Last news in Fakti

28 Септември, 2013 14:19 2 018 0

Обама и Рохани говореха след 30 г. по телефона

  • обама-
  • рохани

Иран преговаря за ядрената си програма с групата 5+1 от 2006 г.

Президентите на САЩ и Иран - Барак Обама и Хасан Рохани са провели в петък 15 минутен исторически телефонен разговор, предаде АП.

Държавните ръководители разговарят за първи път за последните 30 години. Инициативата е била на Иран. Дни преди откриването на Генералната сесия на ООН имаше спекулации, че Обама и Рохани „ще се засекат в коридорите“ на сградата на световната организация.

Сигурен съм, че съществуват основания за разрешаването на въпроса. Пътят към сключването на споразумение ще бъде сложен, но ни е сме длъжни да следваме пътя на дипломацията, заяви Обама, говорейки за телефония разговор с Рохани и обсъжданата тема за ядрените амбиции на режима на аятоласите. Самият Рохани намекна, че очаква до половин година да има пробив по разрешаването на проблема.

Световните агенции припомнят, че Иран преговаря за ядрената си програма с групата 5+1 от 2006 г. Западът подозира, че тя има за цел да разработи ядрено оръжие, докато Техеран отрича твърденията и настоява, че ядрената му програма се разработва единствено с мирни цели.

Припомняме, че през 1980 година ирански студенти и ислямисти обсадиха US-посолството в Техеран, като взеха дипломатите в него за заложници. Драмата продължи няколко седмици, но след приключването й САЩ закриха посолството си в страната. Оттогава са наложени и санкции на Ислямската република от страна на US правителството.

 Междувременно стана известно, че Световната банка е извадила Иран от списъка на страните, спечелили си славата на лоши платци, предадоха световните агенции.

Това стана възможно, след като Техеран започна да изплаща сумите, заети от Световната банка и свързани със стари програми за развитие. Засега Банката не уточнява каква сума е възстановил Техеран. Става ясно, че страната дължи все още $616 млн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА