Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Ноември, 2022 10:31 7 555 105

Пътят на Русия към икономическа разруха

  • руска икономика-
  • русия-
  • инвазия-
  • война-
  • украйна-
  • руснаци-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • рубли

В началото на войната руснаците се втурнаха да купуват долари и евро

Пътят на Русия към икономическа разруха - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Константин Сонин, анализ за „Форин афеърс“/ превод: БГНЕС

Авторът е професор в Чикагския университет, гост-професор във Висшето училище по икономика в Москва и научен сътрудник в Центъра за изследване на икономическата политика (CEPR) в Лондон.

Още новини от Украйна

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари руската икономика изглеждаше обречена на срив. Международните санкции заплашваха да задушат икономиката, което доведе до рязък спад в стойността на рублата и руските финансови пазари, но руснаците изглеждаха подготвени за лишения.

Повече от осем месеца след началото на войната този сценарий не се сбъдна. Всъщност някои данни сочат, че руската икономика се справя добре. Рублата е укрепнала спрямо долара и въпреки че руският БВП се е свил, то може да бъде ограничено до по-малко от три процента през 2022 г. Погледнете обаче зад умереното свиване на БВП и данните за инфлацията и ще стане ясно, че щетите всъщност са сериозни. Руската икономика е обречена на дълъг период на стагнация. Държавата се намесваше в частния сектор още преди войната. Тази тенденция само се е засилила и заплашва да задуши още повече иновациите и пазарната ефективност.

Единственият начин да се запази жизнеспособността на руската икономика е или чрез мащабни реформи или чрез институционално сътресение, подобно на това, което настъпи с разпадането на Съветския съюз. Погрешното разбиране за това какво ще постигнат санкциите срещу Русия може да се обясни отчасти с нереалистичните очаквания за това какво могат да направят те. Казано по-просто, те не са еквивалент на ракетен удар. Да, в дългосрочен план санкциите могат да отслабят икономиката и да намалят БВП. Но в краткосрочен план най-многото, на което можем да се надяваме, е огромен спад на руския внос.

Съвсем естествено е рублата да укрепва, а не да отслабва, тъй като търсенето на долари и евро намалява. И тъй като парите, които биха били похарчени за внос, се пренасочват към вътрешното производство, БВП всъщност би трябвало да нарасне, а не да спадне. Ефектът от санкциите върху потреблението и качеството на живот се проявява по-дълго в икономиката. В началото на войната руснаците се втурнаха да купуват долари и евро, за да се предпазят от евентуален спад на рублата. През следващите осем месеца те купуваха още повече. Обикновено това би довело до значителна девалвация на рублата, защото когато хората купуват чуждестранна валута, рублата се срива. Заради санкциите обаче компаниите, които внасяха стоки преди войната, спряха да купуват валута, за да финансират този внос.

В резултат на това през пролетта вносът спадна с 40 %. Една от последиците беше, че рублата укрепна спрямо долара. Накратко, не става дума за това, че санкциите не са проработили. Напротив, краткосрочният им ефект върху вноса беше неочаквано силен. Такъв спад на вноса не се очакваше. Ако централната банка на Русия беше предвидила такъв масиран спад, тя нямаше да въведе през март строги ограничения върху доларовите депозити, за да предотврати срив в стойността на рублата.

Разбира се, икономическите санкции имаха и други непосредствени последици. Ограничаването на достъпа на Русия до микроелектроника, чипове и полупроводници направи производството на автомобили и самолети почти невъзможно. От март до август производството на автомобили в Русия спадна с невероятните 90 %, а спадът в производството на самолети беше подобен. Същото важи и за производството на оръжия, което е основен приоритет за правителството.

Още по-важен от западните технологични санкции е фактът, че Русия безспорно навлиза в период, в който политическите приближени укрепват позициите си в частния сектор. Това се случва от дълго време. След като през 2008 г. световната финансова криза засегна Русия по-тежко от всяка друга страна от Г-20, руският президент Владимир Путин на практика национализира големи предприятия. В някои случаи той ги постави под пряк държавен контрол, а в други - под контрола на държавни банки. За да запазят благоволението на правителството, от тези компании се очакваше да поддържат излишък от работници. Дори на предприятията, които останаха частни, по същество беше забранено да уволняват служители. Това осигури на руския народ икономическа сигурност и тази стабилност е важна част от договора на Путин с неговите избиратели.

Но икономика, в която предприятията не могат да се модернизират, преструктурират и освобождават служители, за да увеличат печалбите си, ще бъде в застой. Не е изненадващо, че ръстът на БВП на Русия от 2009 г. до 2021 г. е средно 0,8% годишно. Тези стойности са по-ниски от периода през 70-те и 80-те години на миналия век, предшестващ разпадането на Съветския съюз. Още преди войната руските предприятия се сблъскаха с регулации, които ги лишаваха от инвестиции. Напредналите отрасли като енергетика, транспорт и комуникации бяха изправени пред най-големите ограничения. За да оцелеят те бяха принудени да поддържат тесни връзки с държавни служители и бюрократи. В замяна на това тези правителствени покровители гарантираха, че тези фирми няма да се сблъскат с никаква конкуренция.

Те забраниха чуждестранните инвестиции, приеха закони, които налагаха ограничения на чужденците, извършващи бизнес в Русия, и започнаха разследвания срещу компании, работещи без правителствена защита. В резултат на това държавни служители, генерали и високопоставени бюрократи станаха мултимилионери. За разлика от тях, жизненият стандарт на обикновените руснаци не се подобри през последното десетилетие. От началото на войната правителството затегна още повече контрола си върху частния сектор. От март Кремъл въведе закони, които дават право на правителството да закрива предприятия, да диктува производствените решения и да определя цените на произвежданите стоки. Мобилизацията предостави на Путин още една тояга за борба с руския бизнес. Ръководителите на компаниите ще трябва да се договарят с държавните служители, за да гарантират, че работниците им са освободени от мобилизация.

Разбира се, руската икономика отдавна функционира под държавен контрол. Но последните решения на Путин издигат този контрол на ново ниво. Както твърдят икономистите Андрей Шлайфер и Робърт Вишни, единственото нещо, което е по-лошо от корупцията, е децентрализираната корупция. Достатъчно лошо е, когато корумпирано правителство изисква подкупи, но още по-лошо е, когато няколко различни държавни служби се конкурират. Всъщност високите темпове на растеж през първото десетилетие от управлението на Путин се дължат отчасти на това, че той централизира властта в Кремъл.

Акцентът върху създаването на частни армии и местни доброволчески батальони за войната срещу Украйна обаче създава нови властови центрове. Това означава, че децентрализираната корупция почти сигурно ще се появи отново в Русия. Това вероятно ще създаде динамика, която напомня 90-те години на ХХ век, когато собствениците на предприятия разчитаха на частна охрана, връзки с мафията и корумпирани служители, за да запазят контрола върху новоприватизираните компании.

Престъпни банди, в които ветерани от руската война в Афганистан бяха част, предлагаха "защита" на този, който предложи най-висока цена, или просто разграбваха печеливши предприятия. Групите от наемници в Украйна ще играят същата роля и в бъдеще. Русия все още може да постигне победа в Украйна, но не е ясно как би изглеждала тя. Може би постоянната окупация на няколко разрушени украински града ще бъде опакована като триумф. Алтернативно, Русия може да загуби войната, което ще направи по-вероятно Путин да загуби властта си. Едно ново реформаторско правителство би могло да поеме властта и да изтегли войските, да обмисли репарации и да преговаря за отмяна на търговските санкции.

Независимо от резултата обаче, Русия ще излезе от войната с правителство, което ще упражнява власт над частния сектор в степен, която е безпрецедентна навсякъде по света. Руското правителство ще бъде вездесъщо, но едновременно с това няма да е достатъчно силно, за да защити бизнеса от мафиотски групи на демобилизирани войници, въоръжени с оръжия от войната. Особено в началото те ще се насочат към най-печелившите предприятия, както на национално, така и на местно ниво. За да може руската икономика да се развива, тя ще се нуждае не само от сериозни институционални реформи, но и от чиста позиция, каквато Русия получи през 1991 г. Разпадането на съветската държава направи институциите от онази епоха неактуални. Последва дълъг и мъчителен процес на изграждане на нови институции, увеличаване на държавния капацитет и намаляване на корупцията. Този процес продължи до идването на власт на Путин, който в крайна сметка демонтира пазарните институции и изгради своя собствена система на патронаж.

Поуката е мрачна: дори Путин да загуби властта и негов наследник да започне значителни реформи, ще е необходимо поне десетилетие, за да се върне Русия към нивата на производство в частния сектор и качеството на живот, които страната имаше само преди година. Такива са последиците от една катастрофална и грешна война.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абе

    41 12 Отговор
    И у нас така стана...
  • 2 Бай ти Ганьо

    54 42 Отговор
    Да бе как ли пък няма да фалира Русия! Те не са фалирали дори през втората световна война та ка мули сега!

    Коментиран от #19, #20

  • 3 Кеф

    39 51 Отговор
    Руската кошина която винаги е била Немски васал отива в историята.След столетия подтискане на коренното азиатдко население от шепа германизирани лумпенй от Масква е време да се разпадне това недоразумение

    Коментиран от #63

  • 4 5577

    56 25 Отговор
    Уффф. Само за икономически крах не ми говорете че за 20 г не помня да съм бил по зле.

    Коментиран от #12

  • 5 нико

    56 30 Отговор
    защо не гледаме пропадащия евро съюз а гледаме русия

    Коментиран от #97

  • 6 Слава на Великият Путин

    57 44 Отговор
    Магазините са им пълни, ток, газ, хората имат работа, Русия върви напред и нагоре! Нищо общо с африканската бедност в гейдържавите!
  • 7 !!!

    31 24 Отговор
    Активите,който Русия ще получи с присъединяване на новите региони са над 2-3трл$.

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РаЗия дерайлира тежко

    31 30 Отговор
    Те са в перманентен фалит през 30 -40 години фалират
  • 10 Смех

    31 26 Отговор
    На снимката типичен алкохолизиран московски сволачъ озлобен и агресивен

    Коментиран от #14, #27, #64

  • 11 жалки сте

    38 23 Отговор
    всеки ден я фалирате тая русия бе не ви ли омръзна дори и достойнство нямате вече с тия центове ви изпиха акъла…

    Коментиран от #35

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ксаниба

    21 12 Отговор
    Освен да им пдпзпт га стивол от козяк, не виждам идея... Нткой ге гитчете тези скалъпки бълвани в гигабайти!!
  • 14 АБСОЛЮТНО

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "Смех":

    Като българския МУ братфил
  • 15 ТИР

    26 16 Отговор
    Дори не прочетох блювоча,Руснаците не ги мислете,с ресурсите по които (колективния запАд ) им текът лигите ще отцелеят,дори ако се наложи да пекът картошки на пропанбутан,,,
  • 16 АХА

    28 22 Отговор
    Западът искаше да превърне Русия в свой суровинен придатък и да точи евтини ресурси. Е, не му се получи.

    Коментиран от #34

  • 17 Биби Кинг

    24 23 Отговор
    Гадните американци ги спасяваха три пъти през двайсти век от гладна смърт, четвърта грешка едва ли ще допуснат!
  • 18 Аватар

    24 8 Отговор
    От публикацията разбрах,че държавният контрол и подсигуряването на сигурността на населението са лошо решение,а липсата на контрол и увеличаването на печалбата в частния сектор са добро решение.
  • 19 гост

    24 23 Отговор

    До коментар #2 от "Бай ти Ганьо":

    Ти още правописа не си научил , ама иначе знаеш кога е фалирала Раша , хахаххах !! И къде точно прочете , че Раша не е фалирала през втората световна , че и след нея ?? И какво точно си мислиш , че е фалит ?? Или така ти казаха от ТАСС и на тях им"вярваш" ? Хахах , мнооооого си далече от истината , не се бутай в шамарите !! А "нефалиралата" Раша само ще ти кажа , че ПРЕДИ втората световна е била втората икономика в света , като СССР естествено , ама ПРЕДИ да се разпадне СССР вече бил 8 (ОСМА) икономика , точно след "разцвета" на социализма и е задмината от "ПОБЕДЕНИТЕ" Япония и Германия само 15 години след "победата" , а в момента е 4-5 ПЪТИ по-малка икономика от същите и вече 13 в света !!! А след тази война вече едва ли ще е дори в топ 50 !!! Ама ти по-знаеш , нали още слушаш говорит Москва !!

    Коментиран от #73

  • 20 Йохо

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бай ти Ганьо":

    Ка мули ли бе?Неграмотнииииик
  • 21 Абе не знам,но

    12 6 Отговор
    и Поднебесната държи юздите на всички стратегически отрасли под абсолютен ,държавен контрол.Но нещо не го закъсва.Разликата между тях,е че нямаха Перестройка,фокусирана върху либерален модел на див,първичен капитализъм.Присъщ за гобачовско- елцинска Русия.Сега Кремъл се опитва да вкара този модел,но е адски сложно.Трудно е да се бориш срещу трилиони намиращи се в ръцете на шепа мулти олигарси и свързаните с тях лобита.До 1999 от РФ са" изпомпани" и преведени навън над 1 трилион долара! Срещу подобни 💸 не може да се бори никой в света.
  • 22 Руснаците

    18 11 Отговор
    Са неуправляемо племе ,Путин ги очовечи малко в началото ,но обкръжението му яко го подхлъзна за Украйна ,направо му сложиха ските за да прекрият кражбите .А възтановяването им ще трае повече от 50 години.
  • 23 стоян георгиев

    19 17 Отговор
    Поне милион избягали над 300000 убити ранени и контузени,поне трилион долара преки загуби ,световна изолация,очаквани репарации,загуба на 40 %от пазарите на руски суровини.нямало рецесия и било добра викат путлерасите.подобно твърдение може да прави само най големия враг на руския народ.

    Коментиран от #25, #56

  • 24 гост

    11 7 Отговор

    До коментар #7 от "!!!":

    Били са активи преди войната, сега пак са толкова ама пасиви.
  • 25 Голям сън

    9 8 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Събуди се

    Коментиран от #42

  • 26 Теле

    17 10 Отговор
    Много дълга и фалшива статия, русия внесе разрухата в ЕС
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Урюрвкос

    8 9 Отговор
    Украйна събори ССССРето като направи първо огромни дългове и второ референдум и обяви независимост в "рамките на СССРето".

    Коментиран от #48

  • 29 Ком

    18 14 Отговор
    Основната цел на демократичния запад е след разграбването на Африка, Южна Америка, Близкия Изток и Източна Европа си остава заграбването ресурсите на Русия. Удариха на камък.
  • 30 ФЕН

    22 16 Отговор
    Анализа е доста точен ...НО смекчаващ направо омекотен шамара за икономиката ще е толкава силен ,че разпада на Русия е 100% гарантиран. Разкъсването на територията е неизбежно и поглъщането няма да е от Запад а от Изток ! Китайците и евреите направо изтриха Русия от карта на света с перфектна стратегия ....Путин с начело на КГБ и ГРУ сами влезнаха в капана поставен от китайците и подкрепени от евреите....
  • 31 ТИР

    17 9 Отговор
    Много ще е интересен такъв анализ за България ,вече имаме градове без болници,банки а населението е намаляло три пъти,,, и това за последните 32 години (проспиритет),,,
  • 32 Ха-ха-ха...

    13 18 Отговор
    Третата икономика в света.
    И зад гърба си има половин свят ресурси.
    Преди войната 1 евро беше 90 рубли, сега е 50.
    Пожелаваме си такава "разруха"!
  • 33 Урюрвкос

    11 7 Отговор
    след майдана 2014 руската рубла падна два пъти и от 30рубли стана 60 за един долар. Основната причина беше че Украйна смени рублите в нейните банки на долари и евро и така спечели 150млрд дол. Докато се усети Набиулина да вдигне процента до 20% те успяха да се изчистят от рублите. След това ограбиха всички филиали на руски банки дори им взеха и недвижимата собственост. Това означава че икономика която има пазар 86% от всичката произведена продукция се отказва от него и отива на европейските пазари. Колко са притрябвали украински стоки на Европа е трудно да се каже, но бонбоните на Порошенко ги има и в най задръстения квартален магазин
  • 34 Рико

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "АХА":

    Евтини? Кой точно ресурс и на какви цени са продавали евтино?

    Коментиран от #68

  • 35 Хаха

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "жалки сте":

    Споко бе, ти и подобните ти нали всеки ден я измъквате, сигурно припечелвате по нещо.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 мечти

    11 10 Отговор
    Може ли професора да анализира и определи за по-простите хора, как става тая - хем им пада рязко производството на оръжия, хем колкото повече време минава, толкова повече ракети изстрелват. То е ясно, че икономиката е сложна материя, ама тази на Чикагския университет прогнозира едно, а се случва друго!

    Коментиран от #41

  • 38 Само рублоробите се юрнаха

    12 8 Отговор
    Да пазаруват рубли щото поскъпвали🤣🤣🤣🤣
  • 39 Токсик

    15 12 Отговор
    Държавата Русия се била намесвала в частния сектор и това според анализаторите било проблем . За тях обаче не е проблем западните държави да национализират частни компании, да спасяват частни компании от фалит, да слагат пределни цени на пазарни стоки, да развалят международни договори, да потъпкват безпардонно всички пазарни принципи на уж свободната и уж частна икономика?! Не, това за лицемерните западняци не е никакъв проблем, но за тях е важно да намерят къде Русия имала проблем. Ако още не сте разбрали, Русия ще смачка като валяк всичките ви смешни западни икономики, както ще направи и с всичките ви недъгави армии.

    Коментиран от #61

  • 40 8888

    13 10 Отговор
    САЩ и ЕС са в рецесия заради личната война на Джоузеф Байдън терориста в Окрайна. САЩ са на ръба на банкрута
  • 41 Дядя

    11 5 Отговор

    До коментар #37 от "мечти":

    Момъка е завършил Московския държавен институт със специалност механика и математика. Що е станал икономически специалист и майка му не знае! А, а татко му се казва Исаак. И сега младежа се подвизава в Чикагския университет и по Англията!
  • 42 стоян георгиев

    15 8 Отговор

    До коментар #25 от "Голям сън":

    И тва е само началото бурят.следват още убити още избягал следва канибализъм където в Русия се появява в подобни ситуации.щуротиите дето пишете срещу някоя и друга Копринка няма да променят нищо.и се замисли бурят ,макар че кашляш като се замисляш за какво е целия цирк? За да може едно джудже с високи токчета да изглежда великан! Та заслужава ли си а бурят?

    Коментиран от #67

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 стоян георгиев

    11 7 Отговор
    Тва ли те кефи бурят? Че защитаващия се от руския фашизъм страда без ток поради тероризма на путлер? Та няма проблем бурята кармата си знае работата ще си беден болен и потиснат щом го желаеш.

    Коментиран от #76

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Наблюдател

    13 6 Отговор
    Последният урок, който светът трябва да научи е, че Русия на Путин не живее по правилата на бизнеса, икономическата целесъобразност или простата логика. Невъзможно е да се влезе във връзка с нея като с разумен партньор. Този урок не трябва да се забравя, дори когато след поражението на Русия „помирителните“ гласове в Европа отново ще призовават за добросъседство.
  • 50 Истината

    17 9 Отговор
    Психопата Путин и руските зомбита започнаха войната за да поправят "най-голямата геостратегическа катастрофа на 20 век" а именно разпадането на СССР. И вече започнаха да получават СССР. Изолация, дефицит, задълбочаваща се технологическа изостаналост, хиляди ГРУЗ 200, репресии срещу противниците на войната..... И накрая путинова Русия ще свърши така, както свърши СССР!

    Коментиран от #70

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Истината

    14 10 Отговор
    Европа по трудният начин разбра, че на путинова Русия не може да се има никакво доверие и, че тя разбира единствено от езика на силата. Всякакви уговорки, "да пазим лицето на Путин", "да не притискаме Русия" в стил Макрон" са нелепи и вредни. Европа ще изкара една трудна зима но това ще е полезно за да се сложи край на енергийната зависимост от Русия и свързаното с нея корумпиране на западният елит!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Българските

    13 8 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Русофили са най големия враг на руския народ
  • 57 То пък другите

    10 14 Отговор
    са по-добре? Русия е много богата на природни ресурси. Имат си всичко.
    И когато западът ще плаща по 30 долара на литър бензин, руснаците ще си карат колите за под 1 долар на литър!
    Дори обиконовенното отопление на сградите и домовете им, да не говорим за индустрията, в Русия ще е на нормални цени. Електричеството също!
    Имат си много електростанции и даже от атомните, имат работещи по съвсем нови технологии, които използват вече отработено атомно гориво, от всичките други атомни станции по света.
    Големите немски и европейски компании, които имат доста умни хора по етажите, веднага сметнаха всичко сега и се преместват в други страни.
    Относно храните, Русия е голям износител и на зърно. За тях си имат в изобилие. Отделно имат области, дето расте всичко.
    Западът ще загуби такава война, ако чакат някога си Русия да умре икономически! По-скоро техните народи ще изберат такива политици, които ще се откажат от такива гибелни за тях ходове! Тези Аналена Бербокова, акушерката Урсула, плешивеца Олаф, пияницата Борел, Макарона... ще бъдат изхвърлени от властта и съвсем скоро!
  • 58 Истината

    14 11 Отговор
    С наложените санкции путинска Русия вече е мъртва, въпрос на време е кога ще се подпише смъртния акт. Тя все още диша, все още се движи, все още заплашва и може да прави гадости, но краят и е близо и не може да бъде спасена. И не трябва! Цялото човечество ще въздъхне облекчено, когато Империята на злото бъде унищожена!
  • 59 Ще умре

    10 16 Отговор
    истинската империя на злото: ФАЩ и кокошките им в ЕС!
    Нали вече се вижда, че ЕС икономически закъсва много по-бързо.
    Освен това централна Европа е пълна с гърла, които са дошли тука, само да ядат! Е, как ще ги държат мирно, ако самите европейци нямат работа и не могат да си плащат наемите? Те не са като българите, да си имат жилища. Огромна част от населението им плаща квартири в големите градове, понеже никога не могат да си купят жилища, макар и да работят и то на добра работа!
    Западът вече издиша не само икономически, а и морално! 37 пола, изхвърлят си даже не само вековни традиции, а даже и религията!
    Меркелицата изхвъри един път немското знаме от сцената и го показаха по телевизията, а сегашната им министърка на външните работи Бербок изхвърли даже Христовия кръст от залата на преговорите на "умниците" Г-7!!! Предлагат да не се яде салам, понеже съдържал свинско месо и това дразнело джихадистите, които пускат масово в Европа....
    Е, това е тотално разпадане! Тези имат най-много 10-ина години още? По-скоро по-рано ще се разпаднат и потънат в граждански войни...

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Гражданин

    15 7 Отговор

    До коментар #39 от "Токсик":

    Крепостните селяни ще катастрофират толкова глобално, че ще се помни векове!
  • 62 Бесен- _Язовец

    12 7 Отговор

    До коментар #59 от "Ще умре":

    Всички комунисти под земята! Всички путинисти на концерт на Йосиф Кобзон!

    Коментиран от #72

  • 63 абе

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "Кеф":

    Селски виж си правописа, от къде ви намират такива неграмотни празноглави либерастчета, компетентни по всичко! Както е тръгнало май ЕС е пред разпад...

    Коментиран от #98

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Наблюдател

    7 5 Отговор

    До коментар #64 от "Голем смех":

    Бъркаш, това е позиция "Русофилче", която русофила заема срещне ли руснак!

    Коментиран от #74

  • 66 Верно акъла

    8 7 Отговор
    --> 62 Бесен- Язовец

    ти е колкото на язовец!
    Мисли с тая глава бе! Тука не става въпрос за Русия изобщо, а за това че ТИ, твоите деца, съседите и всички, които познаваш, сте предвидени за "отстраняване", "утилизация"!!
    Просто гледай картината, като цяло! Какво виждаш от последните 10-15 години? Готвят ти примка на шията... Някакви самозванци, уж някой ги е избирал, ти правят живота невъзможен! Зимата не ме пуснаха в строителен магазин, понеже не съм имал в телефона някакъв си код???
    Радев го въведе... Не си мисли, че това Русия ти го е направила... Сега всичко ти става по-скъпо, нали?
    Може и да ти фалира фирмата? Знаеш ли, че смъртността в някой страни, дето се набоцкаха над 90% през август е "скочила" с цели 25%???
    Това не те ли интересува? Гледай видеата на доц. Мангъров! И тази война там сега, не е съвсем случайна... Всичко е нитка в тъкънта!
    Мисли, Язовец, мисли! Недей да си такова примитивно животно!

    Коментиран от #69

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Чико

    5 7 Отговор

    До коментар #34 от "Рико":

    Краварите по-евтино ли ти ги продават бе мушмол?
  • 69 Бесен- _Язовец

    13 8 Отговор

    До коментар #66 от "Верно акъла":

    Русия е най-мръсната и до погнуса отвратителна страна в цялата световна история. Там са селектирани чудовищни
    морални yp oди, при които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в ла йната, в които иска да потопи целия свят.

    Коментиран от #75

  • 70 сигурен ли си?

    6 6 Отговор

    До коментар #50 от "Истината":

    Добре са те надъхали от козяк, либерастите не може да си заслужите центовете, каквото и да пишете, това няма да се случи!
  • 71 Ти май говориш

    10 7 Отговор
    ---> 69 Бесен- Язовец

    за ФАЩ и тяхната мафия?
    Те поробиха цял свят! Те, заедно с немската олигархия финансираха и направиха революцията в Русия 1917-та г.
    Ленин и Троцки от къде дойдоха с много пари, за да "демократизират" царска Русия?
    Ленин със запечатен вагон от Швейцария, а Троцки с кораб от САЩ! Специално президентът на САЩ тогава, Вудру Уилсън му връчва американски паспорт!
    На тебе кога са ти връчвали чуждо гражданство, когато си дошъл в чуждата страна, само преди половин година???
    Реки от кръв, убиха царското семейство, объркаха историята на Русия, пък сега олелее! Не стана така, каквото искахме?
    И Майдана в Киев беше същото. Насислствен, въоръжен преврат, финансиран и организиран от ФАЩ...
    И разни "азовци" с хитлеровски татуировки са "армията на Украйна"?
    Пък сега и "опасната война" там между тези братски народа? Случайност?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Нямам

    12 6 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Не знам колко е голяма икономиката на Русия,но се оказа,че когато и се наложиха санкции всички цени се повишиха

    Коментиран от #85

  • 74 Наблюебател

    3 7 Отговор

    До коментар #65 от "Наблюдател":

    Това да не ти е, като се събирате либерастчетата в прайда и да организирате дълги походи към ромските махали? 🤣🤣🤣🤣
  • 75 стоян георгиев

    4 6 Отговор

    До коментар #69 от "Бесен- _Язовец":

    Това което си написал м..ршо, точно отговаря за краварите, през цялата им кратка история там са се родили и умрели най-много боклуци и серийни убийци, има и едно изключение, украинеца - Андрей Чикатило !
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ломчанин

    4 7 Отговор
    Откъде го изкопахте тоя АНАЛлизатор?
    Явно, че разполага само с фактите на Факти - т.е. с тотални ЛЪЖИ.
  • 78 стоян георгиев

    6 4 Отговор

    До коментар #76 от "Аватар":

    Ами смятам ги за изостанали безропотни роби на путлер.подобни на вас.само дето вие можете и да не сте роби.ъакива сте по собствено желание.

    Коментиран от #80

  • 79 стоян георгиев

    5 3 Отговор

    До коментар #67 от "браво":

    За зеленото руско джудже наречено путелр както и за неговите роби като теб.
  • 80 Аватар

    4 6 Отговор

    До коментар #78 от "стоян георгиев":

    Като считате бурятите и мен за безропотни роби това как се отразява на самочувствието ви? Има ли степени на ,,величието" и тряба ли да ви канонизират????

    Коментиран от #81

  • 81 стоян георгиев

    8 4 Отговор

    До коментар #80 от "Аватар":

    Хахахахаха,хохох ти бурята се правиш на психолог а? Та не си разбрал бурят.трябва да изчезнете тва ,трябва да стане.да изчезнат лъжите ви да изчезне морала ви ,културата ви.щото сте развъдник на мизерия и свинщини.именно на вас българските буряти се дължи деградацията на българския народ и ситуацията в която сме икономически,политически,демографски.навсякъде дето вас ви няма е в пъти по добре от там дето ви има.лъжи кражби евтин бабаитлък завист към успелия и раболепие към диктаторите тва сте вие бурят ,гарнирано с пълна липса на познание и високо самочувствие.

    Коментиран от #82

  • 82 Аватар

    4 5 Отговор

    До коментар #81 от "стоян георгиев":

    Колко ли сте успял след като градите самочувствие на превъзходство въз основа на лозунги?Какво ще се случи с познатия до сега свят предстои .да видим.Живеем в ,,интересни" времена ,което предвещава радикални промени в устройството на света такъв,какъвто го познаваме.Такива като вас са на високоскоростната лента на промяната,другите ,,идеолози" са на по - ниска скорост,но целта е една и съща.Разликата е само времева,а4967 не качествена.

    Коментиран от #84

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 стоян георгиев

    6 4 Отговор

    До коментар #82 от "Аватар":

    Бурятите ви осатна от времето на Сталин и Ленин мъдрата селска физиономия с купешките щуротии,кво щяло да стане щели сме да видим...кво да видим бе селски? То се вижда и сега .там дето милиционери и селски хитреци избиват напред няма кво хубаво да се случи.даже децата на въпросните нещат при тати в кочината а искат при тия на бързата лента.без конкуренция без свобода без честна игра нищо не става бурят ,а умната то физиономия и купешките моабети не те правят умен.

    Коментиран от #87

  • 85 гост

    10 6 Отговор

    До коментар #73 от "Нямам":

    И какво помогна това на Раша ?? И за колко време ще са повишени ?? И най-важното цените ще спаднат след година две , ама Раша откъде ще намери втора Европа и втори САЩ да и купуват боклуците , дето дори Китай не ги ще , освен на безценица ?? Щото нещата тепърва почват , след две седмици спира нефта , след нова година спира и газа и после ?? Те вече две тримесечия са в рецесия , а още изнасят и петрол и газ , ами като спрат ? А уж ЕС беше закъсал , ама нито ЕС нито САЩ още са в рецесия и въобще ако станат ще е в пъти по- малка от руската , то не рецесия , ами жив фалит иде , пореден !! Бетер сте шопи , цените се били повишили , а че Раша се дави за последно не било страшно , хахахаха !!

    Коментиран от #86

  • 86 Нямам

    5 9 Отговор

    До коментар #85 от "гост":

    Не мога да те разбера.За теб е добре,че сме зле,но щом Русия е зле е приемливо.Мен Русия не ме интересува дали или кога ще се оправи.Интересува ме ,че ние в България не сме по-добре след като се включих ме със санкции.То Русия има на кой да продава освен в Европа,но ние нямаме ,а даваме акъл кой,какво и как да прави

    Коментиран от #89

  • 87 Аватар

    5 5 Отговор

    До коментар #84 от "стоян георгиев":

    Уважавайте селяните,защото те отглеждат храната,която консумирате.Децата на политиците са там,където са ресурсите на държавите,които родителите им - политици ,са изтъргували на западни корпорации.Впрочем,миграционната вълна ,която залива Европа,следва същия модел.Държа да подчертая,че конкуренция при картелни споразумения няма- за справка вижте кои са наднационалните компании и банки.Свободата е твърде относително понятие особено,когато друг определя какво е свобода.Светът,такъв,какъвто аз го виждам е свят без конкуренция,без свобода и без конкуренция.А вие продължавайте да пишете за бурятите...

    Коментиран от #92

  • 88 пенко

    1 7 Отговор
    В НАША БЪЛГАРИЯ ИМАМЕ " ПРОСТИ ФЕСЪРИ " ПОВЕЧЕ ОТ АРМИЯТА НИ !!!!!!! КАКВО Е ЕДИН ПРЕПОДАВАТЕЛ В ЧИКАГО В ПОВЕЧЕ - ДРЪНКОПЛЯМПЪРИ !!!!!!!!!!!???????????!!!!!!!!!
  • 89 гост

    13 4 Отговор

    До коментар #86 от "Нямам":

    Кое ти е "зле" , бе "санкционния" ?? Кое ?? 90 та година по-добре ли беше отсега ?? 97 по-добре ли беше ?? И тогава пак заради любимите ти комунисти , пардон капиталисти маскирани на комунисти !! Мен ако питаш и десет пъти по-зле да сме си заслужава , ако азиатските орки веднъж завинаги заминат в небитието !! Щото са проказата на Европа и докато ги има винаги ще е така , на тръни и с проблеми !! Не защото тях ги заплашват , , а защото те не могат с другояче да съществуват , отдавна доказаха , че нормална икономика те не могат да правят и не искат , в КГБ икономика не учат , там учат как се прави пропаганда , как се прави диктатура , уж на пролетариата , ама всъщност на шефовете на същото КГБ , учат как се трови и стреля нормалните интелигентни хора , щото те на тъпа пропаганда не връзват , а оттам и на тъпи ченгета !! И още много работи , ама какво да ти обяснявам , като ти още на опорки за "лошите" санкции ми плещиш , също от същата КГБска пропаганда !!

    Коментиран от #90, #103

  • 90 Нямам

    4 8 Отговор

    До коментар #89 от "гост":

    Това че не одобрявам нашат политика на "запада" не ме прави комунист.Не съм казвал, че по комунизма е било по-добре.Не разбирам защо намесваш КГБ, при положение ,че ЦРУ даже е издала книги с тези методи на действие,който ти си описал.Искам да кажа,че нашата политика трябва да се води единствено за благото на българския народ,а не в негов ущърб, само и само да ни хвалят,че подкрепяме "демокрацията".

    Коментиран от #91

  • 91 гост

    10 3 Отговор

    До коментар #90 от "Нямам":

    А коя политика одобряваш , на Путлер ?? На тоя дето решава , че може да казва на суверенна държава , че не била държава , щото на него не му изнася ?? В Раша по-добре ли е от България и какво дириш тука , като не бил одобрявал !! Или чакаш новите руски "освободители " !! Не са прави на луд , ма всички е ясно какво "одобряваш" и кой те "мотивира , това не са ти изкуфели мужици от водка и пропаганда !!

    Коментиран от #93

  • 92 стоян георгиев

    9 0 Отговор

    До коментар #87 от "Аватар":

    Ти нямаш капацитета да разбереш кво ти пиша излишно се опитвам.сега от путлерас стана антиглобалист не оправдаващ путлерзма.та жив и здрав и дано никога не ми се налага бурятски селяни да ме хранят.
  • 93 Нямам

    2 6 Отговор

    До коментар #91 от "гост":

    Не съм запознат с политиката на Путин като теб, за да ти кажа дали я одобрявам,но знам , че не е първия влезна в друга държава за да налага своето мнение.Това че не одобрявам нещо не значи че трябва да се махам,а напротив, да се боря за своите цели и интереси в собствената си държава,без някой "демократ" да ми казва къде да ходя.И ми писна винаги когато има различно мнение да се използват думите "комунист" и "путлер", само защото не може да се обори дадено мнение

    Коментиран от #96

  • 94 Автора има доста промит краварски

    4 9 Отговор
    Мозък и некадърно лъже!
  • 95 Джордже Балашевич

    3 8 Отговор
    Защо не поискате мнението и на професор от Русия. Давате трибуна само на специалисти от едната заинтересована страна, САЩ! И другият въпрос е, смятате ли, че руската икономика ще бъде във възход, ако Русия загуби войната и американските компании разпарчетосат руската страна и започнат експлоатацията на природните ресурси на Русия, безвъзмездно и без да платят и цент, така както го направиха в Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и на много други места! Когато някой експлоатира дадена страна, робски и безвъзмездно, след това остава разруха, глад, болести и мизерия! Това направи "великата" Америка със своите западноевропейски партньори в изброените по- горе страни. Това и ще направи с Русия, ако Русия загуби войната. Не смятам, че руската икономика ще се развие по-добре под диктата на англосаксонците!
  • 96 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #93 от "Нямам":

    За кои цели се бориш , покажи ми я тая политика , дето я "одобряваш" и не ми излизай с Костя копейкински опоркин , казах ти че пред нормални хора не вървят и няма да вървят !! Коя политика , на Борунди , Тринидад и Тобаго , коя ?? Или на любимата ти Еритрея , главния " ориентир" на Москва , хахаха !! ЕС е съюзът на НАЙ-БОГАТИТЕ държави в света , всеки жител на тая планета дава мило и драго и крак или ръка да попадне в него , най -вече любимите ти мужици !! Кога ЕС е градил демокрация и просперитет , ти не си бил още и на прадядо си в плановете !! Ако си въобразяваш , че знаеш и можеш нещо повече , нищо не знаеш , ама нищичко !! И не можеш и НЯМА да постигнеш и една милионна от това , дето са постигнали !! Само да бъде в него за България е най-големия шанс , който е имала в цялата си история !! Щото на тоя свят има почти 200 държави , а България е на 74 място по доходи на глава , много повече от Индия и Китай и вече и от любимата ти Рашан , както и от две трети от другите 200 !! И това е защото сме в ЕС , а не защото 45 години строихме социализъма с такива като теб , дето не одобрявали !! Знам много добре какво не одобряваш , казах не ми пробутвай копейкински номера !!
  • 97 Косе Босе

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "нико":

    Ами иди и гледай гнилият запад,ако искаш може и да поработиш за повече пари!Какво чакаш,имаш сега пълна свобода,не си крепостен селянин както преди.Да,ама нямаш топки за тази работа,предпочиташ да тролиш за жълти копейки но не и да работиш нещо сериозно-или да разбирам че се готвиш да заминаваш за РАША където може би желаеш да работиш за повече дребни копейки! Иди да видиш как се разпада"гнилият запад",който Русия и техните комунистически утрепки в България чакат от 104г. Да се разпадне,но уви...разпадна се СССР,а след него това ще се случи с Феодална Русия и неработещият й Евроазийски съюз!!!Твоето место там е запазено!!!
  • 98 Косе Босе

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "абе":

    Абе!когато на човек му липсват аргументи като теб,се хваща за правописа!-ТЪПО и много снобско?-пречи ти правописа,а в същото време си разбрал всичко за да тролиш!-Тъпо и жалко-форума не е за контрол на правописните грешки,а за свободно участие,без ограничения в/у ценза на участниците-а твоят ценз е за твоя домашна консумация-нас това не ни касае....
  • 99 Гражданин

    6 1 Отговор
    Русия е в много сериозен упадък, свършват боезапасите, свършват парите! Китай и Индия ще изчакат падането на една голяма сила, за да излязат напред. А след войната ще плащат и репарации! След болшевизма катастрофата е пълна!
  • 100 Гражданин

    8 1 Отговор
    Обобщавайки коментарите може да се каже, че болшевизмът донесе само терор и упадък на народите! Пролетарият не е и не може да бъде водач на прогреса, тотална грешка! Той е прост изпълнител. Прогресът се прави от съвсем други хора!
  • 101 Да да

    1 1 Отговор
    Ама след Европа и Хамерика ли?ПРОСТА СОРОСКА ПРОПАГАНДА .КАКТО СЪС РУСКИТЕ РАКЕТИ КОЙТО СВЪРШИХА ПРЕДИ ПОЛОВИН ГОДИНА АМА ВСЕКИ ДЕН РЕВАТ ,ЧЕ ПАДАТ ПО 100 РАКЕТИ.ТОВА ВЕЧЕ ГУБИ ИНТЕРЕС ДАЙТЕ НЕЩО ДРУГО
  • 102 ПУТИН

    2 3 Отговор
    ЩЕ МИ ПРЪДНЕТ@ НА ДЕДОВИ@ ГАЗ ВИ ДАВАМ ТОК ВИ ДАВАМ НЕФТ ВИ ДАВАМ,Я СЪМ ВИ ГО СПРЯЛ Я СЪМ ВА ЕБ@Л
  • 103 Косе Босе

    2 1 Отговор

    До коментар #89 от "гост":

    БРАВО!-ТОЧНО И КОНКРЕТНО-УДАР В ДЕСЯТКАТА!!!Дано има чуваемост,но едва ли? Твоите упоненти не чуват,не виждат и няма как да ги промениш-нека четат Смирненски и неговата песен за стълбата-един поет найвник който отдаде себе си на илюзорните идеи,на една партия убиец,която след като го изконсумира го забрави завинаги,защото"гаврошите",за който пишеше станаха работническа класа,това за което бяха програмирани и вече станаха тежест за хората родени с "златна пролетарска лъжица"!Ако не да четат поезията на брат му "Христо Измерлиев"-велик поет като брат си,но които не им повярва и с поезията от Аржентина,ги смазване с политическите си "безглаголни"четеристишия,които агента"десидент"Радой Ралин не се посвени да препише като свои!!!Поздрави-пред аргументите само слепите и глухите не се прекланят!
  • 104 Ани

    0 1 Отговор
    Статията ми прозвуча доста оптимистично. Като се има предвид че вятърът на "промяната" който довя президента по родните планини и полета. Измамниците трето поколение ДС, които се върнаха от Запад ободрени от надеждата да реставрират злокобния социалистически начин на живот ще останат без кумир, а само с един жалък нагледен пример за това което искат да направят от България.
    Иде ново време. Русия вече загуби симпатията на САЩ и няма да може да говори от името на България.
  • 105 Послушайте ме !

    1 0 Отговор
    Предлагам на всички русофилчета да имигрират в Русия ! Там ви е мястото!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания