30 Ноември, 2022 20:15 1 250 11

Наследникът на Пелоси! Демократите в Камарата на представителите избраха Хаким Джефрис за свой лидер

  • сащ-
  • нанси пелоси-
  • демократическа партия-
  • хаким джефрис

Смяната се извършва в момент, когато предстои републиканците да установят контрол върху Камарата на представителите на 3 януари, след като спечелиха мнозинство на междинните избори на 8 ноември

Наследникът на Пелоси! Демократите в Камарата на представителите избраха Хаким Джефрис за свой лидер - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хаким Джефрис беше избран днес за лидер на демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес. По този начин той става първият чернокож конгресмен, избран на такъв висш пост в Конгреса, предаде Ройтерс.

Избирането му бележи издигането на по-младо поколение лидери на демократите в Камарата на представителите и края на ерата на Нанси Пелоси, която по-рано този месец обяви, че възнамерява да се оттегли от лидерския пост. През 2007 г. тя стана първата жена, избрана за председател на долната камара на Конгреса.

В момента главните три ръководни поста на демократите в Камарата на представителите се заемат от хора, които са на над 80-годишна възраст – Пелоси, която е председател на камарата, е на 82 години, лидерът на мнозинството Стени Хойър е на 83, а парламентарният организатор на мнозинството Джеймс Клайбърн е на 82.

Смяната в ръководството на демократите се извършва в момент, когато предстои републиканците да установят контрол върху Камарата на представителите на 3 януари, след като спечелиха мнозинство в нея на междинните избори на 8 ноември, макар и не толкова голямо, колкото очакваха.

Джефрис ще заеме лидерския пост на демократите в Камарата на представителите в началото на 2023 г., след като Конгресът се събере в новия си състав.

"Издигането на Хаким Джефрис като лидер на демократите в камарата е повратен момент в историята на САЩ", заяви преди обявяването на резултата от гласуването лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чък Шумър.

Републиканците и техният лидер в Камарата на представителите Кевин Маккарти, който иска да стане следващият ѝ председател, предупреждават демократите, че са готови бързо да се заемат за работа, предприемайки разследвания срещу служители от правителството на президента Джо Байдън и дори срещу самия държавен глава и сина му Хънтър. Те също така казват, че искат значителни съкращения на бюджетните разходи, а сред основните им приоритети е и засилването на сигурността на границата, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    28 1 Отговор
    Oще един сиганин..... Светът се сиганизира!!
  • 2 Именно

    21 2 Отговор
    Дай Боже индианците да поискат земята си!
    Амин!
  • 3 електрически Москвич

    24 0 Отговор
    Естествено, че демоНкратите ще сложат чернокож. За тях други раси няма. Те са расистите и популистите.
  • 4 мунчо

    22 1 Отговор
    Аке не е гей или транс не се брои за евроатлантическа ценност. Вече само да си църен не е достатъчно
  • 5 НАРОДА ГО БРЪСНАТ БЕЗ САПУН

    13 0 Отговор
    И в ТОЗИ КРАЙ НА СВЕТА Е БОРБА ЗА ВСЕКИ ЕДИН ДОЛАР ..... КРАЙ НА ЦИТАТА .......
  • 6 ПИЖЕ

    12 1 Отговор
    И ТОЯ Е ОТ ЧЕРНИТЕ МАКЕДОНЦИ
  • 7 БеГемот

    7 0 Отговор
    Обаче тая пелоситу няма един бял косъм....още са държи...

    Коментиран от #11

  • 8 уaйтнoйз

    6 0 Отговор
    хомо сапиенс па колонизира света.. чистокръвен без 1 неандерталски ген. затова има банани целогодишно. да се прехранват
  • 9 Бай Лисан ™

    7 0 Отговор
    По-тъмнозелен нямаше ли?
  • 10 досега в сащ

    7 0 Отговор
    Досега дърти пача ври. А сега бри кети.
  • 11 Бай Лисан ™

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "БеГемот":

    Ами, къносва се - и отгоре и отдолу. Долу сплита на плитки.