29 Ноември, 2022 18:50 1 334 37

Пендаровски: Ако преговорите с ЕС не се основават на историята, а на европейски критерии, ще ги завършим рекордно кратко

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • европейски съюз

Силният човек в Скопие припомни, че Сърбия и Черна гора, които преговарят от десетилетие, не напредват в европейската интеграция

Пендаровски: Ако преговорите с ЕС не се основават на историята, а на европейски критерии, ще ги завършим рекордно кратко  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Убеден съм, че ако преговорният процес с ЕС не се основава предимно на историята, ако се основава на истински европейски критерии и ценности, ние ще завършим тези преговори в рекордно кратко време", каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в отговор на въпрос на журналист на съвместната пресконференция с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер в Скопие, предаде специално за БТА агенция МИА.

"Уверявам ви, защото знам степента на готовност на моята страна по отношение на европейската интеграция - ние се готвим за тези преговори от 17 години, това е най-дългият период на подготовка на която и да е страна в историята на ЕС", оцени Пендаровски. "Ние сме най-добре подготвеният кандидат за членство в историята на ЕС. Екипите за всяка глава са правени преди десетилетие и половина", каза Пендаровски.

На журналистически въпрос, че според последните проучвания подкрепата за членството в ЕС намалява, Пендаровски оцени, че впечатлението му е, че основната отговорност за спада на евроентусиазма в ЕС е на Брюксел.

"Вярно е, че социологическите проучвания през последните 18 месеца и у нас, и в нашия регион показват спад в подкрепата за ЕС. Не бих искал да оправдавам всички нас, които сме местни и регионални политически лидери, разбира се, ние също носим известна част от отговорността. Но моето впечатление, моят анализ почива на факта, че основната причина, основният аргумент за този спад на евроентусиазма, да кажем на подкрепата за членство в ЕС, е на Брюксел, защото в последните три-четири, пет и повече години обективно не виждаме, че процесът на евроинтеграция върви напред", посочи Пендаровски.

Той припомни, че Сърбия и Черна гора, които преговарят от десетилетие, не напредват в европейската интеграция, докато според него Босна и Херцеговина и Косово бяха напълно забравени в процеса на европейска интеграция до неотдавна, когато Босна получи препоръка за статут на кандидат.

"Допреди няколко месеца Република Северна Македония и Албания бяха ефективно блокирани от България. Така че не можете да обясните на македонските граждани защо ЕС отлага началото на преговорите вече 17 години по различни причини. Ако в тези преговори, които ще започнат, ние не сме добри, не сме ефективни, тогава ще можем да локализираме отговорността предимно от наша страна. Струва ми се обаче, че ако се отвори вратата и наистина, ако се отвори широко вратата за целия регион в европейската интеграция, ще видите много по-добри резултати в подкрепата на нашите граждани за интеграционния процес", оцени Пендаровски на съвместната пресконференция с германския си колега Щайнмайер.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въже за мръсните

    31 2 Отговор
    гнусни македонски фашисти. Вие сте трижди по-долни от укронацитата.

    Коментиран от #9, #33

  • 2 ХХ16

    43 0 Отговор
    Европейска ценност ли е да се краде от съседа? Европейска ценност ли е да се гради в народа ти омраза към съседа? Я стига, стойте си в Югославия!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    10 0 Отговор
    Пендаров....кратки...така е може би най добре за Вас...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гочо

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Биби Кинг":

    ....Дърво без корен си...от това по лошо ...нема....
  • 9 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Въже за мръсните":

    Не смесвай нещата защото не знам какъв лайк да ти дам...пиши в една посока...
  • 10 Бибитко

    20 1 Отговор
    Ако се приеме, че идвате направо от Марс, а не крадете история и национална принадлежност, тогава преговорите за ЕС ще тръгнат с 200 км в час, любимата скорост на оня Толуп от Банкя, благодарение на който сега станахте още по-нагли, защото свали предателски ветото.
  • 11 Биби Кинг

    2 13 Отговор
    Да кажеме каде заклйочениата од пост №3 ги правиме въз основа на трийсе години наблюдениа връз северомакедонцкио кофти матреал! Преди това не знаехме ништо за тоа добитак, само познавахме една северомакедонка коя твърдеше каде предпочита турчин за муж пред бугарин-татаро-монгол! А сега ми кажете виа като сте дръва с корен у северомацедониа шо правите у Фатмакиа?
  • 12 бай Даньо

    22 1 Отговор
    Пендаркин , историята е важна. Вземате лош пример от менторите си в измислената държава Югославия - сърби и хървати който нямат писана доказана реалистична история или по скоро нямат почти нищо от преди 6-7 века и мислите че и вие можете да си напишете история ей така , обаче имате насреща държава с 1300 годишна история която трябва да се уважава . Ако това не ви просветне в тиквите македонски ще висите на оградата на ЕС ( от външната страна) като прани гащи.
  • 13 Македонските мургавели

    9 0 Отговор
    Които Александър Македонски довлече от пакистанските индийски сиганин за слуги се наредиха във Българска територия и трябва да се изсчисти паразитите.
  • 14 Перо

    14 0 Отговор
    Именно анти-европейската идеология и политика,не могат да преодолеят статута на РСМ,като неблагонадеждна страна с антиевропейски ценности и неразвиваща се в политически аспект страна! Гърция ги блокира 28 г.,защото още си мислят, че могат живеят в измислено минало с фалшифицирана история и сегашна реалност на фанатична омраза към БГ! Браво на Гърция! Македонизмът им е основната пречка,”национализъм”,без етническа нация! Пендаровски си мисли,че гастербайтерите са подготвили страната за ЕС и времето на работа там е време за подготовка по процедурите на ЕС! Беше грешка,че БГ не последва гръцкия пример и прие вкарването на титовизма в ЕС!

    Коментиран от #16

  • 15 Вие сте

    9 0 Отговор
    Югославски комунизъм в действие, каква история, кви 5 лв
  • 16 Можете

    1 11 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Да не мразите колку сакате. Воопшто веќе ништо не ни значи вашата омраза. Само си го покажавте вистинскот лице. Затоа немате пријатели.

    Коментиран от #17, #19, #22, #24, #34

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ште ставам

    1 11 Отговор

    До коментар #17 от "Охридски договор":

    И палестинец ама блгарин никогаш. Навистина сте биле зол и непријателски народ. Се ќе сторите само да ни направите штета.

    Коментиран от #21, #23, #35

  • 19 Ти какви

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Можете":

    Внушения правиш с "немате приатели", вашите приятели сърбите ви обичат както насилник жертва А омразара я леете вие, видя се най-очеизвадно на футболният мач, кой кого мрази, ние не ви обръщаме внимание, вие мразите, което означава, че сте победени

    Коментиран от #25

  • 20 Македония се управлява

    7 0 Отговор
    от Белград под командата на Кремъл, затова са така нещата, както от времето на коминтерна и тито, не сте мръднали, живеете в измислен свят
  • 21 Никой не те кара

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ште ставам":

    Да ставаш българин, а да се европеизираш-да оценяваш правата и свободите на другите, пък били те и българи, но отказвате, искате си тито и репресивен комунистически апарат, жалки сте

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ти си станал

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ште ставам":

    Вече сърбоман, долни лицемери

    Коментиран от #26

  • 24 Вашата спойка

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Можете":

    Като общество е омразата към БГ, друго нищо не ви държи заедно, няма какво
  • 25 Па да

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "Ти какви":

    Србите не почитувањт како македонци. Ни ја признаа и црквата а помогнаа и со вакцини иако го признавме Косово. Можеме да сметаме на нивна помош. А што да кажеме за вас. Со сите сили се обидувате да спречите да влеземе во ЕУ. Сте ја признале државата ама ннародот и јазикот не. Давате вакцини па после недавате. Давате струја а во реалност не давате. Дадовте тенкови во 1999 да се бориме против србите а вие ги подржувате албанците против нас. И кој е лицемерен а?

    Коментиран от #32, #36

  • 26 Па ако толку

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "Ти си станал":

    Ви пречат србите зошто нема вето за нив? Ама вие сте силни само кон послабите. На грците и србите не ви стиска да им кажете нешто за историјата.

    Коментиран от #30

  • 27 Кај нас

    0 6 Отговор

    До коментар #21 от "Никой не те кара":

    Сите имаат исти права. Неколку провокатори платени од вас нема да успеат да го сменат тоа.
  • 28 БЮРМ/FYROM

    6 0 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Нема вето за сърбите,

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Па ако толку":

    Понеже те не искат в ЕС, те искат с русия и северна корея в евразийски сьюз, а сърбите не ви обичат, а ви примамват на принципа тоягата и моркова. За историята с гърци и сърби всичко е ясно, има архиви, описано от византийски хронисти, колко пъти са ни нападали в гръб, Белград е бил в пределите на България и т.н.
  • 31 Много точно!

    2 0 Отговор
    Страна без НИКАКВА история(ако не броим времето след 1944) няма какви преговори да води и наистина ще ги приключи рекордно кратко,колкото е кратка и историята й!
  • 32 Па да,па не

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Па да":

    "Почитуват" Ви сърбите както колача за Нова година почитува прасето си,дето ще го заколи за трапезата си.Че как няма да Ви "почитуват" бре Приятелю,като те са тези дето Ви създадоха.И малите деца са чували за Стоян Новакович и думите му,ама ти явно не си.Па нека ти ги припомня:..."Тъй като българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е кажи-речи невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки срещу ѝ само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея и по тази причина на сръбската идея от помощ ще ѝ бъде някакъв съюзник, който би бил твърдо срещу българизма и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните чувства, отцепвайки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма или в определени мъдро поставени граници, отразяване на македонския диалект и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това – с никого българите не могат да се намерят в по-непримиримо положение от македонизма. Македонизмът като такъв няма с какво да се удържи, той няма елементи за развитие и по естественият ход на развитие, в часът когато българщината се отдели, сърбизмът ще му помогне (на македонизмът) и същият ще се смеси с него."
  • 33 макетата не са виновни

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Въже за мръсните":

    Виновен е който им дава зелника. Забележете колко дашна е шефката на ЕК към зеленски - наркомана и кукла на конция, косово - трафиканти, безделници и мафиоти, макета - защото така работят срещу нас.

    ЕС хо този начин ще си замине по-най-краткия начин. Беше каквото беше!
  • 34 а на вас кои са

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Можете":

    ви приятелите?????? Колко си плитък и наивен!!! Прости, невежи, нецивилизовани, не уважителни. Урсула е принудена да ви събира, след като ЛОРДОВЕТЕ я напуснаха. Тя милата хал хабер си няма каква бомба слага под основите на ЕС.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 КАНАС ЮВИГИ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Па да":

    ТА КАКВА ВИ Е ИСТОРИЯТА И КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ? ? ? НИЕ СМЕ НАД 1 300 Г !!! А ВИЕ ОТ 1991 Г ?? НАЛИ И ЗАМАЛЧИ ! БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАТЕГАЧА Желев ДА НАПРАВИ ЧЕТКА НА ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ ПРОСТО НЕ ДОБРЕ ОБМИСЛЕН ХОД ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ КОЕТО Е БИЛО ЗА ВРЕМЕТОСИ КАТО БОМБАСТИЧНО ! А КОМУНИСТИТЕ ОТ КОМИНТЕРНА ТИТО И ТАВАРИШ СТАЛИН СЪЗДАДОХА МАКЕДОНИЗМА И ОМРАЗАТА КЪМ БЪЛГАРИЯ !!! Притискайки пиендето и развратник лесно подавашия се Димитров !! ТОВА Е ВАШАТА ИСТОРИЯ господа МАРСИАНЦИ ! ЗА ВСИЧКО ТОВА ИМА АРТИФАКТИ ! ПРЪЦКО МОЖЕ ДА МЕ СЪДИ ВЪВ ХАГА И ДА СЕ ОПЛАКВА В БРЮКСЕЛ ??? ЗА ФАШИЗМА И НАЦИСМА ПРЪЦКО ПАК НЕ Е БИЛ ВЪВ ЧАС ЯВНО Е БЯГАЛ ОТ ЧАСОВЕТЕ ПО ИСТОРИЯ ТО И АНТИЧНАТА И СРЕДНОВЕКОВИЕТО НЕ МУ Е ЯСНО !!! И ЧЕ ИСТОРИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ МЕСИ С ПОЛИТИКАТА ??? И БЪЛГАРИЯ СЕ Е СТАРАЛА ДА БАЛАНСИРА НЕЩАТА В ТЕЗИ ТРУДНИ ВРЕМЕНА И Е УСПЯВАЛА НО НЕ Е БИЛА ФАШИСКА ??? ТАКИВА СТЕ ВИЕ КОЙТО СЪЗДАДОХТЕ ЛАГЕРИ ЗА ТОВА ЧЕ СА БЪЛГАРИ И ИЗБИХТЕ БЕЗ ПРИСЪДА ХИЛЯДИ ЧОВЕКА И ГИ ИЗГОНИХТЕ ОТ СТРАНАТА ИМ ПРИМЕРАТ Е ГОЛИ ОТОК ! И ЗАГИНАЛИТЕ БЪЛГАРИ ПРОТИВ ФАШИЗМА СА МНОГО ПОВЕЧЕ ДРАМА СОБОЛЧ А ВИЕ ОТ МАРС ПАРТИЗАНИТЕ СТЕ ИМ КРАДЯЛИ БОТУШИТЕ И ЦИГАРИТЕ ДРЕХИТЕ ЩОТО СТЕ БИЛЕ ГОЛИ И БОСИ А ТЕ СА И БЪЛГАРИ ??? ТИТО ВЕЧЕ РАЗДУХВА ПРОПАГАНДАТА !!! И СЕГА В ТОЗИ ВЕК КОГАТО Е ПОБЕДЕН ПРЕДИ 78 Г ФАШИЗМА НАС НИ НАРИЧАТЕ ТАКИВА !!! А АКО ВЛЕЗИТЕ В ЕU ТАМ Е ГЕРМАНИЯ ИТАЛИЯ И АВСТРИЯ АКО НЕ ГИ ХАРЕСАТЕ НЕЩО КОЕТО Е ОБИЧАЙНО КАК ЩЕ ГИ НАРИЧ
  • 37 КАНАС ЮВИГИ

    0 0 Отговор
    ТА КАКВА ВИ Е ИСТОРИЯТА И КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ? ? ? НИЕ СМЕ НАД 1 300 Г !!! А ВИЕ ОТ 1991 Г ?? НАЛИ И ЗАМАЛЧИ ! БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАТЕГАЧА Желев ДА НАПРАВИ ЧЕТКА НА ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ ПРОСТО НЕ ДОБРЕ ОБМИСЛЕН ХОД ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ КОЕТО Е БИЛО ЗА ВРЕМЕТОСИ КАТО БОМБАСТИЧНО ! А КОМУНИСТИТЕ ОТ КОМИНТЕРНА ТИТО И ТАВАРИШ СТАЛИН СЪЗДАДОХА МАКЕДОНИЗМА И ОМРАЗАТА КЪМ БЪЛГАРИЯ !!! Притискайки пиендето и развратник лесно подавашия се Димитров !! ТОВА Е ВАШАТА ИСТОРИЯ господа МАРСИАНЦИ ! ЗА ВСИЧКО ТОВА ИМА АРТИФАКТИ ! ПРЪЦКО МОЖЕ ДА МЕ СЪДИ ВЪВ ХАГА И ДА СЕ ОПЛАКВА В БРЮКСЕЛ ??? ЗА ФАШИЗМА И НАЦИСМА ПРЪЦКО ПАК НЕ Е БИЛ ВЪВ ЧАС ЯВНО Е БЯГАЛ ОТ ЧАСОВЕТЕ ПО ИСТОРИЯ ТО И АНТИЧНАТА И СРЕДНОВЕКОВИЕТО НЕ МУ Е ЯСНО !!! И ЧЕ ИСТОРИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ МЕСИ С ПОЛИТИКАТА ??? И БЪЛГАРИЯ СЕ Е СТАРАЛА ДА БАЛАНСИРА НЕЩАТА В ТЕЗИ ТРУДНИ ВРЕМЕНА И Е УСПЯВАЛА НО НЕ Е БИЛА ФАШИСКА ??? ТАКИВА СТЕ ВИЕ КОЙТО СЪЗДАДОХТЕ ЛАГЕРИ ЗА ТОВА ЧЕ СА БЪЛГАРИ И ИЗБИХТЕ БЕЗ ПРИСЪДА ХИЛЯДИ ЧОВЕКА И ГИ ИЗГОНИХТЕ ОТ СТРАНАТА ИМ ПРИМЕРАТ Е ГОЛИ ОТОК ! И ЗАГИНАЛИТЕ БЪЛГАРИ ПРОТИВ ФАШИЗМА СА МНОГО ПОВЕЧЕ ДРАМА СОБОЛЧ А ВИЕ ОТ МАРС ПАРТИЗАНИТЕ СТЕ ИМ КРАДЯЛИ БОТУШИТЕ И ЦИГАРИТЕ ДРЕХИТЕ ЩОТО СТЕ БИЛЕ ГОЛИ И БОСИ А ТЕ СА И БЪЛГАРИ ??? ТИТО ВЕЧЕ РАЗДУХВА ПРОПАГАНДАТА !!! И СЕГА В ТОЗИ ВЕК КОГАТО Е ПОБЕДЕН ПРЕДИ 78 Г ФАШИЗМА НАС НИ НАРИЧАТЕ ТАКИВА !!! А АКО ВЛЕЗИТЕ В ЕU ТАМ Е ГЕРМАНИЯ ИТАЛИЯ И АВСТРИЯ АКО НЕ ГИ ХАРЕСАТЕ НЕЩО КОЕТО Е ОБИЧАЙНО КАК ЩЕ ГИ НАРИЧ
Новини по държави: