗА ВОЕНЕН ОТГОВОР ПРИ НАПАДЕНИЕ НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ОТ ТЕРОРИСТИЧНА ТАКАВА☝ апропо ЧЕХИЯ ДНЕС ОПРЕДЕЛИ РУ.ИЯ КАТО ТЕРОРИСТ☝....

    Коментиран от #20, #25

  • 19 Един от многото

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ултра къса памет!":

    И накрая Крайна ги гръмна. Както се казва "не е важно какво казваш,а какво правиш". И си мисля ,че може и да е умишлено изстреляна ракетата, така че да бъде обвинена Русия и нато да прати войска. Все пак крайнскивте мъже привършват.
  • 20 ФакЪт

    2 9 Отговор

    До коментар #18 от "РЕАЛИСТИЧНО☝":

    Няма да стане! Колкото и цинично да звучи, САЩ имат абсолютна полза от тази война. САЩ ще направят всичко по силите им, тази война да завърши бавно и гибелно за РФ! На Украйна ще бъде дадено точно такъв вид оръжие, което няма да позволи на Орките да победят!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Въпроси и не само

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Събуди се":

    Що не пишете за ареста в Италия , в предградията на Неапол на четирима УКРАИНСКИ НЕОНАЦИСТИ свързани с АЗОВ и
    ПРАВИЙ СЕКТОР, които подготвяли
    2 терористични акта в казармата на карабинерите и голям МОЛ !!!!!??????

    Това го пиши във всички италиански вестници на Първа страница !
    Италианците са в шок !
    То и в България украинците са се проявили !
    Ако българските политици продължават да поддържат Украйна, не дай Боже, тези разпасани да шокират и България !
    Кой ще отговаря за това ?

    Айде, събудете се, че читателите ще прекръстят сайта ви в " Прелей от пусто в празно ".

    Коментиран от #29

  • 23 Един от многото

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "ФакЪт":

    Ще се самоизбиете и пак Русия ви е виновна. Ако имате топки вие тръгвайте, никой не ви е спрял. Даже Путин ви покани официално ако искате да се пробвате

    Коментиран от #27

  • 24 Ген. Гурко

    5 1 Отговор
    Те така активираха и началото на ВСВ, като не дадоха на Германия да прекара ж.п връзка с Източна Прусия. Така че няма да им е за пръв път. Но ще е за последен.

    Коментиран от #26

  • 25 Един от многото

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "РЕАЛИСТИЧНО☝":

    Не знам дали е реалистично, но е по-здравословно да се прегледаш. Има някъкво отклонение, но професионалист може да определи дали има лечение или не.А февруари повечето крайнци ще са като СЛАДОЛЕДА МАГНУМ. Няма да стрелят, Ще са замръзнали.
  • 26 Кажи сега

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ген. Гурко":

    Ако Полша активира член 5 срещу кого ще е? Срещу онзи, който е изстрелял ракетата ли? Това ли означава член 5?

    Коментиран от #34

  • 27 ФакЪт

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "Един от многото":

    Къде да тръгваме? Нали вас ви набутаха в тази война? Воювайте! Няма по-големи стратези от тези в Пентагона! Бавно и мъчително ще кървите, точно по плановете на Чичо Сам!
  • 28 ЛиБеРаст

    4 0 Отговор
    Ще активира 5 члена да мрънкат и толкоз!
  • 29 Един от многото

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "Въпроси и не само":

    Намерих го. Истина е. Майко мила.Храни куче да те лае. Долу ЕС , ОТАН. Горе Зеленски-висящ на улична лампа.

    Коментиран от #32

  • 30 Zком

    5 0 Отговор
    Ся последно ни разбрах!
    Кой ЧЛЕН , четвъртия или петия ?
  • 31 Така ли?

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ултра къса памет!":

    Аз пък що все гледам репортажи как поредният президент на пияната шляхтата все дава интервюта как трябва са се действа за разпада на Русия.
  • 32 ФакЪт

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Един от многото":

    Какво си намерил? За това че Италия подържа Украйна в тази война, украински терористи извършват там.актове? Същото чака и нас?? Ама верно сте болни мозъци!

    Коментиран от #35, #36

  • 33 Светослав

    2 0 Отговор
    Май на авторчето му се ходи в окопите))
  • 34 Ти да видиш

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Кажи сега":

    Ракетите са дошли от Украйна ма поляците са ги видели преди да се взривът че са руски ма то се па оказало че и Полша и Украйна имат руски ракети абе,активираме член 5!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Един от многото

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "ФакЪт":

    Напиши в гугъл "neapol azov terror" и виж сам

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Жал ми е...

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Точно така":

    Беше едно страхотно ремарке!
  • 39 Бен Навлек

    9 0 Отговор
    много членове има нато и всичките меки
  • 40 Курадо Катани

    4 0 Отговор
    не разбирам какви пе ниси са в устите на всички тези дни
  • 41 веселяк

    10 0 Отговор
    Цяла сутрин само членове! Чегвърти, пети, пети и чегвърти! Члена е само един-среден! Ай напишете за някоя членка, че ми членяса членството от членове!
  • 42 хммм

    11 0 Отговор
    Поляците са страхливи п7тки!
  • 43 Айде

    1 0 Отговор
    Фашягите като са готови да защитават алиянсът, да атакуват хаймарса на Украйна сега. После едно ритуално сепуку на Байдън за да измие американския срам. Няма друг начин.
  • 44 Ком

    4 0 Отговор
    И каква стана тя? НАТО трябва да се задейства по член 5 от договора си и да..... унищожи режима на Зеленски!
  • 45 9689

    0 0 Отговор
    Писачо,много си глупав.
  • 46 Хм...

    0 0 Отговор
    Чудя се друго... Да речем ракетата е пропуснала целта си- руска ракета. Какво обаче е поразила руската ракета? Има ли поразена цел оправдаваща изстрелването на С300 от Украйна? Имало ли е въобще руска ракета по която е стреляно? Руснаците твърдят, че не са обстрелвали цел в района. Щото ако няма такава се питам: по какво е стреляно в западна посока?
    За мен възможностите са:
    1). неуспешен опит за сваляне на руска ракета, но тогава украинците, предвид на обстоятелствата, трябва да отговорят на горните въпроси.
    2). некадърно планирана и лошо изпълнена украинска провокация.
  • 47 ще активира

    0 0 Отговор
    Но не им дължи дупарата
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания