Last news in Fakti

5 Януари, 2023 18:10 3 114 41

Китайският пазар получава от Русия все повече арктически петрол

  • петрол-
  • нефт-
  • китай-
  • русия-
  • талибани

Поне три петролни танкера, натоварени със суров петрол от Арктика в пристанището на Мурманск, пътуват към Китай, сочат данни на "Рефинитив"

Китайският пазар получава от Русия все повече арктически петрол - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на талибаните, което управлява Афганистан, ще подпише договор с китайска компания за добив на петрол от басейна на река Амударя в северната част на страната, предаде Ройтерс.

Договорът ще бъде сключен с бъде сключен с китайската "Синцзян Сентръл Ейша петролиъм енд газ къмпани (Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co - CAPEIC), уточниха представители на афганистанските власти на пресконференция в Кабул.

Това ще бъде първата голяма сделка за добив на суровини, която талибаните сключват с чуждестранна компания, откакто завзеха властта през 2021 г.

Планираният контракт подчертава и икономическата активност на Китай в региона, въпреки атаките на бойци на "Ислямска държава" срещу китайски граждани в Афганистан.

Пекин не е признал официално правителството на талибаните, но има значителни интереси в страната, която е разположена в центъра на мащабната китайска инфраструктурна инициатива "Един пояс - един път".

Съгласно договор, който е за срок от 25 години, китайската компания ще инвестира 150 млн. долара годишно в Афганистан, като инвестициите ще се увеличат до 540 млн. долара след три години, каза говорител на талибанската администрация, която ще държи 20-процентов партньорски дял в проекта.

Според експертни оценки Афганистан разполага с ресурси за над 1 трлн. долара, които привличат интереса на чуждестранни инвеститори, въпреки че десетилетията политически сътресения предотвратиха значими проекти за усвояването им.

Същевременно Китай, наред с Индия, напоследък получава по-големи количества руски петрол, добит в Арктическия регион, след като Европа се отказа от голяма част от руските доставки.

Поне три петролни танкера, натоварени със суров петрол от Арктика в пристанището на Мурманск, пътуват към Китай, сочат данни на "Рефинитив" (Refinitiv).

Един от танкерите - "Николай Зуев", пренася около 780 000 барела петрол. Пристигането му се очаква около 18 януари, макар той все още да няма конкретна дестинация.

Други два танкера - "НС Браво" и "Гладиатор", транспортират по около 900 000 барела всеки и се очаква да пристигнат в китайското пристанище Циндао съответно на 3 и 15 февруари.

Износът на руски арктически петрол към Индия постоянно се увеличава от май, като през ноември са били натоварени рекордните 6,67 милиона барела, а през декември - 4,1 млн. барела, сочат данни на "Рефинитив".

Арктическите сортове петрол "Арко", Арко/Нови порт" и "Варандей" обикновено не се изнасят на Изток, но сега намират купувачи в Азия, след като ЕС, страните от Г-7 и Австралия наложиха ценови таван за руския петрол през декември, допълвайки ембаргото върху морските доставки на суровината. Продавачите продават руските сортове с големи отстъпки, тъй като трябва да покрият по-високите цени за транспорта.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Америка, Великобританя, Европа, Австрали

    10 40 Отговор
    Канада, Нова Зеландия и всичките им колонии спират да купуват всичко що е made in China, за 3 месеца, и ни петрол, ни газ ще им трябва повече никога.

    Коментиран от #23

  • 2 Руски ценности-самоунищожение

    8 32 Отговор
    Цели три кораба,сами са си виновни,вземаха от запада по 1 милиард на ден,четвъртия трябваше да бъде пуснат декември,но без западните технологии не могат и отложиха за цяла година
  • 3 стоян

    10 39 Отговор
    Другари запомнихте ли колко време е пътя до Индия - да обиколиш половината земно кълбо и то руснаците продават на цена от 38 долара защото иначе затварят кладенците - колко лесно близко и скъпо продаваха преди на Европа а сега хем без пари и много дълече

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    3 14 Отговор
    в Тайван е завод за микрочипове-холандски , който извършва 50 хил. операции в секунда(станока струва 150 млн.)..тва не е с поялника...и те така-Рашка и китай да вземат Тайланд-до къде ще я докарат , ако заадаси вземе техите..дпори да им остави заводите , да гледат като извънземни

    Коментиран от #17

  • 6 Ако никой не иска да търгува с теб

    7 24 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    ако щеш разменяй диамантите си за скрап, си абсолютно никой. Русия е като прокажена в момента. Доближиш ли се до нея, всички останали почват да те отбягват.

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истината

    7 7 Отговор
    На цени 41-43 долара за барел.

    Коментиран от #10

  • 9 Наблюдател

    8 16 Отговор
    Вместо да пишете глупости се заинтересовайте каква е себестойноста на сибирския петрол и на каква цена се продава на Китай. Китай има долари, а Путин е наврян икономически в ъгъла. / между другото главите на петролните сонди за температури под -10 градуса са произведени в Тексас и сега заради ембаргото струват 30% по скъпо/

    Коментиран от #13

  • 10 добър шорош ученик

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Я дай да видим от къде черпиш информация ?
  • 11 ТръмпЛин

    3 7 Отговор
    Разплащането в Петро-Юани ли се извършва? Или в Петро-Рубли със златно покритие?

    Коментиран от #18

  • 12 Ах, морето....

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "стоян":

    Северен морски път!!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Лафджой

    24 6 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Къде краварите добиват нефт при -30 градуса че да произвеждат и сонди ? Да не говорим че Тексаските нефтени полета и остананалите там са набучени със сонди само за бутафория . Нефт там няма .

    Коментиран от #22

  • 14 ТръмпЛин

    2 13 Отговор

    До коментар #12 от "Ах, морето....":

    А Канада как гледа на това? Пропуска ли Руски танкери?

    Коментиран от #16

  • 15 надежди говежди

    21 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ако никой не иска да търгува с теб":

    Блумбърг : Русия ще спечели 321 млрд. долара от износ на горива през 2022 г.
    Това е с една трета повече спрямо 2021 г. Огромните приходи ще доведат до рекорден излишък по текущата сметка на страната, който според Института за международни финанси може да достигне 240 милиарда долара.

    Коментиран от #39

  • 16 Борислав

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "ТръмпЛин":

    Че кой я пита Канада ?

    Коментиран от #19

  • 17 разбирач

    16 5 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    То Холандците един чип за себе си не могат да направят , камоли нещо за износ . Каква Холандска електроника ползваш ?

    Коментиран от #29, #36

  • 18 На мен разплащанията ми

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "ТръмпЛин":

    към Китай вървят в юани, нищо против тях. Същите продукти произведени от Западни фирми в Китай са поне 4-5 пъти по скъпи. Като искате да сте големи Евроатлантици плащайте им по-високите цени ....

    Коментиран от #20

  • 19 Питат

    3 11 Отговор

    До коментар #16 от "Борислав":

    ….и още как! Все едно да минеш през Панамския канал гратис.

    Коментиран от #24

  • 20 Сигурен

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "На мен разплащанията ми":

    ли си че са в Юани? На Алибаба всичко е в зелена шума.

    Коментиран от #31

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Америка, Великобританя, Европа, Австрали":

    А с какво ще живеят западните крадци, като последните 20 години се научиха само да менажират чуждото производство и да заделят огромни порции за себе си?
  • 24 пак да питам

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "Питат":

    И къде руски танкери минават през територията на Канада ?

    Коментиран от #28, #30

  • 25 Лафджой

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    Дай ,обясни тука да разберем . Стига приказва празни приказки .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 стар шаман

    10 3 Отговор
    Шамани от Ханти дадоха прогноза за Русия за 2023 година .
    Икономиката на страната ще се подобри, според тях .

    Въпреки това 2023 г. обещава да бъде по-благополучна. Поне така твърдят шаманите от Югра, съобщават световните издания.

    "Русия е светлото начало, така че западното, дяволското, със сигурност ще загуби", подчертава един от шаманите.
  • 28 Щом

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "пак да питам":

    Споменаваш Северен Морски Път, така е наречен пролива между континенталната част на Канада и Островите Кралица Елизабет. Този път се подържа от Канада и принадлежи на Канада. Сега, дали руснаците използват него, или Беринговия проток, това няма как да знам. Ти го казваш.

    Коментиран от #37, #40

  • 29 стоян

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "разбирач":

    До 17 ком - другар - явно си доста НЕ компетентен - Филипс е нидерландска фирма - Нидерландска фирма произвежда най прецизните машини в СВЕТА за производство на чипове
  • 30 Сега

    0 6 Отговор

    До коментар #24 от "пак да питам":

    Погледнах къде се намира Мурманск. Ами по-логично е да използват Северния Морски Път през Канада, отколкото през Беринговия проток. По-логично, но дали Канда им разрешава??? Съмнявам се.

    Коментиран от #32

  • 31 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сигурен":

    вижте Taobao com
  • 32 Мишел

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Сега":

    Изобилието от острови край бреговете на Канада с тесни криволичещи проливчета между тях, прави този път недостъпен за кораби 11 - 11.5 месеца годишно. Когато е достъпен, по него могат да минават само малки кораби

    Русия ще обслужва целогодишно с ледоразбивачи своя Северен морски път, който е най краткия път от Европа до югоизточна Азия. Но по трасето Мурманск -Берингов проток ще може да има във всеки момент само по един чужд кораб.

    Коментиран от #33

  • 33 В последното

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Мишел":

    десетилетие, всичко е точно обратно! Водите са проходими през по-голямата част от годината, а през другото време леда е съвсем тънък и може да се разчиства от канадските ледоразбивачи. Този път се явява най-късия за корабите плаващи между Европа и Азия, давайки огромни възможности за Канада и облекчавайки трафика през Панамския канал. Виж видеото качено в Ю-туб за повече яснота.

    Коментиран от #34

  • 34 Мишел

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "В последното":

    Минаването край Канада през тесните криволичещи мъгливи проливчета е невъзможно за големи съвременни кораби.
    Затова този път не се ползва досега и не се разглежда изобщо като бъдещ вариант.
  • 35 Вирус

    1 1 Отговор
    Западняците сега завиждат и ронят сълзи давай санкции до дупка хахаха
  • 36 Калпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "разбирач":

    Да, ама произвеждат гумени зарзавати произведени с руски торове най големият лоотребител на пестициди
  • 37 Калпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Щом":

    Той завалията пък не може да се сети от къде минава, потърсете в мапса и ще го видите апропо без руските ледоразбивачи няма път
  • 38 има народна

    1 0 Отговор
    поговорка "Щом не целуваш ръка на попа (Запад на Русия), ще целуваш з-а-д-н-и-ка на попадията" - Запад ще търси разни начини и парно на мах 15 градуса и вода - 30 градуса - болно и недоволно население.
  • 39 от кога ти е статията

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "надежди говежди":

    или викаш, това не е важно. Малко позакъсняла пропаганда. Сега коя година сме? А какви са прогнозите за тази година? А колко им струва "специалната операция" до момента в ПАРИ? Тея 300 милиарда са доникъде. А тази година ще са със 60-70 процента менше.
  • 40 Мамма миа

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Щом":

    Драги съфорумнико,ходил ли си на училище въобще?
    Четеш ли малко новини или само пишеш?
    То бива невежество ,но някои ,определено използват форумите за да си го покажат публично.
    От Мурманск до Китай,от къде ще минеш?
    Според теб ,все едно ,от летище София да отидеш в Младост ,например,но да пообиколиш до сръбската граница.
  • 41 Нескопосник

    0 0 Отговор
    Рефинитив, Мурманск…. А кааво общо има това с Афганистан? И тези танкери могат да летят?
    Между Русия и Китай, Стяйков, има тръбопровод работещ вече трета година!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания