Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Декември, 2022 08:26 7 299 88

Какво е истинското състояние на руската икономика

  • руска рубла-
  • руска икономика-
  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • средна класа-
  • пари-
  • мобилизация-
  • руснаци-
  • газ-
  • петрол

БВП спада силно, има опасност от технологичен срив

Какво е истинското състояние на руската икономика - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Четири шока е претърпяла руската икономика през тази година, казва пред германския седмичник „Ди Цайт“ руската професорка по икономическа география Наталия Зубаревич. Преподавателката в реномирания Московски държавен университет ги изброява: замразените руски финанси зад граница, оттеглянето на глобални фирми от Русия, Путиновото газово ембарго и западните мерки срещу вноса на руски петрол.

Опасност от технологичен срив

Още новини от Украйна

А най-сурово се отразяват търговските санкции, особено върху високотехнологични продукти като микрочиповете, чийто внос в Русия е спаднал със 70%. Зубаревич казва: “Забраната за внос на технологии и оборудване стъпка по стъпка може да доведе до технологичен срив на индустрията“.

Според руската статистическа служба „Росстат“, цитирана от агенция ИНТЕРФАКС, през тази година БВП на страната ще се свие с около 3,7%. Руската централна банка смята, че спадът ще бъде с около 3-3,5 процента, а президентът Путин е най-голям оптимист: според него спадането на БВП ще е от само 2,5%. Външните наблюдатели смятат, че на тези руски прогнози не може изцяло да се вярва, защото статистиката в страната често пъти се разкрасява.

Но самият факт, че всички говорят за такова сериозно спадане на БВП, не носи добри новини за руската икономика. Международният валутен фонд допуска, че БВП на Русия тази година може да спадне с над 5 на сто, а прогнозите единодушно предвиждат нов спад и догодина, пише германският седмичник „Ди Цайт“.

Цитираната професорка Наталия Зубаревич казва и пред „Форбс“, че натискът върху руската икономика тепърва ще дава ефект, който ще се усети още по-силно догодина. Тя припомня, че засега наличното оборудване работи, но някой ден всичко трябва да се ремонтира. Освен това липсата на технологии ще налага използването на повече човешка сила, а демографската структура на страната и мобилизацията правят търсенето на работна ръка все по-трудно начинание, обяснява Зубаревич

Паралелният внос се опитва да заобиколи санкциите

„Ди Цайт“ цитира руски предприемач, който е представен под името Алексей Смирнов – предприемачът крие истинското си име, защото го е страх от властите. Той притежава фабрики за битова техника, където се сглобяват компоненти, пристигащи най-вече от Източна Азия. Преди войната компонентите пристигали с кораби в пристанища като Ротердам или Санкт Петербург, но заради санкциите сега те се движат по друг маршрут: до Владивосток и оттам с Транссибирската железница или пък през Монголия към центъра на Русия и Москва. Но инфраструктурата по тези маршрути изобщо не е в състояние да поеме натоварването и това води до многомесечно забавяне на доставките, което вдига цените.

Путин вече от няколко месеца се опитва да реши подобни проблеми чрез заобикаляне на санкциите за внос на определени стоки в Русия – най-вече с помощта на паралелен внос през трети страни от Средна Азия или Средния и Близък изток, коментира авторът на германския седмичник Михаел Туман. Алексей Смирнов твърди обаче, че това не върши работа, защото стоките и компонентите излизат много по-скъпо и не са благонадеждни. Той дава пример с трескавото търсене на Айфони, които руските клиенти платили още през юли, но доставката през Казахстан или ОАЕ пристигнала едва през октомври. Освен това паралелният внос не може изцяло да замени редовния, а съвсем реална е опасността западните санкции скоро да приклещят и паралелните доставчици.

Най-тежкият удар е мобилизацията

Най-тежко обаче руската икономика е ударена от една мярка, за която носи отговорност самият Путин: мобилизацията. Михаел Туман отбелязва, че тя засяга не толкова големи градове като Москва и работещите в сферата на услугите, колкото провинцията и големите производствени мощности там. Във фабриките на Алексей Смирнов работят хиляди хора, като близо една трета от тях вече са получили повиквателни. Това са все ценни специалисти, без които производството направо ще рухне. Собственикът успял да издейства отлагане за повечето, но няма представа за колко дълго. Мобилизацията засяга най-вече мъже на възраст между 25 и 40 години, тоест – тъкмо хората, от които производственият цикъл най-остро се нуждае, пише „Ди Цайт“. Според вестника заради мобилизацията спряло дори производството на танковете Т-90 в Нижний Тагил, а властите от немай къде пратили край конвейера затворници от тамошната наказателна колония.

Част от московските служители на цитирания предприемач вече избягали в чужбина, за да се скрият от повиквателните. От началото на войната досега стотици хиляди руснаци са напуснали родината си и сега живеят в съседни страни като Грузия или Узбекистан например. Едни бягат, за да не ги вкарат насила в армията, други пък – защото бизнесът им е свързан със Запада и вече не могат да го практикуват от Русия. А руските власти не дават информация за броя на тези икономически емигранти, пише „Ди Цайт“.

Средната класа се свлича надолу

Според Наталия Зубаревич в момента 40% от руснаците имат по-ниски доходи в сравнение със средния доход през 1991. Пред „Форбс“ тя казва: „До голяма степен Русия е бедна страна. Държи се като бедна страна, на принципа: Грижа се за себе си и за близките си, другото не ме засяга“. Зубаревич твърди още, че средната класа в Русия се свлича надолу, понеже държавата се грижи най-вече за основния си електорат (пенсионерите) и за социално уязвимите групи от населението.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    60 37 Отговор
    Зелето, а нещо за европейската икономика да кажете??? Или нея сме я отписали вече!!!

    Коментиран от #5, #17, #48, #59

  • 2 Много си е добре

    66 38 Отговор
    Руската икономика. Добре че не се информираме само от вас. Има бум на родното производство, заместващо вноса. И това производство е обезпечено с евтина енергия и образована работна ръка. Всичко което ние нямаме.

    Коментиран от #7, #16, #46

  • 3 ИЗИ, ИЗИ

    55 39 Отговор
    ВИЕ СЕ ГРИЖЕТЕ КАК ЖИВЕЯТ ГРАЖДАНИТЕ В ЕВРОПА , ЩОТО СКОРО ЩЕ ИГРАЕ СОПАТА НА НЕДОВОЛСТВОТО , А С РУСИЯ НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ .!!!
  • 4 Адам Хилтън

    57 36 Отговор
    Има промишленост - повечето държави в света нямат.
    Има земеделие - няма как да и спрат храната.
    Има военна индустрия - повечето държави в Европа нямат.
    Има златни резерви - САЩ вече дадоха техните на Китай, за печатни машини да правят долари.
    Има само с 10 евро по-ниска минимална заплата от България, въпреки че са 130 милиона население.
  • 5 Само напомням

    57 29 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":


    Зелето забравя, че имаме ЮТюб и виждаме как всички компании се завърнаха в Русия през задни вратички.







    Коментиран от #12

  • 6 муцунка

    23 13 Отговор
    Какво е истинското състояние на руската икономика? ШАРЕНО.
  • 7 Да добавя :

    43 29 Отговор

    До коментар #2 от "Много си е добре":

    Показател е валутата. Някой да твърди че се очаква срив на рублата? Май че не. За еврото обаче- само мрачни прогнози.

    Коментиран от #54

  • 8 Пор Чвор

    35 20 Отговор
    Разбира се, истинското състояние е известно първо на доче гнеле. Доообре
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами вече

    26 15 Отговор
    Китайските Джипари се шъткат по
    90 хиляди долара . Преди войната бяха наполовина .
    Добре им върви автопрома
  • 11 Западът

    28 35 Отговор
    ... не бърза. Чака 45 години да срине СССР, ще почака колкото трябва за същото с Просия.

    Коментиран от #20

  • 12 Помнещ

    36 16 Отговор

    До коментар #5 от "Само напомням":

    Явно не си бил роден, когато имаше Желязна завеса. Внос през задни вратички не върши работа като открита търговия.

    Коментиран от #19

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 21 Отговор
    А какво е ИСТИНСКОТО състояние на икономиката на САЩ 🤔🤔🤔
    31 5ОО ООО ООО ООО $$$$ външен дълг , още Бог знае колко вътрешен ‼️‼️‼️
    И расте ли РАСТЕ , с всяка наносекунда ‼️‼️‼️
  • 14 Минго

    42 17 Отговор
    Ама разбира се, липсата на айфони ще пречупи руската държава! Щом въобще се споменават някакви айфони като пример за каквото и да било, е ялова статия.

    Коментиран от #21

  • 15 Кокорчовата нова минимална заплата

    33 14 Отговор
    А на българската "икономика" какво е състоянието? Или най-добре хич да не питам, че такава вече няма. Всичко се държи на заеми.
  • 16 Образована

    22 24 Отговор

    До коментар #2 от "Много си е добре":

    Работна ръка . Хахаха
    Ей оправи ми настроението .
    Хубаво да се посмеем . Хахага
    Като вчера на оня газопровод.
    По време на технологически ремонти ,се стигна до взрив хахага
  • 17 Тъп

    16 36 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    Цяла Европа студува, ресторанти празни, децата без дед Мароз и подаръци няма, горивата ... Болшевишка идилия.

    Коментиран от #22, #25

  • 18 АБЕ ЩО ТАКА

    39 20 Отговор
    Не чувам в Русия да протестират че им поскъпват цените на ток, горива, храни, че се затварят заведения.

    Коментиран от #23, #53

  • 19 Живял и видял

    24 8 Отговор

    До коментар #12 от "Помнещ":

    Язък ти за годините (по-скоро си черашен продук около милениума), явно не си разбрал изобщо, че най-много пари се правеха точно по "второ направление". След 10.11. от там се пръккнаха толкова партийни милионери с митичните куфарчета.
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 13 Отговор

    До коментар #11 от "Западът":

    Западът срина СССР защото СА им се върза да направи дъмпинга с петрола ‼️
    Ама сега Хамиларите нещо не искат да играят по свирката на ШАШ ‼️‼️‼️

    Коментиран от #63

  • 21 А стига

    20 24 Отговор

    До коментар #14 от "Минго":

    Сега . Видяхме Лавров какъв телефон ползва . Хахага
    Не говори такива неща за Ай фона . Хахага каква по добра реклама от Лавров с ай фон хахах
  • 22 Верно ли

    28 3 Отговор

    До коментар #17 от "Тъп":

    Абе, "УМЕН", чувал ли си приказката "каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи!" Така че, не ми разправяй за болшевишката идилия, ами си гледай в твоята чиничюя, т.пан!

    Коментиран от #81

  • 23 Че кога

    26 30 Отговор

    До коментар #18 от "АБЕ ЩО ТАКА":

    Си чувал ,руснака да протестира за нещо . Веднага бива смакчван
    . Хахаха Диктатора не ги бави крепостните . Хахаг
  • 24 Урсулата съм

    23 13 Отговор
    Джендопейски роби мои, скоро ще ви храня само с пропаганда!
  • 25 Студува ли

    21 13 Отговор

    До коментар #17 от "Тъп":

    Хахаха . Къде го гледа по руските новини ли . Хахаха
    Не живеем 1985 ,че да не виждаме как е в Европа хахага
    Затова дизелът е вече 1.75 евро в Германия хахаха
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 1111

    26 12 Отговор
    Поредната лъжи. Сащ печелят единствено пропагандната война, защото държат медиите. Парата отива в свирката, а тяхното господство вече се разруши необратимо. И това е толкова приятно:)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ежко

    23 10 Отговор
    Много ми е интересно, как е работата в Германия?Немската икономика да не би да се е устремила към висотите?Как се чувства средната класа там?Какво ще ги правите емигрантите когато пазара и производството се свиват?
    Русия поне няма последният проблем.....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 икономика ли

    13 18 Отговор
    50 години има да плащат и да възтановяват инфраструктора на украйна, роби.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Райхсвер

    12 20 Отговор
    Най-лошото за омразната Московия предстои... за щастие!!! Ще се плаща за украинските сълзи и кръв...
  • 37 факти

    14 10 Отговор
    БВП на Русия е паднал с 4%,и устремно лети надоло.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 да не говорим

    11 15 Отговор
    само изолацията от цивилизацията убива, един самовар не могат да направят, няма технологии няма чипове, джунгла.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ТАКА ТАКА

    8 5 Отговор
    НА ЗЛА КРУША, ЗЪЛ ПРЪТ ТРЯБВА.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 СЕГА ЦЯЛ ЖИВОТ

    17 14 Отговор
    ЩЕ РАБОТЯТ ЗА ДА ПЛАЦАТ И ВЪЗТАНОВЯВАТ ИНФРАСТРУКТОРАТА НА УКРАЙНА, СВЯТ ЩЕ ИМ СЕ ИЗВИЕ ИДНИТЕ 50 ГОДИНИ НА РАШЛЯКА. СВЕТА НЯМА ДА ГИ ОСТАВИ ЕЙ ТАКА.
  • 44 Яне Сандански

    15 8 Отговор
    Не е само Путин оптимиста ,доста западни икономисти го твърдят .Руската икономика право завой ,не е странно че 2-3 години ще има спад ,но ориентира свити пазари на изток и Африка ,Европа обаче какво я очаква ,това пишете ,все пак сме европейци и това ни интересува .С газ 6 пъти по скъпа от руската ,с торове 4 пъти по скъпи от преди войната и с недостиг на същите ,с петрол който след януари и тръгване на китайския локомотив ще изхвърли до небесата и без внос от Русия с недостиг .Пишете Европа какво я очаква ,Русия я оставете .
  • 45 Смешници

    15 8 Отговор
    Замислили руската мечка ,тя си има всичко ,народа е свикнал на по мизерен живот,ще пострада година -две с новите пазари ще си стъпи на краката .Преди 2014 Русия вкарваше жито и царевица ,сега са най големия производител ,с наказанията им изписвате веждите и руснака се учи да си е самодостатъчен при всичките суровини които има ,но как е положението при консуматорското европейско общество? Доста сложно предвид скъпа газ ,скъп петрол след януари ,скъпи торове ,увеличаване на безработицата ,ниски заплати и високи цени,с това как ще се справи ,Европа?
  • 46 Пироги с лук и вакса за обувки

    10 12 Отговор

    До коментар #2 от "Много си е добре":

    Така е прав си. Точно ми пристигна новият модел руснашки смартфон телевизор и музикална уредба. Чакам още новия Москвич но сега му слагат емблемата. В къщи всичко е руско във фирмата ми също. Русия е като въздуха и водата за мен. Въздух под налягане и гола вода.
  • 47 Яне Сандански

    13 9 Отговор
    Аз си живея в Русия повече от 20 години и не виждам да липсва нещо по магазините ,да поскъпна малко но в сравнение с България поскъпването е 1/3 с Европа поскъпването е нищожно.Но какво ще кажете за Европа ,цена на пилешко в Испания преди войната 1кг-2.90 сега е 5.45 .захар 0.55 сега е 1.45 .хляб 0.45 сега е 0.80 .Това са само част ,който иска има близки по Европа ,уверете се сами какво става с цените в Европа .
  • 48 ватник

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    1рубла0,028лв

    Коментиран от #50, #51

  • 49 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 3 Отговор

    До коментар #40 от "Помнещ":

    Дааа
    и ровещи по кофите НЯМАШЕ
    и просещи по улиците НЯМАШЕ
    и бързи кредити за отпуск НЯМАШЕ
    .....
    а беше пълно с кисело мляко , което след три дни вкисва,
    а беше пълно с боза , която също вкисва ...
    А помниш ли "Една боза от шест!"

    Коментиран от #55

  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "ватник":

    А 1 Йена колко е ❓
  • 51 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 2 Отговор

    До коментар #48 от "ватник":

    Извинявай , проверих
    1 - 0,014 лв
    Според теб сигурно Япония е два пъти по-зле от пРосия 🤔🤔🤔🤔
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 рони

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "АБЕ ЩО ТАКА":

    бега у просия-там е рая
  • 54 мамаша

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Да добавя :":

    няма срив-0,028лева1рупла

    Коментиран от #56

  • 55 колю

    3 4 Отговор

    До коментар #49 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    не, бозата беше 0,04лева

    Коментиран от #58

  • 56 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "мамаша":

    1 рупла- 1.88 йени
    Искаш да кажеш , че Япония потъва ли 🤔

    Коментиран от #82

  • 57 "До голяма степен Русия е бедна страна

    7 2 Отговор
    По-скоро би било редно да се пише не русиа,а руснаците са бедни хора.Или те бяха бедни хора през 1991,а и по-рано,когато за чифт дънки плащаха една цяла месечна заплата,т.е.цял месец работили за нищо.
  • 58 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "колю":

    Изгледай ПАК
    "Момчето си отива" ❗❗❗
    Репликата , мисля че е на Ран ( Филип Трифонов към Невена Коканова )
  • 59 Европейската икономика ли?

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    Дава хубави пенсии!Хихи.И животът е в много,много пъти над тоя на руснаците.

    Коментиран от #62

  • 60 руската

    6 3 Отговор
    НЕ МЕ интересува.Интересува ме БЪЛГАРСКАТА.Нещо за нея?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 така ли

    3 3 Отговор

    До коментар #59 от "Европейската икономика ли?":

    и колко е пенсията на баба ти ,че си толкова доволен,или ние не сме в ЕС?

    Коментиран от #65

  • 63 Яшар

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Познания ти по икономика ме убива
  • 64 Ал Бунди

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Стоян Александров":

    Трият, казваш. И добре правят че трият лъжите. Ето ти нещо за занимавка, пък и да поразсъждаваш малко( ако имаш с какво) ..този е Председател на Федералните Селсъвети на Руската Федерация..надявам се поназнайваш малко руски( аз го владея свободно , както и гръцки и сърбохърватски) ..да гледат и останалите, дето си мислят че рашата е само мед и масло..(ама не отриват там..може би защото е студено??..едва ли)

  • 65 Вие?Кои "вие"?

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "така ли":

    Къде я тражиш баба ми?Умря по комунистическо време мноо,мноо отдавна.Ся,нямал съм пред вид Бг/Румъния,че и другите БИВШИ ВАСАЛИ на москва,когато контрирах коментара ти.Дажее,квоо ти кажа?Повечето от тях по милост ги вземаха.И кат кажем европейска икономика,такто го каза,то сещаме се за трите големи-Германия,Франция,Великобритания,за северната Италия,северната Европа,бул ма ръбийш?Хубави пенсии бе!Кво им е лошото.

    Коментиран от #68

  • 66 Ъор

    8 5 Отговор
    Гнусните ватенки са обида за планетата
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 комунистическо

    9 4 Отговор

    До коментар #65 от "Вие?Кои "вие"?":

    време НЯМАШЕ.Това беше ПЪТ към РАЗВИТИЯ соц-за сведение на малолетните провинциални тъпанарчета.И ВСИЧКО построено тогава с БЕЗПЛАТНИЯ труд,сега го окрадоха,продадоха и съсипаха.Васали на МАСКВА бяха и Полша,и Чехия,и Словакия,и Унгария.АМА ТАМ ТЪПАНАРЧЕТАТА ги изтрепаха по времето на т.нар соц,За разлика от тук,дето се плодите като хлебарки,и с толкова акъл.Я ми кажи ,как една държава,500 години под турско,после под немско,после под съветско робство ще има пенсии,като КОЛОНИЗИРАЩИТЕ държави дето си изброил?Пенсиите им са,мили пъпчивецо от краденето по целия свят,Африка,Азия,а сега и ТУК.

    Коментиран от #72, #76

  • 69 Геша

    6 7 Отговор
    Лъжи,лъжи и измислици.По- добре се кахърете за евроикономиката. Хамериканската обаче добре печели от войната както винаги.

    Коментиран от #70

  • 70 Фермер с мотика

    8 4 Отговор

    До коментар #69 от "Геша":

    Европа няма проблем с картофите..а я се поинтересувай Раша от къде купува картофи. Ще ти кажа..за 2021 година 80% от консумираните картофи са от Холандия, пардон- Нидерландия и Мароко. Ползвам само руски източници. А големите излишъци на зърно не идват от високи добиви , нито от нови площи. А от катастрофалното намаляване на поголовието- От 300млн. преди десетина години до 38млн днес. Освен това, поради внасянето ( разбирай- кражбата ) на зърно от Украйна, сега изкупната цена на пшеницата от 16400 рубли/тон е паднала на 6000рубли/тон, което не покрива дори разходите за гориво. И по тази причина фермерите са оставили на угар огромни площи. А ти ми разправяй смешки от шипковия храст. Догодина ще се чуе, не бързай толкова. Последствията от санкциите бавно идват, но и бавно си отиват...ватенките ще рупат Уралски камъни догодина наесен..
  • 71 друго се очаква от вас

    4 3 Отговор
    За руската икономика има достатъчно данни в международните източници и мрежи.
    Това не ме интересува от вас.
    Дайте данни за украинската икономика от 2014 г. досега - при толкова обилната помощ от сащ къде отиват парите? Защо страната не може да се върне на нивото на това, което имаше в рамките на бившия СССР, защо има толкова скъпарски коли и толкова силна корупция?
  • 72 Пак ли си ти?

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "комунистическо":

    Много камуфлирал бе.И за какво турско,немско и как го каза там онова другото?А бе,ти добре ли си?Много надълбоко ги приемаш нещата.Прочете ли коментара ми в онази му част-"по милост влезли еди къде си?Не съм имал пред вид само Румъния и България.Балтиката как я виждаш?А онова до 89-та си беше хммм...е,комунистическо беше ся,ай стии самозаблуждения!С годините,особено 80-те оказваше в едни предпоставки за свободен пазар и парични отношения,но!За това се изискваха определени действия,които се случиха-освобождаване на пазаря,плурализация на обществото,"новите паспорти".Ако питаш кое би било по-добро?Ми китайският модел бе!А дали на другарите им се е искало така?Нит на интересува,нит та питам.Може би са искали по-удобно модел.Техна си работа!Дай по темата!Не се вживявай чак толко дълбоко!
  • 73 Наистина истината

    4 2 Отговор
    Дойче зелето вместо да се тревожи за Русия, чиято икономика при супер санкции и война ще спадне само с 3-4 процента да погледне какво се случва с германската икономика, която без война може да се срине с до потресаващите 8 процента. Цитирам: “Моторът на европейската икономика – Германия, е пред рецесия. Това се казва в обявената в четвъртък есенна икономическа прогноза на страната.

    Очакванията се, че брутният вътрешен продукт на страната ще отбележи спад от 0,4% през 2023 г., но това е оптимистичната прогноза. При необичайно студена зима и недостатъчни икономии в потреблението на газ и електричество пропадането може да достигне до почти 8%.“
  • 74 Ще видим

    6 4 Отговор
    Как е руската икономика днес, ще разберем след една година! Ако изобщо излязат някакви коректни данни!!! В Русия много се лъже и едва ли ще си признаят!!!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Май не познах да си ти

    0 1 Отговор

    До коментар #68 от "комунистическо":

    Гледайки коментарите,отново попаднах на твоя и первоначално си помислих,че е един опонент,а когото често влизам в спор,но "мили пъпчивецо",това не негов стил в спора.И по-нататък а с "КОЛОНИАЛНИТЕ"....Една от най-големите колониални не е ли русиа бе,шм.ат.ка?Неизвестно ли ти е,че и Латвия в някогашна "колониална"държава,или толко са те учили там,как беше оня институт?Я го глей ти смотаняк.Да си гъба времето на пост по някъв измислен(дет не сте един,или двама и дете в нета само кат ви видя и мигом подминаване).Щях ти тегла и една....С такива кат тебе(видиш как от добро възпитание спестявам различните му там обидни обръщения,а по тоя начин не показвам и яд-хихихи) да си губа времето
  • 77 Магурата

    8 2 Отговор
    Курса на рублата пак се срина до нивата 75 рубли за евро. Ще глътнат май вода.
  • 78 Нострадамус от Злокучене

    8 3 Отговор
    Независимо от кремълската пропаганда,Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина потъва неспасяемо като "Мацква".Тази война ще се води до неизбежното разпадане на тази Воняща Тоталитарна Дупка,която отива на Боклука на Историята,при СССР.
  • 79 Бобо

    6 3 Отговор
    А на Русия скоро ще и се наложи и репарации да изплаща.
  • 80 пенко

    3 5 Отговор
    И У НАС ИМА ХИЛЯДИ ПРОСТИ ФЕСЪРИ / ПОВЕЧЕ СА ОТ АРМИЯТА НИ / !!!!!!!!!!!! РУСИЯ Е ЕДИНСТВЕННАТА САМОДОСТАТЪЧНА СИ ДЪРЖАВА В СВЕТА --- ИМА СИ ВСИЧКО !!! Е СУБТРОПИЧИСКИ ПЛОДОВЕ -НЯМА ДОСТАТЪЧНО ---НО ВСИЧКО ДРУГО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Оня

    3 1 Отговор
    Отново пореден тъжен ден за Клошария и родните pycopoби . Свиквайте дрОгаре , тъй ще е занапред !
  • 84 До Петко и Ясен

    0 0 Отговор
    Четете и се учете!
  • 85 няма да го чета

    1 0 Отговор
    Като икономист следя икономиките на отделни държави и особено но големите и значимите.
    ДАЙТЕ АНАЛИЗ на икономиката на окраината на Русия. ЗАЩО НИКОГА НЕ СПОМЕНАВАТЕ за това???? Неудобно ли ви е? След като има такива скъпарски возила от Украйна в БГ, значи са богати хора?! Хайде, давайте!!!
  • 86 Иван

    0 0 Отговор
    Въпреки продължаващия конфликт, украински бандити, които са "закриляни" от властите, се забавляват в Куршевел, съобщава УНИАН. Причината за това положение е ширещата се корупция в страната.
  • 87 витоша

    0 1 Отговор
    Бандата на ПУТИН ограби страната, всички пари са изнесени от страната и ще има гражданска война
  • 88 САЩ

    1 0 Отговор
    са диктатура, налагаща само един интерес, една истина - американската! Точно като хитлерова Германия! НАТО/ЕС са само пълнеж, масовка за размиване на отговорността. Този лицемерен спектакъл се играе от десетилетия във вреда на всички останали народи.

    Чувството за безнаказаност и изключителност са САЩ може да им поднесе обстоятелства, с каквито не са се срещали в кратката си история.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания