Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 11:59 4 350 21

"Никога не съм преживявал такова нещо в Пекин": какво се случва в Китай

  • китай-
  • пекин-
  • протести-
  • си дзинпин-
  • шанхай-
  • коронавирус-
  • локдаун-
  • карантина-
  • пандемия-
  • вирус

В китайски градове хората протестират от дни срещу строгите мерки

"Никога не съм преживявал такова нещо в Пекин": какво се случва в Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

До ранните сутрешни часове протестиращите в Пекин обикаляха из улиците на града. Те демонстрираха срещу строгата политика на нулев Ковид. Предполага се, че в различни части на китайската столица са се събрали по няколкостотин демонстранти.

Много от тях държаха в ръцете си бял лист хартия, който в рамките на няколко часа се превърна в символ на протестите в Китай. "Няма какво повече да кажем" - така протестиращи коментираха акцията си пред германската обществено-правна медия АРД. Белият лист хартия е протест срещу цензурата, подчертаха те.

На мястото на протестите бяха струпани множество полицейски служители. Те се опитваха да разпръснат демонстрантите. Един млад жител на Пекин, който пожела да остане анонимен, каза пред микрофона на АРД във връзка с цензурата в Китай следното: "Хората, които днес не участват в тези протести, утре няма да разберат абсолютно нищо за тях. Медиите няма да информират за това. Но ние можем да продължим да идваме тук и да изразяваме мнението си. Аз съм пекинец, живея от дълги години в града. Това, което преживях днес, е нещо ново за мен. От детството си съм нямал възможност да изразявам публично мнението си."

Протестиращите искат да се солидаризит с онези китайци, които вече са демонстрирали срещу строгите антипандемични мерки и са били арестувани, каза една жена в Пекин пред агенция Ройтерс. В Шанхай вече бяха арестувани много протестиращи, не само вчера. Те излизат на улицата в името на всички онези, които са изолирани по жилищата си и не могат да закупят дори храна или медикаменти. "Трябва да им помогнем. Освободете хората в Шанхай!"

Протестите в Пекин последваха демонстрациите в Шанхай и други градове в източната част на Китай като Нанцзин и Урумчи. В Шанхай протестиращите настояваха да бъде сложен край на локдауна. Те скандираха "Да живее народът" и "Обичам Китай".

Китаците портестират обаче далеч не само срещу строгата антипандемична политика. Те отправят сериозна критика и срещу правителството. Така например в рамките на демонстрациите частично имаше призиви за оставка на Си Дзинпин. Един от протестиращите каза пред АРД: "Ние сме тук заради пожара в Урумчи, при който загинаха хора. Урумчи е изолиран от над 100 дни. Хората в Шанхай знаят какво е това. Ние бяхме два месеца в локдаун. Затова днес имаме смелостта да протестираме. Когато публикуваме нещо за Урумчи в мрежата, властите трият нашите постинги и видеа и блокират профилите ни. Днес сме тук, за да заявим: Не на диктатурата, да на демокрацията. Си Дзинпин да си ходи!".

При протестите в Шанхай полицията подходи твърдо срещу демонстрантите. Много хора бяха арестувани. Сред тях бе и репортер на БиБиСи, въпреки че е имал акредитация. Според медията след като е бил задържан, той е бил удрян и ритан от служителите на реда.

Протестите в Китай срещу строгата антипандемична политика бяха предизвикани от пожар в жилищна сграда в Урумчи, избухнал в четвъртък вечерта. По официални данни пожарът е взел десет жертви. В китайските социални мрежи обаче има слухове за повече загинали. До момента обаче тене могат да бъдат потвърдени. Поради блокадите, наложени заради Ковид-19, пожарната не е успяла да стигне навреме до горящата сграда, казват местни хора.

Китайското държавно и партийно ръководство продължава да държи на курса за нулева Ковид-политика. Въпреки строгите мерки обаче през изминалите дни страната отбеляза нови рекорди в броя на новите инфекции.

Автор: Ева Ламби-Шмит


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    13 19 Отговор
    Трудно е като имаш телефон или компютър като имаш инфо и виждаш как живеят в Европа или Япония да си бурят.отдава се само на българските такива.дори китайците нещата вече да са буряти и този проблем там ще се засилва.

    Коментиран от #9, #11, #16

  • 2 Тън ян мън

    22 4 Отговор
    Започва се.....
  • 3 Истината

    28 15 Отговор
    DWсайта на анонимните алкохолици
  • 4 1111

    20 6 Отговор
    Сащ, моля да осигурите права и демокрация на потъпкания китайски народ!
  • 5 DW - Пропаганден машинен

    26 6 Отговор
    А на DW дедовците качваха хората на ешалони и ги пращаха на "баня" от която в най-добрия случай излизаха кожа и кости, ако изобщо излизаха!

    Коментиран от #8

  • 6 сирене

    17 10 Отговор
    Няколко стотин протестиращи в 60 милионен Пекин.. Че пък и в туитър постове, не са спонсорирани от Америка, ама хич...
  • 7 Край на Китай

    11 11 Отговор
    Най накрая свърши се 100 годишната диктатура на комуните идва нов век за китайците

    Коментиран от #14

  • 8 Бъркаш доста, ДВ няма нищо общо с

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "DW - Пропаганден машинен":

    Германия! Това е американска ЦРУ медия!

    Коментиран от #15, #19

  • 9 Неуморния

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Стуенчуу. Не много умен, ама изключително прилежен и работлив.
  • 10 Заблуден

    12 9 Отговор
    Жалко е че има такива хора които се подават на такива манипулации именно ККП направи Китай номер едно и без нея ще се превърнат в колония командвана от чужди посолства които пет пари не дават за местните хора

    Коментиран от #12

  • 11 Стоянчо мамин

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Много е трудно.да използваш и твоя телефон.
    В половината китай живеят по добре от в България

    Коментиран от #21

  • 12 манипулация

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Заблуден":

    А ти би ли искал още един локдаун и да си стоиш у вас.
  • 13 Безумие!

    10 1 Отговор
    "...Китайското държавно и партийно ръководство продължава да държи на курса за нулева Ковид-политика...."
    Тези нямат никаква медицинска представа или умишлено си тормозят народа? Искат да прокарат по-бързо електронната диктатура?
    В света не може да има "нулев ковид"!!! Тези вируси си ги е имало и преди 2019 г., само че онзи, "короната" беше разработен в лаборатории.
    НО, той се провали, не успяха с него "значително да намалят населението на планетата", както искаха задкулистните играчи!

    И сега се опитват първо в Китай да приложат вече и директно диктатурата, с вируси или без, все тая...
    Дано китайчетата всичките се вдигнат и да се спре това безумие! Иначе, ако там успеят, ще стане като с и Пландемията и "инжекциите", ще пуснат същия сценарии по цялата планета!
  • 14 Аха верно

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Край на Китай":

    Ей сегичка ще им спретнат още една опиумна война и край на КИТАЙ. ДА АМА НАДАЛИ
  • 15 АРГОН

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Бъркаш доста, ДВ няма нищо общо с":

    Пич, и ти бъркаш. Ни германска, ни американска. Това е юдейска медия. Ротшилд е завоалираният шеф.
  • 16 Смешник

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Още по трудно ще е когато виждаш тези буряти на топличко ,а такива като теб гърчещи се от студ ,от беднотия и от фалиране на държавите ,но такива като Бойко и другарите му от парламента с мерцедеси за по 150 000 и пълни шкафчета със пари и злато .Но на такива теб с обработени чипове им е все едно ,нали мама и тате са ти купили айфонче и ти плащат интернета да се правиш на умен тук по сайтовете .
  • 17 Мнение

    3 2 Отговор
    По принцип са прави за ограниченията за ковид.Ние също на тяхно място щяхме да сме недоволни.Прекаляват с мерките.Обаче това дали ще махнат само ковид ограниченията или изцяло комунизма не се знае.Сащисаните като номер 7 бързат да се радват.
  • 18 Смешници

    7 3 Отговор
    Някой питал ли се е защо пресата в Унгария и тази в Европа са много различни ? Защото в Унгария няма медии на Сорос .
  • 19 DW - Пропаганден машинен

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Бъркаш доста, ДВ няма нищо общо с":

    "Официалната цел на медията според Закона за „Дойче веле“ е „да разпространява в чужбина широкообхватната картина на политическия, културен и стопански живот в Германия, а също и да представя и разяснява германските възгледи по важни въпроси“.
    Официално" Собственост на Правителството на Германия.
    Неофициално: сещайте се!
  • 20 Касаматис

    7 0 Отговор
    Правителството не, че не знае , че няма такова понятие Нулев ковид, ами чрез това мачка народа, да слушат.Отвратотелно!
  • 21 стоян георгиев

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Стоянчо мамин":

    Интересно що бягат в България за да бачкат по разни дупки като им е толкова добре там.ни един от вас любителите на комунизма не се засели в Китай а е толкова добре с доловите дрехи и колелото да ходиш там в големия завод и да те гледа другаря Си от стената.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания