Last news in Fakti

9 Януари, 2023 11:15 1 067 3

Щурмът срещу Капитолия - по бразилски

  • бразилия-
  • луиз инасио лула да силва-
  • жаир болсонаро-
  • преврат-
  • полиция-
  • бунт-
  • капитолия

Минаха часове, преди да бъде възстановен контролът върху сградите

Щурмът срещу Капитолия - по бразилски - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Поддръжници на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро, които отказват да приемат изборното му поражение, щурмуваха вчера Националния конгрес, Върховния федерален съд и президентския дворец, седмица след встъпването в длъжност на левия му съперник, президента Луиз Инасио Лула да Силва, пише БТА.

Хиляди демонстранти прескочиха загражденията за сигурност, качиха се на покривите, разбиха прозорци и нахлуха в трите сгради, за които се смята, че през уикенда са били до голяма степен празни. Някои от демонстрантите призоваха за военна намеса, която да върне на власт крайнодесния Болсонаро или да свали Лула от президентския пост, съобщи Асошиейтед прес.

Минаха часове, преди да бъде възстановен контролът върху сградите на огромния Площад на трите власти в Бразилия, като стотици от участниците бяха арестувани. Бунтът на хиляди облечени в жълто-зелено протестиращи, които безчинстваха в столицата, бе кулминацията на месеците на напрежение след президентския вот на 30 октомври. Размириците, продължили малко повече от три часа, подчертаха силната поляризация, която все още владее страната дни след встъпването в длъжност на левия президент Лула да Силва, който победи Болсонаро на изборите през октомври, отбеляза Ройтерс.

На пресконференция от щата Сао Пауло Лула обвини Болсонаро, че е насърчил действията на онези, които той нарече "фашистки фанатици", и прочете прясно подписан указ за федералното правителство да поеме контрола върху сигурността във федералния окръг. Обявената от Лула федерална интервенция означава, че държавата поема командването на силите за сигурност, които обичайно са под контрола на местните власти. Начело на тях застава Рикардо Гарсия Капели, който бе назначен от Лула и ще работи под прякото подчинение на президента.

Телевизионният канал "Глобо" показа протестиращите, облечени в зелените и жълтите цветове на националното знаме, които станаха символ и на консервативното движение в страната и бяха възприети от поддръжниците на Болсонаро. Бившият президент неведнъж е влизал в пререкания със съдиите от Върховния федерален съд, а помещението, в което те заседават, беше опустошено от нашествениците. Те пръскаха с пожарни маркучи в сградата на Конгреса и разграбиха офиси в президентския дворец. Прозорците на всички сгради бяха изпочупени.

Болсонаро, който отлетя за Флорида преди встъпването в длъжност на Лула, отхвърли обвиненията на президента. Той написа в "Туитър", че мирният протест е част от демокрацията, но вандализмът и нахлуването в обществени сгради са "изключения от правилото". Полицията използва сълзотворен газ, за да си върне контрола върху сградите, а в късния следобед по телевизията беше показано как протестиращи слизат по рампа от президентския дворец с ръце, заключени с белезници зад гърба. В ранната вечер, когато контролът на властите върху сградите беше възстановен, министърът на правосъдието Флавио Дино заяви на пресконференция, че около 200 души са били арестувани, а полицаите са използвали сълзотворен газ, за да прогонят останалите протестиращи.

Инцидентът напомни за нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия във Вашингтон от привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп след неподкрепените с доказателства твърдения, че изборите в САЩ са били спечелени от Джо Байдън с измама. Политически анализатори от месеци предупреждават, че подобен щурм е възможен и в Бразилия, като се има предвид, че Болсонаро хвърли съмнение върху надеждността на системата за гласуване в страната, без никакви доказателства. Резултатите бяха признати за легитимни от политици от целия спектър, включително от някои съюзници на Болсонаро, както и от десетки чуждестранни правителства. Президентът на САЩ Джо Байдън осъди "нападението срещу демокрацията" в Бразилия, мексиканският държавен глава Андрес Мануел Лопес Обрадор нарече станалото "опит за държавен преврат от страна на консерваторите в Бразилия", аржентинският президент Алберто Фернандес подчерта своята "безусловна подкрепа и тази на аржентинския народ за Лула срещу този опит за преврат, а френският президент Еманюел Макрон увери Лула, че "може да разчита на непоколебимата подкрепа на Франция".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ком

    1 3 Отговор
    Поредният опит за неонациски преврат. По подобие на Украйна, Беларус, Либия, Сирия.....
  • 2 Мемфис

    2 2 Отговор
    За пояснение: под определението ФАШИСТИ да се разбира КОМУНИСТИ!!
  • 3 УСА боклук

    0 2 Отговор
    Отлетял за Флорида....Хайде де!
    Какъв чеп ще го търси там.
Новини по държави: