Тема: Украйна

21 Август, 2024 23:01 2 049 68

Иля Яшин: "Путин е предводител на силите на мракобесието"

  • иля яшин-
  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Ако Европа позволи на Путин да подчини Украйна, това ще удари по цялата европейска сигурност

Иля Яшин: "Путин е предводител на силите на мракобесието" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският опозиционер и бивш политически затворник Иля Яшин, който бе един от разменените между Русия и Запада затворници и който в момента се намира в Германия, разказва пред ДВ за първите си дни на свобода, за плановете си оттук нататък и за това как Европа може да помогне на руската опозиция.

ДВ: Какви са впечатленията Ви от първите седмици на свобода в Берлин?

Още новини от Украйна

Иля Яшин: Емоциите са противоречиви. Въздухът на свободата е опияняващ. След две години в затвора е много приятно усещане да можеш да отидеш където си поискаш. Да можеш да ядеш каквото искаш и когато искаш. Да можеш да видиш семейството си и да прегърнеш приятелите си. Да можеш просто да вдигнеш телефона и да се обадиш на някого - без разрешение.

Но от друга страна усещането, че съм на свобода, а моите приятели все още са зад решетките, ми действа като удар с чук по главата. Трудно е. Понякога се чувствам като пътник без билет, който е заел чуждо място в самолета. Осъзнавам, че вината не е моя. Но чувството е тягостно.

ДВ: Какви са плановете Ви оттук нататък?

Иля Яшин: Не съм готов да говоря за това - не защото не искам, а защото не знам. Емиграцията е ново преживяване за мен. Преди това бях опозиционен политик в Русия, бях опозиционен политик в затвора. А сега съм опозиционен политик в чужбина. Все още не разбирам как е възможно да си опозиционен политик в чужбина.

ДВ: А какво е да си политик в затвора?

Иля Яшин: Вие сте ме виждали в затвора. Превърнах трибуната на съда в политическа трибуна. Това беше стратегията ми - всеки съдебен процес беше трибуна. На съдебните заседания говорех не за наказателното дело, а за войната на Руската федерация срещу Украйна. Нарекох Путин военнопрестъпник. В последната си дума преди произнасянето на присъдата говорих за военните престъпления в Буча и поисках изтегляне на войските от Украйна. В административните съдилища доказах, че статутът на "чуждестранен агент" няма нищо общо с мен. Настоявах, че съм руски патриот. Критикувах Владимир Путин и войната срещу Украйна. В днешна Русия съдът остава едва ли не последното място, където можеш да говориш свободно. Опитах се да използвам тази трибуна. Осъзнах, че казаното в затвора има много по-голяма тежест от думите, изречени в едно берлинско кафене.

ДВ: А не се ли опасявате, че интересът към Вас може да намалее сега?

Иля Яшин: Страхувам се от няколко неща. Първо, страхувам се да не загубя усещането за страната си. Защото често съм виждал, че когато хората отидат в чужбина, те губят връзка със своята страна и започват да говорят неща, които нямат нищо общо с нея.

Става въпрос за това, че в един момент хората започват да се противопоставят не на режима на Путин, а на страната си като такава - когато отидат в чужбина, те вече са обидени не само на Путин, а на целия народ и на страната си. Не искам това. Бих искал да бъда представител на моя народ и да защитавам неговите интереси.

ДВ: След като беше освободен, Владимир Кара-Мурза заяви, че западните санкции не трябва да бъдат насочени срещу целия руски народ и срещу цяла Русия, а срещу политическия режим. В отговор литовският външен министър коментира, че санкциите трябва да засегнат и обикновените руснаци, защото "обикновени руснаци" убиват обикновени украинци.

Иля Яшин: Санкциите трябва да ударят преди всичко военната машина на Путин и да възпрат военната агресия. Те трябва да бъдат насочени срещу Путин и срещу всички онези, които му помагат.

ДВ: А как Западът може да помогне на руската опозиция?

Иля Яшин: Основното, което може да се направи за руската опозиция, е да се спаси Украйна. Защото ако Европа позволи на Путин да подчини Украйна, това ще удари по цялата система на европейската сигурност и ще създаде големи проблеми за повечето европейски държави. Защото той няма да се задоволи само с Украйна - апетитът идва с яденето и Путин няма просто да спре. Той ще отиде и по-далеч. В историята има редица подобни примери.

ДВ: Беше ли грешка завръщането на Алексей Навални в Русия?

Иля Яшин: Навални се върна в Русия по същите причини, поради които аз до последно отказвах да напусна. И Навални, и аз прекрасно разбирахме, че за да промениш Русия, трябва да си в страната. Моят приоритет е да влияя на общественото мнение вътре в Русия.

ДВ: Какво Ви дава надежда, че това ще се промени още през този наш живот?

Иля Яшин: На първо място убеждението, че съм прав. Знам, че ценностите, за които се боря, са ценностите на прогреса. Ценностите на хуманизма, свободата и справедливостта. Това са ценности, които носят добро и светлина на хората. Осъзнаването на това ми дава сили. И второ - хората. Виждам колко много хора в Русия споделят моите възгледи. През двете години в затвора получих около 30 000 писма и пощенски картички, почти всички от Русия. И дори тук, в изгнание, виждам колко много нормални руснаци има. Само в Берлин на среща с опозицията дойдоха над 3 хиляди души.

Вярвам в моя народ. Те заслужават по-добри условия от тези, които днес предлага военщината на Путин. Ще направя всичко, за да освободя народа си и да му дам възможност да живее нормално.

ДВ: Кое е основното нещо, което разбрахте за Русия по време на престоя си в затвора?

Иля Яшин: Разбрах, че човек може и трябва да говори с хората. И че не бива да гледаш на хората отвисоко. Не бива да се страхуваш от хората, трябва да отидеш при тях. Всички тези приказки за това как ние сме елитът, как ние знаем по-добре от какво се нуждае народът - с това отношение не можеш да промениш Русия. За да промениш страната, трябва да говориш с хората и да им представиш своята гледна точка.

Войната в Украйна не е етнически конфликт - това е борба между свободата и тиранията, между хуманизма и човеконенавистничеството. Фронтовата линия минава не само през Украйна, а и през Русия, където хвърлят хората в затвора, а понякога ги и убиват. Това е глобална конфронтация. Владимир Путин е предводителят на силите на мракобесието. Аз съм представител на силите на прогреса и хуманизма.

Автор: Владимир Есипов


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Уса

    39 10 Отговор
    А демократите,какво ни донесоха трансове и беднотия.Много американци си прехвърлят децата в частни училища,където държавата не дава пари и няма правото да пробутва трансджендър идеологии

    Коментиран от #52, #68

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТОЯ ВТОРИЯ ПЪТ НЯМА

    31 7 Отговор
    ДА ИЗЛЕЗЕ ЖИВ ОТ ПАНДИЗА.НЕ СИ Е НАУЧИЛ УРОКА И ПРСЙ ЛИ ПРАЙ ЦЕНТОВЕ......
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Динамо

    15 26 Отговор
    Този човек е син на легендарния руски вратар Лев Яшин, спасил безброй голове и честа на СССР. Правете сметка какна легендарна бъркотия забърка вожда .

    Коментиран от #12

  • 10 да повторя

    28 6 Отговор
    Този с такива коментари трябва да си изкара парите за освобождението! :-)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 леле

    36 11 Отговор

    До коментар #9 от "Динамо":

    Баща му се обръща в гроба от неговите изпълнения!

    Коментиран от #16

  • 13 Kaлпазанин

    22 7 Отговор
    Този като много обича англосаксонско ,да оди на запад .затова ДЗ-то трябва да е забранено по нашите географски ширини
  • 14 Слава на Великият Путин

    25 9 Отговор
    Путин си е много готин! Всички го харесват и уважават . В целият свят, другарю Яшин! На вас като не ви харесва , това си е въпрос на вкус!

    Коментиран от #35, #53

  • 15 Много ми е интересно

    26 6 Отговор
    Какво мислът бьлгарите за този Яшин които не работи, няма бизнес а живее зад граница!!! Значи му плакат за да пише това което ние четем а иначе е просто една тухла в стената
  • 16 За такива има

    17 4 Отговор

    До коментар #12 от "леле":

    Само една дума, неблагодарници
  • 17 Ха-ха-ха

    23 4 Отговор
    След размяната тоя явно е гол като пушка и трябва да си изкара прехраната от някъде и да оправдае това че са си направили труда да си го приберат.
  • 18 Аса

    14 4 Отговор
    Хубаво е да се чете. Ето прочетох статията, и научих, че съществува някакъв си Иля Яшин.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 шаа

    12 1 Отговор
    не си мери прказките, господина от снимката. да внимава като пие чай, като ползва асасьор, като гледа от балкон, като изстисква паста за зъби и т.н.
  • 23 да питам

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Ти да видиш":

    Кво па ти видиш бе , от Землянката у ТААС ...
  • 24 Дай Чувале

    25 5 Отговор
    Най-мизерната пропаганда в историята - тази на Дойче Веле. Още от заглавието си личи. Надолу никой вече не чете. Всичко им е на ниво 7-годишни деца.

    Защо ли никой частично нормален не иска да работи за тях, а само разни неграмотни инфантили? Ще си остане загадка. Или пък е просто - малко са тези, които могат да се унижат толкова ниско.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гунчо

    14 6 Отговор
    Това е хрестоматиен пример за руски интелигент, описан още във времената на Достоевски: много приказва, сладко приказва, ама ако му нападнат семейството, дори няма да посмее да използва пушката, която е вкъщи, за да защити жена си и децата. Путин го е пуснал на свобода именно защото вижда, че не е враг, а е празнодумец.

    Коментиран от #31

  • 27 слепок

    14 5 Отговор
    Какъв е тоя шушляк Иля Яшин? Още като му видиш смачканата мутра и веднага се сещаш за обратно навита резба... Баща му ако го чуе и ще се обърне в гроба. Също както с един нашенски бо..к..лук...
  • 28 Точно

    5 15 Отговор
    Владимир Путин е предводителят на силите на Мракобесието

    Бункерния Фюрер ще да бъде

    Елиминиран.
    От неговите Кучета

    Коментиран от #60

  • 29 Доктор Манчев

    8 13 Отговор
    Путин целуна корана пред Кадиров в Грозни. Е тоя ли защитава православните християни?!? Аааа как не се сетих, може да е пропаганда някаква, ама са го снимали в Грозни пред Кадиров. Тоя щом тръгна да се дупи на Кадиров, работата отива на “иззуй гащи”…
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мдаа

    5 15 Отговор

    До коментар #26 от "Гунчо":

    Интелигентите силата им е в акъла, не в стрелбата и това важи за всички интелигенти по целия свят.

    Забавно е да гледаме как руските наколенки плюят по най-добрите хора на Русия, но иначе много "обичат" руснаците.

    КОИ руснаци точно "обичате": диктаторчето, което граби наред, или оскотялите нефелници, които са пълни зомбита?

    Защо е явно, че не обчате тези, които издигат руската култура.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 7 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ , МИСТЪР КЕШ Е .............,.. ОБЕДИНИТЕЛ НА ПАРТИИТЕ НА "ОТЕИСЕБОКАРМ" .................... ФАКТ !
  • 34 Иван

    14 5 Отговор
    Явно така ще я караме, на две мнения. Чърчил иска още 1945 година - нападение над комунизма. Сега - сравнявал съм годините - ние при комунизма сме си живеели добре - просто - Западът има технологии. Русия имаше войски в ГДР, тоест - ако сега се постави въпросът - Курска област, войските на Русия - просто излизат то казармите в ГДР и нищо - отиват в "Гарнизон С Преспиване", както и да е.

    Почват се пропаганди - но доколко е приятен Западният свят, наистина ли имат 4 етажни замъци. Не мисля.

    Богати са - това е друго, но масово - живеят доста странно.Ипотеки, здравеопазване.

    Западът просто искаше да смаже Русия, затова е цулата "дандания". Оранжеви революции и така.

    Коментиран от #36, #54

  • 35 Дон Отворко

    6 16 Отговор

    До коментар #14 от "Слава на Великият Путин":

    Всички харесват Путин-особено в Грузия, Украйна, Литва, Латвия, Естония и Молдова!!! Те риснаците вече го харесвст под 50% драги ми ц.ъ.р.в.у.л.кьо!!!

    Коментиран от #37

  • 36 Мдаа

    6 13 Отговор

    До коментар #34 от "Иван":

    Русия нападна Украйна.

    Само с руски лъжи не се живее.
  • 37 Мдаа

    6 9 Отговор

    До коментар #35 от "Дон Отворко":

    Вече руснаците открито си го говорят това във видеата, поне малко по-будните от тях: че всичките им съседи ги мразят.

    И има защо.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Крокс

    5 1 Отговор
    Чак пък предводител?! Вероятно предводителите седят на сянка.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Коко

    10 2 Отговор
    Тоз кви джуки има.Противен тип,явно платен.
  • 45 Изроди руски....

    8 10 Отговор
    Целият свят ви мрази, и ще потънете в забрава, някъде из азиатските степи, в забрава от цивилизованият свят, забравени и ненужни.

    Коментиран от #61

  • 46 Муахаха

    8 0 Отговор
    "Осъзнах, че казаното в затвора има много по-голяма тежест от думите, изречени в едно берлинско кафене."
    Затова не си ценен за тях при тях.
    Ценен си за тях в Русия, да правиш шум.
  • 47 И какъв да бъде

    6 1 Отговор
    Един път предател, родоостъпник, майцепродавец... вечен предател!!!
    Нищо сигурно и вярно в него, винаги съмнение и очакване за предателство!!!
    Пиши го фира!!!
  • 48 Гръч

    9 4 Отговор
    Ако този транс е син на вратаря Яшин то срам и позор баща му се обръща в гроба
  • 49 така така

    6 4 Отговор
    Е такива като тоя на снимката са Злото!
  • 50 Този яшин е политик

    1 1 Отговор
    На политичесеата партия на Явлинским или не е Руснак ¡!! ¡!!!!
  • 51 Това си е факт

    3 3 Отговор
    Мракобесен, комплексиран клептократ със садистични наклонности и разгулно поведение управлява най-безпринципната и безморална, алкохолизирана орда с месиански комплекс. Нищо добро не може да произлезе от това.
  • 52 Абе ти ......

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Уса":

    Я си живей живота и спри да сееш кремълски опорки. Удари една наркомовска водка и се успокой.
  • 53 Ми вземи си го

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Слава на Великият Путин":

    у вас и си го обичай. Тъкмо ще оттървеш света от него.
  • 54 Объркал си се

    3 5 Отговор

    До коментар #34 от "Иван":

    При комунизма никой НЕ ЖИВЯ добре, освен банда престъпници от БКП. Я питай Пусин какво направи с българския уран?
  • 55 Печатар

    5 1 Отговор
    И този е на яслата посолска.Дума цент.Поне 200$ е изкарал Машалла.
  • 56 Ти да видиш

    5 1 Отговор
    Нацистка пропаганда?....не мерси!
    В България не вървите!

    И не ме трийте ако обичате, защо ме изтрихте !????

    Коментиран от #63

  • 57 В.В.П.

    3 2 Отговор
    Путин е бог..Велик държавник..Тоя клесс,ще го самоубият ,щото е много разходен..за конгреса ..Има много такива земноводни на въжето.

    Коментиран от #64

  • 58 В.В.П.

    2 2 Отговор
    Скрипала е под земята на дълбоко..
  • 59 В.В.П.

    4 3 Отговор
    Путин си взе руснаци от Затворите на сащ,А сащ си взе руски муруци ..Да лаят срещу Русия и Путин...Ахаха
  • 60 Бльона

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Точно":

    Офф, не ви ли омръзна бе.
    Как пък за толкова години , не измислихте нещо различно от опорките на посолството?
    Кухи думи, празни фрази - от кухи и промити тикви!
    Айде отивай си лягай, че простотията ти е дразнеща.
  • 61 Мориц

    4 3 Отговор

    До коментар #45 от "Изроди руски....":

    Кого визираш, в откровено малоумните си изблици?
    Тука "руснаци" няма ,мухъл!
    Ако толкова ги мразиш, и искаш да "потънат в забрава" , ами отивай при Зеленият наркоман, вземай пушката,удари една линия - и към фронта!
    Тука сме Българи, които могат да мислят - а не да слушат ДВ.
  • 62 Ваня

    4 3 Отговор
    Путин е държавника ,който харесвам !Мир може да има с победа на Русия !
  • 63 Ми кажи на

    1 4 Отговор

    До коментар #56 от "Ти да видиш":

    Мутрофана Путлерова да спре с пропагандата и вече няма да има нацистка пропаганда в България.
  • 64 Мдааа

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "В.В.П.":

    Бог на подземното царство, може и на Мордор. Сатаниста е негоден за човек.
  • 65 DW и Иля Яшин!!

    1 0 Отговор
    Фейкове и Маниполации!! И тоя започна с Буча!! Гледахме първите Видеа, преди да бъдат Маниполирани!! Театър Зеленски и сценарий на Англетата? Слаби, Жалки статисти! Не се чете, на Хранилка е Очилатко!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.