Last news in Fakti

20 Декември, 2022 16:04 1 214 1

Секретна дипломация! Иран и ЕС преговарят тайно в Йордания

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей

Западните сили обвиняват Ислямската република, че след като всички страни изглежда бяха съвсем близо постигане на сделка, Техеран е постави неизпълними искания

Секретна дипломация! Иран и ЕС преговарят тайно в Йордания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Външният министър и главният преговарящ на Иран са се срещнали днес в Йордания с върховния представител на ЕС за външната политика и с координатора на преговори от страна на ЕС, предаде Ройтерс, позовавайки се на официалната иранска информационна агенция ИРНА.

От иранска страна в разговорите са участвали министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан и преговарящият по ядрените въпроси Али Багери Кани, а от европейска - Жозеп Борел и Енрике Мора, който координира преговорите но ядрените въпроси. Срещата се е състояла преди започващата днес регионална конференция, чийто домакин ще е Йордания. ИРНА не дава повече информация за срещата.

В конференцията "Багдад-2" ще участва основни близкоизточни и международни играчи, включително съперниците Иран и Саудитска Арабия. Целта е да се намали напрежението в региона, отбелязва Франс прес.

Иранският външен министър каза вчера, че срещата на високо равнище в Йордания е "добра възможност" за преговори за подновяване на ядреното споразумение от 2015 г. Разговорите по този въпрос са в застой от септември. Западните сили обвиняват Ислямската република, че след като всички страни изглежда бяха съвсем близо постигане на сделка, Техеран е постави неизпълними искания.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АйдПак

    5 1 Отговор
    Знаем кой е наглия и лицемерния в преговорите, не случайно живеем в съюз изпълнен само и единствено с тези ценности. Та лицемерно обвиняват Иран, че бил виновен, а че САЩ реално самосиндикално прекратиха сделката никой не коментира като "неизпълними искания" ? А ЕС не може петрол нито от Русия, нито от Иран - ами после защо се самозакопаваме, всички други източници са по-далечни просто даже и георграфски :)