Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Ноември, 2022 14:59 8 550 144

"В Украйна е пълно с нацисти": проверка на фактите

  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • владимир путин

Тази история обаче продължава да се разпространява, защото не само руски пропагандатори, но и самият Владимир Путин я повтаря

"В Украйна е пълно с нацисти": проверка на фактите - 1
Снимка: DW

Руски пропагандатори повтарят, че в Украйна е пълно с нацисти и твърдят, че разполагат с доказателства, които разпространяват в мрежата. ДВ провери достоверността на три от тях.

Наративът за украинския нацизъм се разпространява още преди началото на войната в Украйна, която Русия води в Украйна. В добре познати пропагандни канали в социалната мрежа "Телеграм" като например "Новини от Русия", който се администрира от представящата се за независима журналистка Алина Лип, историите за "украинските нацисти" достига до стотици хиляди. Но какви са доказателства, които руските пропагандатори представят за твърденията си? ДВ провери фактите.

Твърдение: Видео, за което се твърди, че е от арабския канал "Ал Джазира", показва трима пияни украинци, които разпространяват нацистки символи на Световното първенство по футбол в Катар.

Проверка на фактите: Невярно

Видеото показва трима украинци, които рисуват мустаци като на Хитлер на графит, изобразяващ талисмана на Световното първенство по футбол. В репортажа се твърди и че тримата мъже са унищожили десетина плаката около стадион “Ал Байт” и че са били арестувани, без да се съпротивляват.

Видеото е фалшиво, показва нашето проучване и проверка на фактите, направена от "Ал Джазира".

Клипът е с логото на катарската телевизия и в него не са показани реалните украинци, за които се твърди, че са извършили вандалските прояви, а други общи снимки на украински фенове. За тях няма подробности. Подозрителното в този сценарий е, че мъжете на възраст между 18 и 60 години не могат да напускат Украйна от началото на войната заради мобилизацията. Украинският отбор по футбол не се и класира на Световното първенство.

Вижда се също, че името на стадиона "Ал Байт" е написано грешно във видеото - "Ел бейт". Няма и снимки на предполагаемите плакати, които са били унищожени. Кадрите, на които се твърди, че украинските фенове са задържани, показват полицаи, чиито униформи не са като тези на катарските органи на реда, потвърждават от вътрешното министерство на страната.

Обратно търсене на снимка на значката на един от предполагаемите полицаи показва, че това е военна значка. В заключение: видеото е фалшификация, което е потвърдено и от набедените за автори - "Ал Джазира".

Твърдение: Някои украинци носят каски с надпис "Всекиму своето" - израз, използван от нацистите, демонстрирайки неонацистките си възгледи, пише Алина Лип в канала си в "Телеграм" и публикува снимка за доказателство.

Проверка на фактите: Невярно

Снимката е манипулирана, показва проучването ни. "Всекиму своето" ("Jedem das Seine") е изписано на входа на концентрационния лагер Бухенвалд и се свързва с националсоциализма оттогава. Надписът е бил насложен върху каската на войника със софтуер за редактиране на изображения, показва обратно търсене по снимката. Освен това оригиналната снимка е огледална.

Мъжете на снимката също не са безизвестни - украинската група "Антитила", които не само пеят, но и участват в украинската отбрана. Подправената сега снимка е същата, която "Вашингтон пост" използва в своя публикация за украинските музиканти преди време.

Твърдение: Огромна свастика е нарисувана на стълбище в украински търговски център, твърди видео, разпространено в "Туитър".

Проверка на фактите: Подвеждащо

Огромна осветена с LED лампи свастика огрява стълбище в киевския търговски център Городок. Факт е, че видеото е автентично, но информацията, която се разпространява, е подвеждаща.

В своя официална позиция търговският център е обяснил, че видеото е от 16 февруари 2019 година и отговорни за свастиката са хакери. Един от охранителите е забелязал свастиката и осветлението на мола веднага е било изключено.

По случая се води и разследване, което доказва, че 17-годишно момче е влязло в системите на търговския център, за да извърши вандалския акт. В Украйна разпространяването на нацистки символи е забранено.

В заключение: свастика се е появила на фасадата на украински търговски център в Киев за няколко минути, но това е дело на хакер.

Крайнодесните са маргинализирана група в Украйна

Голяма част от твърденията за украински нацисти са фалшифицирани или подвеждащи. Тази история обаче продължава да се разпространява, защото не само руски пропагандатори, но и самият Владимир Путин я повтаря.

За да оправдае своята агресия срещу Украйна, той говори за "денацификация". Използването на този термин, който се свързва с политиката спрямо нацистка Германия след края на Втората световна война, по адрес на Украйна е неправилно, казва Андреас Умланд от Стокхолмски център за източноевропейски изследвания. "Президентът на Украйна е рускоговорящ евреин, който спечели последните президентски избори с огромна преднина срещу украински кандидат, който не е евреин", подчертава Умланд.

Въпреки че в Украйна има крайнодесни групи, те са много слабо представени в сравнение с редица европейски държави: "На последните парламентарни избори през 2019 г. имаше обединен фронт на всички радикални десни партии и този обединен фронт получи 2,15 процента", припомня експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 99 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Петров

    209 48 Отговор
    Окрайна е фашиска терористична подлога на САЩ

    Коментиран от #108, #130

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 електрически Москвич

    198 34 Отговор
    Дойче зеле съвсем се оплетоха. Ми те самите окраинци се наричат нацисти. Маршруваха по плошадите облечени с черни дрехи, носейки плакати на степан бандера. Дойче зеле забрави ли за тези събития!? А свастиките са видни на униформата на всеки окраински войник.

    Коментиран от #79, #94, #112

  • 5 Нацистите

    140 22 Отговор
    От ДВ подкрепят братята си.
  • 6 КАТАР

    126 17 Отговор
    В Катар на Световното първенство по футбол през 2022 г. местният оркестър изпълни Катюша.
    Арабите изпълниха руската песен "Катюша" преди срещата между отборите на Уругвай и Южна Корея, която започна в 16.00 часа московско време днес, 24 ноември, уточнява " Политика днес ". Видео, на което се вижда как арабски оркестър обикаля стадиона и изпълнява съветска песен, набира гледания в мрежата.
    На кадрите се вижда как фенове гледат музикантите, снимат на телефоните си, танцуват и дори се опитват да пеят.
    С решение на Международната футболна федерация (ФИФА) и Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) руският национален отбор по футбол не беше допуснат до участие в първенството на Катар.
    Световното първенство по футбол започна преди четири дни и вече стана печално известно със скандалите с ЛГБТ , алкохол и уредени мачове
  • 7 DW - Пропаганден машинен

    143 22 Отговор
    DW и "истина" хахахаха! Синоврте и внуците на нацистите защитават укронацистите! Аве дойче зелки я вървете на.... знаете, къде!
  • 8 Нормално е

    135 22 Отговор
    немските нацита да защитават украинските. Все пак през втората световна бандеровците са помагали на Хитлер да изтребва поляци.
  • 9 Механик

    139 23 Отговор
    Ами то няма какво да проверяваме. Всички видяхме ония плъхове, дето изпълзяха от подземията на Мариупол как бяха татурирани. То не беше сатаната ,то не бяха пречуени кръстове, емблеми на SS и портрети на Бандера.
    какво да проверяваме тука? Всичко е ясно.
    Аз до сега не съм чувал и виждал такива татуси освен на нацисти.

    Коментиран от #16

  • 10 Помнещ

    124 16 Отговор
    Дойче Веле преди 1989г пишеше и пропагандираше, че НРБ хората нямали кревати и спели на пода
  • 11 Капитализъм

    91 13 Отговор

    До коментар #1 от "Гьобелс Веле":

    ... в действие!!! Факти спрете цитирането на гьобелсовата Дойче веле!!! От една година разбрах същността на фашистката пропаганда благодарение на вас!!! Ако искате истинска информация се насочете към наследниците на Совинформбюро!!!

    Коментиран от #19

  • 12 Историк

    38 109 Отговор
    Руснаците и до днес повтарят мантрата за "великата отечествена война", създадена да отклони вниманието от ФАКТА, че Хитлер и Сталин ЗАЕДНО са започнали ВСВ, като са си разделили Полша, после СССР е нападнал и Финландия. Руския фашизъм винаги е тръсел начин да прикрие същността си, но все повече хора открито започват да го припознават като най-злокобната съществуваща идеология.

    Коментиран от #22

  • 13 Тока в германия е двйно по- скъп

    85 5 Отговор
    Проверка на фактите.
    Вярно!
  • 14 Българин🇧🇬

    98 11 Отговор
    Според DW Руската армия е нападнала турците 1877г за да пороби турците

    Коментиран от #31

  • 15 истината

    87 11 Отговор
    А не бе , пълно е с цветя и рози . Тия западняците ги закопаха още от 2 000 година . Още от времето на Кучма и Тимошенко , с разните му измислени приказки за величието на укромакедонците .
  • 16 Браво

    82 12 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Точно това щях да пиша. Прав си. Колкото и да се мъчат да ги оправдаят, те сами се определят със свастиките по телата си.
  • 17 Фондация "Костя Копейкин"

    24 89 Отговор
    Фашисти са групата главорези на Готвача - Вагнер , Путлер и шайката му чекисти !!!
    Фашизоидното коце е само имитация от Алиекспрес

    Коментиран от #26

  • 18 Сатана Z

    82 12 Отговор
    В Украйна няма нацисти,има жидо—бандеровци.Това го казва не кой да е а Беня Коломойский,олигархът еврей.А той разбира от тези работи ,след като създаде и възкачи на престола щзеления кървав клоун”.

    Z
  • 19 Само питам

    40 9 Отговор

    До коментар #11 от "Капитализъм":

    Къде видя Факти в окраинския сайт подвизаващ се в България незаконно ?
  • 20 грешката е на руснаците

    95 16 Отговор
    Голяма грешка и заблуда на Руснаците , че смятаха Украинците за братски народ . Голяма грешка че им дадоха толкова територия при разделянето .

    Коментиран от #40

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Механик

    90 15 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Така ли било, а? А кой наливаше пари в Хитлер? Не бяха ли американските ереи? Кой насъска Хитлер да нападне Полша? Не бяха ли пак същите? Не са ли същите сега, дето наливат пари и оръжие в Украйна?
    Нещо ви е много къса и избирателна паметта! Само с омраза към Русия не става, мой човек. Трябват си и знания придобити от неутрални източници, а не от бесарабски фронт и дойчевеле.

    Коментиран от #46, #133, #135

  • 23 Пеци

    24 88 Отговор
    Новият знак на нацизма е ZZZZ, руски журналисти може да се видят с тениски със знак Z по уж забранените руски ТВ
    Аз съм на А 1 и имам 4 руски ТВ канала, а в Рашистан е забранена всякаква зап.ТВ.Защо такава цензура от руските фашисти.Страх ги е крепостните да научат истината за агресията

    Коментиран от #27, #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хари Потен

    36 6 Отговор

    До коментар #23 от "Пеци":

    Пак ли баздиш бе пръци
  • 28 Те рашляците

    18 62 Отговор
    И сатанисти преследват, и рублата не се е сринала, и икономиката им работи, и до Мадрид ще стигнат за 3 дни..... 🤣
    Това е тоталитарен режим, построен върху лъжи и страх! Кой въобще слуша рашляка🧐🧐🧐
  • 29 Про митак

    57 7 Отговор
    Азов ли са проверявари фактите или смъркача
  • 30 цяла украйна е 404

    62 13 Отговор
    Основната грешка на Русия по отношение на Украйна е искреното неразбиране на същността на държавата, възникнала на територията на бившата Украинска ССР. Факт е, че постсъветска Украйна е бандеровска страна.
    Самите същества, които някога седяха в тайници и изпълзяха, демонстрирайки масов садизъм, се разпространиха из цялата страна и се опитаха да установят свои собствени правила.
    Да уточняваме ли кой е участвал в антируските погроми в Лвов?
    Всички са чували историите за ужасите на Хатин или Волиня, патологичната жестокост на бандеровците не може да не учудва. Но тази жестокост не е случайно явление, а възпитано.

    Коментиран от #35, #110

  • 31 История в документи

    16 44 Отговор

    До коментар #14 от "Българин🇧🇬":

    Това са документи, руски документи. Прочети и ще ти стане ясно защо е войната 1887-88 г. България я няма в плановете и сметките !
    "Авантюры русского царизма в Болгарии. Сборник документов, 1935"
    "Окупационен фонд, основан за създаване на Руско-Дунавска област. Сборник исторически документи"

    Коментиран от #58, #103

  • 32 стоян георгиев

    14 55 Отговор
    Путлер е новия хитлер.русия е фашистка диктатура с всички атрибути като почнеш фюрер,тоталитарна държава,политическа полиция Радослав идеология,верни на фюрера паравоенни части и т.н. и т.н.та новия Хитлер да търси фашисти които да избива е несериозно.

    Коментиран от #141

  • 33 Пръц

    35 6 Отговор

    До коментар #23 от "Пеци":

    Твоето жалко съществуване баш не ме интересува .В Америка такива като теб ги наричат useless
  • 34 войс ъф америку

    48 7 Отговор
    дойче веле,наистина ли си мислите,че ще си направя труда да прочета тази помия?Вие наистина сте добри наследници на Паул Гьобелс!Само че няма как да възродите Велика Германия и третия райх,съжалявам!И руснаците няма да го позволят това,още по-малко вашите господари,американците!Факт
  • 35 стоян георгиев

    7 46 Отговор

    До коментар #30 от "цяла украйна е 404":

    Тва е плоска и неверна лъжа.с подобни путлерасите оправдавате геноцида над украинците което ви прави отговорни в престъпленията на новия Хитлер.
  • 36 За руZZия с любов

    17 46 Отговор
    „На север имаме бели мечки, а на юг – плътна червена пустиня от ненавист, защото на всички, и в Кавказ, и в Средна Азия, и в Тибет, на който даже не посъчувствахме, - ние сме причнили някакво зло. На запад ние гнусно и предателски нападнахме Украйна и тази война ни лиши завинаги от доверието и уважението на цивилизованите народи, от Швеция до Австралия, от Канада до Чили“. (В.Новодворская).

    „Националната идея на Русия се заключава в сила, наглост и дебелащина“. (Алексей Серебряков).

    „Лъжа, лъжа, лъжа… Лъжа за спасението, лъжа за изкуплението на вината, лъжа за постигането на някаква цел, лъжа за кариерата, за благополучието, за ордените, за квартирата. Лъжи. Цяла Русия се е покрила с лъжи, като с краста“ (Василий Шукшин).

    Днешна Русия е заобиколена само от врагове, които силно я мразят заради злото, което тя им е причинила. Финландия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Грузия, Армения, България …, всички те в отделни периоди на историята са били прегазвани от “миризливия казашки ботуш” (израз на Ботев).

    Коментиран от #90, #111

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 проверка на фактите

    48 7 Отговор
    Рожденият ден на Бандера е официален празник в Украйна. Стотици видеа от майдана показват хиляди украинци с изпъната напред дясна ръка, а по дрехите им има свастики. В редиците на ВСУ има десетки хиляди украинци с татуирани нацистки символи по телата си. Как точно Дойче Веле прави проверка на фактите, че не разбрах?

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ха че

    40 10 Отговор

    До коментар #20 от "грешката е на руснаците":

    Какъв братски народ ? Те са един народ. Руснаците създадоха украинец. Иначе няма ткава нация украинци.Всички са руснаци.

    Коментиран от #45, #57

  • 41 грешната държава

    33 8 Отговор
    В Украйна, където всичко отдавна е объркано, има, разбира се, много измамени. Тази измама се проточи толкова дълго, че отдавна се превърна в мироглед, във философия, в начин на мислене.
    Имат баща - Бандера, Украйна - майка. Има обаче още десетина скръбни песни за кървавата борба с московчаните. Всичко това дойде от Галиция, от родината на Бандера.
    Диви учебници по история за ученици, чудовищни анимационни филми, ужасяващи детски лагери, където децата се подготвят за войната с московчани.
  • 42 ФашизоидаПухлер

    11 39 Отговор

    До коментар #38 от "проверка на фактите":

    И какво лошо има в изпъната ръка с римски поздрав ? Знаеш ли колко идиоти имат татуирани петолъчки и вдигат свит юмрук, барабар с президента ни. Каква е разликата ?

    Коментиран от #70

  • 43 Тома

    34 7 Отговор
    Ко не.Няма фашизъм при урките щом дойче веле го казва
  • 44 бай Бисан

    35 7 Отговор
    Не знаем как ще завърши специалната военна операция и какви са плановете на руските власти по отношение на развитието на Украйна, но знаем със сигурност: не искаме да имаме нищо общо с мутантите от Галиция или носителите на Идеология на Бандера. Нека имат своя малка държава със свой държавен език, с паметници на Бандера, Шухевич и всички наказатели по света, нека тренират с дървени картечници на дървени коне, как завладяват Москва

    Коментиран от #49

  • 45 Възрожденец

    13 42 Отговор

    До коментар #40 от "ха че":

    “Има две Русии. Първата, Киевската е с корени в световната и отчасти в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта, тази Русия ги разбира така както ги разбира и целия Западен свят.

    А има и една друга Русия – Московската. Това е Русия от гората, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази московска Русия от най-стари временна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и е ожесточен враг на Европа!”

    Алексей Толстой

    Коментиран от #54, #60, #61

  • 46 Историк

    15 35 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    В Хитлер, след като стана Хитлер, не е наливал пари никой освен Сталин. До момента, в който Хитлер напада СССР, руските влакови композиции пътуват към Хитлеристка Германия, ДЪЛГО СЛЕД като Хитлер и Сталин са си разделили Полша. Това е РЕАЛНОСТТА. Няма да пиша нищо за паметта на поддръжниците на руския фашизъм. Лицемерието ви върши работата на "паметта" при вас.

    Коментиран от #72

  • 47 ха че

    36 8 Отговор

    До коментар #39 от "Даскал":

    Алеята на ангелите в Донбас виждал ли си ? Отиди и я виж даскале.Ако нямаш кинти да стигнеш до там,изгледай документалния филм на френски журналист..Повтаряха го този документален филм и сега преди месец по френската телевизия

    Коментиран от #52

  • 48 Керът

    12 37 Отговор
    Ушанките най-мразят, като ги уличиш в лъжа. И почват да отричат, да мажат, цирк пълен. И понеже те истина и не могат да говорят, троловете заработват, мажейки вече омазаното. И после защо какъвто и цвят да вземат, кафяво излиза... 😂😂😂
  • 49 Хахахах

    3 16 Отговор

    До коментар #44 от "бай Бисан":

    🤣🤣😂🤣🤣😂😂 пакси пропусналхапчетата...
  • 50 наркоси

    34 10 Отговор
    Украинците нищо не делят от талибаните . Възпитавани са от едни и същи инструктори . И в момента укромакетата пак ядат боя . Пък нека си мислят колко са велики .

    Коментиран от #73

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 .....

    13 33 Отговор

    До коментар #47 от "ха че":

    Фейковете на руските фашисти, които имат за цел да отклонят вниманието от собствените им престъпления, винаги са едни и същи, и като оправдание за фашизма им през ВСВ, и във всяка друга тяхна античовешка дейност: "Алеята на ангелите" в Донбас, "децата от Ястребино" в България. Цинизма на руските фашисти не знае граници и затова използва най-искрените човешки чувства - към уязвимостта на децата, за да си показва мъртвешката ръка.
  • 53 Ние знаем

    12 32 Отговор
    Но Русия се управлява от фашисти с фашистка пропаганда и биомасата от бабета е облъчена по фашистки. Да казваш кой народ да го има, или няма - фашизъм. Да затваряш хора във филтрационни лагери - фашизъм. Да нападаш чужда държава - фашизъм. Терорушисти! Не знам дали ще им светне, но са срамотна работа тия орки.
  • 54 Ха ха ха

    22 4 Отговор

    До коментар #45 от "Възрожденец":

    Киевската Рус няма нищо общо със сегашните галицийци . Тия са наследниците на Жечпосполита .
  • 55 Гост 2

    13 3 Отговор

    До коментар #39 от "Даскал":

    Ко4.ината ти е роден дом
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 няма такова животно

    29 6 Отговор

    До коментар #40 от "ха че":

    Украинците не са руснаци . Руснаци има само в източната част . Тия са смесица от поляци , румънци , цигани , унгарци , татари ... И езика им такъв , мокат и нищо не им се разбира .

    Коментиран от #67

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 20 Отговор
    Да живеят руските фашисти!
  • 60 Москва🇷🇺

    9 18 Отговор

    До коментар #45 от "Възрожденец":

    Русия е само една Московска Русия , а това Рус е нещо измислено от хазарите които нямат нищо общо с руснаците.
  • 61 ха че

    7 11 Отговор

    До коментар #45 от "Възрожденец":

    Украинците са наследници на русите ,още наричани русини,които в ранното средновековеие ,създават обширна славянска държава- Рус.,която присъединала към себе си съседните славянски племена и княжества на север и изток.Името руси се използва за наименование на днешните украинци дълго време след разпада на Киевска рус и Галичко-Волинската княжество.Руснаците е беларусите също са наследници на Рус според историците ,но в този период беларусите са били наричани литвини,а руснаците московци или москали.

    Коментиран от #69

  • 62 всичко върви по план

    32 9 Отговор
    Над 300 чужди наемника вчера са отишли при Бандера .
  • 63 Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷

    11 33 Отговор
    И кво като е пълно с нацисти ? По добре ли е да е пълно с комунисти ? В Русия като е пълно с комунисти какво ? Хайде целия свят да направи специална операция в Русия да е освободи от комунистите !!! Защото точно това трябва да стане ! Болшевишката чу-ма е обзела цял Рашистан
  • 64 !!!?

    18 25 Отговор
    Нацистите са в Кремъл !!!?

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Комуниста

    28 9 Отговор
    Dw и Свободна Европа са любимите лъжливи станции на ЦРУ още от едно времето преди 1989г на безродниците петоколонници.
  • 67 ха че

    28 6 Отговор

    До коментар #57 от "няма такова животно":

    Аз не твърдя,че няма унгарци и поляци в Украйна.Твърдя,че няма такава нация украинци. В Украйна има диаспора и на гърци,и на българи и на румънци,поляци...останалото са руснаци. В Украйна на запад поляците говорят на руско полски диалект,който наричат украински език...
  • 68 ха че

    29 8 Отговор
    Между другото още преди Русия да влезе в Украйна ,американското правителство определи полковете на Азов за нацисти! А сега по време на конфликта в Украйна ,много конгресмени в САЩ определят бандерите и Азов са нацисти.Но това са вече лични мнения на конгресмени.Докато преди ,официалната власт (американското правителство) нарече Азов нацисти.
  • 69 Е то до 19век...

    26 6 Отговор

    До коментар #61 от "ха че":

    . ..когато Бисмарк обединява Германските княжества едни немци се наричали прусаците, други швабите, трети баварци ама като гледам още никой не е оспори, че баварците са немци, докато гледам, че вашата опорка се мъчи да докаже, че руснаците от Московското Княжество , Новгородското и т.н ., не са руснаци....нещо което правят и македонците, като твърдят, че ние не сме българи...те били българите, а ние сме татари , които са ги породили.Методичката на ЦРУ не се отличава с оригиналност, но пък е доста ефективна.

    Коментиран от #84

  • 70 Разликата е в знанието

    16 2 Отговор

    До коментар #42 от "ФашизоидаПухлер":

    И като разбираш от поздрави защо не знаеш, че вдигнат юмрук означава „С теб съм!“.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Чети

    21 3 Отговор

    До коментар #46 от "Историк":

    За връзките на амер военна и банкова индустрия с Герм компании по времето на Хитлер .
    Примери бол . E.g Круп

    Коментиран от #76

  • 73 Грешка

    7 0 Отговор

    До коментар #50 от "наркоси":

    Извини ме ,сложих ти - вместо +. Дебели пръсти.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Настрадин Ходжа

    4 5 Отговор
    Детински, но поръчкови коментари от неуки хора ... нито една истина не е оборена!!!
  • 76 Историк

    3 4 Отговор

    До коментар #72 от "Чети":

    Явно ти не можеш да прочетеш какво съм написал, затова, помъчи се още малко.
  • 77 Мемфис

    8 27 Отговор
    Нацистите са ушанките, защото те нападнаха Украйна и те убиват невинни хора в СУВЕРЕНА СТРАНА! Да спориш с комунист е все едно да спориш с гооовввно! В резюме: ако Украйна е пълна с нацисти, то Русия е пълна с безмозъчни агресори и айдиоти!
  • 78 Укрите

    20 5 Отговор
    Ой ой ой Хитлер е нашият герой
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 престъпление

    9 25 Отговор
    Руснаците им е пределно ясно че няма нацисти. Те ползват това за претекст. Не го ли разбрахте това вече. Има разни еденици и тук и там дето вярват в тия простотии. Но на всички ни е ясно че тези хора не са си нормални порсто. Едно ще ви кажа. Познавам много хора дето лъжат другите. Но накрая винаги са се излъгали сами себе си. Тази война носи много мъка. Мъка която ще трябва да се плати. Борбата в момента е кой ще плати сметката. Тя няма нищо общо с победа.
  • 81 Гост

    18 4 Отговор
    Нормална статия за DW.
  • 82 саддасдса

    22 4 Отговор
    Подозрителното в този сценарий е, че мъжете на възраст между 18 и 60 години не могат да напускат Украйна

    Така ли????
    Я идете по хотелите на нашето Черноморие, и вижте дали няма мъже между 18 и 60 години? Хаххахаа.
  • 83 асдасасдд

    23 1 Отговор
    Видеото показва трима украинци, които рисуват мустаци като на Хитлер на графит, изобразяващ талисмана на Световното първенство по футбол. В репортажа се твърди и че тримата мъже са унищожили десетина плаката около стадион “Ал Байт” и че са били арестувани, без да се съпротивляват.

    Значи, мустаци "като на Хитлер", на плакат "наподобяващ", пък и десетина плаката били унищожили, пък и арестувани.... ама в същото време - "Невярно"????
    И ако не е вярно - що са ги арестували?
  • 84 ха че

    13 2 Отговор

    До коментар #69 от "Е то до 19век...":

    украинци са наследници на русите.Руснаците също.Един народ. Диаспора на гърци ,унгарци,румъци....има в Украйна.Останалото са един народ-руснаци..
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Индиго

    5 24 Отговор
    Точно така всички русофили и путинофили дръжте се за дявола както вашият лидер Путин се държи за дявола с
    помощта на сатаната ще победите няма начин да загубите !!! Ха ха ха
  • 88 Циник

    22 5 Отговор
    Да искаш от ДВ да изкорени фашизма е все едно да искаш от чумния бацил да изкорени чумата.
  • 89 стоян георгиев

    20 6 Отговор
    ...ДойчеЗеле и факти на едно място, това е просто абсурд! Окрайна не е държава, а диагноза!
  • 90 Перник

    11 19 Отговор

    До коментар #36 от "За руZZия с любов":

    Браво ! Много точно казано ! Само в БГ още ги смятат за освободители . Ако не ги бяхме спасили на Шипка сега в Москва щяха да ходят с фесове

    Коментиран от #101

  • 91 ФАКТИ?

    24 2 Отговор
    А НЕ Е ЛИ ВЯРНО ЧЕ "ЕВАКУИРАНИТЕ" ОТ АЗОВСТАЛ БЯХА ЦЕЛИТЕ ИЗРИСУВАНИ СЪС НАЦИСТКИ ЗНАЦИ. ОПРОВЕРГАЙТЕ ГО ДЕ?
  • 92 Амдертлиев

    23 4 Отговор
    Ами татуировките на азовците от Мариупол,трябваше руснаците със скалпели да ги изрежат и като трофейни пергаменти да са в музей.А снощи ,някъде си гледах интервю с американски инструктор в Украйна и на трима от коментиращите им е направило впечатление,че на интервютата,без значение на сезона е с дрехи от които се вижда единствено,само лицето,без шията.А познайте защо?Натси то ,крие татуировките.

    Коментиран от #97

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Историк

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "електрически Москвич":

    Емблемата на "Азов"-вълчия ангел говори повече от достатъчно,всякакви замазвания от страна на DW са излишни...
  • 95 Не те знам

    21 4 Отговор
    какъв историк си, но ако имаш претенции за дипломиран такъв, върви да си вземеш парите за обучението си обратно! очевидно в главата ти е пълна каша! Легендата, че СССР заедно с Германия започват войната, започна а се лансира преди 30 - 40 години, когато либерастката пропаганда поведе информационна война срещу СССР, а след това и срещу Руската Федерация и целта беше повече от прозрачна! Да се хвърлят всички божи грехове на гърба на руснаците, да се омаловажи ролята им за разгрома на нацизма, да се превъзнесе ролята на САЩ и Запада в тази война и както виждаме за сега успяват, като ти си живото доказателство за това...

    Коментиран от #104, #119

  • 96 Некой си

    26 5 Отговор
    Украинците не можели да напуснат...
    Зеле, уволнете глупака, написал това!
    Всеки ден в София срещам млади, здрави и нагли украинци, воюващи с Путин по кафенетата и баровете в центъра.
  • 97 Не говори тъпотии

    7 14 Отговор

    До коментар #92 от "Амдертлиев":

    Ако бяха нацисти, Путин щеше ли да ги размени? Нали се бяха приготвили за процес със специални подземни килии и голямо шоу. А те ги пратиха на почивка в Турция.

    Коментиран от #100

  • 98 Антифашист

    22 5 Отговор
    В началото и на националсоциалиста Хитлер и последователите му, западните "демокрации" са гледали със снизхождение и опити за омаловажава е, както и сега, но и с нескрита радостна възбуда и негласно насърчаване, когато предприе война срещу Русия, После като видяха Звяра който сътвориха и който се обърна срещу тях, почнаха да пеят друга песен, вероятно и за да избегнат конфуза, че благодарение на тях фашизма е придобил легитимност и за известно време безнаказаност... Същите сега възраждат новия Хитлер-Зеленски, но сега не така срамежливо както преди, сега за западните "демокрации" фашизма в лицето на Зеленски и хунтата му е знаме което те самите развяват и прегръщат като свое собствено. И това е точно така!
    На това положение можем спокойно да му дадем определението — Стари Фашистки Номера...
    Затова колкото по скоро честните хора прозрат това и му се опълчат, толкова повече имаме шанс човечеството да не повтори скръбните събития сътворени от фашизма през 20 век!
  • 99 БгНационалист

    4 9 Отговор
    че какво му е лощото на Национал-Социализма ?? тука лаладжиите се плюнчат, без да мислят !!!
  • 100 Написах по горе

    19 5 Отговор

    До коментар #97 от "Не говори тъпотии":

    Че полковете на Азов американското правителство (това означава официалната власт) още преди Русия да влезе в Украйна ги определи като нацисти! Сега по време на конфликта отделни конгресмени в САщ ги определят за нацисти,включително и Нюланд.. Но това са вече отделни мнения а не позиция на официалната власт в момента..
    Русия ги размени....и изпрати да строят Мариопул. Да, разменените азовци строят разрушения Мариупол. Какво има да ги съди и да лежат по цял ден по затворите....а така,безплатно по строежите.

    Коментиран от #140

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 укри нацист

    13 2 Отговор
    ой,ой ой Бандера е нашия герой
  • 103 Румяна

    3 20 Отговор

    До коментар #31 от "История в документи":

    Приятелю, нима очакваш путинистите да четат? Те дори отричат, че България е дала азбуката, вярата и култура, която не са усвоили, на московията.... За тях мутрофановата пропаганда е единственото кредо.

    Коментиран от #106

  • 104 За история ли пишеш?

    5 17 Отговор

    До коментар #95 от "Не те знам":

    Ами договора Моллотов - Рибентроп? И, него ли 4измислиха " преди 30-тина години? Да, забравих, руската азбука е създадена от ленин, това е исторически постулат, нали рубльов????
  • 105 годзила

    22 3 Отговор
    наскоро гледах украински клип където украинските танкове бяха изрисувани с немски кръст
  • 106 Тръмп

    5 17 Отговор

    До коментар #103 от "Румяна":

    Каква азбука? Те твърдят че България не съществува. Че сме изконна Руска територия, която трябва да бъде отново сложена под крилото матушката им!
  • 107 Циганин

    16 3 Отговор
    Всички доказателства с в ютюб , документални поредици на водещи западни медии от 2015 -2018 г. ако не вярвате на руската пропаганда просто ги потърсете.
  • 108 Хахахаха

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "Петров":

    Путинье Уаааааааа Путиньеееее Уаааааааа на кой ма остаяш Путинье Уаааааааа Уаааааааа.
  • 109 БАРС

    26 2 Отговор
    Да вярное че има фашизъм в украина и то в управлението.Даже на комадващ армията на Укр. Залужни гривната на рьката му е сизографисани на всеки квадрат пречупен крьст.Всички нацистки батальони от Азов Прави сектор ит.н.имат татуирани фашистки свастикита да даже и портрети на Хитлер.Показаха жените на пленените азовски командири и трите снимани заедно с фашистки поздрав ито снимката е преди войната.Поставиха на почит Бандера и шустевич двама признати фашисти и именана улици им поставиха та ги направиха и герои в учебницитеим по история.Да не говорим че от 8 год.насам при порошенко всичко това се учи в училище от децата и ги учат че Русия е враг.Нима това не е фашизъм.знате ли че Рашките показаха оригинални записки на един капитан следовател през 1954 .мисля че беше как Бандеровците убили цялото семейство на кмета на селото и са биле с извадени очи и разпрани кореми това е описал следователа та и много други които сабиле за съветската власт.И то в запьдна украина са бесчинствали тия Бандеровци а днеска техните внуци са в парламенти това е самата истина Рашките извадиха списак насъщите тия внуци.А на шолц дядо му е генерал отСС войската натретиятт райх и близък на Хитлер.Така че Рашките имат право да говорят
  • 110 БАРС

    15 3 Отговор

    До коментар #30 от "цяла украйна е 404":

    Прав си абсолютно като добавление в Хатыйнь са ги изгорили живи и Руснаците умишленно са прпагандирали че е дело на Немските СС войски за да няма омраза към Украинците.Но В Архива стои оригинала рашките го показаха че Бандеровци украинци са ги горели живи.

    Коментиран от #114

  • 111 Баро

    5 20 Отговор

    До коментар #36 от "За руZZия с любов":

    Пиша ти от плевен драги ванка помниш ли как да пришел с танка беше млад но се държеше мъжки зарази семейството ми с въшки взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари помниш ли как кушаше картошки на конец за бърса три кокошки после си преспал с кака сия и изпил си всичката ракия а след време чухме и мълвата че си гръмна устата в главата длъжен бях да те обичам ваня даже кръстих дъщеря си маня зала като си давахме насила на русия тая дива сила после цели девет петилетки грабихте уран и руди редки грабихте и жито папироси заради тебе ходим голи боси дружбата ни беше свята чиста ние всички хранехме танкиста а пък ти не падаше с танка и ни взе последната луканка пазя шейненците и чехите ние тук възпявахме успехите спамятник стърчиш ни над главата и скверниш небето и земята
    Радой ралин
  • 112 баба Яга

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "електрически Москвич":

    Нека ти кажа едно гледам те не ги разбираш. Нацизъм, пълното му название е Национал-Социализъм. Луков марш в центъра на София!?! Кой е ген Христо Луков...национал-социалист или съкратено..нацист, подържа тесни връзки с третия райх. Ние ще се окажем по големи нацисти от украинци и руснаци взети заедно. Погледни логото на СБНЛ - Съюз на Българските Национални Легиони и тогава наричай другите нацисти. Четете в нета има всичко, не е само за сваляне на филми с Мия Халифа.

    Коментиран от #117

  • 113 Перо

    16 1 Отговор
    В Украйна ционистите възстановиха бандеровците и създадоха неонацизма в държава,която няма етнически етнос! След военния преврат,през 2014 г.всички президенти и премиер са били само ционисти,които са върха на пирамидата! Това никой не може да го отрече! Ционизмът се оприличава на фашизма!
  • 114 Баро

    3 6 Отговор

    До коментар #110 от "БАРС":

    Що не кажеш малко по преди руснаците кво са правили в украйна
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Васко да Гама

    12 1 Отговор
    Бандера нацист ли е според ДВ?
  • 117 Али и баба

    13 1 Отговор

    До коментар #112 от "баба Яга":

    Това че в България има нацисти да не би да означава че в Украйна ги няма?
  • 118 007

    7 18 Отговор
    Рассия империята на злото и лъжите.🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #128, #131

  • 119 Историк

    4 2 Отговор

    До коментар #95 от "Не те знам":

    ВСВ всъщност е продължение на ПСВ...Начало на военните действия дават Германия,Полша и Унгария след като нахлуват в Чехия и си я разпределят помежду си -това е и причината(договора за взаимопомощ между Полша от една страна и Англия и Франция от друга) англичани и французи да не се намесят...Но че Германия и Русия съответно на 01.09.1939 и 17.09.1939 нахлуват от две страни в Полша също е факт!

    Коментиран от #123

  • 120 Джони Чеп

    12 0 Отговор
    Да не би кока смъркало, не би чудо видяло - тибетска народна мъдрост

    Коментиран от #126

  • 121 Ян Бибиян

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "Ричи":

    Те са руски фашизирани радикални националисти. Идеологията им не се различава от тази на Хитлер! С една дума, крадеца вика дръжте крадеца. Там където няма демокрация цари диктатура, а дали диктатора е Хитлер, Сталин или Путин няма значение. Резултата е елиминиране на опозицията, и репресии към народните маси. Елементарно Уотсън!!!
  • 122 Хаха

    7 3 Отговор
    Не са точно нацисти,но харесват Хитлер.
    Като дойдоха в България започна пропаганда как Хитлер е герой.Ние им предложихме ако ще връщат лагерите да отворят задължително трудов лагер за наркомани и...спряха с пропагандата за Хитлер.Край.Сами си правете изводите хаха.
  • 123 Баро

    1 5 Отговор

    До коментар #119 от "Историк":

    Всеки си произвежда история
    Не чехия а чехословакия това е изкуствено създадена държава създадена след псв от полски немски украински и австроунгарски земи и самогермания присвоява чехословакия всв не е продължение на псв а реваншистко отмъщение

    Коментиран от #129

  • 124 По избирателната карта

    8 0 Отговор
    Всеукраинско обединение "Свбода",основано като Социалнационална партия на Украйна през 1995г. - социалнационална,те. обърнато име на националсоциалистическа...На изборите през 2012г. печели 10,5% от гласовете с 2 129 246 избиратели. В Западна Украйна печели 1/3 от гласовете. Военни аватари на Свобода са Десен сектор,Азов,Айдар,Шахтьорск... След 2014г. партиите УДАР и Отечество завиха към шовинистичен уклон и иззеха половината избиратели на "Свобода",тоест половината избиратели в Украйна се повлякоха към пронацизма.Ако погледнем избирателната карта на Украйна пронацизмът доминира в Западна Украйна,Киев и частично в Централна Украйна.
  • 125 Украински Нацист

    0 5 Отговор
    Ние сме бъдещето на Украйна.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Украйна е фашистка държава

    10 3 Отговор
    Зелето се опитва да каже на черното бяло с поредната си манипулация. Пълно е с доказателства за украинския фашизъм дори в учебниците им. Да не говорим за погромите на неонацистите и кървавия преврат, геноцида, зверствата на руснаци, събарянето на паметници, дори на великия Пушкин... Укрофашизмът по нищо не се различава от хитлеровия фашизъм! Украйна е фашистка диктатура, използвана от САЩ в желанието им да унищожат Русия. Видя се, че със санкции и конвенционални средства не могат. А при ядрен сблъсък САЩ ще бъдат изпепелени...

    Z

    Коментиран от #134

  • 128 123456789

    4 1 Отговор

    До коментар #118 от "007":

    🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺
  • 129 Асанчо

    3 0 Отговор

    До коментар #123 от "Баро":

    Ей братчед тва ти ли си бе? Не съм знаел,че си толкова ентелегентен и такива статии да пишиш,евалла.Ша извиняваш,ако ни си братчеда Барото,ама щот познато ми са видя.
  • 130 Абе

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Петров":

    то и комунизма е обявен за престъпен режим, ама ганъовци се кълнат още в тато и тиквата му гаваз. Марш в Сибир русороби
  • 131 За съжаление

    3 0 Отговор

    До коментар #118 от "007":

    Ганъо им е най-вярното куче, после се чудим що ни презират навсякъде. Всички мразят предателите
  • 132 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    2 0 Отговор
    В Бг е пълно с "патриоти "😲
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Тъпак

    3 3 Отговор

    До коментар #127 от "Украйна е фашистка държава":

    Помисли защо всички отиват да учат и работят на запад !
    Имаш ли нещо произведено в русия
    Или само промития мозък
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Президентът на Украйна е

    4 0 Отговор
    рускоговорящ евреин, който спечели последните президентски избори с огромна преднина срещу украински кандидат, който не е евреин".......... С БАЙДЪНСКИ ФАЛШИФИКАЦИИ И ПАРИ А САМИЯ ИЗРАЕЛ ОТРЯЗА НЯКОЛКО ПЪТИ ВЕЧЕ НАРКОМАНА ОТ ПОМОЩИ , ПРИСЪСТВИЕТО НА БРЕНДО В УКРАЙНА СЪЩО Е ПРИЗНАК ЗА ПРЕСТЪПНОСТ НА РЕЖИМА НА ЗЕЛЕНЧУКА !
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 ПАМЕТНИЦИТЕ НА СТЕПА БАНДЕРА И ПРОВЪЗГЛА

    8 1 Отговор
    СЯВАНЕТО МУ ЗА НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ СИ Е 100% ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ФАШИЗЪМ !
  • 139 Нацистки

    6 2 Отговор
    групи има в Европа и Русия . Те са като пионерчета в девическа гимназия в сравнение с тези в Украйна .
    Там са организирани в парамилитарни групи на ниво баталион и полк напр Азов .
    Тези групи имат подкрепа с оръжие , тренинг и финанси отвън .
    Сенаторът Мак Кайн се снима с признатият за фашист Олег Тиахнибог 2013 .
    Участваха в преврата в Киев 2014 . Нацистите в Украйна са обект на грижливо внимание .
    заради донорите и легитимността на войната .
    Нацистките групи са уж забранени , избран е президент евреин , присъствието в Радата е само 2% .
    Всички в Укр , дори и президента се съобразяват с националистите които заплашват дори
    Киев след евентуално свършване на войната .
    Има свастики ,факли и скандиране на нацистки лозунги показани многократно от медиите
    вкл BBC . Степан Бандера трениран от Вермахта е нац герой с много паметници .
    Годишнината му и тази на SS дивизия Гьоринг се празнуват в Лвив .
    Нацизма в Укр е част от националната идентичност на Западна Украйна .
    Възниква като форма на съпротива срещу Русия през ВСВ .
    Използван е навремето от германците и сега от САЩ .
    Жертвата винаги е Украйна
  • 140 Не лъжи

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "Написах по горе":

    В Турция са Азовците.
  • 141 анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    новия хитлер е зеленски
  • 142 байгън с колелото

    0 1 Отговор
    От 2012г е пълно с фашаги които са палили народа дори и Българи,зеленското еврейче е фашист
  • 143 Олга

    0 0 Отговор
    Евронацистите старателно търсят укронацисти, но от упор не ги виждат объркани са - не намират с тях различие
  • 144 въпроса от националната сигурност

    0 0 Отговор
    А ние кога ще вкараме в затвора резидента който публикува колажи на Министър Председателя във фейсбук страницата си? Пояснение: НСО което се грижи за охраната на Министър Председателя е на подчинение на Президента. НСО вместо да изпълнява задълженията се, прави снимки на спящия Министър Председател. Президента вместо да организира издирване на провинения подчинен, публикува снимки на спящия Министър Председател във фейсбук страницата си.
Новини по държави: