Last news in Fakti

8 Декември, 2022 17:50 1 701 5

Сръбски политик предлага да се предефинират отношенията с Европейския съюз

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • европейски съюз-
  • милош йованович

Трябва да кажем, че Белград не се интересува от членство, защото не можем и няма да бъдем членове при тези условия, посочи Йованович

Сръбски политик предлага да се предефинират отношенията с Европейския съюз - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на парламентарната група на дясната сръбска коалиция НАДА, която се състои от Новата демократическа партия на Сърбия и Движението за възстановяване на кралство Сърбия /ПОКС/, Милош Йованович каза днес, че е необходима радикална промяна в политиката на Сърбия за Косово, която би довела до предефиниране на отношенията между Сърбия и Европейския съюз, предаде Танюг.

Йованович каза на пресконференция в сръбския парламент, че вече не може да се крие фактът, че Сърбия трябва да признае отцепването на южната си област, за да стане евентуално в бъдеще член на ЕС. Срамно е, че управляващите крият това вече 14 години, добави той.

Йованович заяви, че е предупреждавал за това дълго време и че сега позицията за признаване на Косово се чува изрично и от чуждестранни официални представители като германския канцлер Олаф Шолц и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

Йованович припомни, че през юни тази година в Прищина Шолц каза, че Сърбия ще трябва да признае отделянето на Косово и че се очаква взаимно признаване и че само преди седем дни Вархей каза в телевизионно интервю, че краят на преговорите е признаването на Косово, но има още дълъг път до там.

Няма съмнение какво е условието. Условието е да признаем отцепването на Косово, и трябва да се каже истината, че европейският път на Сърбия пряко застрашава най-важните национални и държавни интереси. Идеята за членство в ЕС е в пряко противоречие с нашите интереси и това е факт, каза Йованович.

Той допълни, че въпросът сега е как да се отнесем към този факт и в този смисъл призова елитите и политическите актьори "най-накрая да се държат мъжки и да спрат безумния европейски път".

Това означава да спрем да правим нови отстъпки на властите в Прищина, каза Йованович.

Той добави, че е притеснен от изказването на президента Александър Вучич, който каза, че една от червените линии е членството на Косово в ООН и означава ли това, че не Сърбия не е непременно против членството на Косово в някои други международни организации.

Йованович каза, че трябва да се разговаря открито с Европейския съюз за сътрудничество, но не и за членство.

Трябва да кажем, че Сърбия не се интересува от членство, защото не можем и няма да бъдем членове при тези условия, посочи Йованович.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един на 54

    13 3 Отговор
    Точно и ясно! Не като наще дпедавци!
  • 2 Горно Уйно

    12 3 Отговор
    Браво! Това е позиция.
  • 3 Вижте сега,

    6 2 Отговор
    Не е само Косово. Сърбия, като гледа България как дръпна (назад) след приемането си в ЕС, почва яко да се замисля дали сътрудничеството с Китай и Русия няма да й донесат по-голям просперитет. Македонците нямат толкова "пипе" за подобно сравнение................ А ние си се търкаляме по нанадолнището без спирачки, нито политически, нито икономически.

    Коментиран от #4

  • 4 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вижте сега,":

    Дядка, нас ни дърпат назад русофилите, бившите ДС и номенклатурчници както и ревящите по Бай ти Тошо. Богатите са в ЕС, а бедните и смотани като Сърбия са с Русия. За Китай какво да ти кажа, че те са новите колонизатори, които ще изтискат каквото могат, няма смисъл да говоря, виж какви ги вършат в Африка.
  • 5 Че то и за умствено изостаналите

    1 1 Отговор
    Е ясно,че сте загубили Косово.При 2,2 милиона население там около 50 000 сърби са като капка парфюм в каца с л...а!Да не говорим за тези с албански корени по Западна Европа!И не знам как все още лъжете хората,че можете нещо да промените за Косово.Нищо не можете да направите - нито военно(защото пак НАТО ще Ви срине за няколко дена),нито политически.Просто нямате полезен ход.Пък ако искате да бъдете член на ЕС - Моля,заповядайте.Отказвайте се от пред присъединителните фондове и от всякакви търговски контакти с ЕС(защото това ще е резултата) и си карайте както си знаете!
Новини по държави: