Last news in Fakti

10 Декември, 2022 18:20 9 633 33

Стряскащо: колко са бездомните хора в Германия

  • бездомни-
  • бездомници-
  • германия-
  • здраве-
  • болести-
  • пари

Мнозинството от тях са с германско гражданство

Стряскащо: колко са бездомните хора в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Кръгло 263 хиляди души в Германия не разполагат с жилище, става ясно от първия от този род доклад на германското правителство. В него се различават основно три групи хора без свой дом: приютени в центрове за спешно настаняване, скрити бездомници (които живеят у роднини или приятели) и такива, които спят направо на улицата или във временни приюти. Към края на януари тази година към първата група са се причислявали 178 хиляди души, към втората – 49 хиляди, а третата е включвала 37 хиляди души.

Двама от всеки трима бездомници са мъже, 35 на сто са жени, два процента са „различни" или за тях няма данни за пола. Средната възраст на хората, спящи на открито, е 44 години, 32 на тези в спешните домове за настаняване, и 35 години на онези, които са приютени от близки или познати.

Мнозинството – с германско гражданство

От доклада на правителството става ясно още, че повечето от хората без покрив над главата си имат германско гражданство – 2/3 от хората, спящи на улицата, и ¾ от живеещите при приятели, са с германски паспорти. Останалите са чужденци или попадат в графата „без гражданство". От групата на настанените в приюти само 31% са с германско гражданство. Отчасти това се дължи на факта, че се броят също и хората от бежанските приюти, когато остават там за по-дълго време.

Този начин на живот се отразява и на здравето на тези хора. Така например повече от 31 процента от скритите бездомници са определили здравословното си състояние като недобро или направо лошо, и цели 40 процента от живеещите на улицата. Половината от всички бездомници са посочили, че имат поне едно продължително заболяване или някакво увреждане, една четвърт страдат от някаква зависимост, а сред уличните бездомници делът им достига 35 процента.

До 2030 година - нито един бездомник в Германия

Темата за бездомниците е залегнала в управленската програма на сегашното германско правителство, което си поставя за цел до 2030 година в Германия вече да няма бездомници. Сегашният доклад е изготвен въз основа на закона от началото на 2020 година, който задължава властите да докладват броя на бездомните хора в страната. Следващият доклад ще излезе през 2024 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диоген

    86 4 Отговор
    А, ЗАЩО не се бие ТРЕВОГА, че за 32 години ДЕМОкрация, БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ е НАМАЛЯЛА с ДВА МИЛИОНА и ПОЛОВИНА, по статистически данни ?!
  • 2 Русенец

    62 5 Отговор
    В Америка над половин милион души са бездомни нощем. Един на всеки седем се храни от т.нар. foodbank. От тях 12 млн деца и 7 млн възрастни.

    Коментиран от #4

  • 3 Вижте и мислете за българите

    69 5 Отговор
    Стига сте мислили за швабите и краварите.Аман
  • 4 Компетентен

    84 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русенец":

    Половин милион? Хахахахахах - изгледай видеа от Филаделфия, Сан Франциско и още много градове - ПЕТНАЙСЕТ МИЛИОНА СА !!! И още толкова живеят в... колите си !!!

    Изгледай и видеа от който искаш руски град. Познай какво няма да видиш на тях? - Точно така: БЕЗДОМНИЦИ.

    Коментиран от #8, #9, #14

  • 5 Танака

    69 3 Отговор
    В Щатите има милиони бездомници и хора които спят в колите си по обществени паркинги. Разходете се из Калифорния да видите цели квартали с бездомници.
  • 6 Мдаа

    75 9 Отговор
    Във всички нацистки държави , където управлява ЛГБТ е така! Глад, недоимък, болести! Мизерията е покъртителна.

    Коментиран от #10, #26, #27, #28, #29

  • 7 Бачо Киро

    57 2 Отговор
    Ми с германско гражданство са, няма да са от малцинствата я. На тях им плащат всичко, те затова и жмулат по цял ден гюбеци ... Реално на едно семейство от малцинствата с 0 знания и умения издръжката им излиза между 3 и 4 бона евра, пари, които те никога не могат да изкарат с нормален труд. Плаща им се наема, разходите, при неядящите свинско се дава телешко, което нормалните хора трябва да си плащат, с джобните и тн отиват към 4 бона. После се очаква тези да идат и да работят ... Ми те никога не могат да стигнат такива пари чисти след данъци, затова и си кютат, поработват и на черно или миниджоб, а балъците им плащат масрафа. При германците няма такива филми, колкото у нас помагат на българите, толкова и в Германия помагат на германците.....

    Коментиран от #18, #19, #20, #21

  • 8 Хахаха

    10 62 Отговор

    До коментар #4 от "Компетентен":

    Ами как да има бездомници ,те умират за ден два на тия студове ватниците . Повечето умират от алкохолно натравяне пиейки спирт и одеколон.
    А по селата това че си лягат в някакви колиби ги прави горди собственци на къща ли?
    Че те не са бездомници така ли ?
    Хахаха

    Коментиран от #11

  • 9 Ъхъ

    24 3 Отговор

    До коментар #4 от "Компетентен":

    При това 15% от населението е в затвора!
  • 10 Ти ходил

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    Ли изобщо някъде ,че видя тая покъртителна мизерия бе гений .
    Хахага
  • 11 Механик

    35 4 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Пич, много си... как да кажа... Абе, доста си далеко от умен.
  • 12 Богатият на бедния не вярва

    30 5 Отговор
    Време е и в България да се построят жилища за бездомниците. Има прекалено много бездомни хора у нас. На богатите не им пука за нас.
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 19 Отговор
    Не е така.повечето германци са си Добре.Има Фалирали и тук ги има има пропили се.живота много обе знаете,че е супник от гадости.Някой загубва фамилия ,еца ,жена.Но тези ,които съм вижал са обикновенно румънски цигойнър ,които просят...оста безуспешно.Сега покрай КОЛЕДА,има много улични музиканти ,артисти и те изкарват добра парса!Всеки случай ако си сам е трудно а си купиш собственост,колкото и пара да вадиш.Повечето имоти са на църквата им....те ават ...под наем и има Начини чрез аване на определена не голяма сума а кажем около 20000€ да живееш в жилище като плащаш наем и режийни,които са поносими.

    Коментиран от #16

  • 14 значи

    23 8 Отговор

    До коментар #4 от "Компетентен":

    и в Русия има бездомници, викат им БОМЖИ... което се превежда като "без определенного местожительства"... но са значително по-малко от щатите...
  • 15 Коментатор

    25 12 Отговор
    Аве дойчо веле защо се излагате и правите от мухата слон? На 80мили население 263 хиляди биле бездомни. Живял съм в Германия и бездомният в Германия е по добре от много с дом у нас. Бездомниците в Германия през деня се мотат по града, събират се на компаниики и си джокат бирката. Вечер се пребират в нещо като общежития, дето им се дават всички принадлежности да се къпят, дават им ядене илягат. Сутринта па ахуиху цел ден по ларгото.

    Коментиран от #31

  • 16 Коментатор

    17 4 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Тез 20 хиляди се казва кауцион и ги даваш като влизаш нещо като гаранция докато живееш в жилището. Като го напускаш, ако няма нещо повередено ти ги връщат. Ако има нещо дето си повредил ти удържат от тоз кауцион колкото струва поправката. На мене кауциона ми беше 15 хиляди. Живях 7 години в жилището и ми ги върнаха цялата сума като се изнасях. Апартамента беше на неква общинсйа гемайншафт. Тез на църквата наемите са синволични цени много на далавера и са фраш.
  • 17 Много често

    2 1 Отговор
    Е личен избор обаче....има разлика
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ъхъ

    7 2 Отговор
    и кво са решили до 2030 год., ще ги бесят ли, че няма да има нито един!?
  • 23 Уса

    19 3 Отговор
    В сащ само бездомните тираджии са около 5 милиона.Това са хора без домове без здравни застраховки и без живот.Бездомниците по градовете са Ню Йорк,Филаделфия,Лос Анжелес,Сан Франциско са тройно повече и всичките са американски граждани с "права"по конституция,която се казва "Ние хората".Няма майтап.Искат да превърнат и България във вертеп
  • 24 същотака

    16 0 Отговор
    Всеки който живее на квартира също е бездомник не го забравяйте
  • 25 Някой

    11 1 Отговор
    Бездомниците са много повече. В България също има много бездомници.
    Който няма собствено жилище и живее под наем,е потенциален бездомник. Това е капитализма.
  • 26 ХИХИХИ

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    Най-тъпия коментар за тази година, хихихи!
  • 27 Айде бе!!!

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    Много копейкаджии, хихихи!
    Сигурно от селото си не са излизали, хихихи!
  • 28 Гълабица бяла, хихихи!

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    Ако глупостта имаше криле, щеше да полетиш като гълабица, хихихи!
    Да се има предвид че можех да дам пример с друга птица, хахаха!
  • 29 Мдаа

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    Във всички нацистки прокремълски държави и най-вече в управляваната от Путин русия е така! Глад, недоимък, болести!
    Мизерията е покъртителна.
  • 30 А нЕма страшно

    4 1 Отговор
    Продължавайте със санкциите към Русия и не си купувайте евтин енергоресурс, бавайте майката на индустрията си и т.н.
  • 31 Даа

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Коментатор":

    СУПЕР СИ...Е ПОЖЕЛАВАМ ТИ ГО ОТ СЪРЦЕ (КОЛЕДЕН БЕЗПЛАТЕН ПОДАРЪК) И ДАНО РАЗБЕРЕШ КАК СЕ ЧУВСТВАТ ТЕЗИ ХОРИЦА И ЗНАЙ ЧЕ НЕ ВСИЧКИ СА МЪРЗЕЛИВИ И ОЩЕ НЕЩО ВАЖНО КОЕТО НЕ ЗНАЕШ: СИСТЕМАТА В ЗАПАДНА ЕВРОПА ПРЕДИМНО Е ОТВРАТИТЕЛНА ТОЕСТ....НАЕТИ И ПЛАТЕНИ ХОРА СЕ ГРИЖАТ И ПОДБИРАЙКИ ХОРАТА ДА ИМА ВСЕ ПОВЕЧЕ БЕЗДОМНИ КОИТО ДА ПЪЛНЯТ ВСЕКИДНЕВНО ДНЕВНИТЕ СОЦИАЛНИ ЦЕНТРОВЕ В КОИТО РАБОТЯТ ПРЕДИМНО ТАМОШНИ НЕГРАМОТНИ И НЕСПОСОБНИ ХОРА ДА СЕ ПОГРИЖАТ ЗА СЕБЕ СИ....УМИШЛЕНО СЪЗДАДЕНА СИСТЕМА И ЗА ТОВА ФРАНЦИЯ И ИСПАНИЯ НАЙ ВЕЧЕ СА НОМЕР 1 ПО БЕЗДОМНИЦИ
  • 32 Лаврентий Берия

    0 2 Отговор
    Ало, копейкаджийте - путинофили, по спокойно го давайте! Германия е има нема 83 милиона държава. А сега сметнете процента на бездомните. При "вас" в Москва как е? Няма бездомни ли смешни таракани?
  • 33 Новогодишно пожелание

    1 0 Отговор
    Крайно време е да по спрат да помпат у нас т. нар. олигарси, време е!!! да се понапомпат обикновените труженици - творци на материални блага, с какво?! Ами с адекватни на разходите им възнаграждения.
Новини по държави: