31 Декември, 2022 16:10 2 662 20

Русия и Китай: По-тясно военно сътрудничество през 2023?

  • владимир путин-
  • русия-
  • китай-
  • си дзинпин

Предвид западните санкции заради агресивната война на Русия, Москва иска да засили връзките си с Пекин и също така се стреми към енергийните пазари в Азия

Русия и Китай: По-тясно военно сътрудничество през 2023? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент поиска страната му да задълбочи сътрудничеството си с Китай - и във военен план. Това стана ясно от разговор, който той проведе със Си Дзинпин. Китайският лидер обаче остава предпазлив.

Руският президент Владимир Путин изрази желанието си за по-тясно военно сътрудничество с Китай във видеотелефонен разговор със Си Дзинпин. "Споделяме едни и същи възгледи за причините, хода и логиката на протичащата трансформация на глобалния геополитически пейзаж", заяви лидерът на Кремъл.

Посещение в Москва

Путин нарече китайския президент "скъп приятел" и обяви, че Си ще дойде на държавно посещение в Москва през пролетта. Това посещение ще "демонстрира на света близостта на руско-китайските отношения”.

Путин наблегна и на усилията на Москва и Пекин да се противопоставят на натиска от страна на Запада. "На фона на безпрецедентния натиск и провокации от страна на Запада ние отстояваме своите позиции и принципи", заяви Путин.

Китай избягва да вземе отношение относно Украйна

Си е подчертал, че Русия и Китай се координират и си сътрудничат тясно в международните дела. Китайският лидер обаче е уточнил, че и двете страни в конфликта трябва да спазват международното право.

Държавният глава на Китай очевидно избягва да вземе отношение по войната в Украйна. Китай иска да запази своята "обективна и справедлива позиция" относно конфликта.

Путин се стреми към близка връзка с Китай

Предвид западните санкции заради агресивната война на Русия, Москва иска да засили връзките си с Пекин и също така се стреми към енергийните пазари в Азия. Китай се опитва да се позиционира като неутрален в конфликта, но оказва дипломатическа подкрепа на стратегическия си съюзник Русия.

През последните месеци Русия и Китай проведоха няколко съвместни военни маневри, включително военноморско учение в Източнокитайско море тази седмица.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    11 5 Отговор
    С Китай начело ще спечели ... Китай. За нас какво ще остане ще видим.

    Коментиран от #3

  • 2 Остват 100 дни

    8 16 Отговор
    до падането на Крим !
  • 3 Китайски Москвич

    11 10 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    руската мечка се оказа панда с костюм на кафява мечка
  • 4 Последния Софиянец

    13 8 Отговор
    Преди малко мощни ракетни удари в центъра на Киев.

    Коментиран от #7

  • 5 ТаУмВзе

    3 6 Отговор
    Овце Зле, гризнахте халифата! Лай са клекнал, не е проблем, че и краварчето го гризна Яко. Хо хо хо
  • 6 Руся

    6 7 Отговор
    Всички русофили да ползват Руски телефони и Ви бр атори иначе не сте предани на Пропагандата
  • 7 Енгелс

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Бъркаш , става дума за москва
  • 8 Най най

    5 4 Отговор
    Най разширеният Диктатор със женско име няма да впечатли китаеца той няма да знае къде бута Факт!

    Коментиран от #10

  • 9 Раша се върна 100 години назад

    10 9 Отговор
    Това е пропаганда за местните им ламаринени кратуни,знаят за стратегическа система на Лондон и Вашингтон “бърз глобален удар” която като се задейства няма да остане нито раша нито чайна тайна
  • 10 Еее

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Най най":

    Всичко руско е най най нормално е да е най разчапатреният диктатор
  • 11 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    16 8 Отговор
    Дано Новата 2023 Година да донесе новия световен ред и рухването на капитала и Капитализма.
    Дано Загиващият капиталистически Запад, наистина да загине и да не съществува никъде вече по света англосаксонския капитализъм и начин на живот.
  • 12 Старецът

    3 4 Отговор
    Старецът в бункера го интересува да иде да си надръгне халката и устата някъде друго нищо
  • 13 Жълто джудже

    8 2 Отговор
    Руските и китайските оръжия са унифицирани и възможно най-съвместими. Самият живот тласка другаря Си и г-н Путин в прегръдките един на друг.
  • 14 Пътуващ

    4 4 Отговор
    Мда...прекомерното пиене на квас разяжда мозъка като киселина и военнолюбците стават неадекватни
  • 15 Айде

    4 6 Отговор
    Иска му се на путин, ама китайците са умни за разлика от него!
  • 16 Жълто джудже

    6 2 Отговор
    Русия ще се присъедини към атаките срещу Тайван. Западът не разбира друг език.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Китай не иска

    4 7 Отговор
    да губи огромния пазар на САЩ и ЕС, а и на Украйна. Другарят Си каза на Путин да преговаря с Украйна и да приключва войната до няколко месеца. Да не пипа ядреното копче, че Сибир му трябвал чист от радиация, все пак там руснаци ще работят за него, чакал ги с кирка и лопата.
  • 18 За какво му е

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Жълто джудже":

    Тайван, едно малко скалисто островче с 20млн. китайци от които си имат достатъчно. Единственото ценно е производството на чипове, но то е тясно свързано със САЩ. Истинската плячка за Китай е Сибир и той ще бъде превзет мирно и тихо без война. Там живеят по 2 души на кв. км. което кара китайците да завиждат наблъскани като сардели в огромните метрополиси по крайбрежието.
  • 19 Русия щяла да помага на Китай ахахха

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "Жълто джудже":

    Китай може да си вземе тоя остров за 24 часа. Не го прави единственно и само защото предпочита бизнеса да върви. Китаеца не е глупав като руснака. Китаеца стой на брега на реката. И рано или късно труповте на враговете му сами доплуват. Трупът на руската федерация. Е доказателство,че стратегията му работи.

    Коментиран от #20

  • 20 Колкото

    1 7 Отговор

    До коментар #19 от "Русия щяла да помага на Китай ахахха":

    Киев за 3 дни. Нямат сухопътна граница, само по море и въздух не става особено за 1 ден. Япония и Ю. Корея ще се включат на страната на Тайван както САЩ и страните от АСЕАН. Индия ще си вземе от Китай спорните територии, а Путин ще гледа през бинокъла безпомощно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания