Last news in Fakti

9 Януари, 2023 12:16 1 513 14

Шок в Бразилия: привърженици на Болсонаро щурмуваха правителствени сгради

  • бразилия-
  • жаир болсонаро-
  • лула да силва-
  • бунт-
  • размирици-
  • полиция-
  • преврат-
  • шок

Хиляди привърженици на бившия президент Болсонаро щурмуваха правителствени сгради в столицата

Шок в Бразилия: привърженици на Болсонаро щурмуваха правителствени сгради - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В неделя, 8 януари, около 15 часа местно време хиляди привърженици на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро щурмуваха правителствения квартал в столицата на Бразилия. Много от тях носеха националния флаг и бяха облечени в екипи на националния отбор по футбол. Сред щурмуваните сгради са Националният конгрес, президентският дворец и Върховният съд.

Полицията прибегна до употребата на сълзотворен газ и заглушителни гранати. Въпреки това силите на реда успяха да овладеят ситуацията едва след няколко часа. В неделя вечерта вече бяха арестувани 200 души. Ролята на полицията обаче е оспорвана.

Това бе подчертано и от бразилския президент Лула да Силва, който по време на безредиците се намираше в щата Сао Пауло. "Според нас в тази ситуация е имало недостиг на силите за сигурност", каза той. Лула да Силва е убеден, че отговорен за безредиците е неговият предшественик на поста Жаир Болсонаро. "Ще разберем кой е финансирал тези вандали. Ще намерим тези, които са дърпали конците и ще ги накараме да платят за това със силата на закона - за тези безотговорни и антидемократични действия на тези вандали и фашисти", каза държавният глава.

По време на речта си Лула да Силва уволни шефа на силите за сигурност на столицата Бразилия Андерсон Торес. Причината: привържениците на Болсонаро са се организирали в групи в Телеграм, където са обявили и демонстрация под мотото "tomada de poder", което означава "завземане на властта". Сенатът в Бразилия е бил наясно с това, информират местни медии, и затова е настоял за засилено полицейско присъствие. Само че Андерсон Торес не уважил искането. При управлението на Жаир Болсонаро той беше министър на правосъдието.

Няколко часа след щурма Болсонаро отхвърли всички упреци с публикация в Туитър. Според него мирните демонстрации били част от демокрацията. С щурма на правителствени сгради обаче се прекрачвала една определена линия.

Бразилският щурм се случва две години след като поддръжници на бившия американски президент Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия във Вашингтон. Политологът Оливер Щюнкел, който е от германо-бразилски произход, припомня в тази връзка: "През последните две години анализаторите редовно повтаряха след щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари 2021, че нещо подобно може да се случи и в Бразилия". Според него има достатъчно паралели между Тръмпизма и Болсонаризма.

Политическият стил на Болсонаро допринесе за събитията от 8 януари, смята професорката по социология от университета в Рио де Жанейро Майра Гуларт. "По време на цялото си присъствие в Националния конгрес - над 27 години - Жаир Болсонаро държа безброй речи, в които защитаваше военната диктатура, мъченията; в които той критикуваше политическата система - но не конструктивно, а деструктивно." Освен това по време на управлението си Болсонаро се изказваше благосклонно за щурма на Капитолия във Вашингтон, казва още социоложката.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    3 11 Отговор
    Такива са десните маймуни ! Що не вземат пример от Иран ?

    Коментиран от #4, #5

  • 2 празни теми

    2 3 Отговор
    нали в най демократучната държава пиказаха как се прави...
  • 3 Госあ

    5 9 Отговор
    Като разстрелят или обесят публично неколко, ше спрат да скачат 💁

    Коментиран от #6

  • 4 Бегай

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    И ти па даде пример.

    Коментиран от #11

  • 5 Бегай

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    И ти па даде пример.

    Коментиран от #7

  • 6 хи хи хи

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    като искаш диктатура отивай в северна корея или просия , какво правиш на свобода ?

    Коментиран от #10

  • 7 Госあ

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Бегай":

    Па да ! Фащаш неколко платени маймуна и показваш какво се случва с тях. Другите ще си помислят дали за неколко долара си заслужава да правят золуми.
  • 8 Разбунтува се народа

    3 4 Отговор
    И при Трамп стана така.Ся ги търсят да ги окшарат
  • 9 Урюрвкос

    3 2 Отговор
    Болсонаро отлетял към Флорида и съвсем случайно Дончо там се пече на плажа.

    Коментиран от #13

  • 10 Госあ

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "хи хи хи":

    Чеей ве ? Нали за демокрация говорим ? Избори ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иванчо

    5 0 Отговор
    А ние нямаме такова намерение,ние ще блеем цял живот
  • 13 Хасковски каунь

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Урюрвкос":

    Ха дано скоро Христо Иванов, Ив. Мирчев отлетят във Вашингтон

    Коментиран от #14

  • 14 Хаха

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хасковски каунь":

    Ще отлетят за там, след като Костя отлети за Москва.
Новини по държави: