23 Декември, 2022 16:41 5 035 49

Ще се превърне ли Китай в бреме за световната икономика?

  • си дзинпин-
  • икономика-
  • китай-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • локдаун-
  • пекин-
  • ваксини

Властите в Китай упорито отказват да внесат ефективни ваксини срещу коронавируса

Ще се превърне ли Китай в бреме за световната икономика? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато Световната банка говори за "значителни рискове" по отношение на икономическите перспективи на Китай, това е достатъчно красноречиво. Но когато банкерите от Вашингтон намаляват очакванията си за растежа на Китай до едва 2,7 процента през настоящата година и 4,3 през следващата, това е повече от предупреждение - това е недвусмислено послание, че втората по големина световна икономика има сериозни затруднения.

Защото внезапният завой на пекинското ръководство от твърда политика на "нулев Ковид" към пълно премахване на почти всички пандемични мерки предизвиква несигурност далеч извън страната. Към това се прибавя и кризата с недвижимите имоти, която тлее в Китай от години.

Страхът от зараза опразва улиците

Същевременно в момента в страната се регистрират повече случаи на заразяване с коронавирус, отколкото когато и да било от началото на пандемията. Особено засегнат е Пекин. Страхувайки се от инфекции, много китайци си остават у дома, което се отразява сериозно на потреблението. Много магазини са затворени, а лекарствата недостигат.

Когато се разчуе, че някъде се предлага антивирусното лекарство Paxlovid, то се разпродава за часове. В някои случаи уплашени хора плащат над 800 щатски долара на черния пазар за опаковка от лекарството на Pfizer, което трябва да предпазва от тежко протичане на Ковид-19. Съобщава се, че много аптеки са въвели ограничения при продажбата на парацетамол, тъй като складовете на фармацевтичните търговци на едро са празни.

В началото на декември предупрежденията от страна на държавното и партийното ръководство за животозастрашаващата болест внезапно престанаха. Вместо това официални лица и вирусолози сравняват Ковид-19 с "обикновен грип" или го омаловажават.

Оттогава насам броят на заразените рязко нарасна, а в социалните мрежи се разпространяват видеоклипове от препълнени болници. Нова вълна на коронавируса удари с пълна сила и китайския икономически мегаполис Шанхай. Половината от 25-милионното население на града ще се зарази до края на годината, се прогнозира в доклад на една от големите болници в града. Вече се смята, че около 5,4 милиона жители са заразени.

Криза в пазара на недвижимите имоти и масови съкращения

След години на растеж продажбите на недвижими имоти в много градове са в застой, а редица предприемачи и строители се борят за оцеляване. "Продължаващото напрежение в сектора може да има по-широки макроикономически и финансови последици", предупреждава Световната банка.

По-рано тази година Китай си постави цел за растеж от около 5,5 процента, но тя междувременно изглежда недостижима. Дори и да бъде постигната, това ще бъде най-малкото увеличение на БВП от четири десетилетия насам, с изключение на 2020-а година - първата година на пандемията.

Към това се прибавя и високата безработица сред младите китайци: дори по официални данни през юли 2022-а година равнището на безработица сред китайците на възраст между 16 и 24 години се е повишило до почти 20 на сто.

Съобщения за съкращения на работни места се появяват все по-често. Така например китайският производител на смартфони Xiaomi току-що потвърди, че ще съкрати хиляди работни места. Засегнати са работещите в сферата на смартфоните и интернет услугите. Неотдавна компанията претърпя рязък срив в продажбите поради спада на потреблението, причинен от строгите ограничения по време на пандемията.

Сега икономиката трябва да се справи с внезапната промяна на курса на пекинското ръководство. Китайските фабрики правят всичко възможно, за да запазят производството си и да не прекъснат веригите за доставки. След почти три години строга политика на локдауни втората по големина икономика в света трябва да се научи в движение как да се справи с вълната от инфекции без правителствени насоки.

Какво ще стане в Китай?

Икономическите партньори на Китай по света са затаили дъх в очакване още колко дълго ще продължи производството си огромната мрежа от заводи в страната, на която се пада почти една трета от световното промишлено производство.

Китайската газова и петролна компания Sinopec сравнява мерките си за защита от инфекции с война. Ключовите служители са изолирани от останалите, наложена е забрана за отпуски. Производителят на електрически автомобили Nio е набавил медицински консумативи и оборудване за своите служители, за да продължи производството.

Какво става когато вирусът се разпространи в някоя фабриката, изпита на гърба си Apple със своя основен производител Foxconn през есента. Резултатът бе спиране на работата поради локдаун и масово напускане на служителите от изолираната фабрика. Там, където се произвеждат почти всички топ модели iPhone за световния пазар, спирането на производството доведе до провал на коледния бизнес.

За разлика от западните индустриални страни, в Китай вирусът засяга едно слабо имунизирано население, тъй като властите в страната упорито отказват да внесат ефективни РНК ваксини от САЩ или Германия.

"Положителната реакция на повторното отваряне на пазара постепенно отстъпва място на осъзнаването, че Китай има да извърви стръмен път дотам", обобщава Кери Крейг от JP Morgan Asset Management. Но след като страната се отвори напълно, Китай отново ще се превърне в "история на растежа за пример на целия свят".

Автор: Томас Колман


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В старите книги пише

    32 12 Отговор
    Че жълтата раса ще владее света!

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 9 Отговор
    КОВИД е БИО
    ОРЪЖИЕ
    зъздадино в БИО ЛАБОРАТОРИИ
  • 4 Алипътнически

    16 37 Отговор
    Жълтурите 3 месеца не могат да ми пратат пратката. Обикаля от Шанхай до Пекин и обратно като луда. Явно са пред фалит и началото на гладни бунтове.

    Коментиран от #9

  • 5 Госあ

    41 14 Отговор
    С какво ще помогнат ефективните ваксини за миокардит, перикардит, инфаркт и инсулт ? М ? Нагли сороси
  • 6 да де

    46 14 Отговор
    Прочетох заглавието после видях, че пасквила е от DW и спрях.
  • 7 Петьо Петров

    7 16 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    Защо пиша тук сред хлапетата? 10 да го прочетат, 3 да се замислят, 1 да го проумее е победа не за мен, а за България.
  • 8 Госあ

    18 12 Отговор

    До коментар #1 от "В старите книги пише":

    Западноевропейските макаци вземат цивилизацията от там.
  • 9 Госあ

    16 10 Отговор

    До коментар #4 от "Алипътнически":

    Ше я чакаш от краварника вече.

    Коментиран от #11

  • 10 В Китай бачкат за купа ориз

    15 24 Отговор
    Няма как да стане щото моментално ще бъдат наритани от запада сащ и Великобритания,все пак китайската икономика се крепи на тях

    Коментиран от #13, #29, #43, #49

  • 11 Алипътнически

    3 13 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Ми ДДС кой ще ми върне, пак ли американците?

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Госあ

    24 10 Отговор

    До коментар #10 от "В Китай бачкат за купа ориз":

    краварите и луничавите инцести са на фураж. Ше намалят дажбите. Пшеница - нет. 60% е китайска, 40 - руска.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    15 6 Отговор

    До коментар #11 от "Алипътнически":

    Арменския поп ше ти го върне ! 😄
  • 16 Гладомора в китай

    12 25 Отговор
    Руското неграмотно мекере русофила сам пише и сам си отговаря ,пътя към Карлуково е постлан
  • 17 а ПЪК

    24 8 Отговор
    Китай ви точи ножа, соросчета...Подаръка от урсулица малко ли име?
  • 18 стоян георгиев

    9 23 Отговор
    Китай трябва да е наясно че пазарния тип икономика има съвсем различен алгоритъм от плановата и сега ще има проблеми непривични за Китай и това е само началото.

    Коментиран от #22, #23

  • 19 Пор Чвор

    19 7 Отговор
    ами разбира се, ти произвеждаш собствена стока, но си длъжен да внасяш западна, защото иначе глобалистите мрънкат?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Професора

    34 12 Отговор
    САЩ 2009 докараха световна финансова криза
    САЩ 2019 направиха Ковид истерия
    САЩ 2022 направиха война в Окрайна с техната марионетка Зеленски.

    Коментиран от #33

  • 22 Госあ

    25 12 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Икономиката става планова. И Путин и Си ти го казаха. Въглеводородите са в Русия, редките метали в Китай. Си и Путин ще планират 💁

    Коментиран от #31

  • 23 Смех

    21 7 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Китайците са производители на над 60 процента от световната икономика. А разлика между квоти за евросъюза, опек за производството на петрол и планова икономика няма.

    Коментиран от #32

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Факт

    23 8 Отговор
    Ми Китай е световната икономика бе хора. Цял свят произвежда там . Тея ако станат бреме за икономиката, останалите са приключили.

    Коментиран от #28

  • 26 А бе

    21 7 Отговор
    кой му пука за Дойче веле и Световната банка какво мислят. Виж те реалностите !
  • 27 гост

    27 7 Отговор
    Най-голямото бреме на света е държавата с 31 000 милиарда дълг,в която 75% от БВП се пада в сферата на услугите и има най-големия военнопромишлен комплексТова е държавата ,която не спира да печата банкноти и да прави износ на инфлация по целия свят.
  • 28 Ами

    13 7 Отговор

    До коментар #25 от "Факт":

    в този смръдлив вестник, всякаква тъпотия можеш да прочетеш.
  • 29 СОФИЯ

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "В Китай бачкат за купа ориз":

    ФАКТ е
  • 30 Интензивното

    10 9 Отговор
    Ефективни ваксини срещу ковид няма и няма да има в близко бъдеще.Ще караме на сляпо и ще го наричаме грип,както си беше преди.Лечение също няма всичко зависи от вашият организъм.Китайците направиха великата глупост за която Мангъров толкова говореше,да не се затварят хората и се прецакаха.На практика и при тях не е толкова зле използваха го заради препирните със САЩ
  • 31 стоян георгиев

    7 17 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Дано не е верно щото пак ще ядат врабчета ако го направят.путин пък къде го буташ?китайците него го нямат за човек.подобно пренебрежение квото имат сега китайците към руски лидер са нямали от столетия.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Уса

    19 3 Отговор

    До коментар #21 от "Професора":

    На всеки 10 години правеха кризи,но какво правят американците?Спират да плащат кредитните карти,жилищата,сметките и лягат на държавата.По законите на САЩ не могат да те пипнат,ако до кризата си бил изряден платец и не си регистриран комарджия,престъпник,наркоман или алкохолик.Имаш право на личен банкрут.Наемаш си адвокат за 900$ попълваш декларация за скъсаните си китайски гащи и в съда ти опрощават всичко.Оставят ти една кола и те питат за жилището,ще продължиш ли да го плащаш.Ако кажеш не ти дават правото да го обитаваш без да плащаш цяла година и после аут,но можеш да се върнеш в играта отново.Не е вярно,че банкрупцията ти съсипва живота,както плашат.След банкрута си нов човек почваш от нулата и ако заживееш,като българин започваш и да спестяваш и банките веднага те налазват отново да ти предлагат заеми.Това от личен опит.Не се консултирайте с българи те са страхливи и ще ви докарат само стрес и депресия, нищо не разбират,но искат всичко да знаят

    Коментиран от #34

  • 34 поговорка

    6 8 Отговор

    До коментар #33 от "Уса":

    "Няма да е все така".
  • 35 Уса

    4 13 Отговор
    По време на ковид пандемията направих най-много пари откак съм в Америка,както казват хората "ден година храни"и го разбрах на практика,какво означава и как се прави.Някой трябваше да разкарва и китайските стоки,след като много се уплашиха от ковида и увиснаха на държавата,която печатеше парите и ги раздаваше.Някои казваха,че било кредит така и пишеха,но до този момент никой нищо не е върнал няма и да върне.Така живеят американците прилича на рай,но малко притеснително.Щеше да е добре,ако всички по света живееха така,но това е превилегия за едни и мечта за други.Всички превилегии са временни а мечтите се сбъдват
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Рошко

    10 7 Отговор
    Най голвмото бреме са милиардиъе напечатани от нищото толари, и раздадени като бонбонки на балсмурници като нас естествено с лихва за да вземат ресурсите на същите и да могат да си живуркат спокойно, края на филма наближава
  • 38 КЪДЕ

    12 8 Отговор
    Там ли,.. ами няма нещо което да е измислено по света и вече да не се произвежда в Китай
    Та да ги чакаме да са в криза и да фалират
  • 39 Про фан

    13 8 Отговор
    За съжаление, при атлантиците главата отдавна се е превърнала в ненужно бреме на ректомите им
  • 40 Уса

    14 10 Отговор
    Да,Американците предизвикаха войната с Украйна и това е факт,който местните украинци в САЩ споделят.Мога ли да споря с хората,че са в грешка,след като моите русофобски тези издъхнаха до една.Украинците в сащ мразят зеленски и това е факт.И американците го намразиха,защото им вземат парите а жена му си пазарува козметики от Франция за 4000евра докато народа им загива на фронта.Оказа се,че Русия стана още по-силна и богата и че всички продължават да пазаруват нефт и газ макар и да отричат.Америка е на куц крак управлявана от самозабравили се мразещи останалия свят дъртаци.Една намеса на Китай и театъра свършва,защото със стоките си контролират целия свят включително и САЩ

    Коментиран от #46

  • 41 Чичо

    7 9 Отговор
    Да, ще се превърне. Тази провокация с изкуствено създаден вирус имаше за цел точно това - да омаломощи китайската икономика. САЩ се заиграват постоянно с огъня и винаги разчитат на това, че никой няма да посмее да ги удари, но реваха като вдовици на 11 септември 2001. Даже на теория ме са непобедими и не е много далече времето, когато ще го усетят на практика. И тогава те ще се превърнат в бреме, но само за страните сателити и колонии.

    Коментиран от #47

  • 42 Хахахахахахахахахахахахаааааааааааа

    7 3 Отговор
    " За разлика от западните, индустриални страни, в Китай вирусът засяга едно слабо имунизирано население, тъй като властите в страната упорито отказват да внесат ЕФЕКТИВНИ РНК ваксини от САЩ или Германия."
    Хахахахахахахахахахахахахаааааааа тея избиха рибата.
    Защо ли тези неразумни китайчета така отказват да спасят населението си? Това не е демУкратично начи. Явно им е пределно ясно за "ефектите" от тези благородни течности. И "цивилизованите" тепърва ще се сблъскват с тези ефективни ефекти.
    Инак скромното ми мнение е, че с тези затваряния прикриват разправянето с така наречените комсомолци, про западно ориентираните. Характерно за китовците е, че не правят нищо напразно, под въздействие на емоциите, а всичко е старателно и добре обмислено от далече.

    Коментиран от #48

  • 43 Това беше по времето на Мао.

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "В Китай бачкат за купа ориз":

    Сега съвсем не е така.
  • 44 Иво

    12 3 Отговор
    И кои ваксини са ефективни, че не схващам ? Тия ли на пфайзер и оная другата дето осакатиха и убиха хиляди хора ? Китайците си има собствени ваксини и никога няма да си сложат фалшивите европейски и американски ваксини
  • 45 Дедо Z

    9 1 Отговор
    Интересна теза-значи "горките"китайци с 3-4% ръст,а за САЩ/ЕС какво да се каже?То бива,бива манипулации,но се прекалява!Та кои са "ефективните" средства срещу COVID?Тези ваксини на безбожни цени,които бяха натресени и в безбожни количеатва ли?Явно,в случая,апетита е по-скоро за ваксини на милиарден Китай!
    Сметки без кръчмар!Слънцето отива на запад,икономиката-на изток!Това е истината!
  • 46 КГБ

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Уса":

    Путин е агент на ЦРУ. Путин работи за американските интереси. Путин нападна Украйна, за да може американската военна промишленост да спечели милиарди долари от продажба на оръжия за Украйна, хихихи!
  • 47 Кой ми с - а в гащите

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Чичо":

    Когато нещата не вървят, все някой друг е виновен. Стига с тези конспиративни теории- САЩ бил създал вируса да отслаби Китай.
    Китайската Ком Партия е виновна с нейната политика да контролира хората. Винаги е било така още от Мао
  • 48 ако ще и

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Хахахахахахахахахахахахаааааааааааа":

    1000 "ха" да напишеш няма да си помогнеш на тезата. Това само показва, че не можеш да се изразиш или прикрива това колко си объркан.
    Китай е една комунистическа диктатура и пропагандата и изцяло е подчинена на партията. Всички си спомняме как демонстративно първи свалиха маските и декларираха, по стар комунистически обичай, че победили пандемията. Това ми е до болка познато - петилетката за 2 години! Разбира се, че обикновенния китаец повярва във строгите мерки, че дават резултат. Но колко му трябва на промития мозък?
    Тогава се надпреварвахте да хвалите комунизма им как се справяли със, според вас несъществуващата пандемия.
    И понеже няма точна формула за справянето с пандемията колкото и да се мъчиха с "планирането" накрая отпуснаха народа защото напрежението стана много високо. Управляващите се стреснаха, че малките бунтове могат да прераснат в нещо страшно.
    Сега и те ще трябва да минат през масова вълна и дано не се появи някой нов щам.
  • 49 стария моряк

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "В Китай бачкат за купа ориз":

    Хора които дори не знаят къде на картата е Китай , пишат глупости на търкалета! Отиди , виж и после коментирай!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания