18 Ноември, 2022 23:07 827 4

Проучване! Все по-малко французи гласуват системно на избори

  • франция-
  • избори-
  • еманюел макрон-
  • марин льо пен

Най-младите не упражняват правото си на глас по-често от по-възрастните, тази година 24 процента от избирателите на възраст под 35 години не са гласували изобщо

Проучване! Все по-малко французи гласуват системно на избори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Само една трета от французите (37 на сто), включени в избирателните списъци, са гласували и в четирите изборни тура тази година (двата тура от президентските и двата от парламентарните избори). Това става ясно от проучване на Националния институт за статистика и икономически изследвания (Insee), предаде Франс прес.

Съгласно данните от проучването, които са публикувани вчера, се затвърждава тенденцията във Франция все по-рядко да се гласува на всички избори - явление, което се наблюдава през последните 20 години.

Данните, които са представителни, защото отразяват реалното поведение на избирателите (благодарение на екзитполовете), сочат, че системното гласуване е спаднало за 20 години с 11 пункта (при 48 процента през 2002 г.).

Системното неявяване (на четирите тура) обаче се е покачило от 12 процента през 2022 на 16 процента през тази година.

На поне един от четирите тура (но не и на всички) тази година са гласували 47 на сто от избирателите във Франция.

Най-младите не упражняват правото си на глас (системно или инцидентно) по-често от по-възрастните. Тази година 24 процента от избирателите на възраст под 35 години не са гласували изобщо.

Откроява се по-големият интерес на избирателите към президентските избори в сравнение с парламентарните - 74 процента от всички избиратели са гласували най-малко на единия тур от президентските, а 35 процента - поне на единия тур на парламентарните.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Се тре жоли..

    2 1 Отговор
    "Новите" французи гласуват по нашата система - книжна бюлетина и 200 € + кебапче..
  • 2 кочо

    0 0 Отговор
    " Все по-малко французи гласуват системно на избори"
    Но пък мюсулманските "французи" правят обратното.
  • 3 Изчезват франсетата

    0 0 Отговор
    Те самите чисти французи намаляха, повечето са арабеска
  • 4 Рошко

    0 0 Отговор
    Те там машини нямат ли си, да гласуват и да им избират овчарите. Не че не е така
Новини по държави: