Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 18:49 3 106 22

Меркел: Имах идея за преговори между ЕС и Путин преди началото на войната в Украйна, но накрая всичко се провали

  • ангела меркел-
  • русия-
  • владимир путин-
  • еманюел макрон

През лятото на миналата година Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се готвели да настояват за независим формат на преговори с Путин в рамките на Европейския съвет

Меркел: Имах идея за преговори между ЕС и Путин преди началото на войната в Украйна, но накрая всичко се провали - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившата германска канцлера Ангела Меркел казва в интервю, публикувано днес в сп. "Шпигел", че година преди началото на войната в Украйна е искала да се проведат преговори между европейските страни и Владимир Путин, но в края на мандата си вече не е виждала никаква възможност да му повлияе, предаде Ройтерс.

През лятото на миналата година Меркел и френският президент Еманюел Макрон се готвели да настояват за независим формат на преговори с Путин в рамките на Европейския съвет.

"Аз обаче вече нямах силата да прокарам тази идея, защото в края на краищата всички знаеха, че освобождавам длъжността си през есента“, разказва бившата канцлерка.

Меркел, която се оттегли от политиката след 16 години начело на Германия, предаде властта на социалдемократа Олаф Шолц през декември.

Американският президент Джо Байдън се срещна с Путин през юни миналата година. Два месеца по-късно бившата германска лидерка, която отлично владее руски език, направи прощална визита в Москва. "Усещането беше много ясно: "Властта Ви в политиката вече е приключила". За Путин само властта има значение", разказва тя пред "Шпигел".

Въпреки това Меркел казва, че с оттеглянето ѝ е дошло "време на нов подход", тъй като нейното правителство не е успяло да постигне напредък не само по отношение на Украйна, но и също и по конфликтите в Молдова, Грузия, Сирия и Либия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    37 9 Отговор
    Меркел два пъти много яко излъга Путин и той вече не и вярваше за нищо. Първо тя поиска отстъпка в цената за вече доставения газ 7млрд евро но Путин отказа и тя направи финансовата криза на Кипър а там бяха сметките на Газпром и той загуби 5млрд евро. Сиреч тя си ги взе без разрешение. Второ тя обеща много неща ако Путин стисне ръката на Порошенко и го признае за легитимен Президент. Това стана но всички договорки след това бяха нарушени. Тя загуби влиянието си над Путин а то беше много силно.

    Коментиран от #14

  • 2 Всички знаят

    25 8 Отговор
    Меркел има вина но не признава! Набута ЕС в интереса на путин! И за мигрантите също!
  • 3 Подоляк /съветника на Зеленски/ каза:

    18 25 Отговор
    „ Меркел е пряко отговорна за монополизирането на европейският пазар от Газпром!“

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 баба боклук

    23 0 Отговор
    и приятелчето и винету да скочат от висока скала, обърках толкова много неща.
  • 6 Няма нужда от преговори,

    38 16 Отговор
    Путин ви написа условието, но краварите се направиха на много важни, даже се присмяха на руските искания. И ето ви резултата, дадохте Украйна курбан заради западното ви високомерие. Русия иска краварите да се разкарат от източна Европа, и докато това не стане, войната няма да свърши, даже ще се разшири. И България ще е в кюпа, защото заигра играта на САЩ. Русия е започнала серийно производство на ракети, така ще има за всички. Небойте се кравари за утрешният ден, ракети ще има достатъчно и върху вас!?

    Коментиран от #10

  • 7 филип ейджи

    5 4 Отговор
    и как си мислехте , че ще стане тая работа без сащ!?
  • 8 Атина Палада

    29 3 Отговор
    Меркел говори празни приказки! Дори и да не й е изтичал мандата през въпросната есен, какво е могла да договори с Путин, след като от нея нищо не зависи относно исканията/условията на Русия! И точно за това тя споменава :"Путин обича властта", което преведено на прост език означава:Путин може да преговаря само с този от когото зависи. Путин какво има да договаря с пудели?
  • 9 Баце

    10 1 Отговор
    Танте, би ли уточнила?
    От КОЙ?
    Или "Канцлер Акт" не позволява?
    Щото като гледаме мъките на "сърдитата наденичка" явно има нещо?
  • 10 Фори

    11 23 Отговор

    До коментар #6 от "Няма нужда от преговори,":

    Кой е путин че да казва на източно европейците какво да правят за да е доволен?Не се ли усеща че е господин никой и всички в Европа го отсвириха?

    Коментиран от #17

  • 11 Бамбука

    27 4 Отговор
    Най-вредния за България политик, това е Меркел. Затвърди правителството на Борисов.
  • 12 Котка ученият

    19 9 Отговор

    До коментар #3 от "Подоляк /съветника на Зеленски/ каза:":

    И кой друг в Европа може да доставя 600 милиарда кубически метра газ годишно?
  • 13 Сарматагедон

    3 5 Отговор
    Гат ядухти сарм ни рьивахтии....
  • 14 Рошко

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Ако меркел си бе бундесканцлер и тръмпи в обора, тази война нямаше да я има, обърнете внимание на абзаца, независим формат на преговори в рамките на евриоейскив съюз. Днешните Ес политици са всички кратуни ръководени от ротшилд. Точно това иска путин един независим от обора Ес и кравите в обора
  • 15 Лъже подлата

    4 3 Отговор
    кучка.
  • 16 Патето Яки

    21 7 Отговор
    Путив ви каза , НАТО назад от границите на Русия но казахте НЕ.
  • 17 Фори, ти си никой,

    19 10 Отговор

    До коментар #10 от "Фори":

    Путин е водач на велика държава, победителка във ВСВ и като такъв има право да следи дали се спазват споразуменията след войната. Европа е била разделена на зони под влияние на великите сили. Както краварите никога не са напускали Европа след войната, нака и Русия има право да налага своите условия. Русия не е тръгнала да прави бази из Европа, това го правят краварите и затова ще ядат дървото.

    Коментиран от #20

  • 18 Путинофил

    7 4 Отговор
    Меркел знае перфектно руски език!
    Комсомолка, наш човек - путинофилка!
  • 19 Мамул

    7 5 Отговор
    Меркелица знаеше, че САЩ ще източат Европа и ще се започне с Германия
  • 20 Няма да стане

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Фори, ти си никой,":

    Всяка държава си има право на самостоятелна политика. Навремето Иван Костов не допусна руски самолети през България, нито косовски бежанци, както натискаха американците. От такива като тебе лакействащи - аман.
  • 21 Али и баба

    4 3 Отговор
    Провали се защото не държахте на Минските споразумения,а само ги подписахте.
  • 22 тя имала идеи

    0 0 Отговор
    От 2014 до 2022 минаха 13.5 години и тя не осъществи своите идеи. Всъщност така подведе Путин че Украйна ще остане сама. Подведе и Радев в едно със Стефан Янев които си мислеха че "Специалната Операция" ще свърши за три дни.
Новини по държави: