27 Декември, 2022 10:00 2 188 18

Защо минималната работна заплата се превърна в такъв шумен търг по популизъм?

  • инфлация-
  • популизъм-
  • минимална заплата-
  • пари-
  • доходи-
  • българия-
  • кнсб-
  • бсп-
  • българи-
  • бедност-
  • ес

И с 850 лева никой не може да води достоен живот

Защо минималната работна заплата се превърна в такъв шумен търг по популизъм? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път размерът на минималната работна заплата (МРЗ) се превърна в толкова шумен търг по популизъм, далеч по-звучен от обичайната съпротива на работодателите срещу повишението ѝ. В него се включи както парламента, така и служебното правителство,

След като депутатите от различни политически сили напразно се помъчиха да постигнат съгласие около дефиниция и механизъм за определянето на МРЗ, както и досега отново я закова правителството. А президентът Румен Радев се възползва от безплодните прения в 48-ия парламент, за да каже, че "докато от трибуната се водят популистки битки кой повече да се хареса на избирателите и едно безумно наддаване", служебният (му) кабинет вече е решил въпроса. Това е същият служебен кабинет, който първоначално не смяташе за редно да води своя политика по доходите, но впоследствие предложи за обществено обсъждане проект на постановление за увеличението на МРЗ.

ЕС настоява за достойно заплащане

През септември т.г. Европейският парламент прие нови правила за адекватни минимални работни заплати, в т.ч. насърчения за сключване на колективни трудови договори (КТД), за да се увеличи обхвата на работниците, чиито работни заплати подлежат на договаряне. В България 28% от работещите българи са обхванати в КТД, но това не винаги е основание, че ще бъде изпълнено договореното в него. Например: минималните нива на основни работни заплати, посочени в Колективния трудов договор в здравеопазването, са: 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар, но те така и не са факт в повечето болници. Съгласно евродирективата, адекватността трябва да бъде редовно проверявана, за да се преразглежда нивото на минимална работна заплата, в случай че се променят обстоятелства - например инфлацията.

Законодателство, договорено със Съвета на ЕС през юни, предвижда определянето на размера ѝ да остава национална компетентност, но държавите членки ще трябва да гарантират, че МРЗ позволява работниците да водят достоен живот. "При своята оценка на адекватността на съществуващите минимални работни заплати, държавите членки могат да се основат на кошница от стоки и услуги на реални цени, или пък да определят стойността ѝ на 60% от брутната медианна работна заплата и 50% от брутната средна работна заплата”, гласят новите правила, чиято цел е МРЗ да се определя със закон, а не по административен път. БСП и КНСБ настояваха именно за половината от брутното средно възнаграждение, което прави 850 лева.

И с 850 лева никой не може да води достоен живот

Минималната работна заплата, която в България получават 1/6 от всички работещи - близо 500 хиляди души, не позволява никому да води достоен живот. Тя е под издръжката на живот, независимо дали ще е 780 лева (398 eвро) или 850 лева (434 eвро). КНСБ изчисли, че с нея потребителската кошница от 20 стоки от първа необходимост може да се купи 7 пъти, докато с МРЗ в Германия - 31 пъти. С 47% са поскъпнали основните хранителни стоки в България - ориз, хляб, брашно, кайма, свинско, пилешко месо и др., по данни на синдиката. За България би било по-справедливо определянето на МРЗ да се основава именно на най-употребявани стоки и услуги, отколкото на референтни стойности като брутната средна или брутна медианна заплата.

На минимална работна заплата разчитат майките по време на втората година от отглеждане на детето си, на 8% от МРЗ са изчислени здравните осигуровки за децата до 18 години, които държавата плаща, с нея са обвързани и социални плащания, както и глоби и санкции.

Плюсове и минуси

Еврозоната, към която България се стреми да се присъедини от 1 януари 2024 г., и ниските доходи в най-бедната членка на ЕС са сред мотивите, изтъквани от синдикатите за увеличение на минималната работна заплата на 850 лева. Противниците дават друг насреща - бюджетният дефицит ще се увеличи заради по-високите разходи, също и инфлацията и тогава същата тази еврозона ще се отдалечи.

Българската стопанска камара настоява механизмът за МРЗ да се определя чрез преговори между работодателите, синдикатите и държавата. Българската търговско-промишлена палата пък настоява да не се вземат решения с дългосрочен ефект върху бюджет и бизнес в ситуация на политическа непредвидимост и нестабилност. За да се раздадат едни пари, първо трябва да се изработят, е позицията на бизнеса - и цената на труда се определя от търсенето и предлагането.

Време е политици, бизнесмени и синдикати да се заемат с истинските проблеми

Увеличението на МРЗ не решава нито проблема с големия сив сектор в България, нито с острия недостиг на кадри във всички сфери, дори и за нискоквалифициран труд, нито с работодатели, които заставят служителите да работят в лоши и дори опасни за живота условия на труд и не плащат социални и здравни осигуровки. На бизнесмени с особени заслуги към властта пък им разсрочват милиони левове неплатени осигурителни вноски. Но политическите сили не говорят и не се занимават с това, защото е трудно, изисква политическа воля и ще изгубят обръчите си.

Синдикатите пък плашат с мащабни национални протести. Това са същите профсъюзи, които от десетилетия не са изкарвали хора на протести заради мизерни заплати и лоши условия на труд - дори когато в "Кремиковци" плащаха нередовно. Добре е да се заемат с решение на истински проблеми - например колко от работещите в строителството имат застраховки за трудова злополука.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какъв по див популизъм

    29 0 Отговор
    От увеличението на заплатите на депутатите?
  • 2 Адам Хилтън

    17 7 Отговор
    А произхода на празника Коледа в западният му вариант, изобщо не е тъмен популизъм и маркетинг нали бе Дойчеланд? Начина по който давят децата с капиталистка пропаганда, да мислят само за материални неща и да ги направят алчни циници от малки. Разсейвайте хората с "зън зън зън", изобщо няма да се усетят че джоба им е прекелно празен за подаръци след като си платят данъците.

    Коментиран от #17

  • 3 Факти

    28 4 Отговор
    Най-ниските заплати в Европа, цените дори по-високи оттам в някои случаи. Европейските държава дават отстъпки за всички свои граждани за определени категории продукти, България за нито един продукт. Сега ще откраднат парите които Лукоил започна да плаща за да се финансира спряната отстъпка за горивата.
  • 4 Госあ

    21 0 Отговор
    Това е като поскъпването на билета в София, което ни се представя като удобство. Минималната заплата има отношение единствено към събираемостта на данъци, които да отиват за господарите на простолюдието.
  • 5 Роки

    31 2 Отговор
    Минималната работна заплата в Румъния е 600 евро, в Гърция е 850 евро. Зеленият чорап и 240-те мошеници в парламента задържат минималната работна заплата в България на 710 лева. Безобразие!
  • 6 Киро Гела

    5 11 Отговор
    Стига с тия заплати! Аз се оправям и без заплата! Това са отживелици от социализма.
  • 7 плюс минус

    16 0 Отговор
    А над милион пенсионери с по 38- 40 години трудов стаж с пенсия от 470 лева?
  • 8 Винкело

    9 0 Отговор
    Можем да допълним: нанесените вреди при извършено престъпление също са обвързани с минималната заплата.
  • 9 Предложение

    15 0 Отговор
    Направете заплатата на депутатите 3 минимални работни заплати. А не както сега да взимат над 10 хиляди лева и да се присмиват на обикновените цървули. Гадев също вдигна тихомълком месечната заплата в президентството с 1000 лева. Шмекеруват тия наглеци, ама ние защо ги търпим, ей това не разбирам.
  • 10 Рублата

    9 1 Отговор
    Това е стратегия да се държи народа гладен и лесно да се манипулира а при война по лесно става мобилизация учат се от путин

    Коментиран от #14

  • 11 Ами да

    7 6 Отговор
    Добра статия! МРЗ трябва да се решава едновременно със сивата икономика! Поне 80%от тези, които са на МРЗ са сиви!
  • 12 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    6 0 Отговор
    Питайте КРадев и гугутката Му!
  • 13 партии-мафии

    8 0 Отговор
    Докато политическите партии крадат и разпределят обществените ресурси, ние ще сме най-бедната страна в Европа!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Промяна

    2 0 Отговор
    Статията ясно точно е написано положението тук но кои политици коя партия наистина ще се заеме с решаването на проблемите със заплатите и доходите на българите
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 2 Отговор
    Чудя се как съм жив и живял ,като никога не съм получавал заплата????Как са оцелели и израснали и изучили Децата ми????та те нямаха столче предпазно в колата ,нямаха затоплящи се и седалки в колата и колата бе Съветска и сега е съветска?Чудно ми е ,какво разбирате под достоен живот???????С много по малко пари подържам всяка седмица и бездомни кучета и един господар котарак и повече имоти от вас????Да не се окаже ,че е въпрос на точни сметки и да не робувате на слабостите си Ганчооо овци???
  • 17 Колко много си зле в главата

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Може ли така бе?Мислех те за разумен човек.Ти приказваш тва,което ти се иска да бъде,а не това,което е,демек също кат наще преподаватели по научен комунизъм някога.Хихихи.
  • 18 __!__

    0 0 Отговор
    И да го мислим робовладелците не дават,това е част от геноцида над човека,за това е време да се направи геноцид над управляващи и робовладелци,като се оставят от всички работници да си работят само и да си плащат минималната заплата.Прага за бедност е 504 лева,а получаваш след данъци 560 лева,значи си богат щом си над чертата с 60 лева за бедност.Цялата истина каква е ,робовладелците искат само да печелят много и да не плащат данъци осигуровки и други неща,а управляващите които имат и те шефове и те им казват какво да правят си стоят на заплата,правят батаци и времето минава минава и затова гробищата вече нямат място.Искат сап и всички вкупом да спрем работа.