Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Януари, 2023 16:08 1 494 16

Турция: Черно море не трябва да се превръща във военна зона

  • реджеп ердоган-
  • хулуси акар-
  • турция-
  • черно море-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • зона на конфликт

Анкара няма да допусне формирането на зона, контролирана от терористични формирования

Турция: Черно море не трябва да се превръща във военна зона - 1
Снимка: Shutterstock

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви днес, че Турция е против превръщането на Черноморския регион в зона на стратегическа конфронтация, съобщи Анадолската агенция.

Акар, който говори днес в окръг Токат, обърна внимание на стъпките на Анкара за постигане на мир в Украйна. „Ние сме против превръщането на Черноморския регион в зона на стратегическа конфронтация. Турция се стреми към прекратяване на огъня и дългосрочен мир в Украйна“, заяви той, цитиран от БТА.

Още новини от Украйна

Турският министър на отбраната също така отбеляза, че от началото на август миналата година през "зърнения коридор" от пристанищата на Украйна са изнесени около 17 милиона тона селскостопанска продукция. Турция получи международна оценка за ролята си на посредник между Украйна и Русия, която доведе до сключването на споразумение на 22 юли за износ на зърно от украинските черноморски пристанища, отбелязва Ройтерс. Анкара изигра роля и в размяната на военнопленници между двете страни. Турция обаче окачестви като „тежко нарушение“ на международното право хода на Русия да анексира четири украински региона. Анкара многократно е призовавала Киев и Москва да прекратят войната, която започна през февруари.

Хулуси Акар заяви също така, че Анкара няма да допусне формирането на зона, контролирана от терористични формирования в близост до южните граници на Турция. Ще нанасяме удари срещу бойците, независимо кой подкрепя кървавите организации, подчерта ръководителят на турското министерство на отбраната. По думите му единствената цел на турската армия в Северна Сирия са терористите. Той допълни, че всички действия на Анкара се основават на нормите на международното право.

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган многократно е призовавал за 30-километрова зона за сигурност по границата между Турция и Сирия, за да се защити Турция срещу трансгранични нападения от сирийска територия. Акар подчерта също така, че нито една стъпка на Анкара в диалога с Дамаск не може да навреди на умерената сирийска опозиция. „Стремим се да осигурим дългосрочен мир в региона, да премахнем заплахата от тероризъм и да предотвратим нова вълна от бежанци. Турция иска да създаде условия, при които сирийците да останат в страната си, а не да я напускат. Ние сме за мирно решение на разногласията за Сирия“, каза турският министър на отбраната.

В края на декември в Москва се състоя среща в тристранен формат с участието на турския министър на отбраната Хулуси Акар, сирийския военен министър Али Мухаммад Абас и министъра на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу, която беше първият официален контакт между отговорни представители на Анкара и представители на режима на сирийския президент Башар Асад от 11 години насам. Акар засегна също така противоречията в отношенията със съседна Гърция, като отбеляза, че нито една инициатива на Анкара не е получила "положителен отговор" от Атина.

„Въпреки многобройните провокации от гръцката страна, Анкара остава ангажирана с диалога с Атина. Гърция трябва да се поучи от историята и да се откаже от курса на ескалация в региона“, каза той. Ръководителят на турското министерство на отбраната призова гръцката страна да не разчита на подкрепата на трети сили, а да решава различията на масата за преговори. Турция и Гърция имат противоречия по редица въпроси, включително конкурентни претенции за юрисдикция в Източното Средиземноморие, припокриващи се претенции за континенталните им шелфове, морските граници, въздушното пространство, енергетиката, етнически разделения остров Кипър, статута на островите в Егейско море и мигрантите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 2 Отговор
    БРАВО на ПРЕЗИДЕНТЪТ на ТЮРКИЙЕ
  • 2 ДДРОнег

    10 17 Отговор
    Е, трудно ще е да има мирно Черно море, докато има войнствена рузия, която не е мръднала от векове и лелее имперски мечти ...

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Абе льольо

    23 6 Отговор

    До коментар #2 от "ДДРОнег":

    Русия си е от векове на Черно море,твойта отвъд океанска кравеферма откак се размуча наоколо и Започнаха Проблемите,факт!

    Коментиран от #4

  • 4 Комодор

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Абе льольо":

    Благодари се на САЩ и НАТО, че сега сигурно някой Вагнеровец затворник щеше да те блъска по тиквата и да те рита към фронта по бели гащи и с ръждясала пушка.

    Коментиран от #11, #13

  • 5 Чичо Дончо каза

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДДРОнег":

    Имаш предвид Грузия.
  • 6 Чичо Дончо каза

    0 7 Отговор
    Не е ясно какво казва турчина.Сирия да стигне до Черно море съмнително.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    10 5 Отговор
    Султане,пускай аскера да разпилее ватенките както само ти си знаеш,и цял свят ще рахатяса,де сте ги хванали там сте ги лупали.
  • 10 Казуар

    14 2 Отговор
    Ердоган каза, че НАТО няма работа в Черно море, то ще се дели между Турция и Русия.
  • 11 Не Вагнерите

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Комодор":

    Кадирките , нали гледахме клипа как налагат мобиките с онази палка .
    Хахаха .
    Кадирките като дойдат на Черноморието, голям купон ще падне
    Хахаха
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Смотльо,

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Комодор":

    Това ще го направи чичо ти Сам скоро .Прочети коментар 12 какво готви НАТО и скоро точно ти ще озовоеш там където с глупостта си смяташ ,че Русия иска да закара хората там .Русия за разлика от (САЩ) не са страхливци и не карат други да се бият и умират вместо тях,сами си решава проблемите мечката .
  • 14 Казуар

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Яне Сандански":

    Ако смяташ че НАТО ако помогне на суверенната държава Украйна да защити суверенитета си означава, че напада Русия не е вярно.

    Коментиран от #16

  • 15 Чичо Дончо каза

    0 0 Отговор
    Изтриха Яне Сандански.
  • 16 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Казуар":

    Отделна държава членка на НАТО на своя глава ако се включи в украинския конфликт се ангажира само тя...Алиансът е пакт за отбрана и кодексът и е за съвместна отбрана в отговор на вражеско нападение !...Иначе чакалите отдавна щяха да подпалят Европа...Всички тука "погребаха" РФ ...но да не забравят че сметките и възможностите на Русия за евентуален сблъсък с НАТО си седят непокътнати и в свръх бойна готовност оттатък Урал !
Новини по държави: