Last news in Fakti

3 Януари, 2023 22:15 2 903 35

"Файненшъл таймс": Формира се нов световен ред в сферата на енергетиката - "ражда се петроюанът"

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • китай-
  • долар-
  • юан

Пекин иска да пренапише правилата на глобалния енергиен пазар чрез стратегия, която предвижда намаляване на плащанията в щатски долари

"Файненшъл таймс": Формира се нов световен ред в сферата на енергетиката - "ражда се петроюанът" - 1
Снимка: Shutterstock

Готовността на Китай да започне да заплаща с китайски юани суровия петрол, който купува от страните от региона на Персийския залив, бележи формирането на нов световен ред в сферата на енергетиката, пише в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на експерти и цитиран от ТАСС.

"Разплащанията в рамките на глобалната търговия с петрол бавно, но сигурно преминават от щатски долари в други валути", отбелязва анализаторът към швейцарската банка "Креди сюис" (Credit Suisse) Золтан Пожар в паметна бележка до клиенти на финансовата институция.

Китай от известно време увеличава покупките на суров петрол и втечнен природен газ от Иран, Венецуела, Русия и редица африкански страни, които заплаща с националната си валута. Но именно срещата на председателя на Китайска народна република (КНР) Си Цзинпин с лидерите на страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от региона на Персийския залив през декември ознаменува "раждането на петроюана", отбелязва експертът.

"Китай иска да пренапише правилата на глобалния енергиен пазар" чрез стратегия, която предвижда намаляване на плащанията в щатски долари, смята Пожар.

Сътрудничеството между Китай и страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от региона на Персийския залив може да включва съвместно проучване проучване и добив на петрол и природен газ в Южнокитайско море, а също и инвестиции в петролни рафинерии, както и в предприятия от сектора на химическата промишленост.

Ако всички тези проекти бъдат финансирани с юани, то това ще представлява огромна промяна на глобалния енергиен пазар, посочва анализаторът на "Креди сюис".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    78 2 Отговор
    Е сега си е.а ма..та
  • 2 гого

    82 2 Отговор
    Мдаа, логичното се случва. Никой не иска тапети.
  • 3 Бай Дрън

    73 1 Отговор
    Юани!? О, не, не.. не. Ще трябва да наложим демокрация там!
  • 4 ЧИЧО СКРУЧ

    61 0 Отговор
    ОЛЕЛЕ ПАРИЧКИТЕ МИ
  • 5 Мумията

    53 0 Отговор
    Ъх! Ко ми влезе отзъд? Я, мейд ин чайна?
  • 6 Тъжен клоун

    73 1 Отговор
    Става все по-интересно за кравешкият долар. Китай не е Ирак или Либия

    Коментиран от #12

  • 7 Рейгън

    45 2 Отговор
    Другаре удръжте още малко :))) ВСЕКИ МОМЕНТ Запада ще се срути :))))
  • 8 Вейдър

    57 2 Отговор
    Време е чичу сам да насъска Тайланд. Той така действа: Кувейт, Косово, Украйна….все верни сателити

    Коментиран от #15

  • 9 Объркано Атлантиче

    50 3 Отговор
    "Западният империализъм ще свърши, когато доларът се срине, САЩ, НАТО и марионетното нацистко правителство на Украйна бъдат решително победени на бойното поле, а санкциите на Вашингтон ни ударят толкова силно, че цялата ни икономика се срине.
    Перфектната буря"

    Джефри Йънг
    Кандидатът за губернатор на Кентъки
  • 10 Тошо

    51 1 Отговор
    БИТКАТА Е СРЕЩУ ФЕД ПЕЧАТНИЦАТА. ТРУДНА ЩЕ Е,НО ИМА ШАНС ДА СЕ ЗАМЕНИ ДОЛАРА.
  • 11 МирО

    50 0 Отговор
    Да идват нови правила в световния ред, а какво ще стане ако Китай, Индия, Русия, Бразилия арабите и ... решат да се освободят от ненужните резерви от долари които имат - Сащ ще колабира.
  • 12 Атина Палада

    35 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тъжен клоун":

    Долара не е кравешки. Един техен президент се опита да пусне техни долари, обаче..... нямаше късмет.. Заместника му, още не положил клетва изтегли от пазара тихомълком доларите на правителството им и така приключи с мечтата на САЩ да имат своя валута. След това... друг президент-мераклия не се появи..
  • 13 мдаа

    62 1 Отговор
    Да си дойдем на думата. Това е причината САЩ да финансират Зеленски с милиарди долари и военна помощ, както и да оказват чудовищен натиск върху страните от ЕС да фалират в името на САЩ. Борбата е отчаяна и е въпрос на живот и смърт. Смъртта на петродолара ще бъде началото на края на изключително вредното за световния мир недоразумение, наречено САЩ. Без петродолара САЩ губят глобалното си икономическо влияние, което от години поддържат чрез непрестанни военни операции, които представляват всъщност масово изтребление на мирни народи, имащи щастието и заедно с това нещастието да притежават петролни залежи. Нищо в този свят не може и не бива да бъде еднополюсно, единственото еднополюсно и абсолютно нещо в този свят е Бог и неговата воля. Всичко друго е суета, насилие, терор и безгранична алчност. Време е алчните усти на западните капиталисти да бъдат затворени - за тяхно добро, както и за доброто на целия свят. Но хиените няма да се предадат лесно, предстоят трудни времена, които трябва да ни заварят подготвени и единни.

    Коментиран от #17

  • 14 Павел Николаев

    50 0 Отговор
    Една нормална статия :) Ще става все по-интересно. Долъро си заминава и на негово място идват националните валути. Русия ще постигне своето.

    Коментиран от #16, #23

  • 15 ТръмпЛин

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Вейдър":

    И срещу кого ще бъде насъскан ТайЛанд? Сигурен ли си че бъркаш нещо?
  • 16 Ружа Игнатова

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "Павел Николаев":

    От кога го чакам този момент, сигурно 30 години.
  • 17 Блаженни …..

    2 27 Отговор

    До коментар #13 от "мдаа":

    Са вярващите. Започвайте да купувате юани и рубли за да се случат нещата по-бързо.

    Коментиран от #21

  • 18 Берлин

    32 0 Отговор
    Когото има конкуренция се ражда пазар,а когато има едноличен хегемон се ражда Содом и Гомор.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Петьо Петров

    26 0 Отговор

    До коментар #18 от "Берлин":

    Това ми хареса. Както знаем след хаоса винаги идва светлина и ред.
  • 20 Когато…щ

    2 24 Отговор

    До коментар #18 от "Берлин":

    …..има едноличен хегемон се раждат Сталин, Хитлер, Брежнев, Путин….

    Коментиран от #24

  • 21 мдаа

    32 0 Отговор

    До коментар #17 от "Блаженни …..":

    И защо да не съм блажен, като това вече се случва, не е просто някакво мое въжделение. Нямам намерение да купувам юани и рубли, залагам на българския лев поне докато не бъде заменен от националните предатели с измисленото евро. А светът се променя необратимо и не е нужно да си вярващ, достатъчно е да си зрящ. Ако не виждаш очевидното и не осмисляш случващото се проблемът си е твой и няма как да ти се помогне.

    Коментиран от #25

  • 22 хааааа111

    3 22 Отговор
    Така де ама утре курсът на "юана" как ще го знаем колко е...спрямо "юана" или спрямо долара...глупости на тър....юани
  • 23 Некой си

    2 19 Отговор

    До коментар #14 от "Павел Николаев":

    Абе аз откакто се помня тоа пусти $ сЕ си заминава и сЕне ще..а да видими сега ко ше стане...
  • 24 Берлин

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Когато…щ":

    Искаш да кажеш че едноличния хегемон е родил Сталин,Путин, Хитлер. Ти знаеш ли за какво говорим или ....а извинявай чак сега се загледах коментара ти:(
    Когато…щ
    00ОТГОВОР
    До коментар 18 от "Берлин":

    …..има едноличен хегемон се раждат Сталин, Хитлер, Брежнев, Путин….)
    Поредно загубено време

    Коментиран от #28, #29

  • 25 Защо ли?

    1 11 Отговор

    До коментар #21 от "мдаа":

    Ами защото ако беше толкоз лесно, до сега да беше станало. Икономика разчитаща на външен пазар, на внос на суровини, и строителство на празни небостъргачи, е обречена при първия трус да колабира.
  • 26 Бацо Гацов

    4 24 Отговор
    ХАхахаха..ми че тя България купува 5 пъти повече петрол от Русия, отколкото Китай. Ма гледам, че фалиралата рубличка иска май да се пробва...и малко стастистика за рубладжиите- за м.декември България е купила 800 000 тона от Русия, а Китай-140 000...данните са взети от Бюлетин на Митническото управление на РФ.Нещо неясно???? Кви петроюани, кви петрорубли ви гонят бе? За да стане това, Китай първо трябва дастане световен износител, а в същност е нетен вносител...и ще плаща във валутата, в която искат производителите.....И да , нещо много важно..юанът дори не е измежду мейджърите. Fx разбирачите знаят за какво говоря...Всъщност, има шанс юанът да стане петро- ..ама едва ли повечето от вас ще са живи да видят това събитие след около 100-120 години. А такива статии са баласт за запълване на времето на шараните и сомчетата...дето кълват на бастун.
  • 27 дядо Шишарко

    2 25 Отговор
    Ко не, откъдя накъдя юани бря. Аз юани няма да си купя, нито рубли бря, защото са комунистически копюри. С долари моа да се храня, дори в галактиката Андромеда бря, а с юани в някой китайски комсомолски дом. С един долар моа да имам 10 рускини бря или 100 китайки, докато с един юан ко моа, освен да барам само на Бен Ладен брадата бря.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кой…

    1 9 Отговор

    До коментар #24 от "Берлин":

    кого е родил, няма значение! Дали Русия е родила Путин или обратно….все Содом и Гомора!
  • 30 Про митак

    13 2 Отговор
    Олеле сега какъв кравешки вой ще настане, че и ще се разсмърди

    Коментиран от #34

  • 31 Хаха

    2 10 Отговор
    хайде поредната статия тип клъвни и чети глупости. Малката подробност е че никой не иска да се хване с Китай заради рисковете, лошия кредит и липсата на перспектива за икономиката им. Да не говорим за тоталитарния режим и абсолютно непрозрачната им политика. на Чайниците им беше отказано от Саудитска Арабия господа ...
  • 32 Бацо прецедател

    1 5 Отговор
    Да не би Файнешъл таймс да е цитирал Тас?
  • 33 УРА

    6 0 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ. ДА СИ ПРИБИРАТ ДОЛАРИТЕ В ДАЩ.
  • 34 Бацо Гацов

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Про митак":

    Ами като гледам, че след теб има едва три коментара, май си се излъгал в предсказанията. На никой здравомислещ не му пука за глупостите в тая статия..капиш?
  • 35 Към дъното

    1 0 Отговор
    смени професията т-ъ-.па-к
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания