Last news in Fakti

19 Декември, 2022 20:08 1 870 4

Трудни преговори! Ядрените експерти на ООН си тръгнаха от Иран, резултатите са неясни

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей-
  • дрон

Техеран призна, че е доставил на Москва безпилотни летателни апарати, но добави, че това е станало преди инвазията в Украйна

Трудни преговори! Ядрените експерти на ООН си тръгнаха от Иран, резултатите са неясни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представители на ядрения регулатор на ООН, които посетиха Иран тези дни, са си заминали от Ислямската република, съобщи полуофициалната агенция ИСНА. Засега не е ясно дали при посещението си и преговорите с иранските си колеги те са засегнали въпроса за откритите следи от уран в необявени ирански ядрени обекти, предаде Ройтерс.

Според ИСНА делегацията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е била водена от Масимо Апаро, заместник генералния директор на МААЕ по въпросите, свързани с предпазните мерки, е преговаряла с ирански екипи и се е срещнала с Мохамад Еслами, ръководителя на иранската Агенция за атомна енергия. Двете страни са обменили мнения относно "бъдещето на общото сътрудничество и програми, както и по въпроса за предпазните клаузи", посочи ИСНА.

Миналата седмица Еслами изрази надежда, че посещението на делегацията на МААЕ може да помогне за решаване на откритите въпроси между двете страни.

Миналата година МААЕ заяви, че Иран не е могъл да обясни следи от уран, открити в няколко необявени ядрени обекта, което според агенцията не ѝ позволява да установи дали тази иранска ядрена активност е част от проект за мирни цели, както Техеран винаги е твърдял.

В по-широк план темата се оказа една от пречките в преговорите за възраждане на ядреното споразумение между Иран и световните сили, подписано през 2015 г., което предвиждаше Техеран да ограничи ядрената си програма в замяна на отмяната на международни санкции. Пактът впоследствие се провали, след като през 2018 г. Вашингтон се оттегли от него и върна санкциите.

Преговорите за възстановяване на споразумението са в застой от септември. Западните сили обвиняват Ислямската република в поставяне на неизпълними искания, след като преди това изглеждаше сякаш страните се приближават към споразумение.

Но пред опитите за спасяване на ядреното споразумение тази година възникнаха и други пречки. Иран предприе жестоко потушаване на протестите заради смъртта на Махса Амини, западните държави заявиха, че Русия използва във войната в Украйна дронове иранско производство, а Техеран ускори развитието на ядрената си програма и всичко това повиши политическата цена на евентуалните санкционни облекчения за Иран, отбелязва Ройтерс.

Техеран призна, че е доставил на Москва безпилотни летателни апарати, но добави, че това е станало преди инвазията в Украйна.

На конференция в Техеран Камал Харази, старши съветник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, каза, че последният въпрос, който остава да бъде решен, преди да бъде възобновено ядреното споразумение, е този за предпазните клаузи в него, предаде полуофициалната агенция Тасним. Предпазните клаузи са механизмите, които ще гарантират, че при възобновяването на ядреното споразумение Техеран няма да използва ядрени материали за производство на оръжия.

"Иран е готов да се върне към задълженията си по ядреното споразумение. При преговорите много проблеми бяха решени, сега единственият въпрос, който остава, е за предпазните клаузи", посочи Харази.

През октомври САЩ заявиха, че възобновяването на ядреното споразумение сега не е приоритет за тях, а самият Иран също показваше слаб интерес към темата. Вашингтон освен това насочи вниманието си към подкрепата за протестиращите в Иран - позиция, към която през ноември се присъедини и Германия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЗАЩОТО

    11 0 Отговор
    ПЕРСИЙСКИЯ ИМ Е ПОКАЗАЛ НА ДЯСНАТА СИ РЪКА НАЙ ДЪЛГИЯ ПРЪСТ......!
  • 3 Матей преображенски

    8 0 Отговор
    Хайде пак си измислят нарушения на регламенти,ми тая комисия е пратена от ООН тъкмо с такава цел,да открие под вола теле.ООН е инструмент на американската агресивна политика.И какво има толкова да крие Иран,та те са на етап близък до произвеждане на атомна бомба,чудо голямо.Обаче щатите се опитват да шантажират Иран с някакви хипотетични отстъпки,демек вий си свалете гащите ,а ние ще помислим какво да ви правим.И за дроновете е същото,нима Иран трябва да се съобразява с щенията на фа-шингтон и да забранява доставките в Русия.зАЩО СИ МЪЛЧАТ за постоянните доставки на дронове Байрактар В Украйна,те не са някакви играчки,самите щати възнамеряват да докарат в Украйна ракети Пейтриът,значи пак пускат в употреба двойния аршин.
  • 4 Хахаха

    0 0 Отговор
    Да, да...Албания...мощ...