Last news in Fakti

7 Декември, 2022 19:40 2 109 14

Как бях уволнен от Туитър: разказът на един бивш служител

  • илон мъск-
  • туитър-
  • старлинк

Емануел Корнет познава добре света на технологиите, работил е за Гугъл в продължение на 15 години

Как бях уволнен от Туитър: разказът на един бивш служител  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Защо уволниха точно мен? Това се питат хиляди бивши служители на Туитър. Програмистът Емануел Корнет е един от тях. Той разказва как е бил уволнен и каква карикатура е подарил на Мъск.

Ето как протича едно уволнение в голяма технологична компания: по време на работна среща в Туитър, провела се малко след като Илон Мъск поема компанията, Емануел Корнет просто бива изхвърлен от електронната система. Това разказва бившият служител на Туитър. Малко след това лаптопът, който използва - собственост на компанията - го отписва и от всички останали вътрешни програми. След само една минута устройството автоматично се изключва. След 20 минути по имейл пристига и уведомлението за прекратяване на неговия договор. "Бързината, с която всичко това се случви, беше изненадваща", казва Корнет. "Много ефикасно", коментира той.

Корнет познава добре света на технологиите. Работил е за Гугъл в продължение на 15 години. През последната година и половина е програмист за Туитър в Сан Франциско.

Уволнение без причина?

Корнет така и не научава каква е причината за внезапното му уволнение. В имейла, който е получил, не е посочена причина. "Мога само да спекулирам", казва той. Хиляди бяха освободени след поглъщането на Туитър от Мъск, а Емануел Корнет е сред първите.

Програмистът има две теории защо е бил уволнен толкова бързо. "Написах малка програма за служителите на Туитър, която помага за архивиране на важни вътрешни работни документи." Той бил препратил програмата на колегите си час преди лаптопът му да се изключи автоматично.

Второто му предположение е, че е уволнен заради карикатурите, които е рисувал в свободното си време и публикувал в мрежата. На една от тях се вижда син самолет с логото на компанията, който се е запалил и ще се разбие всеки момент. "Всички знаеха, че предстоят съкращения", разказва Корнет. Той решава да подари на Мъск своя карикатура с неговото лице, надявайки се, че така ще спечели симпатиите му и няма да бъде уволнен.

Срещата с Илон Мъск

Корнет се е запознал лично с Илон Мъск, а бизнесменът получил карикатура в голям формат. На нея Мъск е изобразен в магазин, а в ръцете му пада разбитото на парчета лого на Туитър. Собственикът на магазина му казва: "Който чупи - купи!" Новият шеф на Туитър приел карикатурата, а бившият служител разказва, че двамата са разговаряли между 5 и 10 секунди.

Няколко дни по-късно Корнет бил уволнен. Сега той завежда дело. Защото не разбира причината за уволнението си и защото е бил уволнен в толкова кратък срок без предупреждение.

Колективен иск срещу "Туитър" заради уволненията

Корнет и други бивши служители завеждат колективен иск. Те се позовават на закон на щата Калифорния, предвиждащ 60-дневен срок за уведомяване преди освобождаване от работа. Все още не е ясно дали делото ще бъде разгледано в съда. Бившият служител обаче не желае да се връща в Туитър. Казва и че не ги съди заради парите: "Съмнявам се, че в крайна сметка от това ще излезе нещо кой знае какво."

За програмиста въпросът е принципен. Той подозира, че съкращенията в Туитър целят да деморализират засегнатите. Заради това той, заедно с адвокатите и останалите внезапно уволнени, искат да дадат пример: "Такива като Илон Мъск трябва да осъзнаят, че когато направят нещо лошо, хората отвръщат на удара."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    28 14 Отговор
    Трябва все пак някой и да копа с мотиката...Мъск е велик.
  • 2 Последния Софиянец

    35 4 Отговор
    Твоята заплата отиде в Украйна човече
  • 3 Хммм

    28 2 Отговор
    60 дневен срок предупреждение или ти дават две заплати накуп! Това Мъск го каза още, когато купи туитъра и започнаха уволнения та, че е изплати по две работни заплати на всеки уволнен. Уволнения вместо да ходи на работа два месеца с предупредителни заповед за уволнение, получава заплатите си без да ходи на работа.
  • 4 сирене

    22 0 Отговор
    Нямаше ли задължителна анкета за попълване, при чието Не-попълване директно те уволнявят.. За Мъск също въпроса е принципен, не може да криеш всички ботове които манипулират потока на информация и да си окей с тяхната поддръжка.
  • 5 За протокола

    26 3 Отговор
    Уволнили са го защото е писал програмки за цензура на неудобните коментари на враговете на либерастичната демонокрация!
    Да не се прави на интересен, както и колегите му йезуити от DW!
  • 6 Анонимен

    7 1 Отговор
    Мъск нещо много го погнаха последните дни , но я няма новината от която да разберем защо.

    Коментиран от #12

  • 7 Да уточня

    15 0 Отговор
    Да уточня, че такъв закон в Калифорния няма! Закона звучи долу - горе така: Работодателя може да прекрати договора за работа по всяко време със или без предупреждение, със или без причина. Същото се отнася и за работника. Този част от отношенията работодател - работник се подписва при наемане на работа а може и по късно. Виждал съм ги и двете. Уволнявали са ме 1ч. преди края на работното време без да ми кажат за какво. Колеги са си получавали последния чек по пощата в Неделя. Напускал съм работа по средата на митинг, че не ми се слушаха повече глупостите им. След 10г. работа във компания със отлични постижения в работата ми / документирани/ затова, че нарекох на един митинг шефа на моя шеф посредствен ми намалиха позицията която заемах. Него го уволниха с СМС /по негови думи/ Изобщо няма никаква обвързаност и работното место никога не ти е гарантирано.
    Има и друго: Ако работодател реши да затвори работна позиция/и/ не може да я отвори отново за година и половина. Това в БГ го няма и много работни места се затварят и отварят отново. Трикове на работодателя.

    Коментиран от #11

  • 8 ха ха

    11 2 Отговор
    е поне им изплащат заплатата , а тук ;забравят; по инструктаж от тристранката
  • 9 МирО

    10 0 Отговор
    Горкия Мъск, мумията в Сащ го подгони с всички средства на държавната администрация,
    па дори и по пресата , щот Мъск не му играе по свирката, да ви имам американската "демокрация"
  • 10 куку

    5 1 Отговор
    Подарил карикатура на Мъск..ами друг път вместо да се подмазваш стой мирно..Дойче зеле не пропуска и един уволнен от Мъск...Бизнесмена като купи твитер все едно бърка в едно място на дойче зеле ..
  • 11 Стругар

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да уточня":

    В Европа не е така.А колкото за България,там може всичко.
  • 12 Не си в час?

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Просто мина от лагера на Демократите при Републиканците. Просветна му, че с сегашните атлантически ястреби на власт (демонкрати), 3-та СВ наистина чука на вратата.
  • 13 Перко

    1 0 Отговор
    Уволнили са го- или тя защото за долни либерални мафиоти които са свързани пряко с цензура, за която никой не искаше да говори до момента. Браво на Мъск.
  • 14 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор
    Със замах