Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Ноември, 2022 11:30 4 252 58

Какво се знае за ракетата, паднала в Полша. Най-важните въпроси и отговори.

  • полша-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • ракета-
  • нато-
  • сащ-
  • джо байдън

Чия беше ракетата, която падна на полска земя?

Какво се знае за ракетата, паднала в Полша. Най-важните въпроси и отговори. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По време на масивния руски въздушен обстрел срещу Украйна във вторник вечерта на полска територия падна ракета, която уби двама души.

Какво се знае досега за ракетното нападение?

Още новини от Украйна

По данни на полското външно министерство става дума за ракета руско производство. Тя е паднала на територията на ферма в Пржеводов – село в най-източната част на страната, на по-малко от десет километра от границата с Украйна. Убити са двама полски граждани.

Кой е изстрелял ракетата?

Часове след нападението нямаше сигурни сведения по въпроса. В първото си изявление по случая полският президент Анджей Дуда заяви: "Знаем, че практически през целия ден е имало руски ракетни атаки срещу Украйна. Но засега нямаме категорични доказателства кой е изстрелял ракетата. Разследването продължава". Според американския президент Джо Байдън, траекторията на ракетата показва, че е „малко вероятно“ тя да е била изстреляна от Русия. Това той заяви в сряда в рамките на Срещата на върха на Г-20. По данни на агенция ДПА, на една от кризисните срещи при закрити врата Байдън по-късно е съобщил, че снарядът навярно е бил зенитна ракета на украинската противовъздушна отбрана.

Какво се знае за ракетата?

Първите снимки от мястото, на което се е разбила ракетата, според експертите, говорят за това, че става дума за ракета от системата за противовъздушна отбрана S-300. Американският президент Байдън също е споменал точно този тип ракета. Системата S-300 е съветска разработка и в момента е съществен елемент от украинската противовъздушна отбрана. Само вчера (15.11) по данни от Киев Русия е изстреляла повече от 90 крилати ракети.

Как реагира Полша?

Страната от НАТО, която е разположена между Германия и Украйна, обяви повишена бойна готовност на въоръжените си сили. Освен това Варшава привика на обяснение руския посланик и алармира НАТО. На кризисно заседание на НАТО в Брюксел ще бъде обсъдено дали има основания за започване на процедура по член 4 от Договора за НАТО.

Какво урежда член 4 от Договора за НАТО?

Той предвижда консултации между държавите от НАТО, ако някоя от тях смята, че целостта на нейната територия, политическата независимост или собствената ѝ сигурност са застрашени. Не е задължително обаче да следва и конкретна реакция. По данни на НАТО от създаването на Алианса през 1949 г. досега въпросният член е бил прилаган седем пъти - за последен път на 24 февруари, в деня на руската инвазия срещу Украйна. Тогава това стана по искане на 8 държави от НАТО, сред които и България.

Защо Полша не внася молба за започване на процедура по член 5?

Тъй като досега няма доказателства, че ракетата е била целенасочено изстреляна срещу полското село. Член 5 предвижда, че държавите от НАТО гледат на всяко въоръжено нападение срещу една или повече страни членки на Алианса като на нападение срещу всички тях. Това води до задължение за оказване на военна помощ. Член 5 е бил задействан досега само веднъж - след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ. В резултат на това Германия и други държави от НАТО се включиха във войната срещу талибаните и терористичната организация Ал Кайда в Афганистан.

Как реагираха партньорите на Полша от НАТО?

В сряда сутринта американският президент Байдън свика кризисно съвещание в рамките на Срещата на върха на Г-20 в Бали. Приета бе декларация, в която се казва: "Предлагаме на Полша пълната си подкрепа и съдействие за разследването на случая". Заявено беше и това, че Русия носи отговорност за „варварските атаки“ срещу Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 За протокола

    71 6 Отговор
    А какво да кажем, когато по време на войната в Югославия натовска противорадарна ракета ХАРМ, демек американска удари покрив на къща в Горна баня и я разруши!!! Неофициално ракетиТЕ, защото са две са изстреляни от ф16-ки в забележете българзкото въздушно пространство, защото обсега им е само 20 км по уж военна цел в Горна баня! Никой не ревеше тогава за България при директнста атака?
    Лицемерието на натовци няма край, а в случая с Полша дори няма руска атака, а украинска, дали умишлена или случайна едва ли, ще разберем!

    DW, защо не разсъждавахте тогава, долни, подли лицемери???

    Коментиран от #53, #54, #55

  • 4 Европейските пудели

    48 3 Отговор
    Търсим повод за ескалация на конфликта.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 0 Отговор
    "..снарядът навярно е бил зенитна ракета .. "
    Затова в САЩ са стреляли по пианистите 😀😀😀

    Коментиран от #52

  • 6 Хммм

    34 1 Отговор
    Ердоган казва, че не е руска ракета. Вярвам на Русия, казва Ердоган
  • 7 Вирус

    17 2 Отговор
    Зеуе някакви глупави разсъждения внушаваш явно няма команда какво да се пише и полека да не объркаме линията хаха
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Знае се точно,

    43 1 Отговор
    че ракетата е украинска - оръдието за акта на вероломна С НИЩО НЕПРЕДИЗВИКАНА украинска агресия срещу мирна и демократична Полша.

    Коментиран от #46

  • 10 Обичам

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    интелигентна ирония!

    Давай!
  • 11 1111

    34 1 Отговор
    Източна европа ще бъде набутана от сак във война с Русия. Тези сатани няма да се спрат пред нищо, също като умиращата змия - ще хапят чуждо месо до покледно.
  • 12 провинциалист

    37 0 Отговор
    Защо Полша не внася молба за започване на процедура по член 5? - защото явно не всички са изкукуригали.

    Коментиран от #41

  • 13 Цялата статия

    28 0 Отговор
    Е всъщност 100% оневиняване на русия
    Но и руска да беше ракетата и в берлин да беше паднала нато най-много щеше да включи член 0,3
    Да изчака да мине време да се позабрави случая и да почне да замазва положението по един или друг начин
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Локо Сф1956

    27 0 Отговор
    Военен самолет на НАТО, е проследил ракетата паднала на полска земя. Ракетата е изстреляна от Украйна срещу руски ракети и пада в Полша.
  • 16 Някоя си

    33 0 Отговор
    "Какво се знае досега за ракетното нападение?"
    Първо вече е ясно че не е нападение...второ ракетата е изтреляна от украйна....защо тогава се пишат подобни глупости????за да се втълпи нещо на прстоватите овчедушни хорица де ви се впъзват на пропагандата ли ???
  • 17 БСТ

    25 2 Отговор
    Хахаха да се поступат малко украинци и поляци ще стане забавно :)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Някой

    18 2 Отговор
    Хм, ДВ пак се прави на фактчекер.
    Жива пропаганда си е тази статия.
  • 20 пфууууу

    30 1 Отговор
    Дори американците казаха директно, че ракетата е украинска, значи имат железни доказателства - е какво тогава има да се знае. То е ясно като бял ден.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мое мнение

    19 0 Отговор
    Че те всичките Украински ракети са останали от времето на СССР, тоест Руски. Никакъв проблем не е да взривят две ракети в някакво си село за да насъскат Полша и НАТО срещу Русия.
  • 23 Ще видим, ще видим

    22 1 Отговор
    Значи, Бидоня казва на Зеленко Наркоманенко, удриии по пановете, ще обвиним руснаците и ще се отпочне... Зеленото, че носа му все е напудрен и мисълта тече трудно, се хваща и удря. Мисирищата по света писват - Русия нападна..., обаче изведнъж Бидоня първи казва, абе не е ясно така ли е не е ли така... И зельонай папугай разбира, че му кроят шапка. Защото напрежението се покачва след падналите ракети, дето се вика света се изправя на нокти, някой се опитва да предизвика световна патаклама... И кой ще е виновния накрая? Ами зеленото потниче с бялото носленце, ще го изкарат, че в отчаянието си се е решил на този акт... после какво ще му се случи, ще видим. Може и да греша, но моите предположения са по-реалистични от тези, че на руснаците вчера трябваше да им свършат всички ракети

    Коментиран от #34

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ОТАН

    22 1 Отговор
    ОТАН хем им се иска, хем им не стиска. То стана ясно, че ракетата е изстреляна от ВСУ. Русия е "виновна" в това, че навремето даваше на всички свои съюзници всякакъв вид оръжие почти без пари, за да го използват сега срещу нея. Па на това бойно поле в момента оръжието и системите са над 95 процента произведени в СССР.
  • 26 Иван

    10 1 Отговор
    "Терористичните атаки от 11-ти Септември, 2031-ва година "........член пети е трябвало да бъде насочен срещу хазарския Израел.
  • 27 Я да видим

    28 0 Отговор
    Дали ревящите за Член 5 ще продължат да го искат, ако ракетата е дошла от Украйна? Все пак не трябва да има двойни стандарти..
  • 28 Урюрвкос

    16 4 Отговор
    Варшава привика на обяснение руския посланик а не украинския
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анонимен

    21 1 Отговор
    Разбрахте ли сега защо не трябва да се дава оръжие на воюващите страни? Защо не се знае дали от него няма да пострада и този който го дава. Руснаците го даваха на страните от Варшавския договор. Те пък го дават на Украйна. Тя пък с него поразява тези които са и го дали.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Марги-гълъб на мира

    17 2 Отговор
    Много ясно е, че това е провокация от страна на Украйна! Русия няма интерес за пряк сблъсък с НАТО!
  • 33 кoмeнтaр

    13 0 Отговор
    Имаше до момента достатъчно случаи на отклонили се ракети C-300 на украунците.
  • 34 Рьоне Артоа

    19 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ще видим, ще видим":

    На руснаците им свършиха ракетите още през април месец. Така казват всички информационни агенции, а най-вече ДВ и Бесарабски фронт които тука се цитират по 5 пъти на ден. И аз ми вярвам, че руснаците вече нямат ракети. Значи няма как да паднат в Полша 2 руски ракети защото руснаците нямат ракети.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 кoмeнтaр

    13 0 Отговор
    Още един такъв случай. Да стари са ракетите и процента за дефектирали ракети расте със възраста на ракетата.
    Това имат украинците с това стрелят.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 111111

    9 1 Отговор
    И резултата е приятелски огън !
  • 39 Лангли щата Вирджиния

    13 1 Отговор
    От сателитен контрол на Пентагона знаят,само трябва да разсекретят запис от видеото
  • 40 Бен Навлек

    17 1 Отговор
    Ако сега НАТО не нападне Украйна, никой повече няма да уважава тези розови мекокитчовци
  • 41 ти да видиш

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "провинциалист":

    А Полша трябва да внесе по чл. 5, защото реално.... Украйна е бомбила страна от НАТО!
  • 42 Наистина е факт

    9 1 Отговор
    Прочетете статията на Факти от 10 Ноември, 2022 16:0010 14563
    Полша започна да реализира плана си за завземането на източните украински земи.
  • 43 Бай Канур

    16 1 Отговор
    Ся такава ракета няма! Има С-300 руско обозначение или SA-10по американската класификация. Обсегът и на действие е 40-400км. Та или е изстреляна от украинска територия или руснаците са преместили фронта по средата на Украйна щото най-близката фроброва линия е Херсон и е на 800км от полското село. Сега на Дуда ще му се наложи да обяснява защо подарени на Украйна С-300 убиват поляци на полска територия. Не е зле да се проверяват тези работи преди мисирщината да вземе връх
  • 44 Перо

    10 0 Отговор
    Този тип ракети С-300 и по-новите С-400 и С-500 се самовзривяват,ако не улучат целта, след изчерпване на маршрутния заряд! Това е ПВО ракета,а не замя-земя!

    Коментиран от #47

  • 45 Ха_ха_ха

    15 1 Отговор
    Факти - как чия е била! Вече и америкаците си признаха - украинска!
    Остана да се разбере дали е инцидент или долна провокация.
    Формално (какво и да е) ще го представят като инцидент. Обаче, ако инцидентчето не е съгласувано с поляците - горко му на Зеленски. На Дуда и без това му е трудно да обясни на поляците, как така полската ПВО не е засякло ракетата, а как ще се оправдава за провокация с двама загинали поляци!
  • 46 Един от многото

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Знае се точно,":

    Точно така.хахахаха. Зеленски в Хага
  • 47 Малка подробност

    9 1 Отговор

    До коментар #44 от "Перо":

    Има една джаджа, която ако не се отстрани....Ами става това което е станало. Видяхте ли дупката - нападатлна ракета, ама друг път. И трактора здрав, само ремаркето. Полша - хиената на европа.
  • 48 Станко

    16 1 Отговор
    Как да им дадеш С-300, като не могат да стрелят с него. Нищо не става от украинските военни, а само ще вкарат света в война. И все пак никой не казва нищо,че след като пропусне целта, самата ракета се самоунищожава за да не случват такива инциденти. За медиите какво да кажем: вие сте падението на журналистиката, слугинаж на тези, които дават парите. Никакъв анализ, никаква критичност, просто обслужващ персонал. Мисирки.
  • 49 "Какво се знае досега..."?

    13 1 Отговор
    Знае се, че ракетата е украинска, което означава, че случилото се вчера е атк на украинска агресия срещу страна от нато.
  • 50 12345

    10 0 Отговор
    Полша да задейства чл.5 и Нато да удари Урките. А дано ама надали.
  • 51 Опааа

    9 2 Отговор
    Браво! Да задействат чл.5 срещу орките от Киев! Да сринат Киев! Мачкааааааай Вова! Денонощно дронове! Слава!
  • 52 Ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А да не би да е ракетата, предназначена за Луната?И сега ни баламосват докато направят филма в Холивуд.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 за трети път пиша

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "За протокола":

    отговор на поста "за протокола". Демократичният моделатор го изтрива. Досещате се какво съм писала, за да го изтриват. Цитирах и Вазов, споменах, че бях до бомбата в Горна баня.
    Утехата ми е, че с такава реакция като изтриване (премахване на нежелана мисъл) пътят към доброто и справедливостта се ускорява.
  • 56 Хм...

    2 0 Отговор
    Чудя се друго... Да речем ракетата е пропуснала целта си- руска ракета. Какво обаче е поразила руската ракета? Има ли поразена цел оправдаваща изстрелването на С300 от Украйна? Имало ли е въобще руска ракета по която е стреляно? Руснаците твърдят, че не са обстрелвали цел в района. Щото ако няма такава се питам: по какво е стреляно в западна посока?
    За мен възможностите са:
    1). неуспешен опит за сваляне на руска ракета, но тогава украинците, предвид на обстоятелствата, трябва да отговорят на горните въпроси.
    2). некадърно планирана и лошо изпълнена украинска провокация.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Димов

    0 0 Отговор
    Било малко вероятно ракетата да била изстреляна от Русия?! Какъв е обсегът на тази ракета? С300 стреля с няколко вида ракети. Някои са с обсег 60км, други САС 400км. Има ли руски ракетен батальон на 400км от мястото на падането й? Що правите хората на глупави?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания