Last news in Fakti

3 Януари, 2023 15:27 2 594 51

Преди 100 години: когато един хляб струваше милиони марки

  • инфлация-
  • хиперинфлация-
  • германия-
  • ваймарска република-
  • марки-
  • хляб-
  • пари-
  • доходи-
  • история-
  • първа световна война

Преди точно 100 години Ваймарската република е разтърсена от невиждана криза

Преди 100 години: когато един хляб струваше милиони марки - 1
Снимка: Shutterstock

Хиперинфлацията отпреди 100 години е една от тай-тежките икономически кризи в историята на Германия. За това допринасят тежките репарации, наложени от Франция на Германия след края на Първата световна война. Но и самото правителство на Ваймарската република носи част от вината, казва за ДВ Юта Хофриц, авторка на книгата „Танцът на смъртта - 1923 и последиците“.

Когато младата република започва да изостава с изплащането на репарациите, победителките във войната окупират Рурската област, за да си осигурят достъп до въглищата, които се добиват там. Местните хора оказват пасивна съпротива – излизат в стачки и отказват да добиват въглища. Правителството в Берлин решава да ги подкрепи и започва да печата пари, за да продължи да им изплаща заплатите.

Патриотизмът развихря инфлацията

С това „патриотично решение“ правителството всъщност дава тласък на обезценяването на собствената си валута, казва Хофриц. „Германците доброволно прекратиха най-важното си производство, само за да не разрешат на французите да продължат да се ползват от германските въглища и стомана.“

Централната банка започва да печата пари, за да се изплащат заплатите на стачниците, а цените тръгват нагоре. Когато в оборот има много пари, но стоките не достигат, инфлацията избуява и парите се обезценяват – това е азбучна истина. Всъщност Германия отчасти беше обезценила валутата си още през войната, когато трябваше да печата пари за военни цели.

Хиперинфлацията нанася опустошителни поражения върху живота на германците. Цените направо полудяват – един хляб започва да струва няколко милиона марки. Дори прочутата скулпторка Кете Колвиц била принудена да дава всекидневната си под наем и на всичкото отгоре да складира там картофи. Цената на картофите непрекъснато растяла, но пред хартиените пари те имали предимството, че могат да се ядат. За наемателите на Колвиц имало само една тясна пътечка между чувалите, за да стигнат от вратата до леглото си.

Централната банка тогава се опитва да овладее положението – и продължава да печата все повече пари! „В Държавната печатница през 1923 година е имало три пъти повече служители, отколкото преди войната. А и почти всички останали печатници в страната работели за Централната банка и печатали пари. Почти цялата хартиена промишленост е работела за отпечатването на планини от банкноти“, обяснява икономистката Хофриц.

Въвеждането на "ръжената марка"

В един момент президентът на Централната банка все пак е сменен, в страната се провежда валутна реформа и положението се успокоява: печатането на пари спира. Освен това е въведена така наречената „ръжена марка“ – паралелна валута, чието реално покритие идва от селскостопанските площи и средния добив на ръж от един парцел. Тази валута трябвало да спечели отново доверието на хората.

Но надеждите, свързани с „ръжената марка“, произтичат всъщност от една илюзия, обяснява Хофриц. Тъкмо тази илюзия спасява валутата, защото никому тогава не дошло наум да размени в банката своите „ръжени марки“ срещу селскостопански площи. Така валутата се стабилизирала като разплащателно средство.

Макар че и днес хората се боят от високата инфлация, положението е съвсем различно. С поглед към нападателната война на Русия срещу Украйна Юта Хофриц казва: „Високата инфлация и особено хиперинфлацията често пъти са свързани с войни. Днес ние изпитваме косвени щети, защото нашето енергоснабдяване не работи“.

Инфлацията днес не е сравнима с тогавашната

Икономистката смята, че доста либералната монетарна политика на Европейската централна банка вече от години също допринася за ръста на инфлацията. И все пак днешната инфлация от около 10% в Германия е твърде далеч от хиперинфлацията през 1923 година, подчертава Хофриц. Защото за хиперинфлация говорим, когато цените от месец на месец растат с по 50% - а не с 10, както беше в Германия в края на годината.

Юта Хофриц разказва, че читатели на нейната книга ѝ изпращали семейни сувенири – банкноти от по два милиона марки. „Разказват ми какви ли не истории! Как като деца открили на тавана сандък с пари и първоначално си помислили, че това е приказното богатство на дядо им.“ С тези милиони обаче през 1923 човек не е можел да си купи дори филия с масло.

Автор: Кристине Ленен


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин Сл.оригинал

    11 27 Отговор
    братушките ги чака същото тази година-под вещото ръководство на другаря Путин

    Коментиран от #4

  • 2 Българин Сл.оригинал

    7 18 Отговор
    идея си нямам дали банкнотата става за бърсане-не съм виждал рубла

    Коментиран от #10

  • 3 Адам Хилтън

    18 5 Отговор
    ФРГ е било на същото дередже до 1953-та. Обаче понеже тогава комунистите държали ГДР, и от кумова срама западняците решили да наливат пари във ФРГ, че да не излезе че комунистите са по-добре. През 1953-та на Лондонските договорки уреждат по-дълги и изгодни срокове за плащане на репарациите, както и опрощават повече от половината им външен дълг. (ако го бяха направили това 30 години по-рано, можеше да няма Втора световна война).
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 честен ционист

    8 6 Отговор
    Ще си припомните Ваймарската, точно 100г, откакто фалирахме немчура.

  • 6 Бацо Гацов

    5 15 Отговор
    Ами те, братошките де, вече я пуснаха печатницат още преди 2-3 месеца. Тогава, с оправданието,че в Новите( разбирай-анексираните) територии не достигала парична маса, пуснаха топли-топли няколко трилиона рубъла. Еми..на печелившите- Честито!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Македонец

    24 3 Отговор
    Когато една мас-медия като ДВ пише такива статии , имайте едно на ум че не е случайно ! При такива контролирани медии няма случайни писаници. Това е подготовка за всички какво следи. Но не е написано под формата на предупреждение какво може да се случи с Германия и Европа , а под формата на небрежен разказ от миналото. Готвят ни !
  • 9 Рошко

    15 2 Отговор
    Ся тука някой пак се опитва да ни убеждава че патриотизма е нещо лошо, ама не споменава че топ о заради това пък е възникнал нсционслизма как Хитлер ги е изправиш и обединил от пепелта дето се вика, лесно изловил евреите които са печелили от лихви и от злато въвел е обмяна на стоки и така, а сега патриотизма според еврейското вкиснало зеле било лошо нещо
  • 10 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин Сл.оригинал":

    Ами пробвай с долар или биткойн
  • 11 Бацо Гацов

    5 11 Отговор
    Току-що гледах едни стари снимки в нета на Советские калхознички от 30 тте години...гледам и тези три фройлайни от времето на ръжената марка..и си отговорих на въпроса защо калхозничките са искали, пък и сега искат да са фройлайни..та дори и от онова време. И си спомних една анкета на Левада.ру отпреди няколко месеца. Тогава от запитаните750 млади рускини по улиците на Москва, на въпроса -За кого бихте се омъжили, за чужденец или за руснак- отговорът е бил на 100%..познайте сами. Или поискайте помощ от публиката..

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бацо Гацов

    9 2 Отговор
    Да припомня, че ..по това време е подписан Рапалският договор, с който Германия и Русия си опрощават взаимно дълговете и репарациите след ПСВ. И точно този договор помага на нацистите да възстанявят Третия Райх, като с помоща на СССР и другаря Сталин възраждат Вермахта. Джугашвилито предоставя танкодрумите под Калуга за обучение на ъанкистите от Панцерваффе, Край Липецк са се обучавали асовете на Лувтвафе, а в морските училища на Ленингород са учили матроси и подводничари на Кригсмарине. Под Саратов пък немските химици са изпитвали БОВ, които по-късно са прилагани в концлагерите..Мисля, че не е необходимо да казвам къде са обучавани чернодрешковците от Гестапо. Исамо да вметна, така, застатистиката..и са били много добри ученици наруските воени академии, след като първия ас на Луфтвафе, изтребителят Ерих Хартман, има записани повече победи от първите 7-СЕДЕМ съветски аса, взети заедно..явно не са имали проблем с матрияла..

    Коментиран от #16, #23, #35

  • 14 Матей преображенски

    9 3 Отговор
    В цялата тая ретроспекция се пропускат някои важни предходни моменти.Първо ,още преди 1 св .в. Германия е била набелязана за основна боксова круша от англо-американо-еврейските висши кръгове.По него време се въвеждат книжните пари,първо в сащ,а после и в Европа,което е страшен удар по финансовата стабилност и предпоставка за всякакви мо-шен-гии,които се проточват и до ден днешен,стогодишна класика,която се извърта в разни вариации.Тогава не било нещо укоримо,а всенароден почин в Германия,да се свият в миша дупка евреите,които са тънели в разкош,никой дори насън не евиждал евреин-бачкатор,а само в престижни и тарикатски доходни професии.Златото и среброто къде са,не са ли и днес прибрани на сигУр в тайни юдейски хранилища,стотици хиляди тонове.Защо,ще попита любознателния читател,затуй защото ционистите възнамеряват да направят световно едрейско царство,третия соломонов храм и начело с цар юдейски,ще насекат шекели,а за това са нужни огромни запаси от злато и сребро.А дотогава инфлацции,девалвации,деноминации,докато човечеството се шашне и вдигне ръце и се предаде на милостта на ония из-вер-ги.
  • 15 Бацо Гацов

    8 2 Отговор
    И да припомня още нещо. През 30тте години вървят огромни количества суровини от СССР към Третия райх, по силата на търговските спогодби..Дори липста на каучук се е попълвала на 100% от СССР, който го е купувал скъпо и прескъпо от Япония, товарите са прекосявали цяла Азия и половината Европа и са доставяни на загуба за Съветската държава за Хитлер..а някои ме убеждават че двете доктрини нямало нищо общо помежду си...Е, как да са нямали, като на вяенните паради за 1май от 1936 до 1940 година на трибуната на мавзолея на Лелин винаги е имало немска военна делегация, радушно приемана лично от Молотов.А когато Граф фон Шуленбург връчва декларацията на Молотов с което се обявява войната, Молотов залитнал и като се подпрял на бюрото промълвил- С какво заслужихме това? Нещо неясно..питам русофилнята..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Некой си

    1 0 Отговор
    Съкратено: ОЩЕ МОЖЕ!!!

    Коментиран от #20

  • 18 Бацо Гацов

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "МакРук":

    Нещо..проблем ли имаш, а...да не би да изьлъгах нещо? Или ви втриса русоблизите когато ви вадят кирливите ризи, а?

    Коментиран от #22

  • 19 Бацо Гацов

    3 3 Отговор
    И какъв е генералният извод от тази история? Ами за мен е, че ако немският военен гений бе подплатен с руските суровини, то сега мечтата на победителите да живеят като победени би била реалност..но не би!!! А сега, след войната в Украйна най-после мечтата им ще се изпълни. За векове напред!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Некой си

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Бацо Гацов":

    Ако си махнеш САМО ЕДИНИЯ капак от очите, ще мернеш странната тенденция преди ВСВ - САЩ, Великобритания, Франция и СССР активно снабдяват Германия с всичко необходимо.
    И всичките подписват договори за дружба и ненападение с Хитлер.
    И всичките си затвориха очите при АНЕКСИРАНЕТО на Судетска област.
    А после се правят на ударени... ВСИЧКИТЕ.

    Коментиран от #33

  • 23 🇧🇬🇪🇺💯

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бацо Гацов":

    Бих “постнал”, името на книгата, “руска”, авторката, “рускиня” за тайното сътрудничество м/у Германия и СССР в периода 1921/1931 във военната и икономическа област и военоморските сили но “флъфи факти” ще ми изтрият “поста”.
    💯⚡️Със 100%ва сигурност мога да кажа следното без Сталин няма Хитлер, без СССР няма Германски Национал Социализъм в Германия, без Германия няма Болшевишка “революция” в Имперска Русия!!!
    За кой ли път ще повторя думите на немският автор Гюнтер Грас:
    ❗️”фашисти и комунисти взаимно си помагат да дойдат на власт за започнат да се избиват взаимно след като са взели власта”❗️

    Коментиран от #25

  • 24 Бацо Гацов

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "МакРук":

    Хахахаха..Орландо стте си го заплюли дъртите комуняги ли? Ти не се безпокой за мен, ами гледай ти да се уредиш по-скоро!!!! хахахахаха...тоя пък , реве на чужди гробища..така ли те е научил дедко ти, оня, де се въггалял из шумата един месец и после цел живот АБПФК...

    Коментиран от #26

  • 25 Бацо Гацов

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Така де..че аз какво казвам. Националсоциализма и социализъма (по съветски) са двете стрчани на една и съща монета, дори не може да се каже със сигурност кое е ези и кое- тура.

    Коментиран от #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бацо Гацов

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "МакРук":

    Споко бе, пич. Я сам безсмъртен..тида му мислиш...муххахаха!!!!

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 🇧🇬🇪🇺💯

    0 2 Отговор
    💯Оригиналният Руски/Болшевишки Фашизъм е ноо преди Италянският на Мусолини, и Немският Национал Социализъм❗️
    📌Германската работническа партия е първото име на Националсоциалистическата Германска Работническа Партия (НСДАП).
    📌Основана на 5 януари 1919 г.в Мюнхен, малко след Ноемврийската революция.
    📌На 24 февруари 1920 г.е обявено преименуването на НСДАП.
  • 30 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор
    Много време преди изграждането на
    Концентрационните Лагери на Смърта, (първоначално замислени като лагери за безплатен и принудителен труд в Германия/Третият Райх на Национал Социалистите) са изградени Държавните Наказателни Колонии
    ❗️ГУЛАКС❗️в СССР.
  • 31 Бацо Гацов

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "МакРук":

    Е...и що си мислиш , че нещо ме брига мене към какво си бил или не си алергичен??? Всъщност, според първите впечатления които оставяш у човек, не си алергичен към омазнени ватенки,, солдатски ботуши и розови кюлоти-мутрофановки. Е..ВЕЧЕ СЪМ СПОКОЕН ЗА ТЕБЕ. пп...И да наминеш да си вземеш четирите хилки...или ти ги превеждат в офшорки направо по сметка?
  • 32 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бацо Гацов":

    Неее, не са съвсем едни и същи! Куманизите са били "по-почтени" в някакъв смисъл. Взели са политическата власт и пряко са поели отговорността и за икономиката. Нацистите оставят икономиката в частни ръце и само я направяват с камшика на политическата власт. Хитро, а? Иначе, и двете системи са брутални.

    Коментиран от #34

  • 33 Бацо Гацов

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Некой си":

    Айде още малкон инфо..немската подводница U-47 с командир Гюнтер Прин потапя линейния кораб Роял Оук в Скапа флоу, базата на Кралския флот през 1939 година, май че на 11 октомври... знаеш ли по това време къде е била базата на тази подводница...почти съм сигурен че не знаеш. Ами базата е била край Мурманск, услужливо преотстъпена от Сталин за ползване от Кригсмарине.....поинтересувай се. Има много любопитни факти от онова време. Опровергаващи твоите теории.
  • 34 Бацо Гацов

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "ха ха":

    Абеее..и какво? Едните са леви, другите -турбо леви. А рушлямите тук ми говорят за жендъри-мендъри, гейове и нам си кво..а всичките те, искат не искат се возят на левия тротоар. За това са и толкова агресивни кажеш ли им че са левичари...щото нълзнайш с какво се отъждествяват?
  • 35 Ххххххх

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бацо Гацов":

    А нещо да кажеш за произхода на техниката на немците? Дали Знаеш че камионите Опел били строени по американска технология от форд и GM. Двигателите на самолетите Ме - 109 били Rolls Royce Merlin. Подводниците им са също с американска техника и патенти. Отровните вещества били създадени по патент на Dupont.
    Прочети майн кампф и виж с какво чувство се споменава Англия.

    Коментиран от #36, #40, #46

  • 36 Бацо Гацов

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Ххххххх":

    То за това Англия сама воюва с Германия от 1939 година до Денят Д през август 1944 година. А пък от друга страна...дори копчетата на рубашките солдатски (онези, с петолъчната звезда) са били Made in USA, да не говорим колко десетки хиляди тонове консерви са изручали солдатите с тексаски коу, за локомотивите, вагоните, дори камионите( от Студебейкърите са копирани ГАЗ ките и Зиловете) а нали знаеш на каква база са построени Т-34..И те помогнаха изключително много за Пабйедта. А сега, като нема коу за рашите, а има Химарси за Укрините..нали виждаш къде посрещна и кого поздрави с Новим годам Пригожин.Ана тези, в чувалите, дето ги поздрави, вече им е все едно..щотонема коу и Студебейкъри..

    Коментиран от #37

  • 37 Хххххххх

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Бацо Гацов":

    А защо не кажеш как Серго Орджоникидзе ЗАКУПИ заводите и инженерите от САЩ през Голямата депресия и то на безценица, защото са били фалирали вече. Защо също не кажеш как Ернст Ханфщенгъл (американски граждани) запознава Хитлер с висшето общество на Германия, заедно с Рандолф Чърчил - сина на Уинстън Чърчил. А дали знаеш че Ернст го е подпомагал финансово?
    Хубаво казваш А, кажи и Б.

    Коментиран от #41

  • 38 копи пейст

    4 0 Отговор
    Хитлeр ocвoбoждaвa Гeрмaния oт Мeждунaрoднитe бaнкoви кaртeли. Кoгaтo Хитлeр cтaвa кaнцлeр нa Гeрмaния, гeрмaнcкият нaрoд нямa рaбoтa, нямa пaри и глaдувa. Eдин вaрeл пълeн cъc cтo милиaрдa мaрки нe мoжe дa купи, дoри eдин хляб пo тoвa врeмe. Мнoгo гeрмaнци живeят в бaрaки, тъй кaтo бeзбрoй дoмoвe и фeрми ca били иззeти oт бaнкитe нa Рoтшилд/Рoкфeлeр. В книгaтa cи, „Мaгиятa нa пaритe“ oт 1967 г., прeзидeнтът нa Рaйхcбaнк, Д-р Ялмaр Хoрac Грийли Шaхт рaзкривa гoлямaтa тaйнa: „Дрaмaтичнoтo oбeзцeнявaнe нa мaркaтa зaпoчвa cкoрo cлeд „привaтизирaнeтo“ нa Рaйхcбaнк, или ocтaвянeтo и в ръцeтe нa чacтни инвecтитoри.“ C други думи, oтгoвoрнocт зa cлeдвoeннaтa хипeринфлaция пoeмa нe прaвитeлcтвoтo нa Гeрмaния, a пo-cкoрo чacтнaтa цeнтрaлнa бaнкa в Гeрмaния, кoятo имa мoнoпoл върху cъздaвaнeтo нa пaритe. Нeмcкaтa икoнoмикa бивa рaзбитa и oпуcтoшeнa oт бaнкeри…, дo приcтигaнeтo нa Хитлeр. Cлeд кaтo бивa избрaн, Хитлeр oткaзвa дa игрae пo cвиркaтa нa Рoкфeлeр/Рoтшилд и eднo oт първитe нeщa, кoитo прaви e дa oпрaви кoрумпирaнaтa, бaзирaнa нa дългoвe финaнcoвa cиcтeмa. Тoвa cтaнaлo, чрeз eмитирaнe нa coбcтвeни пaри. Нoвитe пaри нe били oбeзпeчeни cъc злaтo или другa чуждa вaлутa, тъй кaтo вcичкo тoвa билo в ръцeтe нa cвeтoвнитe бaнкeри, a били oбeзпeчeни c трудa нa caмитe нeмци. Прaвитeлcтвoтo плaщaлo нa рaбoтницитe cъc ceртификaти, a c тях рaбoтницитe плaщaли зa другитe cтoки и уcлуги, кaтo пo тoзи нaчин ce cъздaвaли и дoпълнитeлни рaбoтни мecтa. В oтгoвoр нa нoвaтa б

    Коментиран от #39

  • 39 копи пейст

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "копи пейст":

    ............В oтгoвoр нa нoвaтa бaнкoвa cиcтeмa нa Гeрмaния, eврeйcкoтo cвeтoвнo гocпoдcтвo oбявявa вoйнa нa Гeрмaния чрeз бoйкoт нa гeрмaнcки cтoки. Зa двe гoдини бeзрaбoтицaтa в Гeрмaния изчeзвa, a зa пeт гoдини oт нaй-бeднaтa cтрaнa, Гeрмaния cтaвa нaй-бoгaтa
  • 40 АЛА-БАЛА

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ххххххх":

    ..ДВИГАТЕЛИТЕ НА ВСИЧКИ МОДИФИКАцИИ МЕ-109 СА ДАЙМЛЕР-БЕНц- СЪОТВЕТНО В ЗАВИСИМОСТ ОТ МОДЕЛА- DB601, DB-605 ит.н. Така че по-полеко се суркай по надолнището..

    Коментиран от #45

  • 41 Бацо Гацов

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Хххххххх":

    Били фалирали вече..бате, ма па ти се изплесна баш по гол корем на цимента. За това сега навсякъде можеш да си купиш автонобил Форд..а лека кола Масквич вече трудно се намира и в музеите...що ме караш да се смеем. За един платен завод , оборудван и вкаран в експлоатация от инженерите на Форд, онкъл Джо краде поне още 5. Доказано от кореспонденцията на същите тези инженери. А заводите са плащани с чисто злато...окрадено от музеите и църковната утвар. Чети спомените на Арманд Хамър..па тогава се изказвай неподготвен.

    Коментиран от #47

  • 42 стоян

    5 1 Отговор
    Хитлер за 6 години е успял да се справи с инфлацията и да издигне германската икономика като водеща в Европа

    Коментиран от #44

  • 43 Хайде на хайла

    3 0 Отговор
    Да, имало е такова нещо в Германия. Но тази инфлация е била спряна от кого? От чичо Адолф. Ама пусти срам. Не можахте да се пресрамите да го напишете. Тюю, срамежлив народ.
  • 44 Бацо Гацов

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "стоян":

    Не само в Европа..на немския технически гений се дължи сега напредъка в световната наука и технологии. Разликата е само в едно, но за това пък е фундаментална. Докато Западът се възползва от немския технически гений и се старае да го надгражда и обогатява снови технологии, то Изтокът единствено лежи на стари лаври от това, което са успели да откраднат или прекопират( в повечето случаи- неуспешно)..личи си разликата в матрияла.
  • 45 КонТрол

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "АЛА-БАЛА":

    Той, че пише пълни глупости е така. Но двигателите на 109В и 109С не са даймлер. То и използваните ролс ройски не са мерлин ма това ще му го спестя, нека тъне в невежество.
  • 46 Бацо Гацов

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ххххххх":

    Начи..много си грешка, ма много . Или си невеж по въпроса или се правиш налуд. Какъв Дюпон те гони бе. Ти явно не си слушал за BASF И изобретателя на БОВ Фриц Хабер, на когото дължим иприта и циклон Б, който е евреин, въпреки че е приел християнството. И за когото изобретяването на БОВ е оправдавал с това, че е все едно по какъ начин ще умреш..нещо неясно? Чети бе, пич, чети и си прави сам изводите. Глейте го па тоа бе..на Майн Кампф верва...абе кви ли не екземпляри срещам тука..за това го обичам тоя сайт, като Хайд Парк е. Всеки си плещи каквито му дойдат, а сомчетата лапат ли лапат..

    Коментиран от #48

  • 47 Хххххххх

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Бацо Гацов":

    Това не го изсмуквам от пръстите си - самите руснаци го признават. Руските архиви говорят сами за себе си. Пък виж числата за безработица в щатите през 1929 - 1935. През този период идват тези заводи в СССР.

    Коментиран от #49

  • 48 Ххххххх

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Бацо Гацов":

    Повтарям се - проучи кой е Ханфщенгъл. Промени книгите "Моя приятел Адолф, моя враг Хитлер" и "Хитлер. Изгубените години". Тогава ще ти се изяснят повече неща за нацистите, германците и Хитлер.
  • 49 Бацо Гацов

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Хххххххх":

    Хахахаха..е ..щом го казват руснаците, начи сме длъжни да верваме ли. Ми че те лъжат бетер откопанари бе. Та, все пак да оставим глупостите на страна- ти кое ще намериш на пазара- Форд или Масквич? Останалото са приказки от шипковия храст...

    Коментиран от #50

  • 50 Ххххххх

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Бацо Гацов":

    Фактите са факти, а ти продължавай да дрънкаш лади, москвичи, фордове и др. Пък дали вярваш или не, това е твой проблем. Данните са достъпни, свидетелите са били там, архивите отворени.
  • 51 Именно

    2 0 Отговор
    тежките репарации и отнемане на територии наложени от Франция и Англия на Германия,доведе до ВСВ.
Новини по държави: