Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 18:30 5 446 17

Ръст на коледните надбавки в Германия: колко ще получат работещите?

  • германия-
  • икономика-
  • коледен бонус

От германския Институт за икономически и социални изследвания (WSI) пресмятат, че 54 процента от всички работещи ще получат коледни бонуси

Ръст на коледните надбавки в Германия: колко ще получат работещите? - 1
Снимка: Shutterstock

2747 евро - толкова ще получат средно работещите на колективен трудов договор в Германия за Коледа. В някои сектори допълнителното възнаграждение ще е едва 327 евро, в други - над 5000.

Повечето от хората, които работят в Германия на колективен трудов договор, могат да очакват по-големи коледни надбавки тази година. Средно те ще получат по 2747 евро, пресмята Федералната статистическа служба. Това е ръст от 2,6 процента в сравнение с 2021 година. Повишението е доста по-ниско, съпоставено с ръста на инфлация в Германия, която през октомври достигна рекордните от 70 години 10,4 процента.

Коледните добавки ще бъдат изплатени на 88,5 процента от работещите на колективен трудов договор в Източна Германия и 85,7 процента в западната част на страната. Средната стойност в Западна Германия - 2768 евро - е по-висока от тази в Източна - 2611 евро.

Някои ще получават едва 327 евро, други - над 5000

Има сериозни разлики в сумите, които ще получат в различните браншове. Така работещите в сектора на нефтодобива, добива на природен газ и нефтопреработката ще получат между 5450 и 5504 евро. Най-малка коледна добавка ще бъде изплатена на работещите в сектора "набиране и предоставяне на работна ръка" - 327 евро. Ниска е сумата и при заетите в тютюнопреработването - 564 евро.

От германския Институт за икономически и социални изследвания (WSI) пресмятат, че 54 процента от всички работещи ще получат коледни бонуси. "С оглед на исторически високите нива на инфлация коледните бонуси са по-важни от всякога за много служители", смята Торстен Шултен от WSI. "Това създава буфер, поне в краткосрочен план, за да може да се реагира на повишените разходи за живот."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стругар

    15 0 Отговор
    По Коледа в Западна Европа,се изплаща 13та заплата.Понятие надбавка,не съществува.А бонуси са дълбоко конфиденциална тема за всички частни фирми.Автора да преведе пак текста,който е преписал.

    Коментиран от #14

  • 2 Европа

    13 5 Отговор
    Чета и не вярвам! Ле-ле, вие тези числа ги нямате за нищо! Хората четат тези статии и какво ли си мислят, тези не си напълниха гушите 🤦🏻‍♀️ Но всичко това съществува само на "хартия", то не е реално! Това са пълни глупости!
    И Източна и Западна Германия отдавна няма!
    Пише го в учебниците по история.
  • 3 Токмакти Джун

    9 1 Отговор
    2800 € Weinnachtsgeld ве се оплаквам бруто разбира се

    Коментиран от #5

  • 4 мани мани

    12 3 Отговор
    ще получат пак бая евра в сметките си ... те и в корона кризата си седяха у дома и се прайха, че бачкат, и в банковите им сметки постъпваха евра/паундове ПОДАРЪК! а наш боко само крадеше и за нас един голям | сега ще ги компенсират зарад високата инфлация и ще си празнуват коледа и нова година доволно, а ние ще си скляпаме с кирливия лв. и ще седим на студено и на гладно! а инак бг идиотите бачкаме най-мно часове в цялото прокажено еврогейско съюзче на гейове и лесбийки!
  • 5 мани мани

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Токмакти Джун":

    нетно всемаш 1600 евро ... за там са малко, но като ги харчиш у нас тия да кажем 3 бона - си добре ... с магическата пръчка бива ... 1 за 2 е екстра, но като минем в евро и тая магия изчезва :) няма да умножаваш х2 :) ко прайм? а ние тук ще вземаме стотици единици в евро и пак ще сме си бедни ...

    Коментиран от #10

  • 6 дядото

    5 0 Отговор
    така ще бъде,докато в държави като българия вземат по 35 евро.колониална работа ,баджанак.

    Коментиран от #8

  • 7 Прах в очите

    6 4 Отговор
    Ключът от бараката е.....хората, които работят в Германия на колективен трудов договор.....Само за инфо и коледните надбавки се облагат с данък и то доста голям, затова че това са жълти стотинки при огромната инфлация в момента.
  • 8 Оптимист си

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "дядото":

    Даже не са и 35 евро, много хора работят за по 10-15 евро на ден в Българияя. И то бруто.
    Също напълно подкрепям коментар номер 4. Много платени агенти в БГ не спряха години наред да дъвчат: "да - западна европа са им високи заплатите но и данъците са им високи" и тем подобни глупости. Мани ти данъците колко са им на германците, норвежци, швейцарци и много други. В България също се удържат около 25% от заплатите и тези пари отиват в джоба на някой паразит!
  • 9 Аха верно

    5 0 Отговор
    Някои ще получат пари за Коледа (Weihnachtsgeld). А доста ще получат предизвестие за уволнение. Винаги го правят преди Коледа. Така, ужким, боляло по малко
  • 10 Запознат

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "мани мани":

    Не взима 1600, а 1922 евро нетна. Има онлайн калкулатор бруто-нето за всяка държава и всеки може да пресметне. На 2800 евро бруто в Германия ще вземеш точно 1922 евро. Пишеш на посоки или с цел манипулация.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 уaйтнoйз

    0 0 Отговор
    профсъюза на печатарите излиза от чата.. че вече на 3 смени с почивка всяка втора неделя е на пресите :)
  • 13 Азззззззззз...

    0 2 Отговор
    Майко мила, колко злоба се излива в коментарите. Българина е мнооого завистлив. Все в "чуждата паничка" гледа и се ядосва.
  • 14 Taka така

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стругар":

    Изплаща се на някои и примерно ако са 500 евра то 230 някъде отива за данък така, че нищо работа тия с 5000 хиляди все пак ще почустват Коледните, а колко въобще и цент няма да получат е друга работа Тоест мнозинството не получава коледни
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДБераст

    1 0 Отговор
    В Европа сме, в Европа
  • 17 Тояга Дебела

    1 0 Отговор
    коледните надбавки в Германия са по големи от годишната пенсия на средностатистически пенсионер в България.
Новини по държави: