Last news in Fakti

25 Декември, 2022 16:51 2 740 3

Съседите планират данък свръхпечалба

  • северна македония-
  • свръхпечалба-
  • данък-
  • данъци-
  • реформа-
  • икономика-
  • инфлация-
  • данъчна реформа

Целта на данъчната реформа е да се създаде данъчна система, която ще позволи устойчив и ускорен икономически растеж

Съседите планират данък свръхпечалба - 1
Снимка: Shutterstock

Водят се дискусии в Северна Македония със стопанските камари за нов, извънреден данък върху свръхпечалба по примера на европейските страни. Тези компании, които имат над 10 милиона евро годишен приход, при което това е с 20 процента повече от средното за четири години, да бъдат допълнително обложени с данък върху допълнителните приходи, казва финансовият министър Фатмир Бесими, предаде специално за БТА агенция МИА.

В интервю за Радио Свободна Европа той подчертава, че целта на данъчната реформа е да се създаде данъчна система, която ще позволи устойчив, приобщаващ и ускорен икономически растеж.

Данъчната реформа не беше само за фискалните приходи, а се основава на стратегията за данъчна реформа, когато беше приета от правителството още през декември 2020 г., където основните цели на тази реформа са да се създаде данъчна система, която ще позволи устойчив, приобщаващ и ускорен икономически растеж, базиран на нови технологии и подобряване ефективността на данъчната система. Приоритетните аспекти, области и принципи на тази стратегия бяха справедливостта на данъчната система, ефективността, ефикасността и прозрачността, както и зелената концепция на данъчната система, казва Бесими.

В първата фаза на реформите, допълва той, са представени реформите в данъчната политика, тоест на три данъка – данъка върху личния доход, данък добавена стойност и данък печалба.

Подходът за осигуряване на по-голяма справедливост беше да се увеличи данъчната основа, без да се въвеждат нови данъци и да се увеличават съществуващите данъчни ставки. Предлага се данъчната база да се увеличи на две основания: едното основание е намаляването на сивата икономика, за което имаме специална стратегия за сивата икономика, а вторият аспект е чрез намаляване на т.нар. данъчни разходи или ревизия на списък на данъчните облекчения. След дебата няколко мерки бяха преразгледани и общо някъде около 76 милиона евро е фискалният ефект от този пакет, който сега е в парламента за гласуване, уточнява Бесими.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 добра идея

    6 1 Отговор
    Данъкът е нужен и тук.
    За да избегнем изтичането на капитали.
    Ако чуждата фирма която е спечелила, не инвестира у насм нека плаща много по-висок данък,
    Който не инвестута тук, явно планира да източи капитлаите и да ги пренесе в друга държава.

    Нищо против успешнмия бизнес, но нека се реинвестира у нас.

    Коментиран от #2

  • 2 Чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "добра идея":

    "Съседи" . Хак да ние като сме дупедавци съседи са ни. Още малко и Родопите до Благоевград ще ни станат съседи. Шиптарите вече се разиграха в Косово. Много е важно сега е да се правите на истински джендъри така, че американците да ви галят по дупето както Зеленски за да не се наденем на шамарите.
  • 3 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА ЗЕЛЕНСКИ

    1 0 Отговор
    КЪФ Е ТОЯ БОКЛУК ФАТМИР БЕСИМИ И ЧИЙ ГО ДИРИ В МАКЕДОНИЯ - КОЯТО Е БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ КАКТО УКРАЙНА И КРИМ СА РУСКА ТЕРИТОРИЯ ОТ ПАМТИВЕКА !
Новини по държави: