Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 21:30 2 060 28

Германците са изправени пред нов скок на сметките си за енергия през януари

  • унипер-
  • газ-
  • германия-
  • северен поток

При особено студена зима, каквато имаше през 2010 г., нивото на съхранение в газохранилищата ще бъде почти нулево в края на януари

Германците са изправени пред нов скок на сметките си за енергия през януари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Много германски домакинства са изправени пред ново увеличение на сметките си за електроенергия и газ - с над 50 на сто през януари, тъй като се очаква компаниите доставчици да прехвърлят към клиентите по-високите си разходи, причинени от високите цени на енергията на едро, както и на нарастващите такси за електропреносната мрежа. Това съобщи германският портал за сравнение на цените "Веривокс" (verivox.de), цитиран от Ройтерс.

Около 137 регионални доставчици на електроенергия ще увеличат цените си средно с около 61 на сто, а 167 доставчици на газ - с около 54 на сто, посочват експертите от германския сайт, провели наблюдение на 800 доставчици на електроенергия и още 700 доставчици на газ.

"Нивото на цените на енергията е рекордно високо и намалява покупателната способност на домакинствата", каза Торстен Щорк, анализатор на "Веривокс".

Спадът в износа на руски газ за Европа и по-ниските нива на производство на френските ядрени централи се явяват факторите, заради които се очаква да се запазят високите цени на енергията въпреки множеството спешни мерки, предприети от властите.

Годишният допълнителен среден разход за домакинство, употребяващо 4000 киловатчаса електроенергия на година, ще бъде 784 евро (813 щ. долара), докато домакинство, използващо 20 000 киловатчаса газ, ще трябва да заплати с 1247 евро повече.

Съгласно германското законодателство доставчиците трябва до 20 ноември да уведомят клиентите за планирани промени в цените, влизащи в сила от 1 януари.

През ноември средната годишна сметка на домакинство достигна 1477 евро, което е с 5 на сто повече от януари 2022 г., докато средната стойност на газовите сметки беше 2737 евро на година, или с над 40 на сто над януарските равнища.

За да помогне на потребителите, правителството намали данък добавена стойност за енергийните доставки от 19 на сто до 7 на сто, и предостави 13 милиарда евро субсидии за таксите, начислявани от фирмите за електропреносната мрежа, които представляват 10 на сто от сметките.

Допълнителната такса за поддържане на мощностите, произвеждащи възобновяема енергия беше отменена през юли.

Междувременно германската Асоциацията на операторите на газохранилища (INES), цитирана от ДПА, изрази увереността си, че страната ще има на разположение достатъчни количества синьо гориво през настъпващата зима.

"Ако не настъпят екстремни (ниски) температури, Германия ще премине през зимата в добра форма", пише в доклад на асоциацията.

Според нея недостигът на газ е малко вероятен, но подобен развой не може да бъде напълно изключен.

Тези оценки, поместени в доклада, се основават на базов сценарии, при който се взема предвид средна температура от предишни зими. Изготвени са и два други сценария, при които се отчита възможността за екстремно високи или екстремно ниски температури за сезона.

При особено студена зима обаче, каквато имаше през 2010 г., нивото на съхранение (в газохранилищата) ще бъде почти нулево в края на януари. Следователно, този сценарий предполага недостиг на газ през февруари и март.

"Дори ако тази зима има сериозно изчерпване" на газовите запаси в Германия, съоръженията за съхранение ще бъдат запълнени за следващия зимен сезон, посочват експертите на асоциацията. Въпреки това възможностите за запълване на хранилищата ще бъдат определени от наличието на втечнен природен газ на вътрешния пазар на Европейския съюз.

В Асоциацията на операторите на газохранилищата участват 14 компании, които представляват общо над 90 на сто от германските газови хранилища.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сандо

    30 0 Отговор
    Е,тъкмо зимата ще скачат с някакъв подходящ призив,напри. "Кой не скача е москал".Щото едни "лоши" хора ще са си на топло,нахранени и напоени.
  • 4 Бен Навлек

    35 2 Отговор
    нико не е това, германците с радост търпят лишения, за да има стока за зеления наркоман. Слава дебилизме!
  • 5 Гост

    18 0 Отговор
    То да са само те ...
  • 6 Нулева "жалост"

    30 1 Отговор
    към новите-стари фрицове,пак налетяха на Русия! Тя пък отново ги поздравява с генерал Мраз..
  • 7 ВЕЛИКОТО НУЛИРАНЕ ДОЙДЕ

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дада":

    "Много германски домакинства са изправени пред ново увеличение на сметките си за електроенергия и газ - с над 50 на сто през януари, тъй като се очаква компаниите доставчици да прехвърлят към клиентите по-високите си разходи, причинени от високите цени на енергията на едро, както и на нарастващите такси за електропреносната мрежа"

    Няма значение - важното е, че това е "демократична" сметка и са "независими от Русия". "Зависимостта" им беше ужасяваща.
    😄😁😀







  • 8 Гост

    5 14 Отговор
    Те ще се справят

    Коментиран от #11

  • 9 Баце

    35 1 Отговор
    Колкото и силна икономика да са , като нямат ресурси - загиват. Нека соросите да говорят колко силни са европейските икономики, без ресурси студ мизерия и глад. Да ни е честит новия световен ред

    Коментиран от #25

  • 10 Госあ

    24 2 Отговор
    Много се радвам. Дано зимата е студена и снежна, че карам сноуборд !
  • 11 Хахаха..

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Иди им го кажи..
  • 12 Сатана Z

    38 0 Отговор
    Вчера DW квичаха ,че немските газови хранилища били пълни до откатнс газ.Пропуснаха да споменат на какава цена е купуван Газа,но днес отново се чува квичене откъде Немската кочина,че сметките ще се повишават.
    Ами вземайте поука от Украинците.Техните сметки за ток и газ са почти нулеви за последния месец ,а се очертава да не плащат в следващата половин година.
    Ще видите кон боб яде ли,Шваби непоръбени
    Z

    Коментиран от #13

  • 13 Трай бе

    0 14 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана Z":

    Недокат неграмотен
  • 14 Рейчъл

    23 0 Отговор
    ЕС става на кокал от студ
  • 15 1111

    25 0 Отговор
    Хубавите времена да западна европа свършиха, когато сащ секнаха евтините руски ресурси.
  • 16 Българин

    4 13 Отговор
    Не ги мислете немците.Ние да му мислим.Не злорадствайте .Ще им се дигнат месечно със 70 евро ,ау как ще изкарат.

    Коментиран от #18

  • 17 Защо така бе .....Анатоли

    24 0 Отговор
    Нали каза като цена и на германия не ѝ е нужен евтин руски такъв. Нали и нашите зад океански приятели щяха да им го подаряват втечнения защото е демократичен. Аз доколкото разбирам от ценообразуване по-ниска цена на газа по-ниска цена на топло енергията.....а защо сега нещата се получават на обратно. Урсулка и онези другите с меките китки могат ли да ми го обяснят.
  • 18 Госあ

    24 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    немеца като не преяжда с вурст, не пърди на топло и не ходи насекъде с колата много страда. Ние знаем 2 и 200

    Коментиран от #21

  • 19 МирО

    20 0 Отговор
    Ами нали се самозастреляхте със санкции, сега пращаите
    фактурите на оная корумпираната бабичка в Брюксел,
    дед се плещи абсолютни идиотщини.

    Коментиран от #27

  • 20 ха ха хааа

    0 12 Отговор
    А колко от нашата колхозня мечтае да е "беден германец" ...🤭😁

    Коментиран от #22

  • 21 ха ха хааа

    0 6 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Предполагам , си направил проучване ... Или Скабеева лично ти докладва ?! 🤭😁
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Германците са ипревени пред ФАЛИТ

    12 0 Отговор
    да идат да благодарят на продажниците си: КОВИД-вещицата с нецензурната фамилия и синът на SS главорез.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Калпазанин

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "МирО":

    Ами то така става, стадото върви където го подкара овчаря, в момента едни корумпирани овчари от Ес водят стадото към брод на река пълна с крокодили
  • 28 БгТопИдиот

    3 0 Отговор
    Като ги Оправляват киРчовцихарварскоГоведарски ще е така !!!
Новини по държави: