Last news in Fakti

6 Януари, 2023 10:00 4 011 21

Половото съзряване при децата започва все по-рано. Какви са причините?

  • здраве-
  • съзряване-
  • секс-
  • полово съзряване-
  • деца-
  • тийнейджъри-
  • менструация-
  • стрес-
  • наднормено тегло-
  • депресия-
  • пубертет

Изследвания сочат, че пубертетът започва вече много по-рано и продължава по-дълго

Половото съзряване при децата започва все по-рано. Какви са причините? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко преди началото на пандемията ендокринолози по цял свят започват да забелязват нещо странно - при все повече момичета пубертетът настъпва рано - още на 7-8 годишна възраст или дори още по-рано.

Средната възраст за начало на пубертета при момичетата е между 8 и 13 години. Ако телата им започнат развитието си преди тази възраст, лекарите го възприемат за преждевременен пубертет. Преди пандемията това състояние се е наблюдавало само сред 5 до 10 хиляди деца в целия свят.

Откакто започна пандемията от Ковид-19 обаче, случаите изглежда се увеличават навсякъде. В клиника по ендокринология в Италия броят на пациенти с предполагаем преждевременен пубертет за една година се е увеличил със 108%. Подобен е случаят и в редица други държави.

Менструацията също започва по-рано

Лекарите от десетилетия знаят, че от началото на XX век пубертетът при момичетата настъпва все по-рано. Менструацията, например, в средата на XIX век е започвала на около 16-годишна възраст, докато през 1980-те години тя е паднала до около 13 години.

Все по-рано започват да се образуват и тъканите на гърдите при момичетата. Според изследване, направено в Дания през 2009 г., между 1991 и 2006 година възрастта, на която започва този процес, е намаляла с една година. Според авторите на изследването това е ясен знак, че пубертетът започва по-рано и продължава по-дълго.

Какви са причините?

Преди пандемията изследователите се обединяват около три основни причини за този процес - наднормено тегло, стрес и пестициди. Ръстът на тези случаи след началото на пандемията е свързан с повечето стрес, твърдят лекари, а не се дължи на преболедуване от Ковид или на ваксинациите.

Много проучвания доказват, че децата с наднормено тегло по-често влизат в преждевременен пубертет. Изследване от Китай сочи, че близо 40% от момчетата и 30% от момичетата с наднормено тегло са влезели по-рано в пубертета. Не всички деца, които преждевременно влизат в пубертет, обаче са с наднормено тегло. Изследването показва още, че има и други фактори - например прекомерното използване на електронни устройства, което има негативен ефект върху съня на децата, както и психологически фактори като стреса, причинен от локдаун режимите, или боледували от Ковид членове на семейството.

Друго изследване, публикувано от "BMC Pediatrics”, пък показва, че момичетата, които не са живели с двамата си родители в невръстна възраст, е по-вероятно да влязат преждевременно в пубертета. "Необичайно ранното проявяване на пубертета обикновено е свързано със стресиращи случки от живота”, казва Джейн Мендъл, професор по психология в Университета Корнел в САЩ. "Не се сещам за нищо по-стресиращо от пандемията, особено в първите дни на локдаун режимите”, добавя той.

Отражение върху психиката

В Съединените щати редица изследвания демонстрират и връзка между преждевременния пубертет и депресивни състояния в децата - и момчета, и момичета. По-сериозните депресивни състояния обаче е по-вероятно да бъдат пренесени и в живота като възрастен при момичетата, казва професорката от Илинойския университет Карън Рудолф. Изследователката е категорична, че не всяко момиче, което преминава през ранен пубертет, има и депресивни състояния. "Със сигурност не е определящо”, казва тя.

Стресът тук отново играе ключова роля. По-голям шанс да развият депресия по време на ранния пубертет имат деца, които живеят в стресова среда в семейството или в социалния си кръг. По-вероятно е това да се случи и когато някой от родителите страда от депресия, или пък когато семейството не знае как да се справи с депресивните състояния.

Културният аспект на проблема

Повечето изследвания на психологическото отражение на преждевременния пубертет са извършвани основно с бели деца от западни индустриални държави. Проучванията от САЩ и Европа показват, че момичетата от малцинствени групи е по-вероятно да влязат по-рано в пубертета.

Недостатъчно изследвана е обаче връзката между депресията и преждевременния пубертет при деца, които не са израснали в индустриални западни общества. "Разполагаме с някакви изследвания, но не с толкова, колкото би ми се искало. Например за това как расата, етносът и социалната класа участват в процеса на съзряване”, казва Джейн Мендъл.

Автор: Клеър-Ана Рот


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пако

    41 8 Отговор
    ВАКСИНАЦИИТЕ ПРЕДИЗВИКВАТ АНОМАЛИИ. ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗМАМАТА КОВИД. ТОВА БЕ ГЕНОЦИД СРЕЩУ МАСИТЕ.

    Коментиран от #18

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 2 Отговор
    "Прозореца на Овертон "
    пак се отваря широко ‼️‼️

    Коментиран от #11

  • 3 девиации

    37 2 Отговор
    У нас се наблюдават отделни мъжки индивиди с пубертет до 60-годишна възраст. После директно навлизат в 3-та възраст.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Псевдоним

    22 2 Отговор
    Хормоните се контролират от мозъка, а какво влияе на самия мозък не е въпрос с един отговор.

    Коментиран от #6

  • 6 Нима?

    36 1 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    Хормоните в храната влизат ли в уравнението?

    Коментиран от #8

  • 7 Продължавайте

    39 2 Отговор
    Да блъскате бебетата с изкуствено мляко и им бихте ваксини за щяло и нещяло и скоро момчетата ще започнат да се раждат с визия на Ботев, да ме прощава светлата му памет!
  • 8 Псевдоним

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Нима?":

    Разбира се че влизат. Но в статията пише, че такива процеси се наблюдават още от началото на XX век., което е твърде рано за модерната химия.
  • 9 Механик

    26 3 Отговор
    "Преди пандемията изследователите се обединяват около три основни причини за този процес - наднормено тегло, стрес и пестициди."
    А след "пандемията" изследователите (пък и ние) вече стигаме до извода, че "ваксинациите" имат пръст в тая работа.
    Колко ли още странични ефекти ще има, само Бил Гейтс и компания знаят.
  • 10 ДДРОнег

    9 2 Отговор
    Спомням си , че преди 40-50 г. така бяха писали и за акселерацията ...
  • 11 ДДРОнег

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За жалост малко хора са запознати с това оръжие за обществено поразяване - "Прозорецът на Овертон"
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хасковски каунь

    11 3 Отговор
    Цял ден гледат порно , а след това лабораторни упражнения, семенари...
  • 14 Педовил

    7 2 Отговор
    Това може само да ме радва ! ха ха
  • 15 Циливилизация

    25 1 Отговор
    От малцинствата влизат по-рано в полова зрялост, за да могат да се възпроизведат по най-бързия начин. Най-младата баба - румънка беше станала баба на 23 год. В Испания най-младата майка беше пак румънка - на 11 години. Това е положението. Пък белите жени чакат да завършат образование, да намерят работа, да направят кариера и чак към 35 год. възраст се сещат, че има биологичен часовник, но в някои случаи вече е късно за възпроизводство, а и е трудно да се намери подходящия принц /който вече се е оженил за представителка на малцинството - Меркел/. Когато белите жени раждат първо дете, от малцинството вече са станали пра-баби.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 а някой да се е сещал за истината

    11 2 Отговор
    странно никой от коментиращите не спомена нищо за интернет ??? основния виновник за случващото се !!!
  • 18 Пако Рабан

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пако":

    Да да чистачката на входа като метеше пред входа и видише самолети в небето бързо се скриване във входа и кръщене Почват да пръскат с Ковид.
    Геноцида идва основно с отровена храна с пестициди и други л....на.Това е убийствена за организма, както цялото замърсяване на Планетата.
  • 19 Минувач

    12 0 Отговор
    Основната причина е ХРАНАТА! Повечето боклуци, които ядем всички, вкл. и децата са бъкани с химия, а месото с хормони. ГМО-то е навсякъде, а най-силно вляят остатъчните хормони в месата, където животните са хранени, за да качват тегло по-бързо. Най-наблъскано е пилешкото месо, като бутчетата са най-опасни, ако прекалиш и ти се качва естрогена. Момчетата могат дори да получат гинекомастия около зърната, а при момичетата ги кара да съзреят по-бързо. Не знам, дали и емоционално-психическият фактор не би могъл да повлияе за по-бързото съсряване, защото сексът е навсякъде и безконтролно - филми, телвизия, интернет. Допускам и, че това може да кара мозъка и тялото да променя хормоналните си нива и да води до по-бързо съзряване.
  • 20 Раданч Татлъту

    2 0 Отговор
    Просто мноо имсаибе!💋🐵👧🥳🤡👍
  • 21 глоги

    0 0 Отговор
    ....броят на пациентките с предполагаем преждевременен пубертет за една година се е увеличил със 108%. НАЛИ става въпрос за женския пол?