Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 13:29 859 7

Болсонаро оспорва изборните резултати заради машините за гласуване

  • жаир болсонаро-
  • избори-
  • бразилия-
  • машини-
  • гласуване

Партията му оспорва резултатите заради проблеми с машинното гласуване

Болсонаро оспорва изборните резултати заради машините за гласуване - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Около три седмици след втория тур на изборите в Бразилия Либералната партия на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро оспорва изборния резултат. Тя изисква от избирателния орган да обяви за недействителни повечето от гласовете, подадени на електронните машини за гласуване. Либералната партия се позовава на софтуерна грешка, която според независими експерти не е оказала влияние върху достоверността на изборните резултати.

Опонентът на Болсонаро - бившият държавен глава Луис Инасио Лула да Силва вече беше официално обявен за победител на втория тур на изборите в края на октомври. Той събра 50,9% от гласовете, а Болсонаро получи 49,1%. Това беше най-близкият резултат в президентската надпревара от завръщането на Бразилия към демокрацията през 1985 г. насам.

Голяма част от поддръжниците на Болсонаро вече приеха резултата, но самият той все още не е признал публично поражението си.

"Неизправности" в машините

Лидерът на партията, издигнала Болсонаро, Валдемар Коста заяви пред репортери в Бразилия, че близо 280 000, или около 59% от всички машини, използвани на втория тур на изборите на 30 октомври, са били "повредени".

Тези "неизправности" според тях са попречили Болсонаро да бъде преизбран. Според изчисленията на Либералната партия, ако гласовете от тези машини за гласуване са били анулирани, Болсонаро е щял да спечели изборите с 51,05%.

Ръководителят на Висшия електорален съд Александре де Мораеш веднага разпореди, че съдът ще разгледа иска, само ако партията на Болсонаро представи в рамките на 24 часа ревизиран такъв, който да включва и резултатите от първия тур на изборите на 2 октомври. Тогава Либералната партия спечели повече места в двете камари на Националния конгрес от всяка друга партия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    2 0 Отговор
    Проблемът е, че американците побързаха да признаят победата на Да Силва.
  • 2 Де жа вю!

    4 0 Отговор
    $$Либералната партия се позовава на софтуерна грешка, която според независими експерти не е оказала влияние върху достоверността на изборните резултати.$$
    И у нас е така: Може гласове за Някой софтуерно и автоматично да бъдат отчитани като недействителни във резултатите на флашките и е правено вече на избори у нас (справка - "референдум").

    Коментиран от #6

  • 3 кУмУнист

    5 0 Отговор
    А у нас ги боготворим тези машини, нашите са същите като тези в Бразилия.
  • 4 даа

    4 0 Отговор
    Машина = машинация.
  • 5 Симо

    3 0 Отговор
    И на тях ли американски специалисти дойдоха да им настроят машините преди изборите, както при нас???
  • 6 Де жа вю!

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Де жа вю!":

    Поправка - отчитани са не като недействителни, а като: "не подкрепям никого"
  • 7 Росен

    0 1 Отговор
    На всички ни е ясно, че корумпето Лула е нелегитимно и изборите в Бразилия бяха манипулирани - самият факт, че Макрон, Урсула, Байдън и Трюдо се изредиха посред нощите в рамките на 15мин да честитият победата на комуниста говори достатъчно. Тука пък и Дойче Зеле тръгнали да ме убеждават откъде изгрявало слънцето...
Новини по държави: