Last news in Fakti

7 Декември, 2022 15:54 3 347 27

Талибаните извършиха първата публична екзекуция откакто завзеха властта в Афганистан

  • афганистан-
  • талибани

Бившите бунтовници срещнаха трудности при прехода си от война към управление на фона на спад в икономиката и отказ на международната общност да ги признае официално

Талибаните извършиха първата публична екзекуция откакто завзеха властта в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Талибанските власти екзекутираха днес афганистанец, осъден за убийството на друг мъж, което е първата публична екзекуция откакто бившите бунтовници овладяха Афганистан миналата година, съобщи говорител, цитиран от Асошиейтед прес.

Съобщението подчертава намеренията на новите управници на Афганистан да продължат твърдолинейната политика, прилагана откакто поеха управлението на страната през август 2021 г., и да се придържат към своето тълкуване на ислямското право шериат.

Екзекуцията беше извършена в западната афганистанска провинция Фарах пред стотици зрители и много висши талибански служители, включително от столицата Кабул, според високопоставения говорител на правителството на талибаните Забиула Муджахид.

Решението за изпълнение на наказанието беше „взето много внимателно“, каза Муджахид, след като бе одобрено от три от най-висшите съдилища в страната и върховния лидер на талибаните молла Хайбатула Ахунзада.

Екзекутираният, идентифициран като Таджмир от провинция Херат, е бил осъден за убийството на мъж преди пет години и за кражбата на мотоциклета и мобилния му телефон и бил направил самопризнания. Жертвата е идентифицирана като Мустафа от съседната провинция Фарах. Много афганистанци използват само едно име.

След като превзеха Афганистан през 2021 г., през последните седмици от изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната след 20 години война, талибаните първоначално обещаха да бъдат по-умерени и да зачитат правата на жените и малцинствата.

Вместо това те ограничиха правата и свободите, включително като наложиха забрана за обучение на момичетата след шести клас. Те са извършвали също и публично бичуване в различни провинции, наказвайки няколко мъже и жени, обвинени в кражба, изневяра или бягство от дома.

Бившите бунтовници срещнаха трудности при прехода си от война към управление на фона на спад в икономиката и отказ на международната общност да ги признае официално.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    22 7 Отговор
    Каква стана тя..-САЩ загубиха войната с козарите или по-точно казано Козари vs Кравари 1-0...в редовното време,дори не се стигна и до дузпи🤣🤣😍

    Коментиран от #7

  • 2 Русофоб Антисемит

    16 9 Отговор
    Абсолютни мaймуни. Във всеки един смисъл.
  • 3 Котка ученият

    8 4 Отговор
    Остава Западът да не забележи обстрела на Запорожката атомна електроцентрала, в Русия, транзита на хероин към Европа.
  • 4 КултУРА МИ ЯНКО

    14 8 Отговор
    За 20 години демокрация, янките я докараха до тук.
  • 5 Нищо не става

    11 6 Отговор
    От това средновековно, примитивно племе.

    Коментиран от #6

  • 6 Котка ученият

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Нищо не става":

    Средновековието е мястото, където можете да се озовете за кратко време.
  • 7 Чистия Фикри

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    Майтап няма,тия биха и СССР и САЩ,явно сериозни катили излязоха,междувпрочем ние прабългарите произлизаме оттам...Още в древността афганците са единственните,които нанасят поражение на Александър Велики и го принуждават на заобиколи страната по пътя му към Индия.

    Коментиран от #14, #22

  • 8 123

    13 3 Отговор
    Много се забавиха с връщането на екзекуциите. Тази сган, дето им служи за народ, по друг начин не може да се държи под контрол. Трябва данпомислим за същото , и у нас. Доста евроатлантическа гмеж ще замине.

    Коментиран от #11

  • 9 Котка ученият

    5 3 Отговор
    Кръстоносният поход е неизбежен с футболна топка на главата.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор
    На путана ортаците чак сега публична, екзекуция, а малкия мърдер от бункера коля цяла година и света го гледа, и нищо‼️
  • 11 Котка ученият

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Е нали ако се направи и в нас, тябва да почнем от вас, продажните русороби които продават родина, семеиства и деца за тия пусти копейки! И толкова сте пъпи и алчни, че не може да проумете, че те не струват нищо и вървят само в просия и на берьозката и ще ви стигнат за буркан туршия, продажва пасмина пияна!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Некъпан джендър

    6 1 Отговор
    Тоя ако се беше сетил да прибяга до ЕС щеше да му се размине с условна присъда. Ако пък е и гей и пожизнена помощ щяха да му дадат.

    Коментиран от #16

  • 14 Клошаряда масква 2022, финал декември!

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Чистия Фикри":

    Ти и вашите може и да произхождате от там и да сте дошли с някой катун през границата с арменците, но българите нямаме нищо общо с тях! А Александър така хубаво ги е заобиколил, че още ходят с македоските шапки талибаните, чети история , ама не оная вашата съветската, другари рублобоклуци неграмотни!

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Некъпан джендър":

    Ти кога притича насам и по колко ви дават, надявам се да са в рубли‼️

    Коментиран от #18

  • 17 Хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Клошаряда масква 2022, финал декември!":

    Чувам, че краварите като чуят за афганистански козар пълнят памперсите:)

    Коментиран от #19

  • 18 Некъпан джендър

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Чист ариец съм с баща №1 сириец и баща №2 германец от руски произход:)
  • 19 Гого

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    Както пееше Милко Калайджиев "Дърт козел млада върба лющеше,ляво дясно със рогата бучеше..."-дето се вика младата върба е САЩ само на 240 години държава е..🤣
  • 20 Гост

    4 1 Отговор
    Присъда за убийство...правилно,...само че не така показно.....

    Коментиран от #24

  • 21 анонимен

    9 1 Отговор
    Какво наказание да се наложи за убийство?? Талибаните обесват! в САЩ убиеца е на добре електрифициран стол! В Европа затвор? - като това са безкрайни разходи: за дрехи, за ядене, за лекарства, за охрана, за осветление, за отопление, за вода, за тоалетна хартия, за издръжка на администрация, за превъзпитание, и разни други. Кой го плаща всичко това? Кротките и смирени хора! Талибаните икономисват всичко това.
  • 22 Прав си.

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Чистия Фикри":

    И до сега там(в Афганистан) стоят руините от столицата Български Балх, наричан в древността Великия Балх.
    Ето откъс от една хроника, от онова време: " Когато великият Кай Лорасп приключи успешно войната, разпусна войските си. А конниците на Езигерд изградиха Великия Български Балх, майката на хилядите градове."
  • 23 МИСТЪР МОЛЛА☝

    1 1 Отговор
    Коментаторите със сандали и чаршафи НА главите ДА НЕ забравят ЧЕ и българия участвува двайсет години в интеграцията на талибананите ама файда йок🤔
  • 24 Така онагледяват

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    на другите какво ги чака ако им влезне подобна идея в главата. Някои примитивни натури само по тоя начин разбират какво не трябва да правят. Виж тука каква анархия е. С висящи дела, с присъди и продължават да си карат както им скимне. В цялата ни държава е така.
  • 25 Слава на Украйна, слава на героите!

    1 2 Отговор
    Предполагам, че рубладжийските свин.особаки са гласували положително за тая отврат - какво да се очаква от прокремълските маймуни...
  • 26 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Май за да имаме и тук порядък,ще се наложи да въведем шериата.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: